صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
جمعه ۰۹ آذر ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه سیاست > امیرعباس هویدا

امیرعباس هویدا

امیر عباس هویدا

امیر عباس هویدا

امیر عباس «ممدوح» که بعدها نام خانوادگی خود را به «هویدا» تغییر داد در سال ۱۲۸۵ ش در تهران متولد شد. پدرش حبیب الله عین الملک و مادرش افسرالملوک، نتیجه عزت الدوله، تنها خواهر تنی ناصرالدین شاه بود. تنها برادر وی «فریدون» نام داشت که بعد ها با خواهر حسنعلی منصور ازدواج کرد.

 

امیر عباس و برادر کوچک او فریدون به اقتضای شغل پدر در لبنان رشد و نمو یافتند و در مدرسه فرانسوی بیروت تحصیل کردند و امیرعباس در اواخر تحصیل در دوره دبیرستان به اروپا رفت و سال‌ها در انگلستان و بلژیک و فرانسه زندگی و تحصیل کرد. او پس از اتمام تحصیلات خود در رشته علوم سیاسی از دانشگاه آزاد بروکسل به ایران بازگشت و با توجه به سوابق پدرش عین‌الملک هویدا، رشته تحصیلی و تسلط او به زبان‌های عربی، فرانسه، انگلیسی و آلمانی و آشنایی با یک دو زبان اروپایی دیگر، در وزارت امور خارجه ایران مشغول به کار شد.

 

هویدا از طریق آشنایی با عبدالله انتظام و دوستی با حسنعلی منصور پله‌های ترقی را به سرعت طی کرد و در دولت منصور به وزارت دارایی منصوب شد. پس از ترور منصور توسط گروه فداییان اسلام، وی توسط محمدرضاشاه پهلوی به عنوان نخست وزیر ایران منصوب شد و ۱۳ سال در این پست ماند. امیرعباس هویدا چندی پس از مرگ منصور با خواهرزن او لیلا نظام‌الدین امامی که نوه دختری حسن وثوق (وثوق الدوله) بود، ازدواج کرد ولی این ازدواج در اوج اقتدار وی به طلاق انجامید؛ ولی دوستی او و همسرش تا پایان عمر هویدا پابرجا بود.

 

در سال ۱۳۴۴ امیرعباس هویدا که در آن زمان رئیس دولت بود، استعفای خود را به محمدرضاشاه پهلوی ابلاغ کرد و بار دیگر مأمور تشکیل دولت شد.

 

چگونگی به صدرات رسیدن هویدا

عمر آشنایی منصور و هویدا حدود بیست سال بود. در ساعت ۱۰ صبح ۱/۱۱/۱۲۴۳ ش حسنعلی منصور توسط محمد بخارایی جلوی مجلس شورای ملی ترور شد و او را به بیمارستان پارس که رئیس آن دکتر منوچهر شاهقلی،پزشک بهایی و عضو مؤسس کانون مترقی بود بردند.این که چرا او را به نزدیک ترین مرکز درمانی نبردند از نکاتی است که باید بررسی شود.
  


کابینه محلل

پس از مرگ منصور، هویدا مسئول تشکیل کابینه شد. بسیاری افراد کابینه ی وی را موقت می شمردند و به طنز می گفتند که کابینه ی هویدا محللی بیش نیست. این در حالی است که وی مدت ۱۳ سال سکان نخست وزیری کشور را در دست داشت و تنها نخست وزیر مشروطه ای بود دوران صدارتش به این درازا انجامید.
 



کابینه ی هویدا محللی بیش نیست!

فریده امامی، همسر منصور، شاه را عامل قتل شوهرش می دانست. همچنین نگاهی منفی به هویدا هم پیدا کرده بود چرا که او به نخست وزیری رسیده بودو به همین دلیل به آن ها اهانت می کرد.
 

با تلاش امیر عباس هویدا لایحه ای در مجلس به تصویب رسید که به موجب آن فریده تا پایان عمرش، تمام حقوق و مزایای یک نخست وزیر را دریافت می کرد.این لایحه در حالی به تصویب رسید که صحبت از موجودی ده میلیون و پانصد هزار دلاری منصور در بانک های مختلف امریکا در میان بود و از طرف دیگر بین فریده امامی(همسر منصور) و منصور الملک (پدر حسنعلی) بر سر تقسیم دارایی های او در سوئیس اختلاف شدیدی در گرفته بود.

 

بازداشت هویدا

هویدا پس از ۱۳ سال تصدی پست نخست‌وزیری، در ۱۶ مرداد ۱۳۵۶ از سمت نخست‌وزیری برکنار شد. پس از هویدا، جمشید آموزگار عهده‌دار مقام نخست‌وزیری شد. در کابینه جمشید آموزگار، هویدا به عنوان وزیر دربار منصوب شد. در ۱۷ آبان ۱۳۵۷ خورشیدی، محمدرضا پهلوی چند نفر از مشاورانش را به جلسه‌ای احضار کرد. فرح پهلوی هم حضور داشت. مهدی پیراسته، جواد شهرستانی، هوشنگ نهاوندی، رضا قطبی، حسن پاکروان و علیقلی اردلان که تازه به وزارت دربار منصوب شده بود نیز در جلسه شرکت داشتند.» جلسه با موضوع نوسازی تشکیلات بنیاد پهلوی آغاز می‌شود. سپس فعالیت اقتصادی خاندان سلطنتی مورد بحث قرار می‌گیرد. این مباحث هیچکدام وقت چندانی نمی‌گیرد. محمدرضا پهلوی ناگهان دستور جلسه را تغییر داده و می‌گوید: مدتی است مشاورانش به خصوص فرماندهان ارتش خواستار بازداشت هویدا شده‌اند. آنگاه از حاضران می‌خواهد که در این‌باره بحث و رایزنی کنند. در گرماگرم صحبت، تلفن زنگ می‌زند و محمدرضا پهلوی گوشی را برمی‌دارد و برای چند لحظه سکوت می‌شود. محمدرضا پهلوی حرفی نمی‌زند و فقط گوش می‌دهد. سپس پاسخ می‌دهد: «اتفاقا گروهی اینجا جمع‌اند و درباره همین موضوع صحبت می‌کنند.» هوشنگ نهاوندی می‌گوید که ناصر مقدم، رئیس ساواک پشت خط تلفن بود. محمدرضا پهلوی پس از چند لحظه سکوت در حالی که لبخندی تلخ بر گوشه لبانش نشسته بود، دست روی دهانی تلفن گذاشته و می‌گوید: «او هم فکر می‌کند بازداشت هویدا از شام شب واجب‌تر است.» دقایقی بعد، محمدرضا پهلوی از مشاورانش می‌خواهد که هر یک در مورد پیشنهاد بازداشت هویدا نظر خود را اعلام کنند. نهاوندی می‌گوید که دیدگاه‌های مختلفی در جمع وجود داشت؛ از جمله علیقلی اردلان می‌گفت چطور می‌شود نخست‌وزیر ۱۳ ساله اعلیحضرت را به زندان انداخت. با این همه رأی اکثریت، بازداشت هویدا بود. این روایت نشان می‌دهد که تصمیم بازداشت هویدا در جریان رأی‌گیری مشاوران محمدرضا پهلوی انجام شد، اما سند تازه‌ای که عباس میلانی به آن دست یافته نشان می‌دهد که محمدرضا پهلوی، از مدتی پیش تصمیم به بازداشت امیر عباس هویدا و نعمت الله نصیری رئیس پیشین ساواک گرفته بود. این سند، محتوای نامه‌ای است که اخیرا از آنتونی پارسونز سفیر وقت بریتانیا به دست آمده‌است. عباس میلانی می‌گوید: محمدرضا پهلوی تصمیم خودش را گرفته بود و جلسه‌ای که برای تصمیم‌گیری درباره وضعیت هویدا برگزار کرد، تنها یک صحنه‌سازی بود.

 

هویدا نمی‌دانست که بازداشتش تا پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ ادامه خواهد داشت.

 

 

سایر مطالب درباره امیرعباس هویدا

  • امیرعباس هویدا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

    بالاخره چه کسی هویدا را کشت؟

    چگونگی مرگ نخست‌وزیر سیزده ساله دوران پهلوی دوم هنوز هم محل بحث و گفت‌وگو است.  روزنامه «ایران» در گردآوری برخی اظهار نظرها درباره نحوه مرگ امیرعباس هویدا نوشت:   «حجت‌الاسلام ‌هادی غفاری (۱۸ مرداد ۹۷): من هیچ نقشی در پرونده هویدا نداشتم و جرمم فقط این بود که در...

  • مستند زندگی امیرعباس هویدا,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,سینمای ایران

    «هویدا،زندگی،زمانه و مرگ» مستندی بدون سانسور

    کارگردان مستند هویدا،زندگی،زمانه و مرگ درباره این فیلم گفت که در مستند هویدا هیچ سانسوری صورت نگرفته است، در واقع نمی‌توان تاریخ را سانسور کرد. وقتی که حجم وسیعی از اسناد، تصاویر، فیلم و اطلاعات در اختیار است، چرا نباید از آن استفاده کرد! جایزه شهید آوینی ویژه‌ی نمایش و...

  • هویدا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,تحلیل سیاسی

    هویدا چگونه ۱۳ سال نخست‌وزیر ماند؟

    «سیاستمداری که عصا، پیپ و گل ارکیده‌ای همرنگ کراوات را مشخصه ظاهری‌اش ساخته بود، در آخرین روز عمر در ۱۸ فروردین ۱۳۵۸ در زندان قصر تهران، نشانی از تجمل روزگار سپری شده را با خود نداشت. حذف نابهنگام و غافلگیرانه او، ابهامات حل نشده یکی از طولانی‌ترین صدارت‌ها در تاریخ ایران را...

  • نخست وزیر,هویدا,نخست‌وزیری هویدا

    هویدا چگونه نخست وزیر شد؟

    ۶ بهمن ماه ۱۳۴۳ حکم نخست‌وزیری امیرعباس هویدا صادر شد. او تا سال ۱۳۵۶ در این سمت باقی ماند. هویدا سال ۱۲۹۸ ش. در تهران متولد شد. پدرش حبیب‌الله ـ عین‌الملک‌ـ کارمند وزارت امور خارجه و کارشناس اداره عربی این وزارتخانه و سپس وزیر مختار ایران در عربستان بود. امیرعباس هویدا...

شاید از دست داده باشید
سگ‌های گمشده چگونه راه خانه را پیدا می‌کنند؟
معرفی ۱۵ انیمیشن تماشایی برای کودکان؛ از شرک تا داستان اسباب‌بازی
۱۰ سریال دیدنی اپل تی وی پلاس که کمتر دیده شده اند؛ از Black Bird تا Servant
۱۰ سریال دیدنی اپل تی وی پلاس که کمتر دیده شده اند؛ از Black Bird تا Servant
کشف حکاکی‌های اسطوره‌ای در کنار زمین فوتبال باستانی
آنچلوتی: همه باید از امباپه حمایت کنند
پزشکیان: ما مقصریم اگر نتوانیم مشکل مردم را حل کنیم
کامبیز نوروزی، حقوقدان: نگاهی که می‌گوید بی‌حجابان باید درمان شوند، کاملا نادرست است
راه معاملات آپارتمان‌های فاقد «سند تک‌برگ» مسدود شد
دنباله‌دار و شهاب در یک قاب
افزایش مشکلات قلبی در کسانی که خواب نامنظم دارند
«انویدیا» از هوش مصنوعی رونمایی کرد که به پیام متنی صدا می‌بخشد
چاقوکشی منجر به مرگ در مدرسه راهنمایی
دلار برای کریدور هفتم خیز برداشت/ مرز مقاومتی سکه شکست
«علی لاریجانی» عضو هیئت امنای صندوق اعتباری هنر شد