صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
sarpoosh

تورم

تورم

تورم

تورم از نظر علم اقتصاد به معنی افزایش سطح عمومی قیمت‌ ها در طول یک زمان مشخص است. نرخ تورم برابر است با تغییر در یک شاخص قیمت که معمولا شاخص قیمت مصرف کننده است.

ریشه‌های تورم

دیدگاه کینزی دو دلیل عمده برای تورم ذکر می‌کند: کاهش عرضه کل یا افزایش تقاضای کل

دیدگاه پول‌گرایان رشد عرضه پول مازاد بر رشد اقتصادی راعمده‌ترین دلیل تورم می‌داند. به عبارت ديگر، تورم تناسب نداشتن حجم پول در گردش با عرضه خدمات و كالاهاست. تقریبا تمام اقتصاددان‌ها بر این نکته متفق‌القولند که تورم پایدار و دراز مدت ریشه‌ای جز عرضه پول و افزایش نقدینگی ندارد. هر چه ميزان تورم بیش‌تر شود،قدرت خريد یک واحد پول كم‌تر می‌گردد.

تورم از دیدگاه تقاضا

به استناد ارقام مندرج در جداول کتاب خلاصه تحولات اقتصادی کشور – بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران متوسط رشد نقدینگی در طی اجرای برنامه سوم توسعه(۸۲-۱۳۷۹) معادل ۶/۲۸ درصد بوده است که بالاتر از متوسط نرخ رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) معادل ۶/۵ درصد بود و همین امر باعث عدم تعادل بین تقاضا و عرضه شده و در نتیجه منجر به افزایش سطح عمومی قیمت‌ها گردیده است.
 

یکی از ریشه‌های تورم نبود تعادل میان درآمدها و هزینه‌های دولت است. به این ترتیب که وقتی هزینه‌های دولت از درآمدهای آن در بودجه سالانه بیش‌تر باشد، دولت با کسری بودجه مواجه می‌شود. اگر دولت برای حل مشکل کسری بودجه اقدام به استقراض از بانک مرکزی یا فروش درآمدهای ارزی (مثلاً حاصل از فروش نفت) به بانک مرکزی کند، پایه پولی و به دنبال آن نقدینگی کل در اقتصاد افزایش می‌یابد که این افزایش نقدینگی آثار تورمی به دنبال خواهد داشت.

تورم از دیدگاه عرضه

تولیدات داخلی: با اجرای سیاستهای کنترلی در سال ۱۳۷۴ و برقراری ثبات نسبی در بازار، اقتصاد کشور با افزایش تولید ناخالصی داخلی و زیر بخش‌های آن (صنعت و معدن، کشاورزی، نفت و خدمات) مواجه گردید.
 

طی سالهای ۷۸-۱۳۷۶ تولید تحت تأثیر کاهش شدید درآمدهای ارزی کاهش یافت. در طی سالهای۸۲-۱۳۷۹ تولید از رشد قابل ملاحظه‌ای تحت تأثیر افزایش درآمدهای ارزی قرار گرفت (کتاب خلاصه تحولات اقتصادی کشور –بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) و این امر افزایش عرضه و کاهش تورم را به دنبال داشته است.
 

واردات: وابستگی به مواد و قطعات منفصله وارداتی از نارسائیهای مربوط به عرضه در بخش صنعت و معدن بوده است، لذا بر این اساس تراز ارزی بخش صنعت و معدن منفی بوده و متکی به ارز حاصل از فروش نفت می باشد، این نارسایی بخش صنعت و معدن را شدیداً در برابر نوسانات قیمت و فروش نفت آسیب پذیر می کند.
 

وجود ظرفیت خالی در بخش تولید، باعث افزایش هزینه‌های سربار شده و در نتیجه افزایش هزینه تمام شده تولیدات صنعتی و معدنی میگردد. ضعف‌های ساختاری که منجر به محدودیت عرضه در بخش تولید می گردد بقرار زیر است:
 

الف) پایین بودن سهم سرمایه گذاری بخش خصوصی

ب) ناچیز بودن سرمایه گذاری خارجی

ج) پایین بودن سهم صادرات در کل صادرات کشور

د) بالا بودن قیمت محصولات صنعتی

انتظارات تورمی

اگر مردم بر اساس تجربیات گذشته خود و یا بر مبنای مشاهدات بازار پیش بینی کنند که درآینده نزدیک قیمت‌ها رو به افزایش خواهد بود، میزان هزینه و خرید های خود را افزایش می دهند. از طرف دیگر تولید کنندگان و فروشندگان از فروش و عرضه کالاها خود به امید افزایش قیمت در آینده خودداری می کنند، بدیهی است در این صورت با این سیاست، عرضه و تقاضا اثر مستقیم بر قیمت‌ها خواهد داشت و موجب افزایش تورم می گردد.

تورم از دیدگاه ساختاری

یکی از علل ریشه‌ای تورم، رشد نا متعادل بخش‌های اقتصادی کشور است (ازجمله ساختمان سازی و …) بطوریکه توسعه سریع یک بخش و تحولات ناشی از آن موجب پیدایش عدم تعادل و ناهماهنگی بین سایر بخش‌های دیگر اقتصادی می‌گردد، با توجه به سایر علت‌های ریشه‌ای از جمله: کسر بودجه دولت، عدم تعامل بین بخش‌های مختلف اقتصادی، وابستگی بخش تولید به درآمدهای نفتی، نارسایی در سیستم حمل و نقل کشور، مشکلات ارزی و… موارد فوق باعث رشد سطح عمومی قیمتها شده که در نهایت منجر به افزایش تورم میگردد.
 

پس انداز و تورم

رابطه بین پس انداز و نرخ تورم به دو شکل زیر می باشد.
 

الف) اگر نرخ تورم بالا باشد، آثار نامطلوبی بر ثبات اقتصادی کلان کشور و به ویژه نرخ تسهیلات داشته و منجر به کاهش نرخ پس انداز می‌گردد.

ب) نرخ پس انداز پائین به ویژه کاهش در پس انداز دولت، باعث افزایش نرخ تورم می‌گردد.

با کاهش نرخ رشد اقتصادی و به دنبال آن افزایش نرخ تورم در سالهای (۷۸-۱۳۷۰) (کتاب خلاصه تحولات اقتصادی کشور –بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) نرخ پس انداز کاهش یافته است. عدم ثبات قیمتها در تمام این سالها و سالهای بعد، همواره اثر نامطلوبی بر ثبات اقتصادی کلان کشور و انتظارات مردم نسبت به آینده داشته است که در نتیجه این شرایط منجر به کاهش نرخ پس انداز شده است، حتی در بعضی از سالها نرخ رشد پس انداز منفی بوده و دلیل عمده آن افزایش هزینه‌های استهلاک ناشی از افزایش نرخ ارز و نرخ بالای فرسودگی ماشین آلات سرمایه‌ای می باشد، دیگر آثار مهم کاهش پس انداز بر سطح سرمایه گذاری است که موجبات افزایش تقاضا و بالطبع افزایش سطح عمومی قیمتها شده است.


 

نرخ ارز و تورم

اثر تغییرات نرخ ارز برسطح قیمتها و تورم متأثر از سیاستهای اقتصادی کلان کشور است. اگر افزایش نرخ ارز توأم با اجرای سیاستهای انبساطی مالی و پولی باشد، موجب تشدید و فشار تورم خواهد شد و چنانچه افزایش نرخ ارز با اجرای سیاستهای انقباضی مالی و پولی همراه باشد، آثار قابل ملاحظه ای بر تورم و نیز بر سطح عمومی قیمتها نخواهد داشت. اما اعمال سیاست یکسان سازی هم بر تورم و هم بر سطح عمومی قیمتها تأثیر گذار است .

نرخ سود تسهیلات و تورم

دغدغه های بانکها به‌عنوان یک بنگاه اقتصادی عمدتاً معطوف به تسهیل سود از طریق واسطه گری مالی و انجام خدمات مالی واگذار شده می باشد. بانکها برای رسیدن به سود مورد انتظار خود و جبران سود تعهد شده در قبال سپرده گذاران (کوتاه مدت و بلند مدت) پرداخت غیر متعارف سود بین ۷-۱۸ درصد و اخذ سود تسهیلات از بخش‌های مختلف اقتصادی را بین ۵/۱۳-۲۱ درصد اعمال می نمایند. در صورتیکه پرداخت چنین سود سپرده ای، در هیچیک ازکشورهای در حال توسعه یا صنعتی شده (کره جنوبی، چین، سنگاپور، تایلند، تایوان، مالزی و …) و یا کشورهای توسعه یافته صنعتی (آمریکا، ژاپن، آلمان،فرانسه، بریتانیا و …) مشاهده نمی‌شود. حداکثر سود سپرده گذاران در کشورهای مذکور (۴ تا ۹/۱-) درصد می باشد.

با این سیاست کشورهای فوق تلاش دارند تا نقدینگی موجود در کشور را بسوی سرمایه گذاریهای تولید سوق دهند.
 

در ایران بالا بودن نرخ سود تسهیلات و تورم، سبب شده است تا تولید کنندگان در بازارهای جهانی از قدرت رقابتی کمتری نسبت به رقبای خارجی خود برخوردار باشند. سپرده گذاری در ایران بدلیل ریسک کم و سود تضمین شده و استفاده از معافیت مالیاتی نمی‌تواند تابعی از نرخ تورم باشد.
 

در شرایط کنونی سپرده گذاران تقاضای افزایش نرخ سود را دارند، تا با محاسبه نرخ تورم سود بیشتری را نصیب خود نمایند. از طرفی نیز تولید کنندگان نیز انتظار دارند تا نرخ سود تسهیلات از سوی بانکها کاهش داده شود تا هزینه‌های تولید کاهش یابد.یکی ازمسائل مهم غیر منطقی،(تعیین دستوری) نرخ سود تسهیلات و سپرده گذاری و همچنین سقف اعتبارات می باشد. بدین ترتیب که شورای پول و اعتبار بدون توجه به عرضه و تقاضای بازار پول با در نظر گرفتن شاخصهای کلان اقتصادی نظیر تورم، به اعتقاد خود با دیدگاه حمایت از بخش‌های تولید، نرخ سود تسهیلات را تعیین می نمایند. در حالیکه کاهش نرخ بهره بانکی میتواند به کاهش هزینه‌های تولید و در نتیجه کاهش تورم منجر شود اما این سیاست را شورای پول و اعتبار اعمال نمی نماید.

پس انتظار بخش‌های مختلف تولید کشور در کاهش منطقی نرخ سود تسهیلات (یک رقمی) و حداقل متعارف با نرخ لایبر (Liber) برابر ۶ درصد است.
 

هدایت نقدینگی به سوی سرمایه گذاری از طریق سیستم بانکی کشور، باعث رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال مولد خواهد شد. حرکت اقتصادی کشور طی سالهای گذشته بر خلاف شرایط فوق الذکر بوده است. بیشتر تسهیلات اعتباری در بخش غیر مولد و به بخش‌های ساختمانی، خدماتی و بازرگانی تزریق شده است. بنابراین جهت فراهم نمودن بستر مناسب برای سرمایه گذاری در کشور و ایجاد ثبات و آرامش تزریق نقدینگی مهم‌ترین شرط لازم جهت توسعه صنعتی شدن می باشد. در چنین شرایطی بدلیل ریسک در بخش تولید و تداوم فعالیتهای مولد، برخی از دارندگان نقدینگی حاضر به تخصیص منابع خود در بخش تولیدی خواهند بود. لذا چنانچه شرایط به گونه‌ای آماده شود که سود آوری فعالیتهای غیر مولد در کشور کمتر از بخش مولد (تولید) باشد، آنگاه میتوان امیدوار بود که نقدینگی جامعه در بالاترین سطح ممکن به سمت تولید جهت دهی شده است و سبب کاهش شدید تورم می‌شود
نرخ بالای رشد نقدینگی طی چند سال اخیر، تورم را به یکی از عمده‌ترین معضل‌های اقتصادی کشور تبدیل کرده است.

 

مهم‌ترین عوامل بروز تورم در ایران را میتوان به شرح زیر برشمرد:

۱. تأمین کسری بودجه از طریق استقراض دولت از بانک مرکزی و یا از طریق فروش درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت به بانک مرکزی باعث افزایش پایه پولی و نقدینگی می‌گردد و افزایش نقدینگی در افزایش سطح عمومی قیمت‌ها (تورم) ظاهر می‌شود.

 ۲. عوامل ساختاری ناشی از عدم هماهنگی‌های بخشی، تنگناهای زیرساختی و چسبندگی عرضه در بخش‌های کلیدی مانند صنعت و کشاورزی که باعث کشش‌ناپذیری عرضه در این بخش‌ها گردیده است؛ به طوری که که در شرایط رشد سریع تقاضا، امکان افزایش متناسب وهم‌زمان عرضه وجود ندارد و منجر به تورم می‌شود.
 

یکی از راه‌های مهار تورم اتخاذ صحیح سیاست‌های پولی مناسب است؛ یعنی رشد باثبات و پیش‌بینی شده حجم پول. بسیاری از کشورها مانند کره جنوبی، مکزیک، نیوزیلند و انگلستان بااعمال سیاست‌های پولی اصولی، موفق به کاهش تورم به ارقام یک‌رقمی (معمولاً زیر ۵ درصد) شده‌اند که یکی از دلایل عمده آن استقلال بانک مرکزی در این کشورها برای پیش‌برد سیاست‌های پولی بوده است.

سایر مطالب درباره تورم

  • اقتصاد ایران,تورم در ایران

    چرا ۷ استان غنی از انرژی و ثروت، همچنان در تنش غذایی قرار دارند؟

    مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور یکبار دقیقا ۱۰ سال پیش و در شهریور سال ۱۳۹۳ از وجود سوء تغذیه و ناامنی غذایی در پنج استان کهگیلویه وبویراحمد، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و خوزستان خبر داده بود. توجه کنید که یک دهه پیش از ۵ استان به...

  • وضعیت فقر در ایران,شرایط تورمی در ایران

    ۲۴ میلیون ایرانی در معرض خطر از دست دادن خانه‌های خود هستند

    منحط‌ترین وجه سیاست تورم‌زا، آثار اخلاقی تورم است. تورم ایجاد می‌کنید که لاشخورها، مفت‌خورها و غیرمولدها را بهره‌مند کنید و زحمتکشان و محرومان را تحت فشار قرار دهید. روزنامه توسعه ایرانی نوشت: یک استاد اقتصاد دانشگاه علامه با تاکید بر اینکه برنامه هفتم نیازمند بازنگری جدی...

  • اقتصاد ایران,وضعیت اقتصاد ایران

    طبقه متوسط در ایران طی هشت سال (۲۰۱۲ تا ۲۰۱۹) ۸۸ درصد کوچک‏تر شده است

    تحریم‌های اقتصادی که از سال ۲۰۱۲ بر ایران تحمیل شده طبقه متوسط در ایران را سالانه به طور متوسط حدود ۱۱ درصد کوچک‌تر کرده است. به گزارش هم میهن، تحریم‌ها با گذشت زمان، روند کاهشی طبقه متوسط در ایران را تشدید کرده و افراد بیشتری از طبقه متوسط پایین را به دهک‌های درآمدی...

  • نان,قیمت نان

    تصمیم نهایی درباره قیمت جدید نان اعلام شد/ میزان افزایش قیمت چقدر خواهد بود؟

    قیمت نان به دلیل حساسیت‌هایی که به دنبال دارد از سوی استانداری‌ها پیشنهاد می‌شود و در نهایت باید به تأیید وزارت کشور برسد. محمد علی‌مهری، معاون امور اقتصادی استانداری تهران در گفت وگو با مهر در پاسخ به این پرسش که آیا نرخ نان قرار است در تهران تغییر کند یا خیر، گفت: هنوز...

  • مهدی پازوکی,صحبت های مهدی پازوکی درباره مشکلات اقتصادی کشور

    مهدی پازوکی با اشاره به کمبود بودجه و گسترش ابعاد فقر: نباید از منابع عمومی برای راهپیمایی اربعین استفاده شود

    یک اقتصاددان: اولین کار وزیر اقتصاد دولت چهاردهم باید ارائه گزارش دقیقی از شاخص‌های کلان اقتصادی کشور باشد. برای مثال میزان بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی، میزان بدهی دولت به بانک مرکزی، میزان بدهی دولت به سایر بانک‌ها، میزان بدهی شرکت‌های دولتی به بانک‌ها و در واقع کل میزان...

  • مرتضی افقه,صحبت های مرتضی افقه درباره دولت پزشکیان

    افقه، اقتصاددان: پزشکیان قوی‌ترین کابینه را هم بچیند، قادر به حل مشکلات در ۶ ماه آینده نیست

    مرتضی افقه، اقتصاددان گفت: در شرایطی که دولت امکان حل مشکلات اقتصادی در کوتاه مدت را ندارد حداقل باید وزرایی که انتخاب می‌شوند، فشارهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و محدودیت‌های اینترنت را حل بکنند تا قدری از نارضایتی‌ها کم شده و تحمل مردم در تنگنا قرار نگیرد. به گزارش دیده...

  • نان,قیمت نان

    افزایش قیمت نان در ۱۰ استان برای جبران هزینه‌های نانوایان

    قیمت نان در ۱۰ استان برای جبران هزینه‌های نانوایان افزایش پیدا کرده و شواهد نشان می دهد که سایر استان‌ها نیز جبران هزینه نانوان با افزایش قیمت نان در دست بررسی است؛ اما تاکنون هیچ توافقی برای این کار به صورت مصوبه درنیامده است. همشهری نوشت: خبرهایی که از دو هفته پیش...

  • اقتصاد ایران,عوامل اثرگذار بر روی وضعیت مساعد اقتصاد ایران

    رفع تحریم به‌تنهایی حال اقتصاد ایران را خوب نمی‌کند؛ مشکلات ساختاری را باید حل کرد

    روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: نگاهی به تحولات اقتصادی ایران در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که تورم مزمن و بالا زندگی مردم را تحت‌تاثیر قرارداده و محدودیت‌های بین‌المللی، مسیر تجارت و سرمایه‌گذاری را به‌صورت چشمگیری ناهموار کرده‌است، بااین‌حال فرصت‌های زیادی وجود دارد که دولت...

  • حبوبات,قیمت حبوبات

    قیمت حبوبات ۳۰ درصد گران شد

    دبیر انجمن حبوبات ایران اعلام کرد که تغییر تخصیص ارز از ترجیحی به نیمایی منجر به افزایش ۳۰ درصدی قیمت حبوبات شد. به گزارش مهر، نشست خبری انجمن حبوبات ایران در محل این انجمن برگزار شد. داوود لپه چی، رئیس هیأت مدیره انجمن حبوبات ایران در ابتدا نشست با بیان اینکه مصرف سرانه...

  • لبنیات,کمبود لبنیات در فروشگاه‌ها

    کمبود لبنیات در فروشگاه‌ها؛ موج گرانی جدید در راه است؟

    آشفته حالی بازار مواد غذایی این روز‌ها آن هم در شرایطی که هیچ دلیلی برای آن نمی‌توان یافت، تبدیل به معضلی جدی و نگران‌کننده شده است. به گزارش اقتصاد ۲۴، نوسان نرخ دلار، تنش‌های سیاسی، اتفاقات نابه‌هنگام اقتصادی، نزدیک شدن به مراسمات آئینی و مذهبی و سایر موارد اینچنینی،...

  • قیمت میوه,هزینه خوردن میوه

    میوه خوردن چقدر خرج دارد؟

    افزایش قیمت میوه به یک معضل برای خانوار ایرانی بدل شده و از موضوعاتی است که به تشدید فقر غذایی جامعه دامن می‌زند. روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: بررسی‌ها نشان می‌دهد یک خانوار برای خرید سبد حداقلی از میوه در ماه باید بین یک‌میلیون و ۲۰۰ تا ۲میلیون و ۸۰۰هزارتومان هزینه کند که...

  • امام صادقی‌ها,تصمیم امام صادقی‌ها برای اقتصاد ایران

    «امام صادقی‌ها» با اقتصاد ایران چه کردند؟

    بررسی آمارهای اقتصادی دولت سیزدهم نشان می‌دهد کارآموزی دانش‌آموختگان دانشگاه امام صادق (ع) در عرصه مدیریتی در ایران با نمره قبولی همراه نبود. خبرآنلاین نوشت: دولت سیزدهم با حضور پرتعداد دانش‌آموختگان دانشگاه امام صادق فعالیت خود را آغاز کرد و در این مسیر هر روز به شمار...

  • قیمت گوشت قرمز,افزایش نرخ برخی از اقلام گوشت در یک ماه گذشته

    افزایش نرخ برخی از اقلام گوشت در یک ماه گذشته

    قیمت گوشت قرمز برای روز ۱۹ مرداد ۱۴۰۳، اعلام شد. براساس داده‌های منتشر شده در یک‌ ماه گذشته، برخی از اقلام گوشت افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند. نرخ کدام یک از اقلام گوشت نسبت به یک ماه گذشته رشد داشته است؟ به گزارش تجارت نیوز، گوشت قرمز یکی از محصولات اصلی سبد خرید...

  • تورم,افزایش نرخ تورم

    سرعت افزایش قیمت‌ها در ۱۴۰۳؛ بهداشت و درمان رکورددار است

    بررسی‌ها نشان می‌دهد در چهار ماه ابتدایی امسال بیشترین تورم متعلق به گروه بهداشت و درمان با ۱۶.۶ درصد و کمترین تورم متعلق به گروه آموزش با ۳.۳ درصد بود. به گزارش اکوایران، شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوارهای ایرانی در ماه گذشته برابر با ۲۵۵.۲ بود. این آمار در ابتدای سال جاری...

  • دولت سیزدهم,انتقادها از دولت رئیسی

    چرا دولت سیزدهم برای ارائه عملکردش واقعیتها را پنهان می‌کند؟

    اخیرا فایلی از سوی مسوولان دولت سیزدهم منتشر شده که در آن متغیرهای کلان اقتصادی در این سه سال با سال آخر آقای روحانی مقایسه شده است و در این مقایسه مشاهده می‌شود اکثر متغیرها وضعیت بهتری پیدا کرده‌اند.  دکتر علی سرزعیم در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: این پرسش برای بسیاری...

  • نان,قیمت نان

    نان در ۱۰ استان کشور گران خواهد شد

    معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان‌جنوبی گفت: افزایش قیمت نان در برخی نانوایی‌ها تا ۲۵درصد نرخ فعلی مصوب شد و بعد از تأیید وزارت کشور در استان اجرایی خواهد شد. به گزارش تسنیم، مهدی جعفری در کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان استان خراسان جنوبی که با محوریت آنالیز...

  • قیمت نان,افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان در قزوین

    افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان در قزوین

    مدیر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی سازمان جهاد کشاورزی قزوین از افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان از امروز /دوشنبه ۱۵ مردادماه/ در سراسر استان خبر داد. جمشید خدایاری روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: برابر نامه ارسالی از سوی معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه...

  • قیمت نان,واکنش‌ها به گرانی نان

    واکنش‌ها به گرانی نان؛ تأمین کسری بودجه از سفره مردم

    یک اقتصاددان گفت: با هرگونه افزایشی در قیمت‌ها حتی در قالب تعدیل قیمت نان و افزایش یارانه تحت عنوان تک‌نرخی کردن در شرایط فعلی مخالفم زیرا در شرایطی نیستیم که اینگونه افزایش‌ها برای مردم و جامعه قابل‌پذیرش یا قابل تحمل باشد و منجر به تنش اجتماعی و سیاسی می‌شود....

  • بازنشستگان,فاصله حقوق بازنشستگان با خط فقر

    فاصله حقوق بازنشستگان با «خط فقر» بیش از ۲۰ میلیون تومان است

    یک فعال صنفی بازنشستگان گفت: هر سال که جلوتر آمدیم، فاصله‌ی مزد و مستمری با خط فقر بیشتر شد و البته اینها در حالیست که در یکی دو سال اخیر، لزوم تطابق افزایش حداقل دستمزد با نرخ تورم رسمی نیز نادیده گرفته شد. به گزارش ایلنا، «حسین غلامی» فعال صنفی بازنشستگان کارگری، در...

  • سیمان,قیمت سیمان

    افزایش ۹۰ درصدی قیمت سیمان به‌دلیل قطعی برق

    دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن با اشاره به افزایش ۹۰ درصدی قیمت سیمان به دلیل قطعی برق کارخانه‌ها، گفت: کمبود سیمان عامل تعطیلی کارگاه‌های تولید مسکن شده است. به گزارش تسنیم، فرشید پورحاجت با اشاره به بروز مشکل تامین برق کارخانه‌های تولید سیمان در کشور، اظهار کرد:...

  • حسین صمصامی,افشاگری یک نماینده اصولگرا از اقدام عجیب بانک مرکزی و پروژه گران‌سازی

    افشاگری یک نماینده اصولگرا از اقدام عجیب بانک مرکزی و پروژه گران‌سازی

    نماینده تهران با اشاره به افزایش نرخ نیمایی توسط بانک مرکزی، نوشت: پروژه گرانسازی قرار است تا کجا ادامه یابد؟ به گزارش خبرآنلاین، حسین صمصامی، نماینده تهران در مجلس دوازدهم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: متاسفانه در کنار حذف ۴۸۵ قلم کالا از شمول ارز ۲۸۵۰۰ و انتقال آن، به...

  • تورم ایران,تورم در تیر 1403

    بر اساس شاخص قیمت مصرف‌کننده در تیر ماه ۱۴۰۳؛‌ سایه تورم بر سفره فقیر و غنی

    بررسی شاخص قیمت مصرف‌کننده در تیرماه ۱۴۰۳ نشان می‌دهد تورم ماهانه از دهک‌ اول به سمت دهک‌ دهم روندی صعودی داشته است. به گزارش اکوایران، بررسی تورم ماهانه تیر ماه امسال حاکی از آن است که تورم ماهانه کل معادل ۲.۲ درصد بوده است. آمارهای تورم کل به تفکیک دهک‌ها نشان می‌دهد...

  • کالاهای اساسی,قیمت کالاهای اساسی در دولت سیزدهم

    روزنامه جمهوری اسلامی: دولت سیزدهم در ماههای پایانی عمر خود باعث افزایش قیمت‌ها شد

    روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: در این میان مبادرت دولت سیزدهم به حذف ارز ترجیحی در ماه‌های اخیر نیز موجب افزایش ۵۰ درصدی قیمت کالاهای اساسی در کشور شده است. شوک این اقدام آنچنان شدید بوده که صدای اعتراض نمایندگان مجلس را نیز درآورده و ۵۰ تن از آنان نامه‌ای را به سرپرست ریاست ‌...

  • تورم,وضعیت تورم در اصفهان و یزد

    یزد رکورد بالاترین تورم را به اصفهان داد

    مرکز آمار نرخ تورم در تیرماه سال‌جاری را اعلام کرد. به گزارش تسنیم، بر اساس گزارش جدید مرکز آمار ایران از نرخ تورم در تیر ۱۴۰۳، استان یزد که طی ماه‌های گذشته همواره رکورددار بالاترین نرخ تورم بین استان‌های کشور بوده، بالاخره در تیرماه این جایگاه را از دست داد و اصفهان...

  • مسیح مهاجری,انتقاد مسیح مهاجری از دولت سیزدهم

    مسیح مهاجری: دولت سیزدهم، اقتصاد را به انا لله و انا الیه راجعون رساند

    مسیح مهاجری در سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: «اصحاب تزویر» کسانی هستند که مهم‌ترین ابزارشان «خودانقلابی ‌پنداری» و «خوداسلام ‌پنداری» است. آنها همانطور که در انتخابات‌ها دیده‌ایم حاضرند هر کاری انجام بدهند تا به قدرت برسند و اگر در قدرت هستند آن را از دست ندهند. در...

  • تورم,نامه اعتراضی ۵۰ نماینده درباره گرانی‌سازی‌های اخیر دولت سیزدهم

    نامه اعتراضی ۵۰ نماینده مجلس درباره گرانی‌سازی‌های اخیر دولت سیزدهم

    حسین صمصامی مزرعه آخوند از امضای نامه بیش از ۵۰ نماینده در مخالفت با اقدام دولت در حذف ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی ۴۸۵ قلم کالای اساسی در کشور خبر داد. به گزارش ایلنا، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت از سال گذشته تاکنون ۴۸۵ قلم کالای اساسی را از شمول تخصیص...

  • حقوق کارگران,وضعیت تورم در ایران

    عقب‌‌ماندگی حداقل ۵۰ درصدی دستمزد از قطار گرانی‌ها

    همه کارگران باید زندگی خوبی داشته باشند و باید سال به سال زندگی و دستمزدشان در مسیر بهبود باشد نه اینکه پسرفت کنند و همیشه در حسرت سال‌ها و دهه‌های گذشته باشند. روزنامه توسعه ایرانی: کارگر شهرداری‌ست و حقوق‌بگیر اما یک حقوق بسیار حداقلی در شهری مانند زاهدان که محرومیت...

  • کتاب,قیمت کتاب

    تورم کتاب رکورد شکست/ رشد ۶۰ درصدی قیمت یک صفحه کتاب

    داده‌های خانه ادبیات و کتاب ایران نشان می‌دهد اگرچه تورم بخش کتاب همسو با تورم عمومی حرکت کرده است، اما مطابق آمار منتشر شده تورم سالانه هر صفحه کتاب طی سال ۱۴۰۲ به رکورد ۲۸ سال اخیر رسیده است. به گزارش اعتماد، در واقع توان خرید کتاب در سه سال گذشته به مراتب پایین‌تر از...

  • تورم عربستان,کاهش تورم عربستان

    تورم عربستان ۱.۵ درصد کاهش یافت

    داده‌های اداره کل آمار عربستان سعودی در روز سه‌شنبه نشان داد که شاخص قیمت مصرف‌کننده در ژوئن سالانه به ۱.۵ درصد در مقایسه با ۲.۷ درصد در ژوئن ۲۰۲۳ کاهش یافته است. به گزارش تجارت‌نیوز، اداره کل آمار عربستان سعودی تأکید کرد که این کاهش قیمت در حالی است که تورم سالانه در این...

  • پوشام,تورم در بازار پوشاک

    نبض اقتصاد پوشاک در دستان دستفروشان/ وخامت اوضاع بازار پوشاک با تورم بالا

    در شرایطی فعالان صنعت پوشاک از وخامت اوضاع بازار گلایه می‌کنند که مشاهدات از رشد معاملات در این عرصه حکایت دارند، اما این معاملات، بیشتر درباره خرید و فروش‌های خیابانی صدق کرده و این نکته‌ای حائز اهمیت است. به گزارش اقتصاد ۲۴، منظور از خرید و فروش‌های خیابانی، دست...