صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه سیاست > شهید مفتح

شهید مفتح

شهید محمد مفتح

شهید محمد مفتح

محمد مفتح در سال ۱۳۰۷ شمسی، در خانواده‌ای روحانی در همدان به دنیا آمد.

 

پدرش مرحوم، حجت الاسلام حاج محمود مفتح، یکی از واعظان مخلص و عاشق خاندان رسالت و ولایت بود و در ادبیات فارسی و عربی تبحر فراوانی داشت و اشعار زیادی در مدح و رثای اهل بیت (ع) به زبان‌های عربی و فارسی از وی به جا مانده است.

 

او در حوزه علمیه همدان، مدرس ادبیات فارسی و عربی بود. شهید مفتح از کودکی در محضر پدر به فراگیری ادبیات پرداخت و پس از گذراندن دوره ابتدایی، جهت فراگیری معارف اسلامی به مدرسه «آخوند ملاعلی» وارد شد و پس از مدتی جهت استفاده از محضر اساتید بزرگ به حوزه علمیه قم مهاجرت کرد و در مدرسه «دارالشفاء» با جدیت فراوان به کسب علوم معارف پرداخت و از محضر بزرگانی چون آیات سید محمد حجت کوه کمره‌ای، بروجردی، سید محمد محقق (داماد)، علاّمه طباطبایی صاحب المیزان و امام خمینی (ره) استفاده کرد و خود مدرسی بزرگ در حوزه شد.

 

 

 

مفتح در حالی که در قم استادی بزرگ بود، پا به عرصه دانشگاه گذاشت. وی که در حوزه علمیه به درجه اجتهاد رسیده بود، در دانشگاه نیز موفق به اخذ درجه دکتری گردید. رساله دکترای وی تحقیقی درباره نهج البلاغه است که با درجه بسیار خوب مورد قبول دانشگاه قرارگرفت.

 

دکتر مفتح، پس از گذراندن دوره دانشگاه، علاوه بر تدریس در حوزه، به تدریس در دبیرستان‌های قم پرداخت.

 

وی به لحاظ رسالتی که بر دوش خویش حس می‌کرد، ضمن مبارزه با عفریت جهل و بی‌شعوری، در دو سنگر دبیرستان و حوزه از همان آغاز سعی در روشنگری دانش پژوهان داشت و کلاس‌های خویش را مرکزی برای تشکل آنان در جهت مبارزه با رژیم قرار داده بود و در این راه به تأسیس انجمن اسلامی دانش آموزان، با همیاری شهید بهشتی همت گمارد.

 

در زمان تحصیل و تدریس، حاشیه‌ای بر اسفار ملاصدرا، نوشت که سومین حاشیه بر این کتاب است. همچنین کتابی به نام روش اندیشه در علم منطق به رشته تحریر درآورد که به عنوان کتاب درسی در حوزه و دانشگاه، برای بالاترین سطح منطق استفاده می‌شود. ترجمه تفسیر مجمع البیان هم یکی از تألیفات این شهید عالی مقام است.

 

دکتر مفتح در جهت ایجاد تشکل و سازمان‌دادن به طلاب و فضلا دست به تشکیل مجمعی به نام جلسات علمی اسلام شناسی زد که این مجمع فعالیت وسیعی به منظور شناساندن چهره اصلی اسلام در جامعه آغاز کرد. ساواک که پی به نقش مؤثر این مجمع در شناساندن اسلام راستین برده بود، آن را تعطیل کرد.

 

در سال‌های ۱۳۴۰تا ۱۳۴۲، سخنرانی‌های او در شهرهای مختلف و روشن ساختن مواضع نهضت اسلامی در افشای چهره رژیم پهلوی بسیار مؤثر بود و به لحاظ اثر عمیقی که این سخنرانی‌ها در میان توده‌ها داشت، بارها توسط ساواک تعطیل شد و هر بار این تعطیلی با دستگیری و آزار ایشان همراه بود.

 

شهید مفتح بعد از تبعید امام (ره) مبارزات خود را شدت بخشید و با سفر به استان خوزستان سعی در افشای ماهیت رژیم و شناساندن نهضت امام به مردم داشت و ساواک که با دستگیری‌های متعدد و ممنوع المنبر کردن ایشان نتوانسته بود کاری از پیش ببرد، ورود ایشان را به شهرهای خوزستان ممنوع اعلام کرد.

 

مبارزه دکتر مفتح تا رمضان سال ۱۳۵۷، که نهضت مردم مسلمان به رهبری امام خمینی (ره) اوج گرفته بود، همچنان ادامه داشت. ایشان بعد از نماز عید فطر با تأکید بر رهبری بی چون و چرای امام امت روز پنجشنبه ۱۶ شهریور ۱۳۵۷، را به عنوان تجلیل از شهدای ماه رمضان تعطیل اعلام کرد. در این روز راهپیمایی بزرگی علیه رژیم انجام گرفت که زمینه ساز راهپیمایی ۱۷ شهریور گردید، که توسط رژیم پهلوی به خاک و خون کشیده شد و جمعه خونین نام گرفت.

 

در بهمن ۱۳۵۷، [ ۱۲بهمن ۵۷؛ فریادی برای همیشه] جهت بازگشت امام (ره) استاد مفتح به همراه دیگر همرزمان، کمیته استقبال از ایشان را تشکیل دادند تا مقدمات ورود پیروزمندانه رهبر و مراد خویش را به نحو شایسته فراهم نمایند.

 

دکتر مفتح با تشکیل شورای انقلاب از طرف امام (ره) به عضویت این شورا درآمد. بعد از پیروزی انقلاب برای تشکیل کمیته‌های انقلاب اسلامی فعالیت چشمگیری کرد و خود سرپرستی کمیته منطقه۴ تهران را به عهده داشت.

 

آخرین مسؤولیت وی، سرپرستی دانشکده الهیات و عضویت در شورای گسترش آموزش عالی کشور بود که به نحو شایسته در این سنگرها انجام وظیفه نمود و در طی این دوران همچنان مسؤولیت امامت جماعت مسجد قبا را نیز بر عهده داشت.

 

وحدت حوزه و دانشگاه

سرانجام آیت الله مفتح، پس از عمری تلاش و جهاد مستمر و خستگی ناپذیر در راه تبلیغ دین، در ساعت ۹ صبح روز ۲۷ آذر سال ۱۳۵۸، هنگام ورود به دانشکده الهیات، توسط عناصر منحرف گروهک فرقان هدف گلوله قرار گرفت و به فیض عظیم شهادت نایل آمد.

 

پیکر مطهر آن عالم ربانی پس از برپایی مراسم با شکوه تشییع، در صحن مطهر حضرت معصومه (س) در قم به خاک سپرده شد و روز شهادت شهید مفتح به مناسبت فعالیت‌های چشمگیر این شهید والامقام در راه تحقق وحدت بین حوزه و دانشگاه «روز وحدت روحانی و دانشجو» نامگذاری شد.

 

سایر مطالب درباره شهید مفتح

  • بیوگرافی شهید محمد مفتح,آیت‌الله محمد مفتح,زندگینامه آیت الله دکتر محمد مفتح

    زندگینامه شهید محمد مفتح و نحوه ی به شهادت رسیدنش

    شهید محمد مفتح در زمان طلبگی به مسائل سیاسی و اجتماعی حساسیت نشان میداد شهید محمد مفتح در جریان انقلاب اسلامی ایران از روحانیون شیعی و حامیان امام خمینی محسوب میشد. از مراکز فعالیت های سیاسی- مذهبی او می توان به مسجد الجواد و مسجد قبا اشاره کرد. در سال ۱۳۵۷ش نماز عید فطر...

  • تصاویر ترور شهید مفتح,عکس های ترور شهید مفتح,عکسهای ترور محمد مفتح

    گزارش تصویری/ لحظه ترور شهید مفتح

    به گزارش جماران، حضرت آیت الله دکتر مفتح در ساعت ۹ صبح روز سه شنبه ۲۷ آذر ۱۳۵۸ در حیاط خلوت دانشکده الهیات دانشگاه تهران با شلیک چند گلوله از سوی کمال یاسینی یکی از اعضای گروهک فرقان بشدت زخمی شد و معالجات در بیمارستان اثری نبخشید. ایشان حدود ساعت ۲ بعد از ظهر همان روز به شهادت...

  • آيت‌الله شهيد مفتح,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

    جزئیات ترور مفتح در دانشکده الهیات

    روزنامه‌های عصر ۲۷ آذرماه ۱۳۵۸ خبر از تروری دادند که در دانشکده الهیات دانشگاه تهران اتفاق افتاده بود. محمد مفتح، رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، عضو جامعه روحانیت مبارز تهران و سرپرست کمیته انقلاب اسلامی منطقه چهار در ساعت ۸:۴۵ صبح آن روز با گلوله یکی از...

  • نحوه شهادت دکتر مفتح از زبان قاتل ایشان

    ویدئو نحوه شهادت دکتر مفتح از زبان قاتل ایشان,کلیپ شهادت دکتر مفتح,فیلم تشریح شهادت دکتر مفتح از زبان قاتل ایشان   ...

  • محمد مفتح,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

    یادی از شهید دکتر محمد مفتح

    نسل انقلاب و مردان و زنان انقلابی، آنان که واقع‌بین هستند و تاریخ‌نگر و روزهای پرجنب‌وجوش مبارزات فراگیر سال پایانی رژیم شاهنشاهی را در تهران می‌گذراندند و خیابان‌های پر از جمعیت و درگیر با دود و خون و گلوله و آتش را به خاطر دارند، از روز عید فطر و نماز پرشکوه و تأثیر‌گذار...

شاید از دست داده باشید
جدول لیگ برتر فوتبال در پایان هفته شانزدهم/ تراکتور و سپاهان اوج گرفتند؛ پرسپولیس سقوط کرد
مدیران استقلال خطاب به موسیمانه: جایگاه تیم قابل قبول نیست/ واکنش بلانکو به احتمال جدایی از استقلال
حذف تاثیر سوابق تحصیلی پایه دهم در کنکور
آزمون آیین‌نامه رانندگی حذف شد
تاثیر محافظتی داروی دیابت در برابر سرطان پوست
اعلام فیلم‌های جشنواره برلین ۲۰۲۵؛ سهم سینمای ایران فقط یک فیلم کوتاه
حمله تماشاگران یزدی با سنگ به اتوبوس سپاهان/ شیشه اتوبوس شکست؛ یک نفر مجروح شد
کارشناسی داوری ذوب آهن و پرسپولیس/ پنالتی ذوبی‌ها سوخت
برکناری مدیر روابط عمومی معاونت هنری وزارت ارشاد پس از انتشار عکسی بی حجاب از دختر نوجوانش
جلسه استیناف پرونده پرسپولیس و بیرانوند برگزار شد
قیمت بلیت اتوبوس‌های برون‌ شهری ۲۵ درصد افزایش یافت
گروسی: ایران باید با ترامپ به تفاهم برسد
پرسپولیس از پس ذوب‌آهن ۱۰ نفره برنیامد/ برد فولاد مقابل نساجی با تعویض طلایی گل‌محمدی
افزایش قربانیان آتش‌سوزی مرگبار هتل پیست اسکی در ترکیه به ۶۶ نفر/ اردوغان عزای عمومی اعلام کرد
از یک تکّه استخوان تا شمش‌های طلا؛ اندی الیوت چگونه گنج پیدا کرد؟