چکیده بیوگرافی علی اکبر ولایتی
نام کامل: علی اکبر ولایتی
تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۲۴
محل تولد: رستمآباد شمیران، تهران
حرفه: سیاستمدار
حزب سیاسی: انجمن اسلامی پزشکان ایران
تحصیلات: فوق تخصص بیماریهای عفونی
محل تحصیل: دانشگاه تهران و دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا
بیوگرافی علی اکبر ولایتی
علی اکبر ولایتی در ۴ تیر ۱۳۲۴ در رستم آباد، شمیران تهران به دنیا آمد. وی دوران ابتدایی و دبیرستان خود را در زادگاه خود گذراند اما برای ادامه تحصیلات به دبیرستان جم قلهک تهران رفت، سپس در سال ۱۳۴۲ دیپلم خود را دریافت کرد.
در سال ۱۳۴۳ در کنکور سراسری و پذیرش دانشگاهی شرکت کرد و توانست رتبه ۴۹ کشوری را کسب کند، سپس برای ادامه تحصیل در رشته پزشکی وارد دانشگاه تهران شد. بعد از اتمام دوره دکتری برای دریافت تخصص در مرکز طبی کودکان دانشگاه تهران پذیرفته شد. او فوق تخصص خود را در رشته بیماری های عفونی از دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا دریافت کرد. محمد قریب بنیانگذار طب اطفال در ایران، استاد علی اکبر ولایتی نیز بود.
ولایتی در کنار ادامه تحصیل در بین سال های ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۰ به تدریس در مدرسه قائمیه و سپس دبیرستان جهان آرای قلهک پرداخت.
زمینه ورود علی اکر ولایتی به عرصه مذهب و فعالیت های سیاسی توسط محمدباقر حسینی لواسانی که از وی دو سال بزرگتر بود چیده شد.
فعالیتهای سیاسی قبل از انقلاباسلامی
ولایتی از نوجوانی، به دلیل علاقهمندی پدرش به سیاست، با اوضاع سیاسی موجود، آشنا شد و به عملورزی سیاسی رویآورد. او در دبیرستان، به مناسبتهای مختلف، در اعتراض به سیاستهای شاه، هممدرسهایها را به تعطیلی کلاس درس و تظاهرات فرامیخواند و در این راه، بارها به ساواک منطقه رفت و مورد بازجویی قرارگرفت. به طوری که از ۱۷ سالگی پروندهای در ساواک تهران برای او گشوده شد.
علی اکبر ولایتی از سل ۱۳۴۱ زمانی که ۱۷ ساله بود وارد جبهه ملی دوم شد و همراه با مرحوم شهید لواسانی، شهید دکتر لبافینژاد، دکتر معتمدی، دکتر جزائری، دکتر خادمی و... انجمن اسلامی پزشکان را که در حالت تعلیق قرار داشت، احیا کرد.
علی اکبر ولایتی بعد از انقلاب
علی اکبر ولایتی بعد از پیروزی انقلاب مدتی به عنوان معاون وزیر بهداری مشغول به کار بود و در صحن مجلس اول تا سال ۱۳۶۰ نیز حاضر بود. سپس در دولت های خامنه ای و هاشمی از سال های ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۶ به عنوان وزیر امور خارجه فعالیت داشت.
علی اکبر ولایتی از سال ۱۳۷۶ به عنوان مشاور رهبری در امور بین الملل انتخاب شد، همچنین ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی و احراز عنوان دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی را نیز بر عهده دارد.
ولایتی از سال ۱۳۹۲ در انتخابات ریاست جمهوری نیز شرکت کرد و در دی ماه ۱۳۵۹ از طرف رهبری به عنوان رئیس هیئت موسس دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شد.
علی اکبر ولایتی رتبه علمی و دانشگاهی بالایی دارد و از جمله استادان برجسته علوم پزشکی شهید بهشتی، عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی، اتحادیه جهانی سل و بیماریهای ریوی (IUATLD) و انجمن جهانی تاریخ طب نیز می باشد. ریاست بیمارستان مسیح دانشوری نیز برعهده علی اکبر ولایتی است.
شرکت علی اکبر ولایتی در انتخابات ریاستجمهوری
در خرداد ۱۳۷۶، علی اکبر ولایتی از علی اکبر ناطق نوری به عنوان کاندید ریاست جمهوری حمایت کرد اما رد سال ۱۳۸۴ تصمیم گرفت که شخصا کاندیدای ریاست جمهوری شود پس درکنار اکبر هاشمی رفسنجانی به عنوان کاندید ریاست جمهوری خود را معرفی کرد، اما درنهایت به نفع ایشان کناره گیری کرد.
در یازدهمین دوره ریاست جمهوری در سال ۱۳۹۲، علی اکبر ولایتی به عنوان کاندید معرفی شد و توانست حدود ۶ درصد از آرا را از بین ۶ نامزد دریافت کند و در رتبه پنجم قرار گرفت. محمدباقر قالیباف و غلامعلی حداد عادل همراه با علی اکبر ولایتی در این انتخابات ائتلافی به نام ائتلاف ۱+۲ شکل دادند و سخنگوی آنها حسین مظفر بود.
از بین این جمع غلامعلی حداد عادل کناره گیری کرد و ولایتی و قالیباف در عرصه ماندند. در این انتخابات وی علاءالدین بروجردی را به عنوان رئیس کارگروه سیاسی، محمد نهاوندیان استاد برجستهٔ دانشگاه و رئیس اتاق بازرگانی ایران را به عنوان رئیس کارگروه اقتصادی و مهدی نوید ادهم دبیر شورای عالی آموزش و پرورش را به عنوان رئیس کارگروه فرهنگی و حسین انتظامی عضو هیئت نظارت بر مطبوعات را به عنوان سخنگوی خود انتخاب کرده بود.
در سومین مناظره انتخاباتی؛ علی اکبر ولایتی انتقاد شدید از عملکرد سعید جلیلی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی و کاندیدای جبههٔ پایداری کرد و اعلام کرد نتیجه مذاکرات بیشتر او تشدید تحریم ها علیه ایران خواهد بود.
ولایتی در این مناظره از فعالیت های انجام شده ریاست جمهوری هاشمی و خاتمی همچنین عملکرد روحانی در شورای امنیت حمایت کرد.
ازدواج علی اکبر ولایتی
علی اکبر ولایتی در سال ۱۳۴۸ با نوهٔ محمدحسین خوشنویسان از استادان خوشنویسی کشور؛ به نام مریم خوشنویسان ازدواج کرد. ثمره این ازدواج سه پسر به نام های محمد، میثم و علی اصغر و یک دختر به اسم فاطمه است. مریم خوشنویسان بعد از یک عمل جراحی در سال ۱۳۸۳ از دنیا رفت و سه سال بعد وی با لیلا عنایت ازدواج کرد. ازدواج دوم فرزند مشترکی به همراه نداشت.
فهرست مسئولیت و فعالیت های علمی علی اکبر ولایتی
- از سال ۱۳۷۹ تا مهر ۱۳۸۱ وی به عنوان دبیر کل مجمع جهانی اهلبیت (ع) فعالیت داشت.
- در دانشکده روابط بینالملل وابسته به وزارت امور خارجه؛ استاد تاریخ روابط خارجی ایران بود.
- در دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ استاد دانشکده پزشکی است.
- رئیس شورای عالی نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
- از سال ۱۳۷۹ تاکنون عضو هیأت مدیره نظام پزشکی تهران بوده است.
- عضو شورای عالی سیاستگذاری دایرهالمعارف دفاع مقدس
- از سال ۱۳۶۹ تاکنون از اعضای پیوسته منتخب فرهنگستان علوم پزشکی ایران بوده است.
- برای سه دوره به عنوان عضو هیئت امنای بنیاد دایرهالمعارف اسلامی بوده است.
- عضو هیأت امنا ی دانشگاه علوم پزشکی تهران
- عضو هیأت امنای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- عضو شورایعالی انستیتو تحقیقاتی سل و بیماریهای ریوی کشور
- رئیس هیأت تحریریه مجله پزشکی جمهوری اسلامی ایران
- رئیس هیأت مدیره انجمن متخصصین بیماریهای عفونی و گرمسیری ایران
- رئیس شورای مرکزی انجمن اسلامی پزشکان ایران
- رئیس گروه اسلام معاصر ـ بنیاد دائرﻩالمعارف اسلامی
- رئیس مرکزآموزشی پژوهشی درمانی سل و بیماریهای ریوی
علی اکبر ولایتی همچنین از سال ۱۳۷۱ تاکنون به عنوان عضو ثابت هیئت ممتحنه و ارزشیابی رشته فوق تخصصی بیماری های عفونی کودکان بوده است و در زمان تدریس و پژوهش خود توانسته است ۸۹ مقاله در مجلات معتبر داخلی و ۱۳۶ مقاله در مجلات بین المللی به چاپ برساند، همچنین ۲۰ مقاله نیز در کنگره های بین المللی ارائه کرده است.
علی اکبر ولایتی ۱۵۰ کتاب در زمینه طب سنتی، طب عفونی، تاریخ و فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و سیاست خارجی نوشته است. از جمله تالیفات وی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پویایی فرهنگ و تمدن اسلام و ایران
- ایران و مسئله فلسطین
- ایران و تحولات فلسطین
- بحران تاریخی هویت ایرانی
- مقدمه فکری نهضت مشروطیت
- تاریخ روابط خارجی ایران در عهد شاه عباس اول صفوی
- تاریخ روابط خارجی ایران در عهد شاه اسماعیل صفوی
- تاریخ سیاسی جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی
- تاریخ روابط خارجی ایران در دوران ناصرالدینشاه و مظفرالدینشاه
- بیماری سل
- بیماریهای عفونی با همکاری دکتر اسماعیل صائبی، دکتر مینو محرز، دکتر علیرضا یلدا
- مبانی سل
زندگی شخصی علی اکبر ولایتی
حال جسمی نامناست:
براساس تصاویری که چندی پیش در رسانه ها منتشر شدند، علی اکبر ولایتی حال جسمی و ظاهری خوبی ندارد. در این عکس دست جمعی که با حضور تعدادی از مسئولان گرفته شده است، وی به صورت خمیده درآمده و احتمال می رود که وی به بیماری مبتلا باشد..
خانواده و فرزندان:
چندی پیش خبری مبنی بر حضور فرزندان علی اکبر ولایتی مبنی بر حضورشان در مهمانی با همایشی به نام گرگهای وال استریت در ترکیه منتشر شد. این گردهمایی با محور سرمایه گذاری و بازاریابی در ۲۶ آذر ۱۴۰۲ در هتل شانگریلای استانبول برپا شد که حضور علی اصغر و محمد ولایتی به چشم می خورد. مجری این مهمانی بدون حذف پیشوند دکتر و انتساب این آقایان به علی اکبر ولایتی آنها را حضار معرفی کرد. این موضوع واکنش های بسیاری را در شبکه های مجازی به همراه داشت.
حواشی:
یکی از انتقادهایی که از سمت مردم و رسانه ها به ایشان گرفته می شود مربوط به تعدد پست های وی است. بسیاری از هوادارن عنوان می کنند که پست های ایشان بیشتر جنبه مشاوره ای داشته اند تا اجرایی.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 9
- 2