اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: در ساعت ۴۸ دقیقه بامداد امروز زلزلهای به قدرت ۵.۱ ریشتر در استان تهران شهرستان دماوند اتفاق افتاد که میتوان گفت تمامی شهرستانهای استان تهران این زلزله را احساس کردند و بیش از ۱۰ میلیون نفر متأثر از این زلزله ساعاتی را در استرس و وضعیت بحرانی قرار داشتند.
آنچه که ژئوفیزیک بررسی کرده است، این زلزله بر روی گسل مشاء بوده و بیش از ۴۰ پسلرزه تاکنون ثبت شده است که بزرگترین آن قدرت ۳.۶ ریشتری داشته است.
هنگام وقوع پسلرزهها نگرانی ما کمتر شد و بررسیهایی که صورت گرفته است، مشخص شده که هیچ تأثیری در رفتار گسلهای دیگر شکل نگرفته است. بارها تأکید کردهایم که مردم به شایعات توجه نکنند و از متولیان امر و رسانههای معتبر خبرهای مربوط به بحران را پیگیری کنند.در خصوص آمادگی تهران در مقابله با بحران باید به این نکته توجه کرد که تهران یک کلانشهر ویژه با خصوصیتها و پیچیدگیهای خاص خود است.
تأثیر مستقیم زلزله احتمالی ۷ ریشتری بر ۲ میلیون نفر در تهران
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: در صورتی که زلزله ۷ ریشتری در تهران اتفاق بیفتد بر ۲ میلیون نفر تأثیر مستقیم دارد و یک فاجعه بینالمللی رخ خواهد داد.
اگر در تهران زلزلهای با بیش از ۷ ریشتر اتفاق بیفتد، قطعاً خدماترسانی و امدادرسانی پیچیده و سخت خواهد بود. ما اگر زلزله ۷ ریشتری را بر روی یکی از گسلهای تهران داشته باشیم، قطعا ۲ میلیون نفر تحتتأثیر این زلزله قرار میگیرند و خانههایشان را و بعضاً جانشان را از دست خواهند داد. دیگر افراد نیز تحتتأثیر غیرمستقیم این زلزله خواهند بود؛ بنابراین پیشگیری در خسارتهای زلزله مهمترین و بهترین راهکار است. سالهاست که به ساخت و سازهای درست در کشور به خصوص در تهران اشاره میکنیم. بارها اعلام کردهایم که از مصالح استاندارد و مناسب در ساخت ساختمانها استفاده شود و همین موضوع یک اقدام بسیار مهم در پیشگیری از خسارتهای زلزله است.
۲۰ درصد آمادگی برای مقابله با بحران زلزله داریم
در حال حاضر میتوان گفت که تنها ۲۰ درصد با تمامی امکانات و تجهیزات آمادگی برای مقابله با بحران زلزله داریم.
در حال حاضر براساس قانون جدید مدیریت بحران، یک کار ارزشمندی که صورت گرفته این بوده که ۳۰ استان کشور معین استان تهران هستند که در صورت وقوع بحرانی بزرگ، برای هر منطقه تهران یک استان معین شده است تا کمکهای لازم را داشته باشند و مشخص شده که در صورت بحران، در تهران در کدام نقطه مستقر شوند و امدادرسانی لازم را داشته باشند.
بهترین روش با توجه به پیوستگی تهران برای تخلیه مجروحین و امدادرسانی، هوایی است و پدهای بالگرد در قسمتهای مختلف برای نشستن و برخاستن بالگرد شناسایی شده است که در زمان حادثه امدادرسانی لازم را به صورت هوایی داشته باشد.
گزارش کارشناسی سازمان نقشهبرداری از زلزله تهران/زلزله بامداد جمعه احتمالا زلزله اصلی بوده است
سازمان نقشهبرداری کشور اعلام کرد که نخستین نویز لرزه ساعت ۱۷ و ۵۲ دقیقه پنجشنبه ثبت شده است و ساعت ۴۷ دقیقه و ۲۱ ثانیه بامداد جمعه به اوج خود رسیده است.
به گزارش روز جمعه سازمان نقشهبرداری کشور، پس از آن از ساعت ۲ و ۵۳ دقیقه روز جمعه (۱۹ اردیبهشت ماه) تقریبا نویز لرزهای قابل ملاحظهای تا ساعت ۹ صبح توسط دستگاه ثبت نشده و دستگاه به حالت پایداری رسیده است.
سازمان نقشهبرداری کشور پایش دادههای مکانی ایستگاههای GNSS دو ایستگاه پلور و آبسرد که نزدیک به محل زلزله دیشب تهران بوده را شروع کرده است.
همزمان دادههای سه ایستگاه تهران، ورامین و گرمدره که در مسیر گسل مشا هستند نیز پایش میشوند تا میزان جابجایی این گسل تعیین شود.
«حمیدرضا نانکلی» رییس اداره فیزیکال ژئودزی سازمان نقشهبرداری کشور اعلام کرد که تعداد کم ایستگاههای پایتخت هشداری جدی برای پیش بینی، رصد و پایش در مواقع بروز بحران است.
وی گفت: طرح ایجاد ۳۵ ایستگاه جدید در تهران را از دو سال پیش به سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان مدیریت بحران ارائه داده و در انتظار تامین بودجه جهت نصب و پایش سیستمهاست تا با ثبت امواج زلزله بتواند به سمت هشدار پیش از وقوع زلزله پیش رود.
رییس اداره فیزیکال ژئودزی سازمان نقشهبرداری کشور افزود: سازمان نقشهبرداری کشور طرح ایجاد ۳۵ ایستگاه جدید در تهران را از دو سال پیش به سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان مدیریت بحران ارائه داده و در انتظار تامین بودجه جهت نصب و پایش سیستمهاست تا با ثبت امواج زلزله بتواند به سمت هشدار پیش از وقوع زلزله پیش رود.
زلزله بامداد جمعه تهران احتمالا زلزله اصلی بوده است
رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: با توجه به پس لرزههایی که در حال رخ دادن است، زلزله ۵.۱ریشتری بامداد جمعه تهران، زلزله اصلی بوده و احتمال اینکه پیش لرزهای برای زلزله بزرگتر باشد، بسیار اندک است.
به گزارش روز جمعه وزارت راه و شهرسازی، «علی بیت اللهی» درباره آخرین نتایج بررسیهای تکمیلی درباره زلزله شب گذشته در تهران گفت: با توجه به اینکه لرزش زلزله تهران را ساکنان استانهای البرز، سمنان و مازندران حس کردند، بررسیها نشان میدهد زلزله ٢.٩ ریشتری ساعت ۲۳ و ۳۰ دقیقه دماوند، پیش لرزه زلزله ٥.١ ریشتری تهران محسوب میشود.
رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از ثبت ١٠ پس لرزه با بزرگی بیش از ٢.٥ برای زلزله اصلی تهران خبر داد که به گفته وی بزرگترین پس لرزه با بزرگی ٣.٩ به ثبت رسید.
بیت اللهی توضیح داد: وقوع پیش لرزه، پس لرزه و زلزله اصلی همه در امتداد گسل مشا در حدود هفت کیلومتری شمال شهر دماوند و نزدیک به روستای مشا بوده است.
به گفته عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، فعالیت گسل مشا موجب رخداد زلزله تهران است. همچنین محدوده شرقی تهران، جایی که گسل شمال تهران و گسل مشا با هم تلاقی می کنند در جنوب لواسانات است که زون (منطقه) فعالی محسوب می شود.
وی ادامه داد: در ۱۴ سال گذشته ۸۲۰ زلزله متعدد و متمرکز بالای ۲.۵ به شعاع ۱۰۰ کیلومتری این زلزله در آن منطقه به وقوع پیوست که عمده آنها در شرق و شمال شرق تهران بوده است.
رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد: زون (منطقه) شرقی تهران، زون فعالی است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا زلزله نتیجه فعالیت آتشفشان دماوند است، گفت: خصوصیات زلزلههای مربوط به فعالیت آتشفشانی، پخش زلزله به شکل دایرهای در اطراف خود است، در حالیکه زلزله رخداده، پراکنش به شکل خطی روی گسل مشا است، به نظر میرسد زلزله تهران مرتبط با فعالیتهای آتشفشانی نیست.
بیت اللهی ادامه بر لزوم هوشیاری مسئولان و مردم تاکید کرد.
«اسماعیل نجار» رییس سازمان مدیریت بحران گفت: که براساس زلزله بامدادجمعه تهران و دماوند یک پیرمرد ۶۰ ساله بر اثر فرار از منزل و آسیب دیدن سر وی، جان خود را از دست داد و ۳۳ نفر نیز مصدوم و روانه بیمارستان شدند.
وی افزود: در مجموع ۱۹ نفر مربوط به منطقه دماوند و ۱۵ نفر نیز مربوط به تهران هستند که تاکنون ۱۱ نفر به صورت سرپایی درمان شدند و چهار نفر مابقی هم اکنون در بیمارستان تحت درمان هستند.
- 25
- 2
کاربر مهمان
۱۳۹۹/۲/۱۹ - ۲۱:۲۵
Permalink