افطار (به عربی: إفطار) به وعده شامگاهی مسلمانان که در ماه رمضان و در پی گفتن اذان صرف میشود گفته میشود. افطار به معنای گشادن روزه نیز است.
گاهی اوقات مسلمانان عمل افطار را به صورت دستهجمعی انجام میدهند. افطار بلافاصله پس از اذان مغرب انجام میشود و در آن معمولاً از خرما برای باز کردن روزه استفاده میکنند.
لغتنامه دهخدا
افطار. [ اِ ] (ع مص ) روزه گشادن و روزه گشایانیدن . (منتهی الارب ) (ناظم الاطباء). روزه شکستن و روزه گشادن . و با لفظ کردن مستعمل است . (آنندراج ) (غیاث اللغات ). روزه گشادن . (المصادر). روزه بگشادن . (تاج المصادر بیهقی ). باز کردن و گشودن روزه را. ناهار شکستن روزه دار. (یادداشت مؤلف ). افطار (فقه ) بجای آوردن وی که روزه را می شکند.
افطار در شعر:
اشک چشمم در دهان افتد گه افطار از آنک
جز به آب گرم پستی نگذرد از نای من .
خاقانی .
که سلطان از این روزه آیا چه خواست
که افطار او عید طفلان ماست .
سعدی .
وقت افطار ؛ زمان روزه گشادن . آنوقت که در شرع بتوان روزه گشودن . و آن غروب است . میان اهل سنت و شیعه خلاف است در اینکه غروب ، استتار قرص خورشید است یا زوال حمره ٔ مشرقیه از بالای سر. مشهور میان اهل سنت قول اول و مشهور میان شیعه قول اخیر است .
توصـيـههـاي سـحـري
۱.وعده سحري، معادل ناهاري است كه در روزهاي عادي ميخورديد؛ يعني انواع غذاهاي برنجي را ميتوانيد در اين وعده بگنجانيد.
۲.ميتوانيد ۱۰ تا ۱۲ قاشق غذاخوري برنج پخته (البته كمي چربشده با روغن زيتون يا روغن كانولا) را همراه انواع خورشهاي سنتي در اين وعده ميل كنيد.
۳.خوردن سالاد در اين وعده، بخشي از آب مورد نياز بدنتان را تامين خواهد كرد و البته بهتر است که چاشني آن، آبليموي تازه يا سركه بالزاميك و روغن زيتون باشد.
۴.اگر جزو آنهايي هستيد كه در اين وعده اشتهاي كمي دارند، بهتر است حجم مختصري از غذاهاي پركالري و البته مغذي را براي اين وعده انتخاب كنيد؛ مانند حليمي كه با كمي كره و دارچين طعمدار شده است.
۵.خوردن مخلوط ميوههاي فصل با لبنياتي مانند شير و ماست يکي از گزينههاي مناسب براي شروع اين وعده است تا اشتهايتان براي خوردن سحري بيشتر شود.
۶.مصرف نوشابههاي گازدار و غذاهاي شور و پرادويهاي مانند انواع فستفودها را در اين وعده به کلي فراموش کنيد تا در طول روز دچار تشنگي نشويد.
۷.بهترين نوشيدني براي جلوگيري از تشنگي در طول روزهاي روزهداري، آب است که البته ميتوانيد آن را با كمي آبليموي تازه طعمدار كنيد.
۸.از مصرف سير، پياز و حتي سبزي خوردن در اين وعده بپرهيزيد تا بوي دهانتان براي اطرافيان، آزاردهنده نباشد.
توصـيـههـاي افـطـاري
۱.وعده افطار، معادل همان وعده صبحانهاي است که در روزهاي عادي ميخورديد؛ پس بهتر است به حضور تمام گروههاي غذايي در اين وعده غذاييتان توجه كنيد.
۲.روزهتان را ميتوانيد با يك استكان شير گرم يا چاي كمرنگ و ۲ عدد خرما يا يك قاشق غذاخوري عسل (طبيعي) باز كنيد.
۳.ميتوانيد چند برش نان سنگك را همراه با ۴۵ گرم پنير و چند برش گوجهفرنگي و خيار و يك عدد گردو در اين وعده ميل كنيد و البته ميتوانيد پنيرتان را از قبل با گردو يا ساير مغزها و سبزيجات معطر مخلوط كرده و طعمدار كنيد.
۴.انواع سوپهاي سبك مانند سوپ شير نيز انتخاب مناسبي براي وعده افطاري هستند؛ البته در خوردن آنها زيادهروي نكنيد تا حجم معدهتان پر نشود و اشتهايتان براي خوردن ساير غذاها از ميان نرود.
۵.اگر احساس سنگيني يا دلدرد كرديد، كمي صبر كنيد و سپس كاسهاي ماست كه با كمي جوانهگندم و پودرمغزها (مانند مغزپسته، بادام و كنجد) مخلوط کردهايد، ميل كنيد. حتي مخلوط ماست و انواع ميوههاي فصل هم انتخاب مناسبي براي اين وعده هستند.
۶.براي شام بهتر است از منابع پروتئيني استفاده كنيد؛ البته از انواع كمچرب. به طور مثال، تكهاي ماهي يا سينهمرغ كبابي همراه با انواع سبزيجات بخارپزشده مانند هويج، لوبياسبز، نخودفرنگي و ذرت.
۷.حتما بين افطار تا شام ۲ تا ۳ واحد ميوه ميل كنيد تا در پايان اين ماه دچار كمبود انواع ويتامينها نشويد.
۸.در وعده افطار، زياد چاي نخوريد؛ زيرا اين نوشيدني مدر است و ممکن است شما را به كمآبي مبتلا كند.