زمانهایی مثل روزهای آخر هفته مردم در جادههای کشور به ترافیک میخورند. ولی اگر تعطیلات طولانیتر باشد این ترافیک است که مردم را میخورد. اما نکته جالب این است که وقتی ترافیک از حدی بیشتر شود، تعداد انگشتشماری از مردم احساس میکنند وقتشان زیادی دارد تلف میشود و سعی میکنند به هرنحوی شده حقشان را کف خیابان از بقیه مردم پس بگیرند.
آنها در ترافیکهای سنگین، بالاخره یا راهی برای حرکت خواهند یافت، یا یکی خواهند ساخت. در این راستا هم نخستین کاری که میکنند بهرهبرداری از ظرفیتهای بلااستفادهای مثل شانه خاکی جاده است. درست است که با این کار گرد و خاک را به حلق بقیه ماشینها فرو میکنند و بعد از چند متر به سختی از همان ماشینها راه میگیرند، اما هم حوصلهشان سر نمیرود هم زودتر از بقیه میرسند. با اینکه گاهی دیده شده در شانه خاکی جاده، توسط راهداری سنگهای بزرگی گذاشته شده تا از این کار جلوگیری شود، اما این افراد با این چیزها کوتاه نمیآیند.
پیشنهاد ما این است که راهنمایی و رانندگی به جای فرهنگسازی و این سوسولبازیها، کنار جاده میخ و خرده شیشه بریزد، اگر خودروها موفق شدند از آن هم بگذرند، از تلههای انفجاری استفاده کند و در نهایت استخدام تکتیرانداز میتواند روش مناسبی باشد تا آنها را به ضرب گلوله متوقف کند. اگر خودرویی توانست از تمام این مراحل عبور کند بهتر است دیگر کاری به کارش نداشته باشند و بگذارند توی حال خودش باشد، او دیگر چیزی برای از دست دادن ندارد.
گاهی دیده شده که همان تعداد انگشتشمار از مردم در شانه خاکی جاده یک لاین مستقل به طول چندکیلومتر تشکیل دادهاند. در این شرایط برخی از خودروها که موفق به جلو زدن از بقیه نیستند و دیگر کاری از دستشان برنمیآید، سعی میکنند لذت ببرند. بنابراین شیشهها را تا ته پایین میکشند و صدای موزیک را هم تا ته زیاد میکنند که هم خودشان لذت ببرند هم بقیه خودروها عمیقاً با سلیقه موسیقایی آنها آشنا شوند. در این موارد که جریمه و تنبیه جواب نمیدهد، بهتر است بقیه ماشینها هم بهعنوان یک حرکت اجتماعی، سلکشن تتلو را پلی کنند. به این ترتیب با یک تیر دو نشان زدهاند؛ هم حمایت خود را از خوانندهای که زبان گویای ملت است اعلام میکنند؛ هم با «جیگیلی جیگیلی» که در دیپلماسی امروز ما از اهمیت ویژهای برخوردار است، پاسخی کوبنده به آنها دادهاند.
آرزو درزی
- 19
- 6