صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه سیاست > استیضاح وزیر

استیضاح وزیر

استیضاح وزیر

استیضاح وزیر

استیضاح یکی از ساز وکارهای سیاسی مورد استفاده در سیاست داخلی کشورها و به طور مشخص عرصه مناسبات دو قوه مقننه و مجریه است.

 

استیضاح یک واژه بر گرفته از واژگان عربی است که از نظر واژه به معنای درخواست توضیح است اما در اصطلاح سیاسی به معنای پرسش رسمی نمایندگان مجلس از رئیس جمهور، هیأت وزیران یا یک وزیر است که پس از ارائه توضیحات آنها باید برای ادامه کارشان از مجلس مجدداً رأی اعتماد بگیرد. البته طرح استیضاح به خودی خود به مفهوم عزل مقام مورد استیضاح نمی‌باشد بلکه اولین گام در این مسیر تلقی می‌شود و چنانچه در رأی گیری پس از توضیحات وی، به او رأی عدم اعتماد داده شود آن مقام برکنار می‌شود.

 

سابقه تاریخی استیضاح

سابقه تاریخی انجام استیضاح اگرچه به قرون وسطی باز می‌گردد اما نمونه‌های عینی مشخص آن را می‌توان در عملکرد اوایل قرن نوزدهم نظام سیاسی انگلیس مشاهده کرد. در نظام‌های سیاسی جهان برای جلوگیری از تمرکز قدرت و نیز رعایت جنبه‌های تخصصی اداره امور جامعه، قدرت حکومت به سه شاخه تقنینی، اجرایی و قضایی تقسیم شده است.

 

البته این سه قوه هم در نظام‌های سیاسی پارلمانی و هم در نظام‌های سیاسی ریاستی با یکدیگر در ارتباط بوده و قوانین اساسی کشورها چگونگی روابط آنها با هم و نیز سازوکارهای کنترل آنها به وسیله یکدیگر را در نظر گرفته اند که در عین تفکیک قوا نوعی همکاری یا ارتباط بین قوای سه گانه نیز از طریق تمهیدات حقوقی و سیاسی ایجاد شده تا در عین تمایز قوا کلیت حاکمیت ملی کشور بروز کند.

 

در نظام سیاسی پارلمانی که ارتباط بیشتری بین دو قوه مقننه و مجریه وجود دارد مجلس و پارلمان که نمایندگان آن از سوی مردم انتخاب می‌شوند حق دارند کلیه اقدامات و عملکردهای قوه مجریه را زیر نظر بگیرند و از راه طرح سؤال، استیضاح و ایجاد کمیسیون‌های تحقیق یا نهادهای نظارتی چون دیوان محاسبات این قوه را کنترل کنند.

 

همچنین قوه مقننه حق دارد با صدور رأی عدم اعتماد هیأت وزیران یا یک وزیر را برکنار کند. البته به منظور ایجاد توازن بین دو قوه در نظام پارلمانی، قوه مجریه نیز از طرق مختلف همچون تنظیم و پیشنهاد لوایح قانونی یا حتی انحلال پارلمان، مجلس را کنترل می کند.

 

در نظام سیاسی ریاستی همچون نظام سیاسی امریکا نیز قانون اساسی ترتیباتی برای استیضاح مقامات ارشد قوه مجریه از جمله رئیس جمهور و معاونش توسط کنگره در نظر گرفته است که در نهایت نیز می‌تواند به برکناری آنها از قدرت منجر شود.

 

استیضاح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

در قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز سازوکارهایی که در نظام سیاسی پارلمانی برای کنترل قوه مجریه توسط مجلس معرفی شده مد نظر قرار گرفته است اما در آن سو حق انحلال پارلمان که در نظام سیاسی پارلمانی به قوه مجریه داده شده در نظام سیاسی جمهوری اسلامی مورد پذیرش واقع نگردیده است.

 

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در فصل ششم با عنوان "قوه مقننه" در مبحث دوم تحت عنوان «اختیارات و صلاحیت مجلس شورای اسلامی» در اصل هشتاد و نهم مسئله استیضاح هیأت وزیران یا یک وزیر را به شرح زیر مورد پذیرش قرار داده است. «نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌توانند در مواردی که لازم می‌دانند هیأت وزیران یا هر یک از وزراء را استیضاح کنند، استیضاح وقتی قابل طرح در مجلس است که با امضای حداقل ۱۰ نفر از نمایندگان به مجلس تقدیم شود.

 

هیأت وزیران یا وزیر مورد استیضاح باید ظرف مدت ۱۰ روز پس از طرح آن در مجلس حاضر شود و به آن پاسخ گوید و از مجلس رأی اعتماد بخواهد. در صورت عدم حضور هیأت وزیران یا وزیر برای پاسخ، نمایندگان مزبور درباره استیضاح خود توضیحات لازم را می‌دهند و در صورتی که مجلس مقتضی بداند اعلام رأی عدم اعتماد خواهد کرد.

 

اگر مجلس رأی اعتماد نداد هیأت وزیران یا وزیر مورد استیضاح نمی‌توانند در هیأت وزیرانی که بلافاصله بعد از آن تشکیل می‌شود عضویت پیدا کند.

 

در دولت یازدهم حسن روحانی دو وزیر وی به نام‌های محمد علی نجفی، رضا فرجی دانا و عباس آخوندی مورد استیضاح نمایندگان مجلس قرار گرفتند.

 

در دولت محمود احمدی نژاد نیز وزیر جهاد کشاورزی، وزیر آموزش و پرورش، وزیر کشور، وزیر راه، وزیر نیرو و وزیر کشور مورد استیضاح نمایندگان مجلس قرار گرفتند.

 

 

سایر مطالب درباره استیضاح وزیر

شاید از دست داده باشید
عراقچی: آماده‌ایم وارد مذاکرات شرافتمندانه بر اساس احترام و منافع متقابل شویم / همچنان منتظر تصمیم طرف‌هایی هستیم که با آنها وارد مذاکره شده‌ایم
۱۰ کشته و ۱۷ مصدوم در سقوط اتوبوس به دره در محور اندیشمک - پلدختر
خبر خوش به هواداران/ برگزاری استقلال-سپاهان با حضور هواداران
بدنه کارشناسی کشور حیران از بی تفاوتی دولت در قبال قیمت دلار/ بغزیان: شیب افزایش نرخ ارز ناشی از خواست دولت و تحمیل آن به مردم است
قطع برق شهرک‌های صنعتی کشور یک روز در میان و هر بار ۱۷ ساعت قطع می‌شود
درمان ADHD در فرزندتان را جدی بگیرید/ چرا تشخیص ADHD در دخترها بسیار مهم‌تر است؟
واکنش شورای اطلاع‌رسانی دولت به شایعه استعفای رئیس‌جمهور
صدراعظم آلمان: در حادثه رانندگی در بازارچه کریسمس، ۵ نفر کشته و بیش از ۸۰ تن زخمی شدند / این جنایتی هولناک و وحشیانه است
 اعتراض عباس عبدی به اداره کشور با سیاست‌گذاری دیمی؛ در گذشته چاله چوله‌های کشور با درآمدهای نفتی پر می‌شد اما خوشبختانه دیگر نیست
ستاره‌هایی شبیه به درخت کریسمس
 وزیر علوم: سهمیه‌ها باعث نارضایتی شده؛ لازم است بعد از چند دهه از ایجاد این سهمیه‌ها بازنگری انجام شود
«اوپن‌ای‌آی» از مدل هوش مصنوعی o3 رونمایی کرد
برلیناله خرس طلایی ۲۰۲۵ را به تیلدا سوینتون می‌دهد
«ربات وحشی» به دنبال عنوان بهترین انیمیشن/ «در سایه سرو» نامزد شد
تزریق آب مقطر به جای داروی شیمی درمانی به بیماران/ ۴ پرسنل بیمارستان تبریز در بازداشت هستند