بانک ملی ایران
بانک ملی ایران، یکی از بانکهای دولتی ایران است، که در سال ۱۳۹۲ با درآمدی بالغ بر ۲۰ هزار میلیارد تومان، از نظر میزان درآمد سالیانه، بهعنوان بزرگترین شرکت ایرانی شناخته شد. بانک ملی ایران تا پایان سال مالی ۱۳۹۱ با دارایی خالص ۷۲ میلیارد دلار و شبکه گستردهای از ۳٫۴۰۰ شعبه بانکی، بعنوان بزرگترین بانک ایران بر پایه میزان داراییها شناخته میشود.
بانک ملی ایران در سال ۱۳۰۶ تأسیس شد و نخستین بار اقدام به چاپ اسکناس در ایران کرد و پیش از تأسیس بانک مرکزی ایران این وظیفه را برعهده داشت. شعبه مرکزی این بانک در تهران قرار دارد.
تاریخچه تاسیس بانک ملی
تشكيل بانك به شكل جديد نخستين بار در سال ۱۲۵۸ هجري شمسي( ۱۲۹۶ ه - ق ) ده سال قبل از بوجود آمدن بانك شاهي از سوي حاج محمد حسن امين دارالضرب يكي از صرافان بزرگ تهران به ناصرالدین شاه قاجار پيشنهاد شد . متاسفانه اين پيشنهاد با دخالتهاي بيگانگان و عوامل آنان جامه عمل نپوشيد و بجاي آن بانك شاهي در ايران مستقر گرديد.
پس از استقرار مشروطيت هنگامي كه دولت از مجلس شوراي ملي اجازه استقراض خارجي خواست، احساسات ملي كه از وامهاي گذشته و رفتار بانكهاي بيگانه جريحه دار شده بود به هيجان آمد و نمايندگان مردم به منظور قطع نفوذ سياسي و اقتصادي بانكهاي مذكور و در ترميم وضع مالي خزانه ضمن مخالفت با استقراض خارجي تاسيس بانك ملي را خواستار شدند، و جمعي از بازرگانان و صرافان متعهد مشاركت در اين بانك شدند و در آذرماه ۱۲۸۵ با اعلاني كه مبين احساسات عمومي و علاقه مردم به تاسيس يك بانك اعتباري ملي در ايران بود، انتشار يافت .
در روز ۲۳ آبان ۱۲۸۵ ميرزا ابوالقاسم ناصرالملك وزير ماليه وقت مظفرالدين شاه در مجلس شوراي ملي حاضر شد و از اوضاع نابسامان مالي كشور خبرداد و پيشنهاد داد كه دولت براي رفع اين مشكل مبلغي از كشورهاي اروپايي وام دريافت كند كه با مخالفت شديد نمايندگان مواجه شد . نمايندگان پس از شور و پيگيري در روز ۹ آذر ماه همان سال با تأسيس بانكي كه بتواند براي كشور سود داشته و با سپرده هاي مردم به نفع كشور و مردم كاركند موافقت كردند. خبر تشكيل بانك ملي با سرمايه ۱۵ ميليون ( ۳۰ كرور) قابل افزايش به ۵۰ ميليون تومان با وجد و شعف عموم ملت روبرو شد.
از طرفي ديگر تغييرات ناگهاني در اوضاع سياسي و انعقاد قرارداد ۱۹۰۷ ميلادي بين دولتهاي روسيه و انگليس و تقسيم ايران و نيز آغاز جنگ جهاني اول و ورود نيروهاي اشغالگر به ايران تمام كوششها و تلاشهاي تشكيل بانك ملي را نقش بر آب كرد و اين آرزوي بزرگ مردم سالها به تعويق افتاد.
پس از پايان جنگ جهاني اول و خروج اشغالگران از ايران ، سرانجام قانون تاسيس بانك ملي ايران در جلسه مورخ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۰۶ به تصويب مجلس رسيد و اساسنامه بانك در ۱۴ تير ماه ۱۳۰۷ مورد تصويب كميسيون ماليه مجلس قرار گرفت و در روز سه شنبه۲۰ شهريور ۱۳۰۷ بانك ملي ايران در تهران رسماً كار خود را آغازكرد.
اولين مدير عامل بانك ملي دكتر كورت لنيدن بلات و معاون او فوگل به همراه ۷۰ كارشناس از كشور آلمان به ايران آمدند.
بر حسب اساسنامه بانك ، بانك ملي ايران بصورت يك شركت سهامي داراي شخصيت حقوقي شناخته شد و تابع قوانين تجاري تلقي گرديد .
سرمايه اوليه بانك ۲۰ ميليون ريال بود كه فقط ۸ ميليون آن پرداخت شد و در سال ۱۳۱۴ سرمايه بانك به ۳۰۰ ميليون ريال و در سال ۱۳۳۱ به دوميليارد ريال افزايش يافت كه تمام آن پرداخت شده است . اين سرمايه در حال حاضر با افزايشي كه در سال ۹۵ داشت بالغ بر ۱۸۷ هزار ميليارد ريال مي باشد .
با توجه به اينكه در آن تاريخ متخصصين بانكي در ايران وجود نداشت بموجب قانوني اجازه استخدام اتباع سويسي يا آلماني بمنظور اداره بانك داده شد. تعداد كاركنان بانك در روز افتتاح اعم از ايراني و آلماني از ۲۷ نفر تجاوز نميكرد در حال حاضر تعداد كاركنان بانك ملي ايران بالغ بر ۴۵ هزار نفر است .
در ابتداي تاسيس بانك علاوه بر شعبه مركزي دو شعبه در بازار تهران و بندربوشهر كه مهمترين بندر بازرگاني آنروز ايران بود تاسيس گرديد . نخستين نمايندگي بانك در خارج از كشور در سال ۱۳۲۷ در هامبورگ تاسيس شد .
خدمات بانکی بانک ملی ایران
سپردهها و خدمات ریالی :
طرح ویژه مسکن، سرمایهگذاری بلند مدت، سرمایهگذاری کوتاه مدت، قرض الحسنه عادی، قرض الحسنه جاری، صندوقهای اجاره ای، چک تضمین شده رمزدار شهری، چک بانکی بین بانکها، چک بانکی بین بانکها
تسهیلات و عقود ریالی:
طرح ویژه مسکن، ضمانتنامه ریالی، طرحهای سرمایهگذاری، جعاله اجرای طرح، تسهیلات قرض الحسنه، جعاله مسکن روستاها، جعاله تعمیر مسکن، خرید خودرو، خرید کالاهای اساسی، عقد مشارکت مدنی، عقد اجاره به شرط تملیک، عقد سلف، عقد مضاربه
سپردهها و تسهیلات ارزی:
ضمانتنامه ارزی، سپرده قرض الحسنه، سپرده سرمایهگذاری، شرایط افتتاح حساب در شعب خارج از کشور، انتقال موجودی از شعب خارج از کشور، سوئیفت، حساب برای شرکتهای مقیم ایران، دریافت ارز مسافرتی، حواله ارزی، اعتبارات اسنادی، فاینانس / ریفاینانس، تسهیلات ارزی
بانکداری الکترونیکی
بانک ملی ایران انواع خدمات الکترونیکی شامل موارد زیر را ارائه میکند:
- پرداخت قبوض
- تلفن بانک
- خودپرداز
- جشنواره خودپرداز
- کیوسک
- پایانههای فروش POS
- شعب شهاب ملی
- پایگاههای شبانهروزی
- درخواست درگاه پرداخت اینترنتی
- معاملات آنلاین بورس
- اقدامات اجرایی و قضایی (سیاق)