چکیده ای از بیوگرافی بابک زنجانی
نام کامل: بابک مرتضی زنجانی زاده
زادگاه: تهران
زاده: ۲۱ اسفند ۱۳۵۲
ملیت: ایرانی
پیشه: بنیانگذار و موسس گروه سورینت
بیوگرافی بابک زنجانی
بابک زنجانی با نام کامل بابک مرتضی زنجانی زاده در ۲۱ اسفند ۱۳۵۲ در راه آهن تهران بدنیا آمد. پدرش راه آهنی بود و بنیانگذار شرکت تی.بی.تی هم بود. او همچنین دارای خواهری به نام بهار زنجانی بوده است. بابک زنجانی از اسامی خانواده در خصوص ثبت شرکت ها در روزنامه رسمی کشور بعنوان سهام دار بوده است.
سربازی بابک زنجانی
بابک زنجانی زمان سربازی به سپاه اردکان اعزام شده است. او چون در شهر اردکان مرتب تر بود و تمیزتر می نوشت به قرارگاه فرماندهی سپاه منتقل شد. پس از حدود ۱۳ تا ۱۴ ماه با دیدار اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور سابق ایران از قرارگاه سپاه و تأکید بر نیاز بعضی مراکز، من جمله بانک مرکزی، او را بعنوان سرباز به بانک مرکزی تهران می فرستند. بابک زنجانی چندی بعد بعنوان سرباز سپاه مامور به بانک مرکزی و در دوره محسن نوربخش، رئیس وقت بانک مرکزی می شود. وی در آن جا غیر از رانندگی کار ثبت نامه ها را هم بر عهده می گیرد. بابک زنجانی پس از پایان دوره سربازی به علت تخصص ارزی برای فروش و انتقال ارز توافقاتی با بانک مرکزی می کند و تصمیم می گیرد در تزریق دلارهای بانک مرکزی برای کنترل بازار فعالیت کند.
نخستین ارزی که بابک زنجانی از بانک مرکزی برای توزیع گرفته ۱۷ میلیون دلار بوده؛ کارمزدی که بابت توزیع آن دریافت نموده هم ۱۷ میلیون تومان بوده است. او هر روز ۱۷ میلیون دلار از بانک می گرفت و پخش میکرد و ۱۷ میلیون تومان هم سود دریافت می کرده است.
فوت نوربخش و صادرات پوست گوسفند
بابک زنجانی بعد از فوت نوربخش تصمیم می گیرد به تجارت دیگر برود و به صادرات «سالامبور» پوست دباغی شده گوسفند و صادرات به ترکیه و ایتالیا مشغول میشود، او پوست گوسفندان را می خرید، سپس دباغی کرده و آنها را به ترکیه می فرستاد. بابک زنجانی می گوید، در نخستین کانتینری که به ترکیه فرستاد هر «سالامبور» برایش یک دلار تمام شد؛ ولی آنها را در ترکیه به ۱۹ تا ۲۰ دلار فروخت و پولش یک باره چندبرابر شد. او کارش را با ۵ هزار پوست شروع کرد و سودهای کلانی عایدش شد؛ همه چیز عالی پیش می رفت تا این که به علت اتفاقات مالی روسیه در سال ۱۹۹۶ میلادی موفق به فروش کالا نشد و عاقبت بدهکار شد و به زندان افتاد.
ازدواج بابک زنجانی
بابک زنجانی، در گذشته دارای همسری به نام ثریا اسدی بوده است که اوایل دهه ۱۳۸۸ از یکدیگر طلاق میگیرند.
دارایی ها و مشاغل بابک زنجانی
بابک زنجانی دارای بیش از ۷۰ شرکت با ۲۲ میلیارد یورو سرمایه است از جمله برخی از آنها شامل شرکت هولدینگ توسعه سورینت قشم، بانکی به نام «اولین بانک سرمایه گذاری اسلامی» در مالزی، سهام دار شرکت هواپیمایی انور ترکیه، مؤسسه مالی اعتباری sct bsnkers در امارات و بانک kont در تاجیکستان است. وی همچنین در دوبی، ترکیه و تاجیکستان شرکت هایی دارد. در یکی از قطعنامه های تحریم اقتصادی اتحادیه اروپا که از او نام برده شده ۱۵ شرکت منتسب به او نام برده شده است. بابک زنجانی در مصاحبه ای گفته است که او ۶۴ شرکت داخلی و خارجی دارد و «هم اینک در ایران و دیگر کشورهای دنیا با ۱۷ هزار نفر پرسنل سرگرم ارائه تجارت و خدمات هستیم. بابک زنجانی همینطور مالک و رئیس هیئت مدیره باشگاه فوتبال راه آهن است. وی در ۱۴ آذر ۱۳۹۲ در گفتگویی با علی پروین اعلام کرد حاضر است ۲۰۰ میلیارد تومان نقد بدهد تا مالک باشگاه پرسپولیس شود. وی همچنین رئیس هیئت مدیره هواپیمایی قشم است.
بازداشت بابک زنجانی
بابک زنجانی توسط دادستانی کل کشور در تاریخ ۹ دی ۱۳۹۲ به اتهام بدهی بیش از دو و نیم میلیارد یورو به وزارت نفت و بانک مرکزی و همچنین جعل اسناد بانکی با پرداخت رشوه به بانک ملی تاجیکستان بازداشت شد. نام وی همچنین در پرونده رضا ضراب، ایرانی دستگیر شده در ترکیه به اتهام قاچاق طلا مطرح شده است.
یک بابک با ۳ شناسنامه
در شصت و نهمین جلسه خبری سخنگوی قوه قضاییه، محسنی اژیه به ۳ شناسنامه در پرونده بابک زنجانی اشاره کرد. وی در این رابطه خاطرنشان کرد: دو اتفاق جدید در مورد پرونده نفتی رخ داده است. نکته اول این که معلوم شد این متهم در مقاطعی از سه شناسنامه استفاده می کرده است که این امر جرم و تخلف است. زمانی که یک نفر همزمان چند شناسنامه با هویت مجعول داشته باشد و از آن بهره بگیرد، خود یک جرم و تخلف است و به آن رسیدگی خواهد شد.
قرار گرفتن بابک زنجانی در فهرست تحریم ها
اتحادیه اروپا در دسامبر ۲۰۱۲ نام بابک زنجانی را در فهرست تحریم ها قرار داد. به گفتهٔ یکی از دستیاران زنجانی، بابک زنجانی خود خواسته به تحریم های اروپا و ایالات متحده آمریکا و بلوکه شدن پول هایش تن داد تا بهانه ای برای بازنگرداندن پول ها به ایران داشته باشد. این مطلب نادرست است و ۱۵ شرکت خارجی بابک زنجانی در لیست تحریم های امریکا و اروپا و انگلستان قرار گرفت و دلیل تحریم شدن کمک به تسهیل و جابجایی وجوه جمهوری اسلامی ایران بوده است.
تحریم بابک زنجانی توسط اتحادیه اروپا
بابک زنجانی توسط اتحادیه اروپا در دسامبر ۲۰۱۲ به دلیل آنچه "کمک به دور زدن تحریمها از طریق داشتن نقش کلیدی در تجارت نفت ایران و انتقال پول مربوط به فروش آن به دولت ایران" خوانده شد، در لیست تحریم قرار گرفت. خودش در مصاحبه ای با ورود به این لیست را اشتباه خواند و گفت که کاری خلاف قواعد اتحادیه اروپا نکرده و نفت را در کشورهای معاف از تحریم و بر اساس قوانین بین المللی فروخته است. وی همچنین در این مصاحبه می گوید که یک مجموعه تجاری خصوصی دارد که هیچ رابطه خاصی با دولت ایران ندارد و شرکت نفتی وی در عراق فعالیت تجاری می کند.
تحریم بابک زنجانی توسط آمریکا
بابک زنجانی و مؤسسه های مرتبط با او در آوریل ۲۰۱۳ توسط آمریکا به پول شویی برای دور زدن تحریم های اعمال شده علیه ایران متهم شده اند. دیوید کوهن، معاون وزارت دارایی آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، با اعلام این خبر، ایران را به توسل به تمهیدات مجرمانه و پولشویی برای جابجایی نفت و پول خود متهم کرد. آقای کوهن گفت:" ما در رسوا و خنثی کردن تلاش های ایران از طریق بابک زنجانی یا دیمیتری کامبیس یا هر شریک جرم دیگری در آینده، برای فرار از تحریم های بین المللی و سوءاستفاده از نظام مالی جهانی بی رحمانه اقدام خواهیم کرد."
حکم اعدام بابک زنجانی
محسنی اژه ای (سخنگوی وقت قوه قضائیه) روز یکشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ شمسی بیان کرد که دادگاه بدوی بابک زنجانی به همراه دو متهم دیگر این پرونده را به اعدام محکوم نموده است. همچنین این سه متهم به رد مال مربوط به شاکی (که همان شرکت ملی نفت ایران است) و جزای نقدی معادل یک چهارم پول شویی نیز محکوم شده است. روز دوشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۵، حکم اعدام بابک زنجانی ابلاغ شد.
برخی از مقامات دولت و نمایندگان مجلس با اعدام بابک زنجانی مخالفت کردند. عبارتند از حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران؛ مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری؛ بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت و شاکی اصلی؛ حسین دهدشتی و امیرعباس سلطانی از اعضای کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی در مجلس نهم و دیگران. ایشان گفتند با اعدام آقای زنجانی «افراد صاحب نفوذ» و «دست های پشت پرده» در این پرونده «فراموش» خواهند شد و بازپس گرفتن بدهی های او دشوارتر از اینیکه هست خواهد شد.
در روز شنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۵، حکم اعدام بابک زنجانی تأیید شد. در روز یک شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۵، حکم اعدام بابک زنجانی به وی ابلاغ شد. در روز سه شنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۵، حکم اعدام بابک زنجانی بطور جامع ابلاغ شد.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 12
- 4
کاربر مهمان
۱۴۰۲/۴/۲۷ - ۱۰:۲۶
Permalink