تعریف کمونیسم:
کمونیسم به معنی مشترک یک ایدئولوژی است که میکوشد بر اساس مالکیت مشترک روشها و ابزارهای تولید و در غیاب مالکیت خصوصی یک سازمان اجتماعی ضد دولتگرایی فاقد طبقههای اجتماعی را ترسیم کند. کمونیسم را شاخهای از مکتب سوسیالیسم میدانند.
کمونیست:
كمونيست به فرد يا حزب طرفدار مرام اشتراكی و معتقد و وفادار به مكتب كمونيسم اطلاق میشود.
در نظریه های كارل ماركس و فردريك انگلس درمورد کمونیسم ، كمونيسم جامعه ای است به اصطلاح بی طبقه ولی توضيحات ماركس و انگلس درباره ی مشخصات جامعه كمونيستی دارای ابهام بسيار است. ماركس و انگلس هنگامی كه از كمونيسم سخن گفته اند، جامعه ای را مورد نظر قرار داده اند كه در آن بهره ی انسانها از نعم مادی بر مبنای نياز آنان عنوان شده است، در حاليكه نياز آدمی را نمی توان متوقف كرد. تاريخ اقتصادی جامعه بشری ضمن اينكه تاريخ پيشرفت توليد است ، تاريخ رشد و افزايش نيازهای روزافزون و همه جانبه انسانی نيز هست و نيازهای انسان تنها به نيازهای مادي محدود نمی شود. ولي عليرغم اين واقعيت ، در جامعه كمونيستی مفروض ماركس ، نيازهای روزافزون و معنوی انسان ها ملحوظ نشده است.
حزب كمونيست : اين حزب بر مالكيت اشتراكی كليه دارايی ها اعتقاد دارد. در اين سيستم هيچ دولت مركزی وجود ندارد.
حزب کمونیست ایران:
حزب کمونیست ایران معروف به حکا، حزبی سیاسی است که در اوایل دههٔ ۶۰ هجری شمسی با ابتکار رهبران کمونیست متشکل در کومه له که در فکر سراسری کردن سیاستهای کمونیستی کومهله بودند، بوجود آمد. جریانات و سازمانهای چپ ایرانی از جمله سازمان پیکار و اتحاد مبارزان کمونیست و تعداد دیگری از چپگرایان ایران در تشکیل این حزب تأثیر داشتند که سرانجام خود به صفوف این حزب پیوسته و در این حزب ادغام شدند.
بنیان گذاری حزب کمونیست:
حزب کمونیست ایران از آن پس و در حالی که بیش از ۲۳ سال از تأسیس اش میگذارد انشعاباتی را پشت سرگذاشتهاست که مهمترین آنها انشعاب تعدادی از اعضا و فعالین این حزب تحت نام کمونیسم کارگری به رهبری منصور حکمت بودهاست.
این انشعاب در اوایل دهه نود میلادی صورت گرفت و حاصل آن تشکیل حزب کمونیست کارگری ایران بود. اما این حزب هم دستخوش انشعابات دیگری شد که حاصل آن حزب حزب کمونیست کارگری ایران-حکمتیست، حزب کمونیست کارگری ایران، حزب اتحاد کمونیسم کارگری و اتحاد سوسیالیستی کارگری، مبارزان کمونیست، اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران ایران و چند جمع دیگر است.
در سال ۲۰۰۰ جمع وسیعی از اعضای حزب کمونیست ایران به رهبری عبدالله مهتدی و عمر ایلخانیزاده از حزب کمونیست ایران جدا شدند و فعالیت با نام کومله را از سر گرفتند. این جمع هم سپس دچار انشعاب شد و بخشی از آن برهبری عمرایلخانی زاده جداشدند.
تاریخچه کمونیست ایران:
حزب کمونیست ایران موسوم به حکا در شهریور ماه ۱۳۶۲ بهدنبال بیش از یک سال بحثهای علنی و درونی که اعضا کومه له در آن مشارکت داشتند، و با به هم پیوستن چندین سازمان چپ و کمونیستی ایرانی، در یک کنگره مؤسس، تأسیس شد.
در پائیز ۱۳۶۱ کنگره اول در مناطق آزاد کردستان تشکیل میشود. در شهریور ماه ۱۳۶۲، اتحاد مبارزان کمونیست، سازمان انقلابی زحمتکشان کردستان (کومه له) و افراد و فراکسیون های مارکسیسم انقلابی از دیگر سازمانها، حزب کمونیست ایران را تشکیل میدهند.
پیوستن کومه له به حزب کمونیست ایران در جهت حفظ و بسط سنتهای انقلابی و نفوذ اجتماعی و سیاسی کومه له بود.
کمیته مرکزی کومه له در آن هنگام طی برگزاری یک همهپرسی تشکیلاتی پیوستن کومه له را به این تشکیلات جدید به رای گذاشت و بیش از ۹۸٪ از فعالین آن موقع کومه له به آن رای مثبت دادند.
حزب کمونیست ایران از سال ۱۳۶۲ تا به امروز در معرض چند انشعاب قرار گرفتهاست. در سال ۱۹۹۱ بخش بزرگی از کادرهای حزب از آن جدا شده و به رهبری منصور حکمت، حزب کمونیست کارگری ایران راساختند. در سال ۲۰۰۰ میلادی نیز بخشی از کادرهای قدیمی کومه له سازمان انقلابی زحمتکشان کردستان ایران را احیا کردند.
در سال ۲۰۰۸ نیز بخش دیگری از کادرهای قدیمی این حزب و از جمله یکی از چهرههای شناخته شده از بنیانگذاران حزب کمونیسم یعنی ماموستا ابراهیم و عدهای دیگر انشعاب کردند. از آن به بعد حزب کمونیست ایران سعی کردهاست که بیشتر به یک حزب سراسری تبدیل شود. ایجاد شبکه تلویزیونی کومه له به این امر کمک شایانی کردهاست و همچنین راه انداختن شبکه تلویزیونی کارگر تی وی که هفتهای یکبار برنامه برای ایران پخش میکند.