چکیده بیوگرافی محمد بن راشد آل مکتوم
نام کامل: شیخ محمد بن راشد آل مکتوم
تاریخ تولد: ۱۵ ژوئیه ۱۹۴۵
محل تولد: دبی
ملیت: امارات متحده عربی
لقب: والاحضرت شیخ محمد
حرفه: حاکم دبی
بیوگرافی محمد بن راشد آل مکتوم
محمد بن راشد آل مکتوم در ۱۵ ژوئیهٔ ۱۹۴۹ در دبی به دنیا آمد. وی پسر سوم شیخ راشد بن سعید آل مکتوم؛ حاکم پیشین دبی است. مادرش لطیفه بنت حمدان آل نهیان بوده است که دختر حاکم سابق ابوظبی است. محمد بن راشد در ابتدای زندگی در خانه ای بزرگ شد که حتی برق هم نداشت و گاهی خانواده مجبور می شدند در کنار یکدیگر و تنها با یک پنکه بخوابند.
محمد بن راشد از زمانی که چهار ساله بود تحصیلات خود را شروع کرد، او به طور ویژه در زمینه عربی و اسلامی تحت آموزش قرار گرفت اما در سال ۱۹۵۵ تحصیلات رسمی خود را در مدرسه الاحمدیه آغاز کرد. زمانی که ده ساله بود وارد مدرسه الشعب شد و بعد از دو سال تحصیل خود را در مدرسه راهنمایی دوبی آغاز کرد.
در سال ۱۹۶۶ همراه با پسر عموی خود به مدرسه انگلیسی زبان در همین کشور رفتند و همزمان نیز در یک مدرسه افسری تحصیلات خود را می گذراند. محمد بن راشد توانست شمشیر افتخار دانش آموز برتر کشورهای مشترک المنافع را از آن خود کند. محمد بن راشد برای آموزش دوره خلبانی به یک مدرسه ایتالیایی نیز رفته است.
حکومت محمد بن راشد آل مکتوم
شیخ محمد بن راشد آل مکتوم پس از مرگ برادرش شیخ مکتوم بن راشد آل مکتوم در ۴ ژانویه ۲۰۰۶ حاکم دبی شد. در پنجم ژانویه، اعضای شورای عالی امارات، شیخ محمد بن راشد را به عنوان معاون رئیس جمهور امارات انتخاب کردند. شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان، رئیس جمهور امارات، شیخ محمد را به عنوان نخست وزیر و تشکیل دولت جدید معرفی کرد و اعضای شورای عالی این نامزدی را تایید کردند.
در ۱۱ فوریه ۲۰۰۶، شیخ محمد بن راشد و اعضای کابینه جدید در برابر شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان در کاخ البطین در ابوظبی سوگند یاد کردند.
شیخ محمد بن راشد از زمان تصدی پست معاونت رئیس جمهور و نخست وزیر امارات متحده عربی و حاکم دبی، بر راه اندازی مجموعه ای از ابتکارات انقلابی در امارات نظارت داشته است. سال ۲۰۰۷ دستاوردهای بی نظیر شیخ محمد بن راشد در سطوح محلی و منطقه ای نمایش داده شدند.
در ۱۷ آوریل ۲۰۰۷، شیخ راشد استراتژی دولت امارات متحده عربی را با هدف دستیابی به توسعه پایدار در سراسر امارات متحده عربی، استفاده مؤثرتر از منابع فدرال و تضمین پاسخگویی و شفافیت در سراسر نهادهای فدرال رونمایی کرد.
در سال ۲۰۱۰، دولت امارات متحده عربی چشم انداز ۲۰۲۱ امارات را راه اندازی کرد که مرحله بعدی سفر امارات متحده عربی منتهی به سال ۲۰۲۱ را ترسیم می کند و هدف آن قرار دادن امارات در بین بهترین کشورهای جهان توسط جشن طلایی اتحادیه در سال ۲۰۲۱ بود.
در سال ۲۰۱۴، شیخ محمد بن راشد آل مکتوم یک دستور کار ملی هفت ساله را به منظور هدایت تلاشها به سوی چشمانداز ۲۰۲۱ راهاندازی کرد. تغییرات سریعی برای اینکه تا سال ۲۰۷۱ امارات متحده عربی به بهترین کشور جهان تبدیل شود صورت گرفت.
شیخ محمد راشد برنامه صد ساله ۲۰۷۱ امارات را راه اندازی کرد که یک برنامه بلند مدت و چشم انداز کامل است و تا ۵ دهه بعد از سال ۲۰۲۱ ادامه دارد. این نقشه واضح برای کار طولانی مدت دولت به منظور تقویت اعتبار امارات متحده عربی و قدرت نرم آن بوده است.
سیاست های داخلی محمد بن راشد آل مکتوم
نوسازی اقتصادی:
شیخ محمد رهبری دگرگونی اقتصاد دبی را بر عهده داشت و از وابستگی به نفت به گردشگری، تجارت و امور مالی تغییر جهت داد. این چشم انداز در پروژه های نمادینی مانند برج خلیفه و نخل جمیرا، جذب سرمایه گذاری جهانی و ایجاد دبی به عنوان یک مرکز تجاری بزرگ آشکار شد.
سرمایه گذاری در آموزش و نوآوری:
او با درک اهمیت دانش و نوآوری، ابتکاراتی مانند شهر بین المللی آکادمیک دبی و مرکز فضایی محمد بن راشد را ایجاد کرد که باعث پیشرفت در بخش های مختلف شد.
اصلاحات اجتماعی:
در حالی که امارات متحده عربی به یک چارچوب اجتماعی محافظه کارانه پایبند است، شیخ محمد تغییراتی مانند افزایش مشارکت زنان در دولت و نیروی کار را ارائه کرده است.
روابط محمد بن راشد آل مکتوم با ایران
براساس آنچه مطبوعات نقل می کنند، محمد بن راشد آل مکتوم در یک محفل خصوصی اذعان می کند که ایران، فرهنگ و تمدن آن را دوست دارد و برای آن ارزش قائل است. همچنین در ادامه درباره علاقه خود به شیعیان صحبت کرده و می گوید در کشورش جایی برای بحث شیعه و سنی وجود ندارد.
برخلاف بسیاری از حکام عرب، امیر دبی در سال ۲۰۱۴ با مصاحبه بی بی سی خواستار برچیدن تحریم ها علیه ایران بود همچنین به تمایل خود درباره روابط بهتر با ایران صحبت کرده است، البته این موضوع با واکنش های منفی سایر سران اماراتی همراه بود.
وی همچنین نخستین امیر اماراتی است که بعد از انقلاب اسلامی با وجود اختلاف نظر دو کشور راجع به جزایر سهگانه، در فوریه ۲۰۰۸ به ایران سفر کرد و با مقامهای ایرانی از جمله رئیسجمهور وقت ایران، محمود احمدینژاد دیدار و گفتگو کرد.
همسران و فرزندان محمد بن راشد آل مکتوم
هند بنت مکتوم بن جمعه آل مکتوم، همسر اول او، مادر ولیعهد دبی، شیخ حمدان بن محمد آل مکتوم، و رئیس دادگاه عالی امارات متحده عربی، شیخ حمدان بن محمد بن راشد آل مکتوم است. محمد و هند در سال ۱۹۷۹ ازدواج کردند. این زوج دختر عمو و پسر عموی اول همدیگر هستند و حاصل ازدواجشان ۱۲ فرزند است.
محمد بن راشد آل مکتوم در ۱۰ آوریل ۲۰۰۴ با شاهزاده حیا بنت حسین؛ خواهر ناتنی ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، ازدواج کرد و در ۷ فوریه ۲۰۱۹ طلاق گرفتند. آنها دو فرزند دارند.
محمد بن راشد در سال ۱۹۷۲ با رنده بنت محمد البنا ازدواج کرد که بعدها از همدیگر طلاق گرفتند. آنها یک دختر دارند.
دلیلا آلولا همسر دیگر شیخ محمد بن راشد است که حاصل ازدواج آنها سه دختر می باشد.
حوریا احمد لامارا نیز همسر دیگر شیخ محمد است و حاصل این ازدواج پنج فرزند می باشد.
زوئی گریگوراکوس یکی دیگر از زنان شیخ محمد است و اصالت یونانی دارد و یک دختر حاصل ازدواجشان بوده است.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 16
- 5