
به گزارش تسنیم، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، امروز در اظهاراتی از وجود گفتوگوهای هستهای بین ایران و ایالات متحده استقبال کرد و آن را مثبت ارزیابی نمود. وی با این حال تأکید کرد که نمیتوان پیشبینی کرد این مذاکرات به چه نتیجهای منجر خواهد شد.
گروسی گفت آژانس آماده است در صورت امضای توافق بین تهران و واشنگتن، نقش خود را در راستیآزمایی اجرای آن ایفا کند. او افزود: «ما برای حمایت از این فرآیند و اطمینان از اعتبار توافق آمادهایم.»
مدیرکل آژانس همچنین اشاره کرد که طرف ایرانی در مذاکرات مربوط به پرونده هستهای خود جدی است و تلاش میکند به توافقی دست یابد. گروسی با بیان اینکه در تماس با مقامات مذاکرهکننده، از جمله نماینده ترامپ استیو ویتکاف است، تأکید کرد که آژانس بخشی از این مذاکرات نیست و تنها در صورت لزوم برای نظارت بر اجرای توافق وارد عمل خواهد شد.
اطلاعات آژانس در زمینه برنامه هستهای ایران: تأکید بر نداشتن سلاح هستهای
گروسی در بخش دیگری از سخنان خود، گروسی تصریح کرد که ایران هیچگاه سلاح هستهای نداشته است و این موضوع را بار دیگر تأکید کرد. او افزود که برخی فعالیتهای گذشته ایران ممکن است مرتبط با تولید سلاح هستهای بوده باشد، اما گزارشهای آژانس در این زمینه نشان میدهند که ایران در حال حاضر سلاح هستهای ندارد. وی همچنین اشاره کرد که دستگاههای امنیتی جهانی در این زمینه توافق دارند و مذاکرات میان ایران و ایالات متحده باید بر اساس این حقیقت ادامه یابد.
***
روبیو: ایران حق غنیسازی نخواهد داشت/ آمریکا جنگ نمیخواهد
«مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه و ضمن رد کردن حق غنیسازی اورانیوم توسط ایران، مدعی شد: «ایران اگر بهدنبال برنامه هستهای صلحآمیز است، میتواند اورانیوم غنی شده را خریداری و وارد کند. ایران حق غنیسازی اورانیوم نخواهد داشت.»
او در گفتوگو با رسانه «فری پرس» (Free Press) گفت: «ایرانیها برای گفتوگو کردن تمایل نشان دادهاند. ما با آنها گفتوگو خواهیم کرد. اگر آنها یک برنامه هستهای صلحآمیز میخواهند میتوانند آن را داشته باشند اما مثل بسیاری از کشورهای دیگر در دنیا باید مواد غنیشده را وارد کنند.»
روبیو در پاسخ به سوالی درباره خواسته «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا از مذاکره با ایران و تفاوت توافق احتمالی بین تهران و واشنگتن با برجام ادعا کرد: «توافق قبلی به چند دلیل بد بود. در ازای تواناییهای غنیسازی محدود که در هر مقطعی میتوانست به سلاح تبدیل شود، تحریمها علیه ایران فوری و کامل لغو شد.»
این ادعا درحالی است که آمریکا هرگز همه تحریمهای خود علیه ایران را لغو نکرد و این توافق به راحتی توسط ترامپ و تصمیم او برای خروج یکجانبه از برجام نقض شد.
با این وجود، وزیر خارجه آمریکا مدعی شد: «ما به آنها امتیازات دائمی در ازای امتیازات موقت دادیم.»
ما نمیخواهیم شاهد جنگ باشیم
او که به داشتن سیاستهای جنگطلبانه علیه ایران مشهور است، افزود: «ما جنگ نمیخواهیم. ما نمیخواهیم شاهد جنگ باشیم. ترامپ رئیسجمهوری نیست که برای شروع جنگ کارزاری کرده باشد. همانطور که او به صراحت گفت، ایران قرار نیست سلاح هستهای داشته باشد و او تمام حق خود را برای جلوگیری از وقوع آن محفوظ میدارد، اما ترجیح می دهد این اتفاق رخ ندهد. او ترجیح میدهد که نیازی به توسل به نیروی نظامی، چه از سوی ما و چه از سوی هیچ کس دیگری نباشد. او ترجیح می دهد که این چیزی باشد که بتوانیم درباره آن مذاکره کنیم.»
روبیو تصریح کرد: «ایرانیها برای گفتوگو کردن تمایل نشان دادهاند. ما با آنها گفتوگو خواهیم کرد. اگر فرصتی برای صلح وجود داشته باشد، ما از هر فرصتی برای موفقیت در جهت حل این چالش از طریق راه صلحآمیز استفاده خواهیم کرد اما اولویتهای ما ثابت خواهد ماند. من نمیخواهم شاهد یک جنگ با ایران باشم. رئیس جمهور ترامپ نیز قطعاً خواستار آن نیست.»
او در پاسخ به سوالی درباره «توانایی آمریکا برای نابودی تأسیسات هستهای ایران» ادعا کرد: «من نمیخواهم در مورد همه تدارکات آن بحث کنم. کافی است بگویم که من معتقدم ایالات متحده گزینههایی دارد، اما ما هرگز نمیخواهیم به آن برسیم. واقعاً نمیخواهیم به آن مرحله برسیم. ما در مرحلهای نیستیم که ایران را تهدید کنیم. رئیسجمهور آمریکا با وعده شروع جنگی تازه کارزار انتخاباتی خود را رهبری نکرد.»

با هر نوع توافقی با ایران فاصله زیادی داریم
وزیر امور خارجه آمریکا افزود: «ما با هر نوع توافقی با ایران فاصله زیادی داریم. ما تشخیص میدهیم که این روند دشوار و سخت است. اغلب اوقات، متأسفانه، دستیابی به صلح سخت است. اما ما متعهد به دستیابی به یک نتیجه مسالمت آمیز هستیم که برای همه قابل قبول باشد. ممکن است امکانپذیر نباشد، ما نمیدانیم. ما می خواهیم به یک راه حل مسالمت آمیز دست پیدا کنیم و به هیچ چیز دیگری متوسل نشویم و درباره راههای جایگزین حتی گمانهزنی نکنیم.»
او در پاسخ به سوالی درباره خطرات هرگونه اقدامی نظامی علیه ایران و تبدیل آن به جنگی تمام عیار در سراسر منطقه که «به کشتار هزاران آمریکایی و از بین رفتن میلیاردها دلار سرمایه آمریکا» خواهد انجامید گفت: «در شرایطی قرار داریم که هرگونه اقدام نظامی در خاورمیانه، میتواند به جنگی تمام عیار منجر شود. باید اذعان کنیم که شرایط بسیار پیچیده خواهد بود.»
ترامپ بهدنبال صلح است
روبیو با اذعان به توانایی نظامی ایران، ادعا کرد: «ایران، به دلیل لغو تحریمها در دوره اوباما، میلیاردها دلار برای توسعه قابلیتهای نظامی هزینه کرده است که به عنوان مثال، در حال حاضر شاهد استفاده از آن در اوکراین هستیم. آیا ایالات متحده قادر به شکست دادن و مقابله با همه این مسائل است؟ قطعا. من فکر میکنم مهم است که بفهمیم این موضوع بسیار پیچیدهتر از ۱۰ سال پیش یا پنج سال پیش است. اما به همین دلیل است که امیدواریم از این امر جلوگیری کنیم.»
او افزود: «همین پیچیدگی است که باعث شده ترامپ به راهکاری مسالمتآمیز پایبند باشد. هر چند او حق دارد از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کند، اما او بهدنبال صلح است.»
او همچنین در بخشهایی از این مصاحبه با اشاره به جنگ اوکراین، خواستار پایان یافتن هرچه سریعتر آن شد.
***
عراقچی: خوشبینی محتاطانهای به گفتگوهای غیرمستقیم با آمریکا داریم
«سید عباس عراقچی» بعد از دیدار با وزیر خارجه چین درباره مسائل دوجانبه و بینالمللی و همچنین گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا اظهارنظر کرد.
وزیر خارجه ایران که با خبرگزاری صداوسیما گفتوگو میکرد، درباره دیدار با همتای چینی خود گفت: من یک دیدار بسیار طولانی ولی بسیار مهم با وزیر امور خارجه چین داشتم. ما تقریبا درباره همه مسائل موجود در روابط دوجانبه و مسائل بینالمللی بحث کردیم، به ویژه در رابطه با موضوع هستهای ایران و مذاکراتی که در حال انجام است.
او با بیان اینکه «یک تفاهم بسیار خوبی بین ما وجود دارد»ف گفت: طبیعی است که چین کشور دوست ماست، در مذاکرات قبلی نقش بسیار مهم و مثبتی را ایفا کرد، در موضوعات مختلف وارد همکاری شد، مشکلگشا بود، راه ایجاد کرد و ما مطمئن هستیم که در ادامه مسیر هم به همین شکل خواهد بود. صحبت های بسیار خوبی انجام شد و درباره نوع همکاریهایی که میتوانیم در آینده داشته باشیم، بحث کردیم.
عراقچی با اشاره به اقدامات آمریکا، افزود: در رابطه با سیاستهای آمریکا و در حقیقت قلدرمآبی و سلطهجویی آمریکا در عرصه بینالمللی بحث بسیار خوبی را داشتیم. ایشان توضیحات مفصلی در موضوع تعرفهها برای من ارئه کردند و اینکه چین چگونه ایستادگی کرده در این موضوع ایستادگی خواهد کرد.
او تصریح کرد: یک دیدگاه واحدی وجود دارد مبنی بر که باید در مقابل سلطهطلبی و قلدری آمریکا در عرصه جهانی ایستادگی و مقاومت شود و ما توافق داریم که در این خصوص باید به مشورتها، رایزنیها و همکاریهای خود ادامه دهیم.
عراقچی در جمعبندی اظهارات خود گفت: روابط دوجانبه، موضوعات بسیار فراوانی که در آن وجود دارد، مرور شد و در مجموع مراعات بسیار خوبی بود و به نظرم تاثیرگذار بود.
وزیر خارجه ایران همچنین خبر داد: در مورد سفر جناب آقای پزشکیان به چین صحبت کردیم؛ رئیسجمهور انشالله، بهزودی یک سفر دوجانبه خواهند داشت و بعد در ماه سپتامبر در اجلاس سران شانگهای شرکت خواهند کرد، یعنی سال ۲۰۲۵ یک سال طلایی در روابط ایران و چین است. دو بار دیدار سران صورت خواهد گرفت و دیدارهای مکرری که البته من و آقای وانگیی خواهیم داشت و پروژههایی که وجود دارد که امیدوار هستیم که به سرانجام برسد. امسال سال پرکاری را در روابط خواهیم داشت و انشالله با قوت پیش خواهیم رفت.
او در خصوص مشارکت چین در گفتوگوهای ایران و آمریکا نیز گفت: مشورتهای ما با دوستان چینی مستمر است. با این گفتگوهای غیرمستقیمی که بین ما و آمریکا آغاز شده، شرایط ویژه و جدیدی پیش آمده است. در این قالب من توضیحاتی ارائه دادم و درباره زمینههای همکاری، مشارکت و حمایت چین از این روند رو صحبت کردیم. موضع دوستان چینی ما حمایت از گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکاست که به صراحت توسط آقای یانگیی بیان شد.
عراقچی تصریح کرد: ما در خصوص این حمایت، شکل و ابعاد آن بیشتر صحبت کردیم و در آینده هم صحبت خواهیم کرد و دوستان چینی ما اطمینان دادند که در این مسیر در کنار جمهوری اسلامی خواهند بود.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به سوالی در ارتباط با دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در عمان گفت: همانطور که قبلا گفتم، ما خوشبینی محتاطانه داریم و این احتیاط ما به خاطر دلایل بسیار جدی است.
او با بیان این که «ما از آمریکا پیامهای متناقض و متضادی را در اخبار و رسانهها میبینیم و میشنویم»، اظهار کرد: ما روز شنبه با جدیت وارد مذاکره خواهیم شد و اگر طرف مقابل هم با جدیت وارد شود، به نظر من زمینه پیشرفت وجود دارد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: ما تا الان در خصوص بعضی از اصول و مفاهیم و اهداف مذاکراتی به یک تفاهم بهتری نسبت به گذشته رسیدیم، این میتواند ادامه پیدا کند و من بارها گفتهام که چنانچه خواست آمریکا فقط این است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد، این خواسته قابل دسترسی است و ما میتوانیم به این خواسته برسیم اما اگر خواستههای دیگری یا خواستههای غیر عملی یا غیرمنطقی داشته باشند، طبیعی است که به مشکل میخوریم.
عراقچی با بیان این که «علی الحال ما این روند مثبت را ادامه میدهیم» گفت: ما میز مذاکره را هیچگاه ترک نکردیم، الان هم در پشت میز مذاکره هستیم البته در مورد شک و نوعش مسائلی داشتیم که رعایت میشود و کماکان رعایت خواهیم کرد.
وزیر خارجه ایران با اشاره به غیر مستقیم بودن مذاکرات ایران و آمریکا اظهار کرد: غیرمستقیم بودن این مذاکرات به اعتقاد من تا الان هیچ مانعی در مذاکرات ما به واسطه عمان ایجاد نکرده است، واقعاً متشکر هستیم از وزیر خارجه عمان که به خوبی مسائل را منتقل میکنند و مذاکره در حال پیش رفتن است و به صراحت عرض میکنم، غیرمستقیم بودنش تا الان مانعی در این مذاکره ایجاد نکرده است.
- 9
- 3