صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه سلامت > ریتالین (متیل فنیدات)

ریتالین (متیل فنیدات)

ریتالین

 

متیل فنیدات (به انگلیسی: Methylphenidate) که بیشتر به نام تجاری آن، ریتالین (به انگلیسی: Ritalin) شناخته می‌شود، از مشتقات گروه امفتامین‌ها است؛ که برای درمان افسردگی، نشانه‌های نارکولپسی، و برخی از مبتلایان به بیش فعالی مقاوم به درمان تجویز می‌شود.

 

موارد استفاده از ریتالین

ریتالین می‌تواند به افزایش توانایی توجه، متمرکز ماندن روی یک فعالیت و کنترل مشکلات رفتاری کمک کند. همچنین می‌تواند به سازماندهی وظایف شما کمک کند و مهارت‌های گوش دادن را بهبود بخشد. این دارو همچنین برای درمان اختلال خواب خاص استفاده می‌شود (حمله خواب یا نارکولپسی)

 

تاریخچه مصرف ریتالین

"متیل فنیدیت" با نام تجاری "ریتالین" توسط کمپانی داروسازی "نوارتین" در سال ۱۹۵۴ به بازار دارویی دنیا عرضه شد. در ابتدا قرار بود این دارو برای درمان افسردگی، خواب آلودگی در طول روز و سندرم خستگی مزمن استفاده شود اما به تدریج با پیشرفت علم و تجربه های گوناگون مشخص شد می توان از این دارو در درمان کودکانی که دچار اختلال بیش فعالی و کم توجهی هستند (ADHD) نیز استفاده کرد.

قرص "ریتالین" خواصی شبیه آمفتامین (قرص مشهور اکستازی) دارد و دانشجویان کالجهای آمریکا و استرالیا به دلیل تأثیر آن در درمان خواب آلودگی در طول روز، برای درس خواندن و یا مهمانی های شبانه شان چند عدد از این قرصها را مصرف می کردند.

در سالهای اخیر مصرف خودسرانه این دارو در کشورها رو به افزایش گذاشت و گزارشهای متعددی وجود دارد که برخی از افراد برای بیدار ماندن در شبهای امتحان از قرص های ریتالین استفاده می کنند تا بتوانند چندین ساعت متوالی بیدار مانده و به شکل غیر معمولی تمرکز خود را در مدت طولانی حفظ کنند.

مصرف کنندگان تصور می کنند ریتالین بی خطر است در حالی که عوارض مصرف خودسرانه این قرص ها می تواند در حد مواد دیگر نظیر کوکایین و آمفتامین باشد و پزشکان و روانپزشکان با صراحت اعلام می کنند ترک کردن داروهای محرک آمفتامینی نظیر ریتالین و اکستازی، بسیار سخت تر و پیچیده تر از سایر مواد مخدر است.

استفاده محدود و کنترل شده ریتالین باعث عادت کردن بدن مصرف کننده به دوزهای پایین و در نتیجه ایجاد علاقه فرد به استفاده از دوزهای بالاتر و حتی مصرف داروهای سنگین تر و خطرناک تر می شود. علاوه بر آن تاکنون در چند مورد سوء مصرف ریتالین منجر به مرگ شده است.


رایج ترین دارو برای کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه دارویی به نام «متیل فنیدیت» با نام تجاری «ریتالین» است. این دارو به شکل قرص در بازار دارویی موجود است. ریتالین با اثر بر قشر مغز و تالاموس از بازجذب مجدد دوپامین در سلول های عصبی جلوگیری می کند (دوپامین یکی از مواد شیمیایی است که در انتقال عصبی نقش دارد).


مدت اثر این دارو چهار تا شش ساعت است؛ بنابراین باید این دارو را یک یا دو بار در روز مصرف کرد. بین کودکان از نظر پاسخ هایشان به این داروها تفاوت های زیادی وجود دارد، برخی کودکان سریعا و به مقدار کم دارو پاسخ می دهند، در حالی که کودکان دیگر فقط به مقدار زیاد دارو پاسخ می دهند. در صورت عدم تاثیر این دارو در مورد فرزندتان، باید با پزشک مشورت کنید تا علت را بیابد.


آنچه اثبات شده این است که استفاده از داروهای محرکی همچون ریتالین موجب کاهش بیش فعالی، افزایش توجه، کاهش تکانشگری، کاهش رفتارهای منفی، بهبود تعامل اجتماعی و افزایش موفقیت تحصیلی (دارو بر هوش آنها تاثیر نمی گذارد، بلکه به آنها کمک می کند قابلیت های اصلی را به نحو مؤثرتری به کار برند) تا حدود ۸۰-۷۰ درصد می شود. این مقدار اثربخشی در مطالعات مختلف اثبات شده است و این یعنی هیچ جای شکی برای استفاده از این دارو باقی نمی ماند.


در واقع و به زبانی شفاف تر، ریتالین جزو داروهایی است که برای درمان کودکان بیش فعال خط اول درمان توسط پزشک تشخیص داده می شوند و البته احتمال عوارضی برای آن مطرح است. ناگفته نماند که همه داروها دارای عوارض هستند اما وقتی دارو توسط پزشک تجویز می شود، سود و مزیت آن با احتمال عوارض سنجیده می شود و بعد از تشخیص قطعی، دارو داده می شود.

 

مانند انسولین که برای بیماری دیابت تجویز می شود؛ کسی که دیابت ندارد اگر به او انسولین تزریق شود حتما وارد شوک خواهد شد و باید بستری شود؛ ریتالین هم دارویی است که فقط اگر با تشخیص قطعی بیش فعالی توسط پزشک داده شود، حتما باید در آن استفاده کرد.


عوارض این دارو قابل کنترل است. پزشکان عموما قبل از تجویز این دارو یک ارزیابی قبل از درمان، که دربرگیرنده بررسی عملکرد قلبی بیمار، وجود اختلالات حرکتی و عملکرد کبدی و کلیوی است، انجام می دهند و در صورت وجود مشکل در این اعضا و اختلالات متابولیسم، میزان مصرف داروها را کاهش یا از داروی دیگری استفاده می کنند.

 


قبل از آنکه به عواض این دارو و روش های کنترل آن اشاره بکنیم، توجه شمار را به این نکات جلب می کنم که دارو درمانی برای کودکان بیش فعال دارای تاثیر فوق العاده اما کوتاه مدتی بر علائم رفتاری آنان است. به محض قطع مصرف دارو نشانه های بیش فعالی با همان شدت قبلی ظاهر می شود. بسیاری از والدین نیز در مورد استفاده از این داروها دچار تردیدند و رغبت چندانی به استفاده از این داروها برای درمان فرزندشان نشان نمی دهند.

 

همچنین به علت اینکه ثابت شده این بیماری ناشی از عدم تعادل مواد شیمیایی مغز و ارثی است، مصرف این دارو ممکن است طولانی مدت باشد. بنابراین به دلیل کوتاه مدت بودن اثر این دارو و خاصیت مهارکنندگی آن، و نگرانی والدین از عوارض بلندمدت و همچنین برای هدایت درست این کودکان باید از مداخلات روانشناختی و رفتاری، در کنار این دارو بهره برد.


 

شايع ترين عوارض مصرف قرص هاي ريتالين عبارتند از:


• عصبي شدن و بي خوابي
• حالت تهوع و استفراغ
• احساس سرگيجه و سردرد
• تغييرات ضربان قلب و فشار خون (که معمولا به صورت افزايش است ولي در مواردي نيز به شکل کاهش ديده مي شود.)
• خارش و جوش هاي پوست
• دردهاي شکمي, کاهش وزن و مشکلات معده
• مصرف دايمي و اعتياد(وابستگي)
• بروز حالت هاي روان پريشي (جنون) و علايم وابستگي به ريتالين
• بروز افسردگي پس از قطع مصرف

 

 

سایر مطالب درباره ریتالین (متیل فنیدات)

  • مضرات مصرف قرص شب‌امتحانی,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

    هشدار درباره مصرف «قرص شب‌امتحانی»

    هر سال با آغاز فصل امتحانات و کنکور، مصرف قرص «ریتالین» هم در بین دانش‌آموزان و دانشجویان افزایش یافته و برخی برای شب‌ بیداری و درس خواندن و افزایش تمرکزشان، ‌ از این قرص استفاده می‌کنند، اما شاید هیچ‌وقت به عوارض خطرناک ریتالین فکر هم نکنند. به گزارش ایسنا، پیش از...

  • مرگ با مصرف ریتالین,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

    مرگ ناگهانی نتیجه مصرف «ریتالین»

    رئیس اداره سلامت جوانان وزارت بهداشت گفت: دانشجویان تصور می‌کنند با مصرف ریتالین در ‏شب‌های امتحان، تمرکز بیشتری پیدا می‌‌کنند، اما بعد از مصرف این قرص، دچار پرخاشگری، عدم تمرکز و مرگ ‏ناگهانی می‌شوند.‏ به گزارش فارس، گلایل اردلان در نشست خبری که به مناسبت روز جوان برگزار...

  • ریتالین,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

    مصرف خودسرانه ریتالین عوارض روانی به همراه دارد

    معاون دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با بیان اینکه مصرف ریتالین به بهانه امتحان توجیه علمی ندارد، به ایجاد عوارض جسمانی و روانی ناشی از مصرف این دارو تاکید کرد و گفت: عدم تعادل روحی و روانی و حالات زودگذر عاطفی، از عوارض کوتاه مدت این گونه مواد و داروها است...

  • قرص ریتالین,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

    جامعه نیازمند اطلاع‌رسانی درباره مصرف ریتالین

    برخی از دانش آموزان در فصل امتحانات مصرف قرص ریتالین را به‌جای مطالعات در طول ترم ترجیح می‌دهند. این در حالی است که بر اساس نظرات متخصصان دارویی پس از مصرف این دارو سیگنال‌های مغز در یک طیفی شروع به یادگیری و توجه می‌کند و بر اثر کاهش این سیگنال‌ها ( زمانی که دوز دارو در خون...

  • اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی,ریتالین

    عوارض مصرف بیش از اندازه ریتالین

    یک متخصص بیماری‌های عفونی گفت: تشنج، بی‌نظمی در ضربان قلب، سردرد، تهوع و افزایش فشارخون از عوارض مصرف بیش از اندازه ریتالین است. دکتر محمدرضا ناظر در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه متیل فنیدات که بیشتر به نام تجاری ریتالین شناخته می‌شود از مشتقات گروه آمفتامین‌هاست،...

  • افزایش خطر نقص قلبی نوزاد در بارداری,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی

    مصرف ریتالین در بارداری خطر نقص قلبی نوزاد را افزایش می دهد

    محققان عنوان می کنند اگر فردی به دلیل اختلال بیش فعالی، ریتالین مصرف کرده و قصد حاملگی دارد باید قبل از هر اقدامی با پزشک خودش مشورت کند. به گزارش مهر،مطالعه جدید نشان می دهد اگر یک زن باردار داروی ریتالین یا Concerta (متیل فنیدیت) مصرف کرده باشد، نوزادش در معرض خطر ابتلا...

  • دانشگاه,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

    رتبه پنجم مصرف 'ریتالین' در دانشجویان ایرانی

    معاون کل وزارت بهداشت با اشاره به عوارض مصرف خودسرانه ریتالین، گفت: مطالعات در داخل کشور نشان می­‌دهد مصرف ریتالین در برخی دانشجویان بعد از الکل، مواد خانواده حشیش، تریاک و ترامادول رتبه پنجم را به خود اختصاص می­‌دهد. دکتر ایرج حریرچی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به...

  • قرص ریتالین,عوارض مصرف ریتالین,مصرف ریتالین در دانش آموزان

    جامعه نیازمند اطلاع رسانی درباره مصرف «ریتالین»

    برخی از دانش آموزان در فصل امتحانات مصرف قرص ریتالین را به‌جای مطالعات در طول ترم ترجیح می‌دهند. این در حالی است که بر اساس نظرات متخصصان دارویی پس از مصرف این دارو سیگنال‌های مغز در یک طیفی شروع به یادگیری و توجه می‌کند و بر اثر کاهش این سیگنال‌ها ( زمانی که دوز دارو در خون...