افراد سودجو در پيچوخمهاي کلاف درهمتنيده جرائم، بهدنبال روشهايي براي سوءاستفاده هستند. يکي از اين روشها استفاده از لباس قانون و مأموران پليس است که بياطلاعي از حقوق شهروندي و حد و مرز قانون براي ورود به حريم شخصي شهروندان، يکي از علل سوءاستفاده اين افراد شده است.
نداشتن آگاهي در اطمينان يافتن از صحت ادعاي افرادي که خود را مأمور دولت و نيروي انتظامي معرفي ميکنند، دستاويز مهم و کارايي است که بسياري از مجرمان مأمورنما با دستاويز قراردادن آن، دست به سوءاستفادهکردن و اخاذي از شهروندان ميزنند. از آنجا که مأموران براساس قانون، حق ورود به حريم خصوصي و منزل شهروندان را
ندارند، ميتوان با خواستن کارت شناسايي و حکم قضايي نسبت به احراز هويت آنها اطمينان حاصل کنيد و در غيراين صورت، آنها اجازه ورود به خانه و خودرو را ندارند. آشفتهکردن مردم با زدن اتهامات مختلف، يکي از روشهاي شايع مأمورنماهاست. آشنايي با قانون و شيوههاي برخورد با مأموران قلابي، مانع از ضربهخوردن شهروندان از جانب مأمورنماها ميشود. مواردي که به آن اشاره ميشود، ازجمله شگردهاي مأموران قلابي براي سوءاستفاده از شهروندان است.
دايي و خواهرزاده سارق در لباس پليس
يکي از پروندههايي که در مورد مأموران قلابي در جريان بود، مربوط به دو سارق بود که کارگران افغان را سوار و تحت عنوان مأمور، اقدام به سرقت اموال آنها ميکردند. داستان از آنجايي شروع شد که يک جوان تبعه افغانستان با مراجعه به کلانتري اعلام کرد که دو سرنشين يک دستگاه پژو ۴۰۵ نقرهاي تحت عنوان مأمور مبارزه با موادمخدر، اقدام به بازرسي بدني و درنهايت سرقت مدارک شناسايي و وجوه نقد همراه او کردهاند. با تشکيل پرونده مقدماتي با موضوع سرقت تحت پوشش مأمور، پرونده براي رسيدگي در اختيار پليس آگاهي قرار گرفت.
شاکي پرونده در رابطه با نحوه سرقت توضيح داده بود: «صبح بود که سوار يک دستگاه خودرو ۴۰۵ نقرهاي با دو سرنشين شده و در بين مسير فهميدم که بيسيم، دستبند و شوکر به همراه دارند. سرنشينان خودرو، خود را مأموران مبارزه با موادمخدر معرفي و به اين بهانه شروع به بازرسي بدني کردند و سپس تمامي وجوه نقد و مدارک شناساييام را گرفته و پس از طي مسافتي کوتاه، مرا پياده کرده و به سرعت متواري شدند اما موفق شدم شماره پلاک خودرو پژو ۴۰۵ نقرهاي را يادداشت کنم.»
پليس درنهايت مالک خودرو به همراه جواني ۲۵ ساله را دستگير و در بازرسي از اين دو نفر، يک رشته دستبند و يک عدد شوکر کشف کرد. هر دو متهم در اظهاراتشان به دهها فقره سرقت تحت پوشش مأمور از کارگران افغان، در مناطق مختلف تهران و شهرري اعتراف کردند. در ادامه تحقيقات مشخص شد که هر دو متهم داراي نسبت فاميلي با يکديگر بوده و دايي و خواهرزاده يکديگر هستند.
از سرقت به عنف تا دستگيري
حدود دو سال گذشته بود که انتشار خبر دستگيري ۱۴ نفر از سارقان در تهران در روزنامهها بهشدت صدا کرد؛ اين ۱۴ سارق که از طايفه فيوج و همه فاميل بودند، در قالب مأمور، اقدام به سرقت در محلههاي مختلف تهران ميکردند. يکي از مجرمان سابقهدار طايفه فيوج به اسم علي، معروف به ايدان، سرکردگي گروه سارقان فيوج را به عهده دارد.
با شناسايي وي، کارآگاهان پليس آگاهي با بهرهگيري از اطلاعات بهدستآمده از همدستان متهم که همگي آنها نيز از طايفه فيوج بوده و بيشتر آنها به نوعي از بستگان ايدان محسوب ميشوند، موفق به شناسايي مخفيگاه سرکرده متهمان در شهرستان کرج شدند که با اخذ نيابت قضايي، کارآگاهان موفق به دستگيري وي شدند و در بازرسي از مخفيگاه متهم، انواع کارتهاي شناسايي مجعول، لباسهاي فرم نظامي، اسپري اشکآور، بيسيم، شوکر و مقاديري وجه نقد کشف شد.
يکي از مالباختگان در اظهارات خود به کارآگاهان عنوان کرده است: «پس از گرفتن مقاديري وجه نقد از بانک خارج شده و سوار موتورسيکلتم شدم، در طول مسير متوجه صداي سرنشينان يک دستگاه خودروی زانتيا نقرهايرنگ شدم که پس از توقف سرنشينان زانتيا، بدون آنکه از خودرو پياده شوند و درحاليکه يک دستگاه بيسيم به همراه داشتند، عنوان کردند که با موتورسيکلتم کيفقاپي شده است که به اين بهانه يک ميليون و ۹۰۰ هزار تومان وجه نقد از او گرفته و متواري شدهاند.»
از آنجايي که سارقان سوئيچ موتور و تمام کليدهاي مالباخته را از وي گرفته بودند، او نتوانست که سرنشينان زانتيا را تعقيب کند اما شماره پلاک را يادداشت و در جريان تحقيقات به مأموران تحويل داد. در بازرسي پليس آگاهي از مخفيگاه آنها علاوه بر کشف مقادير زيادي از اسناد و مدارک شناسايي متعلق به افراد غيره، کارتهاي شناسايي و گذرنامههاي مجعول، تجهيزات پليسي ازقبيل بيسيم، تابلوهاي ايست و البسههاي نظامي و همچنين چندين
دستگاه خودروی پژو، زانتيا، ليفان و پرايد که در زمان سرقت مورد استفاده قرار ميگرفت، کشف شده است. در سرقت ديگري، مجرمان مرتکب چندين فقره سرقت به عنف تحت پوشش مأمور شدهاند که اين افراد با تشکيل باندي از طايفه فيوج، سرقتهاي متعددی به عنفي را انجام دادهاند.
پس از سرقت چه اقدامي انجام دهيم
پليس توصيه ميکند در صورتي که مورد سرقت افراد مأمورنما قرار گرفتيد، در ابتدا آرامش و خونسردي خود را حفظ کنيد و سرقت را از طريق پليس ۱۱۰ يا به کلانتري اطلاع دهيد زيرا در اين موارد پرونده با گزارش به کلانتري و پس از آن بازديد از محل تشکيل ميشود. هر نوع اطلاعاتي در مورد سارق و اموال به سرقت رفته ميتواند مفيد باشد، پس آنها را به دقت در اختيار مأموران قرار دهيد.
- 9
- 3