به گزارش ایسنا، در جغرافیای سیاسی از مرزها برای مشخص کردن حدود جغرافیایی کشورها استفاده میشود و مفهوم آن خطوط فرضی است که محدوده کشورها را با کشورهای همسایه معین میکند.
ایران بیش از ۶۰۰۰ کیلومتر با کشورهای افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، ترکیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و عراق مرز مشترک (خشکی) و ۲۷۰۰ کیلومتر مرز آبی در دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان دارد. ایران طولانیترین مرز را با عراق و کوتاهترین مرز را با ارمنستان دارد.
از سوی دیگر ایران علاوه بر گسلهای فعال داخلی دارای گسلهایی است که ادامه آنها به کشورهای همسایه کشیده شده است که به این شرح است:
گسلهای مشترک ایران با کشورهای همسایه
دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله در گفتوگو با خبرنگار ایسنا به تعداد گسلهای مرزی ایران با سایر کشورها اشاره کرد و افزود: انتهای گسل «درونه» در نزدیکی شهرهای کاشمر و خاف در استان خراسان، وارد خاک افغانستان میشود و گسل «آستارا» در استان گیلان نیز وارد خاک کشور جمهوری آذربایجان میشود.
وی گسل «عشق آباد» را از دیگر گسلهای مرزی دانست که تا ترکمنستان ادامه دارد و از پایتخت این کشور ، شهر عشق آباد، عبور میکند.
زارع ادامه داد: از دیگر گسلهای مرزی میتوان به گسلهای ذیل اشاره کرد:
گسل «حاجی آباد» در منطقه قائن که بخشی از این گسل وارد خاک افغانستان میشود
گسل «سراوان» در مرز ایران و پاکستان
گسل «مکران» در ساحل ایران و پاکستان
گسل اصلی جوان «زاگرس» که امتداد شمال غربی آن از مریوان تا کردستان عراق کشیده شده است
سامانه گسله «قطر- کارزون» که از کشور قطر در جنوب خلیج فارس تا کف خلیج فارس و سپس در استانهای بوشهر و فارس و کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحالوبختیاری در ایران ادامه مییابد.
- 9
- 2