
روزنامه اطلاعات نوشت: بهتازگی دلسوزانی پیدا شدهاند که دارند نعل وارونه میزنند و بر طبل جنگ میکوبند.
بهرغم تجارب بیست ماه گذشته، دمیدن در آتش جنگ را بهتر از برافراشتن پرچم صلح میدانند، از ساخت بمب اتمی و ترور ترامپ سخن میگویند و با تحت فشار قرار دادن فرماندهان عالی نظامی و رئیس دولت، کمپین مجازی برای اجرای وعده صادق ۳ و انتقام کشتار مردم بیگناه غزه به دست نتانیاهو و جلادان اسرائیل برگزار میکنند.
با این کار، در شرایط خطیر رویارویی با ایالات متحده امریکا، به نیروهای مسلح و دولت ضربه میزنند و قدر و هیبت آنان را در رسانهها و افکار عمومی میکاهند.
اگر به همین ترتیب پیش رود ما باید با یک ستون پنجم داخلی و بهظاهر سوپر انقلابی هم بجنگیم البته دلسوزانی همچون دکتر علی لاریجانی که تحلیل خاصی را در سیمای جمهوری اسلامی ایران ارائه کرد، قطعا با این گروهی که نام بردیم مرزبندی روشن دارند. نقد ما نسبت به ایشان هم محفوظ است، اما منزلت ایشان هیچ نسبتی با آن گروههای شعارمدار و کاسب و قدرتطلب ندارد. عجیب آنکه اینها حتی توان فهم این واقعیت را ندارند که خدای ناکرده اگر وطن گرامی و نظام جمهوری اسلامی آسیبهای سخت ببیند، آبی برای آنها گرم نخواهد شد.
جدای از مخاطرات بزرگ، که خوشبختانه تدبیرگران خردمند و دلسوزان صلحطلب باید چاره کنند، هزاران مشکل بر سر ایران عزیز و کهنسال آوار شدهاست. از ابتدای تعطیلات نوروزی، در تصادفات جادهای بیش از بمباران غزه در همان ایام کشته و زخمی دادهایم. فأین تذهبون؟ بعد از نوروز زیبا و فرخنده، کاممان تلخ شد. کشور با برخورد ناصواب و مشکوکی در ارومیه دچار التهاب شد. من شخصا در بهت و حیرت فرو رفتم وقتی تصویر مشتی شعبان بیمخهای وطنی را با چوب و چماق دیدم که برای هموطنان خود رجزخوانی میکردند.
درباره شاخ و برگها و سپس ریشههای این ماجرا و خائنان مزدوری که در سنوات اخیر در آذربایجانِ ایرانشهر، با عناوین «پان» و «تورک» برای دستگاههای تبلیغاتی و امنیتی ترکیه و باکو، مزدوری و عربدهکشی میکنند، در هفتههای آینده به تفصیل سخن خواهیم گفت. ننگ بر هر آن که ایران را ذرهای تضعیف کند و به نام قومیت و عشیره و گویش و لباس، ارکان و پایههای هزاران سال صلح و مودت را به دشمنی بدل نماید.
بزرگان ما همیشه اندرز به صلح میدادند؛ همچنانکه حافظ سروده بود: «ای نور دیده صلح به از جنگ و داوری».
اکنون وظیفهای بر دوش تکتک ماست؛ باید بدانیم و بمانیم و برای صلح بجنگیم. سخن را با دو بیت از اندرزهای رستم به اسفندیار مغرور در شاهنامه به پایان میبرم.
اما پیش از آن باید از ریاست نیروهای مسلح ایران سردار باقری برای مصاحبه خردمندانه اخیر در تبیین مواضع صلحطلبانه ایران سپاسگزاری کنم. سردار از مشی و نظر رهبر انقلاب برای باز بودن راه مذاکره و جلوگیری از جنگ، ضمن حفظ اقتدار بهخوبی سخن گفت و پیش از آن هم سال نو را در تخت جمشید که نماد دیرینگی و تاریخ ایران است، به ملت ایران شادباش گفت. سربلند باد چنین سردار.
***
جنگطلبان و تندروهای ایران و آمریکا چرا در این شرایط به دنبال تشدید تنش علیه دیپلماسی و مذاکره هستند؟
روزنامه سازندگی نوشت: درحالی که جهان به دنبال راهحلهای دیپلماتیک برای کاهش تنشها میان ایران و آمریکاست و دیپلماسی مسیر شکننده اما رو به جلویی را آغاز کرده است، برخی از چهرههای سیاسی تندرو در هر دو کشور، مسیرهای مقابلهجویانه و جنگطلبی را تقویت میکنند. حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان، سه روز پیش در ستون گفتوشنود این روزنامه با اشاره به رفتار ترامپ نوشته بود: «همین روزهاست که به انتقام خون شهید سلیمانی چندتا گلوله توی کله پوکش شلیک بشه و «ریق لعنت» رو سر بکشه!» این سخن بازتاب های بسیاری در داخل و خارج یافت و عدهای آن را جنگطلبانه توصیف کردند که میتواند ایران را به مخاطره بیندازد. تا جایی که رسانه آمریکایی فاکسنیوز مدعی شد که «درخواست ترور ترامپ با خواسته حکومت ایران همسو است». به همین دلیل نیز خواستار آن شد که دولت ترامپ هیچ مذاکرهای با ایران انجام ندهد و «آمریکا باید علیه تهران در شورای امنیت، شکایت ثبت کند». البته در جناح اصولگرا افراد دیگری نیز هستند که مذاکره در هر شکل آن را نفی میکنند، مدافع تحریمهای ظالمانه و فلجکننده آمریکا علیه ایران هستند، مخالف مسیر دیپلماسی و هرگونه تنشزدایی توسط دولت هستند و عموماً از اینکه ایران در مسیر جنگ و ستیز قرار بگیرد نهتنها بدشان نمیآید بلکه دفاع هم میکنند.
در سوی دیگر، در آمریکا نیز تندروهایی بودند و هستند که از ضرورت جنگ علیه ایران سخن گفته و میگویند. اظهارات مایک پنس و تام کاتن، که از حمله نظامی آمریکا به ایران سخن گفتهاند، بیانگر دیدگاهی است که دیپلماسی را ناکارآمد میداند و به جای گفتوگو، مسیر برخورد مستقیم را ترجیح میدهد. این مواضع درحالی مطرح میشود که تاریخ تنشهای بین دو کشور نشان داده است که ورود به یک درگیری نظامی نهتنها پیامدهای غیرقابل کنترلی دارد بلکه میتواند اقتصاد جهانی، امنیت منطقهای و روابط دیپلماتیک را دستخوش تغییرات گستردهای کند. تندروها، چه در ایران و چه در آمریکا، مخالفت خود را با مذاکره آشکارا اعلام کردهاند و به جای تلاش برای یافتن راهحلهای پایدار، بر شدت گرفتن اختلافات و رویارویی مستقیم تاکید دارند. اما در شرایط کنونی، هرگونه تشدید درگیری، نهتنها برای دو کشور بلکه برای ثبات منطقهای نیز میتواند پیامدهای فاجعهباری به همراه داشته باشد.
اخیراً مایک پنس، معاون دونالد ترامپ در دولت اول وی که از محافظهکاران افراطی به حساب میآید و رویکردی ضدایرانی داشت و از کارزار «فشار حداکثری» ترامپ علیه ایران حمایت میکرد، در گفتوگویی با پایگاه خبری آل اسرائیل نیوز (All israel news) که در قالب برنامه «گزارش روزنبرگ» منتشر شده درباره مواضع اخیر ترامپ در قبال ایران گفت: «او رئیسجمهوری است که میخواهد جنگها را پایان دهد و مایل است استقرار و تعهدات آمریکا در برخی نقاط جهان کاهش یابد؛ مردم آمریکا اطمینان داشته باشند و مردم آن منطقه (غربآسیا) ازجمله دشمنان ما باید بدانند که رئیسجمهور دونالد ترامپ هر اقدامی که لازم باشد را برای محافظت از متحدان آمریکا انجام خواهد داد». او در پاسخ به سوال جوئل روزنبرگ، مجری برنامه «گزارش روزنبرگ» مبنی بر اینکه آیا ترامپ واقعاً به دنبال توافق با ایران است، اعلام کرد که «فکر میکنم رئیسجمهور را به اندازهای میشناسم که بدانم در طول دولت ما، هرگز او را در اعمال قدرت مردد ندیدم اما همیشه به عنوان آخرین راهحل به سراغ آن میرفت».
به موازات پنس، کسانی مانند مایک والتز، مشاور امنیت ملی دولت ترامپ هم مواضعی رادیکال علیه ایران اتخاذ کردهاند که البته مورد نقد برخی از اعضای کابینه وی قرار گرفته است. به عنوان مثال نیویورکتایمز حدود یک هفته پیش در گزارش خود نوشت که برخی از مشاوران دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به دلیل تندرویهای والتز و تمایل بیش از حد وی به اقدام نظامی علیه ایران، انتقاداتی را علیه او مطرح کردهاند. والتز در حالی این مواضع جنگطلبانه را اتخاذ کرده که شخص ترامپ بارها گفته است توافق با ایران را به ابزار نظامی ترجیح داده و خواستار درگیری با ایران نیست. به گزارش ایسنا، والتز در مباحثات سیاستی بهویژه درباره ایران، با جی.دی ونس، معاون ترامپ و سوزی وایلز، رئیس دفتر کارکنان کاخ سفید دچار اختلاف شده است؛ چراکه آنها خواستار تبعیت کامل از اولویتهای اعلام شده رئیسجمهور بودهاند اما والتز گزینه نظامی را ترجیح میدهد.
همچنین تام کاتن، سناتور جمهوریخواه ایالت آرکانزاس هم اخیراً اعلام کرده که از سیاستهای ترامپ برای اعمال فشار حداکثری بر ایران از طریق اجرای تحریمهای اقتصادی سختگیرانه حمایت کرد و مدعی شد که این اقدامات تمام صادرات ایران را نابود خواهد کرد و حتی بر تلاش ایالاتمتحده برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای تاکید کرد.
این مواضع به خوبی نشان میدهد که در داخل ایالاتمتحده کسانی مانند پنس که خود به مدت ۴ سال در کاخ سفید حضور داشته و بر پیچیدگیها و هزینه فایدههای هرگونه تحرک نظامی واقف هستند، باز هم این گزینه را مولفه نهایی اعلام میکنند و بیشتر گزینه مذاکره را مدنظر دارند. در تهران هم حسین شریعتمداری دقیقاً در زمانی که مساله مذاکره غیرمستقیم با آمریکا مطرح میشود، موضوع هدف قرار دادن ترامپ را مجدداً مطرح میکند.
تایید مذاکره غیرمستقیم
از دیگر سو سیاستمداران ایران و آمریکا با نگاهی پیشگیرانه دیپلماسی را مهمتر از جنگطلبی دانسته و از ضرورت گفتوگو و مذاکره سخن گفتهاند. در این راستا سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح (یکشنبه/۱۷ فروردین ۱۴۰۴) در جمع فرماندهان، مدیران و کارکنان ستاد کل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتمالانبیا با اشاره به جزئیاتی از محتوای پاسخ ایران به نامه ترامپ عنوان کرد: «امروز جهانیان شاهد هستند که او (ترامپ) علاوه بر دشمنان با دوستان و متحدانش هم درگیر شده است. اخیراً هم نامهای برای مقام معظم رهبری نوشت و پاسخ درخور خودش را هم با لحاظ تدابیر و اوامر ایشان دریافت کرد. تدابیر ایشان بر این مبنا بود که ما آغازگر جنگ نیستیم؛ هرگونه تهدید را با تمام قوا پاسخ خواهیم داد؛ به دنبال آرامش در منطقه هستیم؛ در مساله هستهای به دنبال سلاح هستهای نیستیم و نیازهای ملت خودمان را در هستهای دنبال میکنیم؛ مذاکره مستقیم نخواهیم کرد اما مذاکره غیرمستقیم ایرادی ندارد؛ شما بدقولترین و بدعهدترین طرف در مذاکرات گذشته بودید لذا هیچ اعتمادی به شما وجود ندارد. این پاسخ معقول و بسیار حکیمانه به این جهت است که هم مردم کشور ما و هم مردم جهان بدانند که راهبرد جمهوری اسلامی ایران، دفاع از منافع خودش و پیشرفت و حرکت به سمت افقهای ترسیم شده است. جمهوری اسلامی ایران جنگطلب نیست اما قلدری و زورگویی را نمیپذیرد و در مقابل آن ایستادگی خواهد کرد».
همچنین مواضع سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان هم حاکی از همین ماجراست. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در مراسم بزرگداشت نوروز ۱۴۰۴ که شامگاه شنبه ۱۶ فروردین با حضور گسترده سفرا و روسای نمایندگیهای دیپلماتیک مقیم تهران برگزار شد، اعلام کرد که «پاسخ ایران به نامه رئیسجمهور آمریکا متناسب با محتوا و لحن نامه وی داده شده و در عین حال فرصت استفاده از دیپلماسی نیز حفظ شده است». عراقچی همچنین در این مراسم گفت «علیالاصول، مذاکره مستقیم با طرفی که مدام تهدید به توسل به زور برخلاف منشور ملل متحد میکند و مواضع متناقضی توسط مقامهای مختلف آن بیان میشود، بیمعنا خواهد بود اما ما همچنان به دیپلماسی پایبند بوده و حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم».
وزیر امور خارجه ضمن یادآوری ماهیت کاملاً صلحآمیز برنامه هستهای ایران اظهار کرد: «ایران قبلاً در قالب برجام مجموعه تدابیر داوطلبانهای را برای اطمینانبخشی در مورد ماهیت برنامه هستهای خود اتخاذ نمود اما این آمریکا بود که به صورت یکجانبه از آن توافق خارج شد. اکنون ما با برخورداری از آن تجربه، حاضریم براساس منطق اعتمادسازی به ازای رفع تحریمهای ظالمانه علیه ایران، گفتوگو در مورد برنامه هستهای خود و رفع تحریمها را پی بگیریم». عراقچی تاکید کرد که «جمهوری اسلامی ایران در عین پایبندی به مسیر دیپلماسی و گفتوگو جهت رفع سوءتفاهمها و حل اختلافات، خود را برای همه پیشامدهای محتمل یا ممکن آماده نگاه میدارد و همانطور که در دیپلماسی و مذاکره جدیت دارد، در دفاع از منافع و حاکمیت ملی خود نیز قاطع و جدی خواهد بود».
به موازات این مواضع، خبرگزاری رویترز (یکشنبه/۶ آوریل) مدعی شده که به گفتوگو با یک مقام ایرانی پرداخته و او اعلام کرده با وجود اینکه تهران درخواست دونالد ترامپ برای مذاکرات مستقیم با ایران را رد کرده، مایل است از طریق میانجیگری عمان که از دیرباز واسط تعامل طرفین بوده است با دولت آمریکا به مذاکره غیرمستقیم بپردازد. رویترز در گزارش خود نوشته است: «به گفته این مقام ایرانی، مذاکرات غیرمستقیم فرصتی برای سنجیدن جدیت واشنگتن درباره به کار بستن راهکاری سیاسی در ارتباط با ایران فراهم میکند. با وجود اینکه ممکن است این مسیر ناهموار باشد اما در صورت نشان دادن حمایت آمریکا در پیامهای آن، چنین گفتوگوهایی ممکن است به زودی آغاز شود». رویترز در ادامه نوشت: «این مقام ایرانی میگوید، تهران به همسایگان خود درباره هرگونه مشارکت در اقدام متجاوزانه احتمالی آمریکا علیه ایران ازجمله دادن اجازه استفاده از حریم هوایی یا قلمرو آنها هشدار داده است».
با تمام این تفاسیر باید منتظر بود و دید که این مذاکرات چگونه قرار است آغاز شود و اساساً چه خروجی سیاسی از خود به جای میگذارد.
***
روزنامه هممیهن خطاب به دستگاههای امنیتی و قضایی: اقدامات اخیر روزنامه کیهان و جنگطلبان داخلی اتفاقی نیست؛ شما کجایید؟
روزنامه هم میهن نوشت: گریزی از این واقعیت نداریم که بپذیریم، اعتراض کردن به رویهها و اقدامات ضد منافع ملی تندروها و جنگطلبان داخلی بیفایده است؛ زیرا آنان تصمیم خود را گرفتهاند و بقای سیاسی و منافع آنان نیز چنین اقتضا میکند. پس، از آنان انتظاری جز این رفتار را نباید داشت.
کیهان در شماره اخیر خود مطلبی را با این مضمون علیه ترامپ نوشته که: «غلط زیادی کرده! همین روزهاست که به انتقام خون شهید سلیمانی چندتا گلوله توی کله پوکش شلیک بشه و «ریق لعنت» رو سر بکشه!»
همین نوشته موجب شده که «فاکسنیوز» در یک مقالۀ مفصل به این مطلب پرداخته و با نقل قول از کیهان، تیتر بزند که؛ «شلیک گلوله به «کلۀ پوک» ترامپ گویی که اصطلاح «شلیک گلوله» و «کله پوک» دقیقاً به سفارش خودشان یا فردی آشنا به فرهنگ آمریکایی در این مطلب کیهان آورده شده است، و نمیتواند تصادفی باشد و قصد آن عصبانی کردن ترامپ است. بهویژه اینکه سعی کرده بودند که ترور پیشین ترامپ را به ایران نسبت دهند.
بیایید فرض کنیم که یک روزنامه مستقل مطلبی مینوشت که خوراک مطلوبی برای دست راستیترین رسانه آمریکایی یعنی فاکسنیوز شود و آن را تیتر کند؛ دستگاههای دارای مسئولیت با آن روزنامه چه برخوردی میکردند؟ تذکر بسیار آرام هیئت نظارت بر مطبوعات به روزنامهای که حتی نامش را هم در اطلاعیه خود نیاورده، مطلقاً پاسخگوی این اقدام روزنامه نیست.
البته، اگر رسانهها در ایران همه مستقل بودند و در بیان نظرات خود آزادی مشابه کیهان داشتند، هیچ مشکلی نبود و چنین خبری برای جهان هم در حد مخاطبان آن روزنامه یا رسانه اهمیت خبری داشت. ولی نوشتن چنین محتوایی در روزنامهای که مستقیماً به ساختار سیاسی انتساب دارد، معنای دیگری دارد.
این اقدام آنقدر ضدملی بود که برخی نیروهای اصولگرا را هم به واکنش واداشت؛ البته، چنان نرم و لطیف نقد کردند که گویی ترسشان از کیهان مانع از بیان صریح نقدشان میشود و برای تبرئه کیهان آن نوشته را ناشی از «سهو ناخودآگاه» معرفی کردهاند؛ گویی «سهو خودآگاه» هم داریم!
چهار مجموعه ضدایرانی شاملِ نومحافظهکاران آمریکایی مثل جان بولتون و پمپئو؛ در کنار سلطنتطلبان و مجاهدین؛ با حمایت نتانیاهو؛ در عمل با تندروها و جنگطلبان داخلی که اغلب کاسب تحریم هستند، هرمی را علیه مردم ایران و موجودیت کشور شکل دادهاند که سه مجموعه اول، مثلث و قاعده این هرم هستند که در رأس هرم به جنگطلبان داخلی میرسند.
بر سه گروه اول حرجی نیست؛ ولی مصونیت گروه چهارم که در داخل کشور از انواع امتیازات بهرهمندند، پذیرفتنی نیست. گروهی که نهتنها یک ریال از هیچ جنگ و تحریمی علیه ملت متضرر نمیشوند و یک قطره خون هم از دماغ آنان و فرزندان و نزدیکانشان نخواهد آمد؛ بلکه بیشترین بهره و کاسبی را از تحریم و گرانی میبرند.
باید بهصراحت از شورایعالی امنیتملی(شعام)، دستگاه قضایی و نیز وزارت امورخارجه(واخ) و اینهمه دستگاههای عریض و طویل که هم به لحاظ قانونی و هم به لحاظ اخلاقی موظف به دفاع از منافع ملی هستند؛ پرسید که در برابر این اقدامات کجا تشریف دارند؟
در واقع، باید گفت این سکوت و تبعیض، بسیار زیانبارتر از اقدامات تندروهاست. آنان به ماموریت خود که تخریب منافع مردم و ایجاد جنگ است مشغول هستند و کارشان قابلانتظار است؛ چون منافع آنان اقتضا میکند و حیاتشان در زدن نان در درد و رنج و خون این مردم و این تمدن است. ولی این نهادها چرا اقدامی جدی نمیکنند؟
به نظر میرسد که این اقدامات برنامهریزی شده است. زیرا درست در شرایطی که رئیس ستاد کل نیروهای مسلح اعلام میکند «رهبر انقلاب در پاسخ به نامه ترامپ مجوز مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا را صادر کردهاند»، حملات علیه رئیس ستاد نیروهای مسلح در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی داخلی همسو با تندروها بالا میگیرد و همزمان، اقدامات بحرانزا مثل انتشار این مطلب کیهان صورت میگیرد.
از طرفی هم، تازه یادشان آمده که پزشکیان مانع اجرای عملیات «وعدهصادق۳» شده و به رئیسجمهور حمله میکنند که چرا در خط بحرانزایی آنان گام برنداشته است. همزمانی این رویدادها نمیتواند اتفاقی باشد. حتماً در ادامه آن برنامههایی دارند که دولت و شخص آقای پزشکیان باید بیش از همیشه مراقبت نمایند.
***
هیأت نظارت بر مطبوعات بر موضع خلاف منافع ملی شریعتمداری صحه گذاشت
مینا محمدزاده در روزنامه توسعه ایرانی نوشت: روز شنبه روزنامه کیهان در ستود گفتوشنود خود دونالد ترامپ را تهدید به ترور کرد: «گفت: این دونالد ترامپ چه خبرشه؟ مگه چیکارهست که هر روز چندتا از کشورها را تهدید میکنه؟! تهدید به حمله نظامی، تهدید به تحریم، تهدید به افزایش تعرفهها و... حتی علیه کشورهای همپیمان آمریکا، مثل کانادا و کشورهای اروپایی و ژاپن و... هم شمشیر کشیده است! گفتم: غلط زیادی کرده! همین روزهاست که به انتقام خون شهید سلیمانی چندتا گلوله توی کله پوکش شلیک بشه و «ریق لعنت» رو سر بکشه!» این مطلب با واکنشهای داخلی و البته خارجی زیادی مواجه شد. طرح موضوع ترور ترامپ در داخل کشور انتقادات زیادی را به دنبال داشت و مغایر منافع و امنیت ملی تعبیر شد. در خارج از کشور نیز برخی رسانهها از جمله فاکسنیوز تلاش کردند موضع این روزنامه را موضع کل جمهوری اسلامی ایران نشان دهند.
البته روزنامه کیهان به همین مساله بسنده نکرد و در واکنش به انتقادها؛ روز یکشنبه در صفحه گفت و شنود خود، خطاب به منتقدان نوشت: «هنوز تیری شلیک نشده چند تا از پادوهای داخلی و کاسهلیس آمریکا بدجوری کپ کردهاند!»
نظام قصد برخورد با این روزنامه ضاله را ندارد؟
مازیار اوستا، فعال رسانهای در واکنش به این موضع روزنامه کیهان نوشت: «آقایان فضایی! حتی نمیتوان شماها را کله پوک هم خطاب کرد! چرا که توهین به آدمهای کله پوکی محسوب میشود که هنوز ذرهای عقل و شعور دارند! شما که ظاهراً همین یک ذره عقل و شعور را هم ندارید! که اگر داشتید میفهمیدید در این شرایط حساس کشور که احتمال جنگ بالا بوده و برای پیشگیری از جنگی ویرانگر مقامات دو کشور نامههایی رد بدل کردهاند و امکان گفتگو و مذاکره برای حل مسائل بیش از هر زمان دیگری است، هرگز چنین حرف ابلهانهای نمیزدید و رئیسجمهور قدرتمندترین کشور دنیا را به ترور تهدید نمیکردید!
راستی آقایان فضایی! واقعا نمیفهمید چه میگویید؟ یا اینکه مزدور و عامل بیگانه هستید؟ این یکسانی مواضع با نتانیاهو تصادفی است؟ یا برای هماهنگی با اسرائیلیها پول میگیرید؟»
دیگر کاربر فضای مجازی نیز مطالبه اعلام جرم علیه حسین شریعتمداری را از قوه قضائیه به دلیل اقدام علیه امنیت ملی مطرح کرده و نوشته است: «در میانه جنگ، دستگاه قضایی اسرائیل حتی نخستوزیرش را به دادگاه میکشاند، اما در ایران کسی جرأت ندارد حسین شریعتمداری را بازخواست کند.»
اکبر نبوی، روزنامهنگار اصولگرا نیز در انتقاد از عملکرد مدیرمسئول کیهان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «حسین شریعتمداری در این سی و چند سالی که بر مدیریت کیهان خیمه زده جز نابودی سرمایه و اعتبار مؤسسه و روزنامه کیهان، چه دستاوردی داشته است؟»

دولت از این جریان ویرانگر اعلام برائت کند
دامنه واکنشهای اعتراضآمیز به مدیرمسئول خودمختار روزنامه کیهان به همین موارد ختم نشد.
حشمتالله فلاحت پیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در واکنش به تهدید کیهان به ترور ترامپ، نوشت: ایرانیان از طالبان جنگ و ترور متنفرند. اگر عرضهی جنگ داشتید به لبنان میرفتید، اگر طرح ترور دارید، غلطهای خود را به نام ایران مطرح نکنید. ملت تاوان بلوفهای جنگ و ترور افراطیون را میدهد. دولت باید از این جریان ویرانگر اعلام برائت کند.»
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران نیز در همین ارتباط به پزشکیان هشدار داد و یادآور شد: در زمانه سرکشی افسارگسیخته ترامپ و نتانیاهو مراقب تحلیلهای جنگطلبانه در داخل باشید. شاید «صلح قدرتمند» در دسترس باشد. کیومرث اشتریان، معتقد است: «اینکه درون نظام تصمیمگیری چه میگذرد، مردم عادی و حتی نخبگان و فعالان سیاسی نمیتوانند ببینند اما مسئولیت قوه مجریه در پیگیری خواست عمومی مبنی بر نظارت بر روندهای تصمیمسازی و مهمتر از آن مشارکت در تصمیمسازی را نباید نادیده گرفت.»
پیشبینی همزمان ترور ترامپ در «ترورآلارم» و کیهان!
همچنین عبدالرضا داوری همزمانی پیشبینی ترور ترامپ توسط اکانتهای اسرائیلی و روزنامه کیهان را مورد توجه قرار داد و نوشت: « همزمان با پیشبینی ترور قریبالوقوع دونالد ترامپ توسط «ترور آلارم»، حسین شریعتمداری هم دیروز در روزنامه کیهان از ترور قریبالوقوع ترامپ به انتقام خون شهید سلیمانی خبر داد! چرا کیهان همصدا با موساد، پازل اسرائیل را تکمیل میکند؟!
بهرهبرداری فاکس نیوز از پاس گل حسین شریعتمداری
فاکس نیوز نوشت: بلندگوی جمهوری اسلامی [ایران] تحریک به شلیک گلوله به «جمجمه» ترامپ میکند.
به گزارش انتخاب، در ادامه مطلب این رسانه نیز آمده است: کارشناسان میگویند: تا زمانی که ایران تهدید به ترور ترامپ و دیگر آمریکاییها را متوقف نکند، نباید هیچ مذاکرهای با آن انجام شود.
جیسون برادسکی، مدیر سیاستگذاری سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای» (UANI)، به فاکس نیوز دیجیتال گفت: «روزنامه کیهان سالهاست که بارها تهدید به ترور رئیسجمهور ترامپ کرده است.»
برادسکی ادامه داد: «چنین تهدیدهایی، درخواستهای مقامات ایرانی برای وجود «احترام متقابل» در مذاکرات آینده با ایالات متحده را پوچ جلوه میدهد. گاهی کیهان در موضوعات سیاست خارجی، بهویژه پرونده هستهای، جلوتر از ساختار رسمی جمهوری اسلامی حرکت میکند. برای مثال، کیهان سالهاست خواستار خروج تهران از معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) است، اما تاکنون این اتفاق نیفتاده. با این حال، در فراخوانهایی برای کشتن ترامپ، کیهان با حکومت همسو بوده است، با توجه به توطئههایی که نیروهای امنیتی آمریکا تاکنون کشف و خنثی کردهاند.»
برادسکی افزود: «دولت ترامپ باید بهروشنی اعلام کند که تا زمانی که ایران به تهدید و طراحی برای قتل شهروندان آمریکایی ادامه میدهد، هیچ مذاکرهای نباید صورت گیرد. توقف این توطئهها باید پیششرط هرگونه روند مذاکره باشد. ایالات متحده همچنین باید حسین شریعتمداری و روزنامه کیهان را تحریم کند. وزارت خزانهداری آمریکا پیشتر شبکههایی مانند پرستیوی و تسنیم را تحریم کرده است؛ باید همین کار را با کیهان نیز انجام دهد. کانادا نیز پیشتر کیهان را به دلیل سوابق تهدیداتش تحریم کرده است.»
یک کارشناس اسرائیلی گفت [جمهوری اسلامی] «میخواهد جهان را علیه ترامپ خشمگین کند و علیه آمریکا تبلیغ کند.»
او افزود: «این فرصت بسیار خوبی برای دولت ترامپ است که علیه حکومت ایران به دلیل تهدید رئیسجمهور آمریکا، شکایتی را در شورای امنیت سازمان ملل ثبت کند.»
در ماه نوامبر، فاکس نیوز دیجیتال گزارش داد که وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرده یک توطئه ایران برای ترور ترامپ را در هفتههای منتهی به انتخابات خنثی کرده است.
«سهو ناخودآگاه» بوده است!
البته همه واکنشها نیز منفی نبود، مشاور زاکانی ادعای کیهان درباره ترور ترامپ را «سهو ناخودآگاه» دانست!
عبدالله گنجی، مشاور شهردار تهران در کانال تلگرامی خود نوشت: «ستون گفتوشنود کیهان دچار «سهو ناخودآگاه» شده است. کیهان هزاران بار نوشته است شرارت شیطان بزرگ و خوی استکباری آمریکا فراتر از این و آن است. بنابراین، چگونه میشود بگوید با حذف ترامپ مشکلی حل میشود؟» او افزود: «قانون داماتو، تحریم نفتی ١٣٩١ و شهادت فرماندهان مقاومت در سال١۴٠٣ مربوط به جریان مقابل ترامپ است. دقیقا داستان سگ زرد و شغال است.»
گنجی تأکید کرد: «فرق ترامپ عریاننمایی بهتر از این جنون ماتریالیستی جهان و گرفتن شیلنگ بر دمکراسی ادعایی است.»
ورود سربسته هیأت نظارت به موضع کیهان
در پی واکنشهای گسترده به مواضع اخیر روزنامه کیهان؛ هیات نظارت بر مطبوعات نیز وارد عمل شد و به طور کاملا محرمانه و بدون ذکر نام به دلیل«انتشار مطلبی خلاف مصالح ملی»به روزنامه کیهان تذکر داد. در این تذکر آمده است: «در پی انتشار مطلبی خلاف مصالح ملی در شماره اخیر یکی از روزنامهها که بازتاب منفی گستردهای در داخل و خارج از کشور داشت، هیات نظارت بر مطبوعات به این روزنامه تذکر کتبی داد.»
به گزارش روابط عمومی معاونت امور رسانهای و تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در اطلاعیه هیات نظارت بر مطبوعات بدون آنکه نام روزنامه مدنظر درج شود، آمده است: «موضع اصولی نظام جمهوری اسلامی ایران در قبال ترور ناجوانمردانه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، محاکمه عاملان این جنایت بهویژه رئیسجمهور وقت ایالات متحده در دادگاه صالحه و بینالمللی است.»
هیات نظارت بر مطبوعات ضمن تقدیر از عملکرد مسئولانه و هوشمندانه مدیران رسانههای کشور در صیانت از منافع ملی، تنویر افکار عمومی و ایفای رسالت رسانهای، بر لزوم رعایت ملاحظات خاص امنیتی و منافع ملی در مواجهه با جبهه ظلم و استکبار و در نظر گرفتن جنگ شناختی و ترکیبی دشمنان ایران تأکید کرده است.
بر همین اساس هیات نظارت بر مطبوعات به دلیل تخطی یک روزنامه از این موارد با استناد به ماده ۶ قانون مطبوعات که به صراحت بر ممنوعیت انتشار مطالب علیه امنیت، حیثیت و منافع جمهوری اسلامی ایران در داخل یا خارج تأکید دارد، به مدیرمسئول آن تذکر رسمی داده است.
با این حال ناظران معتقدند سبقة حسین شریعتمداری و رویه خودمختار روزنامه کیهان ثابت کرده است که وقعی به اینگونه تذکرات رسمی نمیدهند و با اعلام مواضع در همه زمینهها که در بسیاری موارد در اذهان مردم داخل و خارج، موضع رسمی نظام تلقی میشود، همچنان هزینههای گزاف به کشور تحمیل میکنند و آنچه در این میان محلی از اعراب ندارد، منافع ملی است.
- 16
- 1