فارس: زمینلرزهای به بزرگی ۷.۸ درجه در مقیاس ریشتر به مرکزیت ترکیه، سحرگاه روز دوشنبه هفته گذشته، بخشهای زیادی از منطقه غرب آسیا و شرق مدیترانه را به لرزه درآورد.
دادههای مراکز زلزلهنگاری حاکی از آن بود که که این زمینلرزه در مرز ترکیه و سوریه و در ۲۶ کیلومتری شمال شرق غازیآنتپ ترکیه رخ داده است.
این زمینلرزه در کشورهای ترکیه، سوریه، لبنان، فلسطین، عراق، اردن، مصر، عربستان سعودی و بخشهای از اوکراین و اروپا از جمله یونان، بلغارستان و... به ثبت رسید.
جدیدترین آمار از تلفات انسانی در ترکیه
آژانس مدیریت حوادث اضطراری و بلایای طبیعی ترکیه (آفاد)، امروز دوشنبه، در جدیدترین گزارش خود از تلفات زلزله این کشور اعلام کرد تعداد قربانیان زمینلرزههای قدرتمند هفته گذشته در جنوب ترکیه به ۳۱ هزار و ۶۴۳ نفر رسیده است.
طبق اعلام این مرکز، ۲۴۱۲ پسلرزه پس از روز اول زمینلرزه در ترکیه ثبت شده و ۱۴۷ هزار و ۹۳۴ نفر از مناطق زلزلهزده خارج شدهاند.
«مارتین گریفیتس» معاون دبیرکل سازمان ملل در مسائل انسانی و امداد اضطراری که شنبه وارد «قهرمان مرعش» کانون اولین زمینلرزه ۷.۸ ریشتری ترکیه شد، پیشبینی کرد که شمار تلفات زمینلرزه شدید ترکیه و سوریه «دو برابر یا بیشتر» خواهد شد.
گزارشها حاکی از آن است که علیرغم سرما و یخبندان، دهها هزار تن از امدادگران در حال جستوجو در میان آوارها هستند و این در حالی است که سرمای شدید، رنج و غم میلیونها نیازمند به کمک در ترکیه را تشدید کرده است.
کندی و تعلل امدادرسانی در ترکیه
مردم در مناطق زلزلهزده ترکیه از کمکاری گروههای امدادی مرکز مقابله با حوادث غیرمترقبه ترکیه (آفاد) در جمع آوری آوارهای برجای مانده از زلزله اخیر در جنوب این کشور گلایه میکنند.
وبگاه «بیانت»، روز یکشنبه، در مطلبی در این زمینه به نقل از یک شهروند ترکیهای نوشت: «ما روزها مقابل آوارها منتظریم. آفاد هیچ کاری نمیکند، میگویند باید صدایی بشنویم.»
این شهروند ترکیهای که به نام او اشارهای نشد، اضافه کرد: «آفاد چند روز بعد آمد. "آنتاکیا" خراب است نه جرثقیلی و نه کاروری وجود دارد. آنها میگویند ما نمیتوانیم کاری انجام دهیم، هیچ وسیله نقلیهای وجود ندارد. اینجا مردم، بستگان خود را از آوار بیرون کشیدند.»
این شهروند ترکیهای همچنین اظهار داشت: «همه چیز خیلی کند است. کار نجات باید سریعتر انجام شود. شاید صدها هزار نفر در زیر خرابهها باشند. آنها به چه فکر میکنند؟ آیا مردههای ما را همراه با آوار دور میاندازند؟ چرا گروههای بیشتری به آنتاکیا اعزام نمیشوند؟»
براساس گزارشها، شهر «هاتای» در آنتاکیا یکی از مناطقی است که بیشترین آسیب را در زلزله اخیر دیده است. تقریبا هیچ ساختمانی در این منطقه وجود ندارد که فرونریخته باشد. ساختمانها غیرقابل استفاده هستند و ورود به آن خطرناک است. در ورودی شهر کیلومترها وسایل نقلیه وجود دارد. با این حال، کار جستوجو و نجات هنوز به سرانجام نرسیده است.
«دنیز عمان» از یک شهروند ترکیهای دیگر در گفتگو با بیانت گفته بود که در دو روز اول زلزله هیچ کس نبود و آفاد روز دوم اینجا آمد. وی ادامه داد: «نه تیم امدادی آمده و نه هیچ کاری تاکنون انجام شده است. آفاد هیچ کاری انجام نمیدهد، آنها میگویند که باید صدایی بشنویم. صدها نفر زیر خرابه هستند؛ اما هیچ کاری انجام نمیشود.»
«دویگو اومدو» دیگر شهروند ترکیهای نیز با گلایه گفت: «چهار روز گذشته است. چرا ما هنوز نمیتوانیم از تلفن همراه خود استفاده کنیم؟ هیچ گروه امدادی وارد نمیشود. همه چیز بسیار کند است. چرا آنها اینقدر کند هستند؟ کار نجات باید سریعتر شود. صدها هزار نفر زیر خرابهها هستند.»
بازداشت ۱۲ نفر در ارتباط با ریزش ساختمانها در ترکیه
رسانههای ترکیهای، روز گذشته، خبر دادند که پلیس این کشور دستکم ۱۲ نفر را در رابطه با ساختمانهای فروریخته در استانهای جنوبی «غازی آنتپ» و «شانلی اورفه» در پی زمینلرزه مهیب ترکیه بازداشت کرده است.
خبرگزاری «دمیرورن» ترکیه در این ارتباط گزارش داده بود که بازداشتشدگان شامل پیمانکاران ساختمان میشوند. «فؤاد اکتای» معاون رئیسجمهور ترکیه در واپسین ساعات شنبهشب در جمع خبرنگاران تصریح کرده بود که دادستانهای ترکیه حکم بازداشت ۱۱۳ نفر را در رابطه با ساختمانهای فروریخته در ترکیه صادر کردهاند.
براساس گزارشهای منتشرشده، یکی از افرادی که شنبهشب در ترکیه بازداشت شد، پیمانکار ساختمانی در غازی آنتپ بوده که پلیس استانبول او را بازداشت کرده است.
رسانههای ترکیهای هفته گذشته تصاویری منتشر کرده بودند که نشان میداد مردم این کشور در برخی از شهرهای جنوبی با کمبود مواد غذایی مواجه هستند.
وبگاههای ترکیهای «آی کری»، «۲۳ درجه» و خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» با انتشار تصاویری گزارش داده بودند که شهروندان ترکیهای برای تأمین موادغذایی خود به فروشگاهی در استان هاتای هجوم بردهاند.
روایت رویترز از خفتگیری و غارت در مناطق زلزلهزده ترکیه
مردم مناطق زلزلهزده، در حصاری از آوار خانههای فروریخته، دور آتش مینشینند و روزها را به امید بازسازی و بازگشت به شرایط عادی سپری میکنند. همزمان اما غارتگران، سخت مشغول دستبرد به مغازهها و خودرها هستند و به اقلام زیر آوار نیز رحم نمیکنند.
شبانهروز از زلزله ۷.۸ ریشتری در جنوب ترکیه و شمال سوریه گذشته است. شمار قربانیان از مرز ۲۵هزار نفر فراتر رفته و گروههای امداد از سراسر ترکیه و بخشهای مختلف از جهان، همچنان سخت مشغول آواربرداری و نجات زیرآوارماندهها هستند. دولت ترکیه به سختی از پس مدیریت شرایط برآمده و روزها هرچه میگذرند، شهروندان مناطق زلزلهزده با چالشهای تازهای روبهرو میشوند. یکی از این چالشها که در روز گذشته پدید آمده، چالش امنیتی است.
به گزارش فراز به نقل از «رویترز»، دو سازمان امدادی آلمان روز شنبه، عملیات امداد و نجات در جنوب ترکیه را به دلیل مشکلات امنیتی و گزارشهایی مبنی بر درگیری تیراندازی بین گروهها به حالت تعلیق درآوردند. سازمان جستجو و نجات بینالمللی آلمان (ISAR) و آژانس امداد فنی فدرال (THW) اعلام کردند که به محض بازگشت شرایط به وضعیت را ایمن، کارشان را از سر خواهند گرفت.
اندوه، کمکم جای خود را به خشم میدهد
مردم مناطق زلزلهزده، در حصاری از آوار خانههای فروریخته، دور آتش مینشینند و روزها را به امید بازسازی و بازگشت به شرایط عادی سپری میکنند. همزمان اما غارتگران، سخت مشغول دستبرد به مغازهها و خودرها هستند و به اقلام زیر آوار نیز رحم نمیکنند. در انطاکیه، شهر در استان ختای در جنوب ترکیه، داوطلبان حاضر در عملیات نجات، روز شنبه اعلام کردند که غارت و مشکلات بهداشتی به اضطراب وظیفه دلهرهآورشان افزوده است.
یکی از حاضران در محل، به خبرنگار «رویترز» گفته که در اولین روزهای پس از زلزله، پیش از ترک شهر به سمت روستا، با چشمهای خودش دیده که عدهای مشغول غارت بودند. «محمد» ۲۶ ساله حالا به انطاکیه بازگشته و زیر آوار ساختمانی فروریخته، به دنبال جسم زنده یا بیجان همکارش میگردد. او میگوید مردم شیشهها و نردههای مغازهها و اتومبیلها را میشکستند.
یکی دیگر از امدادگران به نام «گیزم» از استان «شانلی اورفه» در جنوب شرقی ترکیه گفته در چهار روزی که در انطاکیه بوده، غارتگرانی را دیده است. او گفته که امدادگرها نمیتوانند مداخله کنند زیرا اکثر غارتگران به چاقو مسلحند. او انطاکیه را محل «مرگ و ویرانی» توصیف میکند. او به خبرنگار رویترز گفته: «زمانی که وارد شهر شدیم، نتوانستیم جلوی اشکهامان را بگیریم». مردم اینجا اگر زیر آوار نمرده باشند، حتما بر اثر جراحات از دنیا میروند؛ اگر نه، از عفونت ناشی از جراحات میمیرند. اینجا حتی توالت هم نیست. این یک مشکل بزرگ است». او همچنین گفته: «کیسه کافی برای همه جانباختهها موجود نیست. اجساد در سراسر جادهها افتادهاند و روی آنها فقط پتو کشیده شده است».
مقامات ترکیه تا این لحظه، گزارشی از درگیری در منطقه زلزله زده ارایه ندادهاند اما «اردوغان» روز شنبه با اظهار نظر در مورد وضعیت امنیتی این مناطق گفت: «وضعیت فوقالعاده اعلام شده و غارتهایی نیز صورت گرفته است». رییس جمهوری ترکیه در بازدید از منطقه زلزلهزده گفت: «اعلام وضعیت فوقالعاده یعنی افرادی که در غارت یا آدمربایی دست دارند باید بدانند که دولت به سختی با آنها برخورد خواهد کرد».واحد امداد رسانی نیروهای اتریش (AFDRU) نیز برای مدت کوتاهی عملیات خود را در روز شنبه به حالت تعلیق درآورد. «مایکل بائر»، سخنگوی وزارت دفاع اتریش، در توییتی نوشت که ارتش ترکیه حفاظت از گروه AFDRU را به عهده گرفته است.
رویترز در توصیف شهر زلزلهزده انطاکیه نوشته: «بوی اجساد در شهر پیچیده و مردم شهر ماسک به صورت دارند. تعداد توالتهای سالم کافی نیست. مسایل بهداشتی، بر نگرانیها افزوده است. پشت در توالتهای سیار صفهای طولانی بسته شده اما بسیاری میگویند که در گوشهای از شهر و خارج از توالتها رفع حاجت میکنند و همین، به بوی تعفن در شهر افزوده است».
یکی از حاضران در انطاکیه که از آنتالیا برای کمک به آنجا رفته، به خبرنگار رویترز گفته: «چیزی که بیش از همه مورد نیاز است، محصولات بهداشتی است. اینجا مشکلات توالت داریم و میترسم بیماری شیوع پیدا کند». او گفته که هماهنگی کمی وجود دارد و همه، هر کاری که می توانند برای نجات جان انسانها میکنند. برخی ساختمان های فروریخته هنوز در خیابان های فرعی دست نخورده باقی ماندهاند.
حدود ۸۲ امدادگر از نیروهای مسلح اتریش از ۷ فوریه در انطاکیه ترکیه حضور دارند و متخصصان این نیروها، ۹ نفر را از زیر آوار بیرون کشیدهاند. مقامات سوییس اعلام کردهاند که از نزدیک وضعیت امنیتی هاتای را زیر نظر دارند. این کشور، ۸۷ متخصص و ۸سگ زندهیاب را برای حضور در عملیات نجات به ترکیه اعزام کردهاست و تا کنون یازده نفر از جمله دو نوزاد را از زیر آوار نجات دادهاند.
گزارشها از وضعیت امنیتی نامناسب در مناطق زلزلهزده ترکیه حکایت میکند. غارت، سرقت و زورگیری در این مناطق، به نگرانیهای طبیعی چند روز گذشته افزوده است. باید دید که دولت رجب طیب اردوغان، مستاصل از مدیریت بحران زلزله اخیر و در حضور کمکهای بینالمللی، چه تدبیری برای روزهای آتی در اندیشه دارد.
- 12
- 2