صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه سیاست > غلامحسین کرباسچی

غلامحسین کرباسچی

غلامحسین کرباسچی

غلامحسین کرباسچی

غلامحسین کرباسچی (زاده ۱۳۳۲ در قم)، سیاست‌مدار ایرانی است که در سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۷ شهردار تهران بوده‌است و در حال حاضر دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی است.

 

زندگی

غلامحسین کرباسچی در سال ۱۳۳۲ در قم متولد شد. پدرش آیت‌الله محمدصادق کرباسچی (ملقب به تهرانی) از یاران بیت روح‌الله خمینی در قم بود. وی پس از پایان تحصیلات ابتدایی به حوزه علمیه قم پیوست و در مدرسه علمیه حقانی مشغول به تحصیل گردید و سه ساله درس آیت‌الله منتظری و وحید را گذراند. کرباسچی سال ۱۳۵۱ با تشویق آیت الله بهشتی به دانشگاه رفت و در رشته علوم ریاضی دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شد.

 

او از سن ۱۲ سالگی فعالیت سیاسی را در مخالفت با حکومت محمدرضا شاه پهلوی آغاز نمود و تحت تعقیب ساواک بود چند بار به خاطر سخنرانی توسط شهربانی احضار شد. وی قبل از انقلاب هم سه بار دستگیر شد، اولین بار در اسفند ۱۳۵۲ دو ماه در کمیته مشترک ضد خرابکاریو دو ماه هم در اوین بود و بار آخر از سال ۵۳ تا سال ۵۵ در زندان ماند.

 

فعالیت‌های سیاسی-اجرایی

کرباسچی در سال ۵۷ از طرف سید احمد خمینی به عضویت کمیته استقبال از امام خمینی درآمد و بعد از آمدن وی در دفتر او بود و همراه او راهی قم شد. او از آنجا به رادیو تلویزیون رفت و به ساخت برنامه‌های مذهبی مشغول شد. وی که هنگام رفتن به دانشگاه لباس روحانیت را نمی‌پوشید هنگام رفتن به رادیو تلویزیون با توجه به شرایط آنجا مجدداً لباس روحانیت را کنار گذاشت که این ترک لباس همیشگی شد.

 

او سپس به عنوان نماینده امام خمینی در ژاندارمری جمهوری اسلامی منصوب شد و در سال ۱۳۶۱ با فرمان و نظر مستقیم امام به استانداری اصفهان منصوب گردید و در این زمان چنان خوش درخشید که پس از پایان جنگ در سال ۱۳۶۸ از استانداری اصفهان به شهرداری تهران منتقل شد و دوباره طرح جامع شهر تهران را که در زمان شهرداری غلامرضا نیک‌پی طرح‌ریزی شده‌بود ادامه داد که در کنار گذاردن پیشنهادات مطرح شده بعد از پایان جنگ مبنی بر انتقال پایتخت از تهران به شهری دیگر تأثیرگذار بود. او در دوران شهرداری تهران و در جریان اقدامات خود از حمایت هاشمی رفسنجانی بر خوردار بوددر دوران وی برای اولین بار شهردار تهران در هیئت دولت در کنار وزرا و معاونان رئیس جمهور حضور یافت. این وضعیت تا انتصاب محمود احمدی‌نژاد به شهرداری تهران ادامه داشت.

 

در آستانه برگزاری انتخابات مجلس پنجم، وی به همراه عده‌ای دیگر از وزرا و معاونان هاشمی رفسنجانی، حزب کارگزاران سازندگی را تأسیس کرد و در کنار جامعه روحانیت مبارز تهران به ارائه لیست انتخاباتی پرداخت.

 

تأسیس مؤسسه همشهری و انتشار روزنامه همشهری و نشریات و ویژه نامه‌های وابسته به آن و راه اندازی فرهنگسراها و خانه‌های فرهنگ در تهران از اقدامات وی بود.

 

در اسفند سال ۱۳۸۵ دادگاه مطبوعات، روزنامه هم‌میهن را که کرباسچی مدیرمسئول آن بود، از اتهاماتی که در سال ۱۳۷۹ مبنای توقیف آن شده بود تبرئه کرد. این روزنامه از اواخر اردیبهشت ۱۳۸۶ به سردبیری محمد قوچانی دوباره منتشر شد، ولی پس از انتشار ۴۳ شماره قاضی مرتضوی دادستان تهران به دلیل نقض دادرسی آن را دوباره توقیف کرد.

 

او در انتخابات ریاست جمهوری ایران ۱۳۸۸ از نامزدی مهدی کروبی حمایت کرد و به عنوان معاون اول او در صورت پیروزی معرفی شده بود.

 

 

سایر مطالب درباره غلامحسین کرباسچی

شاید از دست داده باشید
رئیس جمهور استیضاح شده کره جنوبی در دادگاه حاضر شد
طغیان خشم طرفداران استقلال در آزادی؛ شعارهای غیرقابل انتشار علیه جواد نکونام
حماس: آماده مذاکره با آمریکا هستیم
بلومبرگ: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده ایران به «انباشت اورانیوم غنی‌شده با خلوص بالا» ادامه می‌دهد
حمله اسرائیل به منطقه جنین در کرانه باختری/ ۳۹ کشته و زخمی
ترامپ «برایان هوک» را اخراج کرد
ترامپ: مطمئن نیستم آتش‌بس غزه پایدار باشد
معاون وزیر خارجه: عاقلانه‌ترین راه این است که گفت‌وگوها آغاز شود/ ایران همانند گذشته برای آغاز مذاکرات آمادگی دارد
داخل پاکت‌های اهدایی حماس به سه اسیر آزاد شده اسرائیلی چه بود؟
نماینده کارگران: زندگی در تهران با حقوق زیر ۳۰ میلیون ممکن نیست
افزایش ۱۰۰ هزار تومانی یارانه در سال ۱۴۰۴
«هرتزی هالوی» رئیس ستاد ارتش اسرائیل استعفا داد/ رئیس شاباک هم استعفا می‌کند
قشقاوی: مذاکره مستقیم ایران و آمریکا تنها با تأیید رهبری و شورای‌عالی امنیت ملی انجام می‌شود
کارشناسی داوری ذوب آهن و پرسپولیس/ پنالتی ذوبی‌ها سوخت
پرسپولیس از پس ذوب‌آهن ۱۰ نفره برنیامد/ برد فولاد مقابل نساجی با تعویض طلایی گل‌محمدی