چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۵۲ - ۱۹ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۰۲۱۴
اینفوگرافیک

اینفوگرافیک | دلایلی که باید نفخ شکم جدی بگیرید

بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، در صورتی که علائم ذکر شده در تصویر را به دنبال نفخ تجربه کردید حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

اینفوگرافیک درباره نفخ شکم

نفخ چیست؟

نفخ (Flatulence) یک فرآیند بیولوژیکی است. بیشتر افراد اینطور فکر می کنند که نفخ شکم بعداز غذا تنها دلیل به وجود آمدن این مشکل است در حالیکه نفخ شکم در پریودی یا بعد از آن یا نفخ شکم در بارداری، یکی از عمده دلایل به وجود آمدن باد در شکم است. به طور کلی نفخ به دلیل تجمع گاز در دستگاه گوارش به وجود می آید. نفخ می تواند به ناراحتی شکمی منجر شود. البته گاهی بعضی از افراد علائمی مثل بزرگی شکم، چربی بیش از حد دیواره شکم، تجمع مایع داخل شکم و تومورهای شکمی را به اشتباه نفخ توصیف می کنند.

علت نفخ شکم چیست؟

گاز در سیستم گوارش ما بطور عمده از نیتروژن و اکسیژن تشکیل شده است. اما هنگام هضم غذا، گاز به شکل هیدروژن، متان و دی اکسیدکربن آزاد می شود. عمده گاز بلع شده بعد از غذا خوردن به صورت آروغ زدن از معده خارج می شود؛ تنها بخش کمی از آن وارد روده می شود. از این رو به وجود آمدن نفخ شکم در حالت طبیعی، دلیل خاصی ندارد. در حالت عادی دفع ۱۵ تا ۲۰ مرتبه گاز در شبانه روز طبیعی است. ولی بعضی از بیماران احساس می کنند که دفع گاز در آن ها بیشتر از معمول است یا از بوی نامطبوع آن شکایت دارند؛ در چنین حالتی نفخ اتفاق افتاده است.

البته این خروج گاز به وضعیت فرد پس از غذا نیز بستگی دارد. مثلا افرادی که بلافاصله بعد از صرف غذا می خوابند، مقدار بیشتری گاز وارد روده هایشان می شود و در نتیجه دفع گاز بیشتری دارند. نفخ شکم بعد از غذا از عمده دلایل ایجاد این پدیده در بدن است اما علاوه بر آن ، گاهی دلایلی مثل اضطراب، استعمال سیگار، جویدن آدامس، سریع خوردن غذا یا صحبت در حین میل کردن غذا نیز باعث ایجاد نفخ می شوند. نفخ شکم می تواند ناشی از فرآیندهای طبیعی بدن باشد. گاهی هم ممکن است در اثر بیماری های درگیرکننده دستگاه گوارش نفخ ایجاد شود.

khabaronline.ir
  • 18
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش