۴ کشته و ۱۲ زخمي در تيراندازي کهريزک
يک سرباز در منطقه کهريزک تهران روي همخدمتيهاي خود آتش گشوده و تعداد زيادي را زخمي کرد. از جزئيات اين حادثه خبري نبود و براساس نقلقولها تعدادي از سربازان و همخدمتيهاي اين فرد مجروح شده بودند اما از تعداد کشتهها يا مجروحين خبري در دست نبود تا آن که رئيس شوراي کهريزک خبر داد که چهار نفر در حادثه کهريزک کشته و ۱۲ نفر زخمي شدهاند. رئيس شوراي کهريزک گفته بود که يک سرباز اهل سيستان وبلوچستان با اسلحه به سوي هم خدمتيهاي خود حمله ور شده و يک سرگرد و دو سرباز را با ضرب گلوله از پاي درآورده و ۱۲ تن ديگر را نيز زخمي کرده است.
محمد هاشمي گفته بود: «پس از اين حادثه نيروها به سرعت وارد عمل شده و طي اين درگيري سرباز مسلح را با شليک گلوله هدف قرار دادند که او بر اثر جراحات وارده، جان خود را از دست داد. علت اين حادثه هنوز مشخص نيست و مسئولان در حال بررسي جزئيات بيشتر هستند.» ساعاتي بعد از اين حادثه روابط عمومي ارتش در خبري منتشر کرد: «در پي حادثه تيراندازي در ميدان تير آموزشي کهريزک تهران متأسفانه چهار تن از سربازان کشته و هشت تن ديگر مجروح شدند که يکي از مجروحين از کارکنان پايور است. گفته ميشود اين اتفاق احتمالا بهدليل مشکلات روحي و رواني سرباز ضارب يا چرخش ناگهاني سلاح بهوقوع پيوسته است.»
تيراندازي در آبيک قزوين و کشتهشدن ۳ نفر
چندي پيش نيز اعلام شد که يک سرباز وظيفه در پادگان آبيک هم خدمتيهاي خود را به رگبار بسته است. در نتيجه اين تيراندازي سه نفر کشته و هشت تن ديگر زخمي شدند. عامل تيراندازي زنده است. در همين رابطه روابط عمومي نيروي زميني ارتش اعلام کرد که سرباز ضارب پادگان آبيک قزوين در زمان تيراندازي به همقطارانش دچار جنون آني شده بود. همچنين علي ساماني از فرماندهان نيروي زميني ارتش در اين مورد گفته بود: «اين سرباز حين نگهباني اقدام به تيراندازي کرده بود و هيچگونه مشکل خدمتي در طول مدت خدمت سربازي با سربازان و فرماندهان تا لحظه وقوع حادثه نداشته است.»
ساماني با تکذيب خبر درخواست مرخصي سرباز ضارب گفته بود: «بررسيهاي اوليه پزشکي و بازرسيهاي دقيق از محل حادثه نشان ميدهد ضارب احتمالا دچارجنون آني (سايکوز گذرا) شده و با اسلحه در اختيار در اقدامي ناگهاني به سمت سربازان حاضر در آسايشگاه پاسدارخانه و همخدمتيهاي خود که در حال استراحت بودند تيراندازي و بلافاصله نيز اقدام به خودزني کرده است.»
حادثه مادوان و کشتهشدن ۴ سرباز
سال گذشته نيز در کانون اصلاح و تربيت شهر مادوان از توابع ياسوج، مرکز استان کهگيلويهوبويراحمد، يک سرباز وظيفه کانون اصلاح و تربيت، سه نفر از همخدمتيهايش را در اقدامي ناگهاني با اسلحهاي که گفته ميشود کلاشينکف بوده، به قتل ميرساند و سپس آنگونه که منابع رسمي گزارش کردهاند با خاليکردن گلوله باقيمانده در سرش، به زندگياش پايان ميبخشد. آنچنان که از گفتههاي منابع محلي برميآيد، تمام سربازان حدودا ۱۸ تا ۲۰ ساله بودهاند.
سرباز ضارب اهل گچساران و سه سرباز ديگر اهل همين منطقه مادوان بودهاند. در آن زمان يکي از منابع محلي به «وقايع اتفاقیه» گفته بود: «نميدانيم دعوا سر چه بوده، حتي نميدانيم دعوايي در کار بوده يا نه» ديگري با بيان اين مطلب که حادثه ميتوانست کشتههاي بيشتري داشته باشد، گفته بود: «يکي ديگه سرباز ضارب رو کشته وگرنه ميخواست همه رو بکشه.» گفته اين فرد البته توسط مسئولان قضايي تکذيب شده است. فرد ضارب پس از کشتن هر سه نفر اقدام به خودکشي ميکند و خودش به زندگياش پايان ميدهد.
اهميت توجه به سلامت رواني سربازان
تحقيقاتي که پيش از اين انجام شده است، نشان ميدهد شرايط محل خدمت و نامتقارن بودن اين شرايط با وضعيت رواني افراد، تاحدود زيادي ميتواند افکار خودکشي يا خودزني را در بين سربازان پررنگتر کند. خودکشي در ميان همه گروههاي سني وجود دارد ولي فراواني آن در ميان جوانان و بهويژه سربازان، بهخاطر شرايط خاص آنان در اين دوره، بيشتر است.
افکار خودکشي، مقدمه اقدام به خودکشي است و علل متعددي از جمله عوامل جسمي، رواني، اجتماعي، خانوادگي و شغلي ميتوانند بهوجود آورنده افکار خودکشي باشند. محيطهاي نظامي به علت ماهيت استرسزاي خود، ميتوانند سبب افزايش افکار خودکشي در سربازان شوند. يافتههاي پژوهشي درباره چرايي خودکشي سربازان، نشان داد که ميزان افکار خودکشي در سربازان ۵,۸ درصد است (انيسي و همکاران ۱۳۸۵). اتفاقهايي که در اين مورد رخ ميدهد، ميتواند زنگ هشداري براي نهادهاي نظارتي باشد تا بهداشت رواني سربازان را در اولويت قرار دهند.
بهداشت رواني در يگانهاي نظامي از لحاظ اهميت حفظ و ارتقاي سلامت جسماني و رواني پرسنل نظامي و بهرهوري و افزايش توان رزمي نيروهاي مسلح از اهميت غيرقابل اجتنابي برخوردار هستند. ازاينرو، محققاني که روي مشکلات دوران سربازي تحقيق کردهاند، معتقد هستند ارائه برنامههاي آموزشي درباره ارتقاي سلامت رواني سربازان امري ضروري است که اگر به آن توجه نشود، تبعات جبرانناپذيري درپي خواهد داشت.
- 17
- 4
مادر دو سرباز
۱۳۹۶/۵/۳۰ - ۳:۲۴
Permalink