چکیده بیوگرافی صدیقه وسمقی
نام کامل: صدقیه وسمقی
تاریخ تولد: سال ۱۳۴۰
محل تولد: تهران
محل زندگی: ایران
حرفه: شاعر، نویسنده، مترجم، اسلامپژوه، حقوقدان، تحلیلگر مسائل سیاسی و اجتماعی، استاد دانشگاه
تحصیلات: دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی در دانشگاه تهران
آثار: «زن، فقه، اسلام» - «حتماً راهی هست» و …
بیوگرافی صدیقه وسمقی
صدیقه وسمقی در سال ۱۳۴۰ در تهران به دنیا آمد. ایشان بعد از مدت کوتاهی بعد از انقلاب ۵۷ وارد مدرسه شهید مطهری شد. به مدت سه سال به تحصیل علوم مذهبی پرداخت و سپس در سال ۱۳۶۲ وارد دانشگاه تهران شد.
وسمقی توانست مدرک دکتری خود را در رشته فقه و مبانی اسلامی از این دانشگاه کسب کند.
صدیقه وسمقی شاعر، نویسنده، مترجم، اسلامپژوه، حقوقدان و تحلیلگر مسائل سیاسی و اجتماعی است که اکنون ساکن ایران می باشد. او استاد دانشگاه تهران و نماینده اسبق مردم تهران در نخستین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا و سخنگوی این شورا و دارای دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی نیز میباشد.
سوابق اجرایی و اجتماعی صدیقه وسمقی
صدیقه وسمقی نویسنده و تحلیل گر مسائل سیاسی، اجتماعی و فقهی است که فعالیت های او مطبوعاتی نظیر روزنامه اطلاعات و مجله سروش و بسیاری از سایتهای فارسیزبان به چشم می خورد. ایشان کارشناس فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، همچنین عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه تهران می باشد.
زمانی که در انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۷۶ به نفع اصلاح طلبان به اتمام رسید، صدیقه وسمقی نیز به صورت فعال وارد عرصه سیاست شد و در اولین انتخابات شورای شهر تهران که در سال ۱۳۷۷ برپا شد، شرکت کرد و توانست با ۲۱۰۳۰۳ رای مردمی به عنوان نماینده مردم این شهر انتخاب شود.
صدیقه وسمقی از سال های ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۰ نماینده مردم تهران در شورای شهر اول بود، همچنین به عنوان سخنگوی این شورا نیز انتخاب شده بود. وسمقی برای مدتی عضور هیئت منصفه مطبوعات نیز بود.
صدیقه وسمقی برای مدتی طولانی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز بود همچنین با درجه استادیار به تدریس فقه اسلامی می پرداخت.
در سال ۲۰۱۱ زمانی که فشارها بر فعالیت روشن فکران و منقتدان زیاد شد، صدیقه وسمقی تصمیم گرفت تا ایران را ترک کند، درنتیجه به عنوان استاد میهمان در دپارتمان اسلام شناسی دانشگاه گوتینگن آلمان شروع به کار کرد. صدیقه وسمقی با دانشگاه اوپسالا سوئد نیز شروع به همکاری کرد.
صدیقه وسمقی از جمله افراد شاخص نواندیش دینی ایرانی محسوب می شود. دیدگاه های او درباره برخی مساول فقهی و دینی بسیار چالش برانگیز بوده است.
بازگشت صدیقه وسمقی به ایران
در تاریخ ۲۲ مهر ۱۳۹۶ صدیقه وسمقی به ایران برگشت و در فرودگاه امام خمینی برای مدتی تحت بازداشت بود، البته بعد از قرار مراجعه به دادسرا آزاد شد. قبل از این موضوع ایشان در یک دادگاه غیابی به ۵ سال حبس محکوم شده بودند.
دادگاه صدیقه وسمقی در ۳۱ مهر ۱۳۹۶ برگزار شد که درنهایت با دستور قاضی، صدیقه وسمقی به زندان اوین منتقل شد. ایشان بعد از دو هفته با قرار وثیقه از زندان آزاد شد. بعد از برگزاری دادگاه تجدید نظر، حبس ایشان از تعزیری به تعلیقی تغییر پیدا کرد. ۱۳۹۸ هم پس از امضای بیانیه ۷۷ نفر با شکایت وزارت اطلاعات مجدد به دادگاه رفته و به ۱ سال حبس محکوم شد.
صدیقه وسمقی، پژوهشگر و دین شناس ادعا کرد ، که در مراسم بزرگداشت آرمیتاگراوند شرکت کرده و پس از خروج از مسجد مورد ضرب و جرح ماموران قرار گرفته است.
این روشنفکر دینی و عضو سابق شورای شهر تهران، در روزهای گذشته در اقدامی اعتراضی علیه طرح موسوم به حجاب و عفاف، در ویدیویی در شبکههای اجتماعی حجاب خود را برداشته بود.
اعلام مخالف صریح با حجاب اجباری
در مهر ماه ۱۴۰۲ او با انتشار ویدیویی در اینستاگرام، در حالی که حجاب بر سر نداشت، ادعا کرد: نباید در برابر قربانی شدن جوانانی مانند مهسا امینی یا آرمیتا گراوند ساکت بنشینیم. او در همین ویدیو گفت: هرگونه اذیت و آزار زنان بابت حجاب اجباری «مخالف انسانیت، عدالت، اخلاق و حتی مخالف اسلام» است. او در این ویدیو ادعا کرد، عملکرد جمهوری اسلامی در آزار زنان نامناسب است.
بازداشت صدیقه وسمقی
صدیقه وسمقی، نویسنده و اسلامپژوه، روز شنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۲ به دست نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او پیشتر انتقاداتی از حجاب اجباری کرده بود.
آثار صدیقه وسمقی
علاوه بر مقالات و مصاحبه های چاپ شده این فعال اجتماعی در نشریات و سایت های گوناگون همچنین مقالات چاپ شده در نشریات علمی بین المللی، صدیقه وسمقی دارای چهار دفتر شعر و آثار دیگر می باشد. ازجمله آثار فقهی ایشان می توان به کتاب زن، فقه، اسلام اشاره کرد. ترجمه برخی اشعار وی به زبان سوئدی نیز در یک دفتر انتشار یافتهاست. اخیراً از او کتاب جدیدی هم با عنوان «مسیر پیامبری» چاپ شدهاست.
کتابهای تألیفی صدیقه وسمقی
- اثر نماز باران در انتشارات امیرکبیر در سال ۱۳۶۸ به چاپ رسید
- اثر شاخه های شکسته در انتشارات موسسه اطلاعات در سال ۱۳۷۳ به چاپ رسید
- اثر گزیده ادبیات معاصر در انتشارات نیستان رد سال ۱۳۷۹ به چاپ رسید
- اثر توصیف دردهای مذاب در انتشارات اطلاعات در سال ۱۳۸۹ به چاپ رسید
- اثر زن، فقه، اسلام در انتشارات صمدیه در سال ۱۳۸۷ به چاپ رسید
- اثر حتما راهی هست در انتشارات خاوران در سال ۱۳۹۳ به چاپ رسید
- اثر بضاعا فقه در انتشارات مجازی کتاب به چاپ رسید
- کتاب بازخوانی شریعت در سال ۱۳۹۸ به چاپ رسید
- ترجمههای صدیقه وسمقی
- اثر گنجینههای قدس در انتشارات امیرکبیر در سال ۱۳۷۱ به چاپ رسید
- اثر لحن الخلود در انتشارات انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال ۱۳۷۲ چاپ شد
- اثر مدینه منوره در انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی-کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال ۱۳۷۲ به چاپ رسید.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 14
- 6
r.shirazi
۱۴۰۲/۹/۲۲ - ۱۰:۵۲
Permalink