زلزله براي مردم نهاوند غريبه نيست. هر چند وقت يکبار لرزشهاي خفيفي از درون زمين بلند ميشود و وحشت را در دل مردم بيدار ميکند. آنطور که دستگاههاي زلزلهنگاري نشان ميدهند زلزله در يک ماه اخير ۶۱ مرتبه نهاوند را لرزانده است. بررسيهاي زمينشناسان نشان ميدهد که نهاوند روي گسل زلزله قرار دارد و بعيد نيست روزي اين شهر به سرنوشت بم دچار شود.
گسلها به يکباره فعال شده و بافت فرسوده را ميبلعد. وجود ۱۷۱ هکتار بافت فرسوده در اين شهر زنگ خطر ايجاد بحران را به صدا درآورده و تلاش براي احياي شهر را مورد تأکيد قرار ميدهد. فرماندار شهرستان نهاوند میگوید: تیم کارشناسان زلزله و حوادث غیرمترقبه برای بررسی وضعیت گسل به نهاوند میآیند.بهگفته کریم حمیدوند گسل نهاوند از گسلهای فعال زاگرس به طول ۸۰ کیلومتر بوده و این شهرستان را آسیبپذیر ساخته است به همین علت نهاوند زلزلهخیزترین منطقه استان همدان محسوب میشود.
گسل نهاوند با درازاي ۸۰ کيلومتر
در سال گذشته از ۲۶۱ مورد زلزله ثبتشده توسط مؤسسه لزرهنگاری همدان، ۱۹۰ مورد معادل ۷۳ درصد مربوط به نهاوند بود که این شهرستان را از این نظر در رتبه اول استان قرار میدهد. با توجه به فعال شدن گسل زلزله زاگرس و قرار گرفتن نهاوند بر روی این گسل، تیم کارشناسان زلزله و حوادث غیرمترقبه برای بررسی موضوع به نهاوند میآیند. در همين خصوص کارشناس زمينشناسي استان همدان به مهر ميگويد: گسل نهاوند با درازاي حدود ۸۰ کيلومتر و سازوکار راندگي و فشاري، تکهاي از گسل اصلي و همراستا با گسل دورود و با راستاي جنوب خاوري- شمال باختري است.
پيمان محمدي با بيان اينکه اين گسل از جنوب بروجرد شروع شده تا شمال نهاوند ادامه مييابد، گفت: ايران و از جمله استان همدان از فعالترين مناطق زلزلهخيز هستند و حدود ۲۰ درصد مجموع زلزلههاي بزرگ دنيا در ايران اتفاق افتاده و اين خطر بالقوه آمادگي هميشگي مردم و مسئولان را ميطلبد.
بهترين مکانيسم و کمهزينهترين راه مقابله با خطر زلزله استفاده از پتانسيلهاي مردمي است. وي به وضعيت شهر نهاوند اشاره کرد و با بيان اينکه بهترين مکانيسم و کمهزينهترين راه مقابله با خطر زلزله استفاده از پتانسيلهاي مردمي است، به گونهاي که زمينه حضور و مشارکت مردم در متن کار فراهم شود، گفت: با توجه به پتانسيل زلزلهخيزي نهاوند بايد از سوي ستاد مديريت بحران استان توجه جديای به اين شهرستان صورت گيرد تا بتوان با برنامهريزيهاي لازم ميزان آمادگي عوامل اجرايي و مردم را براي حوادث احتمالي بالا برد.
محمدي يکي از بزرگترين مشکلات شهري نهاوند را زيادبودن وسعت بافت فرسوده برشمرد و با بيان اينکه در صورت وقوع زلزله اين مناطق به کانونهاي بحران تبديل ميشوند، ادامه داد: اگر لرزهخيزي گسل نهاوند آغاز شود پتانسيل تا هفت ريشتر را دارد اما نگاهي به وضعيت بافت شهري نهاوند نيز مؤيد اين واقعيت است که بافت فرسوده شهر در زمان وقوع زلزله خود عاملي براي افزايش بحران خواهد شد.
نهاوند داراي ۱۷۱ هکتار بافت فرسوده است
شهر نهاوند داراي ۱۷۱ هکتار بافت فرسوده است که اين بافت فرسوده در چهار منطقه از این شهر واقع شده و در صورت بروز زلزله به علت مسدودشدن مسير، امکان امدادرساني به مجروحان ميسر نميشود. شهردار نهاوند در همين خصوص با بيان اينکه نهاوند داراي ۱۷۱ هکتار بافت فرسوده است که اين بافت فرسوده در چهار نقطه از شهر نهاوند شامل بافت مرکزي، گوشه سرآسياب، گل زرد و شاطرآباد واقع شده، گفت: ۱۳۳,۳ هکتار از بافت فرسوده نهاوند در بخش مرکزي شهر، ۳۸,۵ هکتار در حاشيه شهر و ۷,۲ هکتار در منطقه شاطرآباد واقع شده است.
بيشترين وسعت بافت فرسوده در مرکز شهر نهاوند واقع شده است
اميررضا يوسفيان با بيان اينکه مهمترين مشکل در زمينه ساختوساز و احياي بافت فرسوده شهر نهاوند همپوشاني اين بافت با بافت تاريخي است، عنوان کرد: بيشترين وسعت بافت فرسوده در مرکز شهر نهاوند واقع شده و تمرکز خدماترساني در اين بخش بوده و همين موضوع به يک معضل در شهر نهاوند تبديل شده است.
يوسفيان با بيان اينکه براي حل مشکلات بافت فرسوده نهاوند ابتدا بايد زيرساختهاي لازم مهيا شود زيرا در غير اين صورت خدماترساني به مردم اين مناطق غيرممکن است، گفت: فقدان تسهيلات زيربنايي، کمبود امکانات رفاهي، فقر و محروميت مردم اين مناطق، آسيبپذيري ساختمانهاي بافت فرسوده، معضلات اجتماعي، مشکلات زيستمحيطي و ... از جمله مشکلات اساسي در مناطق بافت فرسوده نهاوند است. شهردار نهاوند اظهار کرد: بافت فرسوده نهاوند داراي فرسودهترين و قديميترين شبکه آب و فاضلاب بوده و تاکنون نوسازي ۳۰ درصد فاضلاب شهري در اين بافت انجام شده است.
وي گفت: همچنين کمعرضبودن کوچهها در اين مناطق در مواقع بروز خطرات احتمالي براي ارائه خدمات سبب ايجاد وضعيت دسترسي نامناسب شده و ايجاد معبر در اين مناطق را با مشکل مواجه کرده است.
ساختمانهاي بافت فرسوده شهر نهاوند بيشتر از ۳۰ سال قدمت دارند و مصالح به کاررفته در آنها اکثرا خشت، چوب و آجر است و همين امر سبب آسيبپذيري اين ساختمانها بهويژه در برابر زلزله شده است.
وي عنوان کرد: براي نوسازي و رفع مشکلات بافت فرسوده بايد همه ادارات و نهادهاي مربوطه از جمله شهرداري، اداره راه و شهرسازي، اداره ميراث فرهنگي، اداره توزيع نيروي برق و اداره آب و فاضلاب شهري با هماهنگي هم وارد کار شوند زيرا شهرداري به تنهايي نميتواند همه اين مشکلات را حل کند.
مديرکل مديريت بحران استانداري همدان هم با بيان اينکه شهرستان نهاوند بهلحاظ مجاورت با گسل فريمان، دورود، نهاوند و صحنه در تهديد خطر زلزله، منطقه بحراني ما در استان همدان محسوب ميشود، گفت: هيچ زلزلهاي آثار و خسارتهاي مشابه به جاي نميگذارد و اينکه ميگوييم زلزله نهاوند فاجعه بم را به دنبال دارد منظور يادآوري عمق فاجعه براي ارائه راهکار و کسب آمادگي است.
مطالعه پهنهبندي خطر در استان همدان انجام شده است
عليمردان طالبي با بيان اينکه ستاد مديريت بحران استان همدان طي سالهاي اخير اقدامات متعددي چه در زمينه ستادي و چه اجرايي از جمله، مطالعات پهنهبندي خطر، مطالعات خطرپذيري لرزهاي شهر همدان، بررسي و مطالعات صنعت ساختمان، ارزيابي مديريت بحران در سطح محلي و ارائه راهکارهاي اجرايي و طراحي الگوهاي خانههاي روستايي را انجام داده، گفت: با توجه به زلزلهخيزبودن همدان مطالعه پهنهبندي خطر در اين استان انجام شده است.
وي اظهار کرد: نخستين مطالعه وضعيت زلزلهخيزي استان همدان را يک کنسرسيوم صورت داد و مرکز تحقيقات ساختمان و مسکن وزارت راهوشهرسازي نيز مطالعاتي دراينزمينه داشته است. وي اضافه کرد: طبق يافتههاي مطالعاتي دو قسمت جنوبغرب و شمالشرق استان همدان که شامل شهرستانهاي رزن و نهاوند ميشود، زلزلهخيز هستند. مديرکل مديريت بحران استانداري همدان اضافه کرد: شهرستان نهاوند به گسل زلزله زاگرس و شهرستان رزن به گسل زلزله منطقه آوج و حسنآباد نزديک است.
دورههاي آموزشي و تمرين آمادگي براي مديران و اقشار مختلف برگزار شده است. طالبي اضافه کرد: براي جلوگيري از افزايش تلفات جاني و خسارتهاي مالي هنگام بروز زلزله، دورههاي آموزشي و تمرين آمادگي براي مديران و اقشار مختلف برگزار شده است. وي افزود: البته بر روند ساختوساز در دو شهرستان نهاوند و رزن به علت زلزلهخيزبودن نظارت بيشتري شده و حساسيت در اين دو منطقه بيشتر است. فرماندار شهرستان نهاوند نيز از وقوع ۶۱ زلزله طي يک ماه گذشته در اين شهرستان خبر داد و گفت: تيم کارشناسان زلزله و حوادث غيرمترقبه براي بررسي وضعيت گسل، امروز به نهاوند خواهند رفت.
وقوع ۱۹۰ زلزله طي يک سال در نهاوند
کريم حميدوند با بيان اينکه نهاوند زلزلهخيزترين منطقه استان همدان محسوب ميشود، گفت: طي سال گذشته از ۲۶۱ مورد زلزله ثبتشده توسط مؤسسه لرزهنگاري همدان، ۱۹۰ مورد معادل ۷۳ درصد مربوط به نهاوند بود که اين شهرستان را از اين نظر در رتبه اول استان قرار ميدهد. وي با اشاره به زمينلرزه ۴,۷ ريشتري ششم مرداد در عمق دو کيلومتري نهاوند و چندين پسلرزه در پي آن اظهار کرد: با توجه به فعالشدن گسل زلزله زاگرس و قرارگرفتن نهاوند روي اين گسل، تيم کارشناسان زلزله و حوادث غيرمترقبه براي بررسي موضوع به نهاوند ميآيند.
حميدوند با ابراز نگراني از وجود بيش از ۱۷۱ هکتار بافت فرسوده در سطح شهر نهاوند تأکيد کرد: اين بافتها شامل بافت فرسوده تاريخي و بافت فرسوده باارزش معمولي يا غيرتاريخي ميشوند که در معرض مستقيم تخريب زلزله قرار دارند.
- 15
- 5