اگر ميانگين ۱۶ هزار کشته در حوادث رانندگي در طول سال را همراه با ميانگين ۲۵۰ هزار زخمي اين حوادث در نظر بگيريم، گويي هر سال در ايران يک زلزله بزرگ با اين مقدار کشته و زخمي اتفاق ميافتد. همچنين تعداد تلفات جادهاي کشور در سال با تلفات يک جنگ تمامعيار برابري ميکند.
وضعيت نامناسب حوادث جادهاي کشور ما باعث شده بانک جهاني در بررسي و مطالعات خود، وضعيت حوادث جادهاي ايران را بحراني عنوان کند. براساس اعلام پژوهشکده بيمه مرکزي ايران، کشور ما از نظر تصادفات ناايمن رانندگي در بين ۱۹۰ کشور جهان، رتبه ۱۸۹ را به خود اختصاص داده و از اين جهت، تنها کشور سيرالئون در غرب قاره آفريقا است که وضعيت نامناسبتري نسبت به ايران دارد.
براساس آمارها، ۱۵ هزار و ۹۳۲ نفر سال گذشته در حوادث رانندگي کشته شدهاند، اين تعداد نسبت به مدت مشابه در سال قبل از آن ۳,۹ درصد کاهش يافته، براساس اين آمار بيشترين کاهش در سال گذشته مربوط به ماه بهمن ۱۶,۷ درصد و بيشترين افزايش مربوط به ماه دي با ۲,۶ درصد بوده است.
بيشترين کشتهها در شهريور
بر اساس نظر کارشناسان بهطور کلي هر تصادفي که صورت ميگيرد بر اثر چهار عامل انسان، جاده، وسيله نقليه و محيط صورت ميگيرد. جادهها و راههاي کشور ما در بسياري از مناطق کشور بهويژه در مناطق کويري، جنگلي و کوهستاني با ايرادهاي بسيار جدي ساختاري مواجهند که برخي از اين مشکلات اصلاحپذير نيست و نيازمند تغيير زيرساختهاست. درحاليکه بايد بدانيم جزاي يک اشتباه رانندگي مرگ نيست و جاده بايد فرصت جبران اشتباه را به راننده بدهد.
بيشترين کشتههاي حوادث رانندگي سال گذشته مربوط به شهريور با هزار و ۷۱۱ نفر و پس از آن مرداد با هزار و ۶۶۲ نفر و کمترين آن مربوط به بهمن با ۹۶۴ نفر بوده است. همچنين روز ۲۳ شهريور با ۸۰ کشته، دوم مهر با ۷۷ کشته و هفتم فروردين با ۷۵ کشته پرتلفاتترين روزهاي سال ۹۵ بوده است. در اين گزارش با تأکيد بر اينکه بيشترين تلفات مربوط به مسيرهاي برونشهري است، آمده است: ۶۵,۴ درصد کشتههاي تصادفات مربوط به جادههاي برونشهري، ۲۷,۳ درصد در راههاي درونشهري، ۶,۹ درصد در جادههاي خاکي و روستايي و محل تصادف ۰,۳ درصد موارد نامعلوم بوده است.
به بيان ديگر در سال ۹۵، ۱۰ هزار و ۴۲۷ نفر در محورهاي برونشهري (چهار درصد کاهش نسبت به سال ۹۴) ، ۴۳۵۵ نفر در مسيرهاي درونشهري (۲,۲ درصد کاهش نسبت به سال ۹۴)، ۱۱۰۲ نفر در مسيرهاي خاکي روستايي (۷,۲ درصد کاهش نسبت به سال ۹۴) و ۴۸ نفر نيز در مسيرهايي نامعلوم جان باختهاند.
بيشترين تلفات در استان فارس
بر اساس اين گزارش، در سال گذشته، استانهاي فارس با هزار و ۴۵۸ نفر، تهران با هزار و ۱۵۶ نفر و خراسان رضوي با هزار و ۱۳۳ نفر بيشترين و استانهاي ايلام با ۱۲۶نفر، کهگيلويهوبويراحمد با ۱۶۸ نفر و اردبيل با ۱۹۶ نفر کمترين تعداد کشتههاي ناشي از حوادث رانندگي را داشتهاند.
بيشترين افزايش در مرگهاي ناشي از حوادث رانندگي در سال ۹۵ نسبت به سال قبل از آن در استانهاي قم با ۱۰,۸ درصد و خوزستان با ۱۰,۲ درصد و بيشترين کاهش مربوط به استانهاي ايلام با ۲۸ درصد و سمنان با ۱۴,۱ درصد بوده است. اين بررسيها نشان ميدهد که ۷۸,۳ درصد از کشتههاي ناشي از حوادث رانندگي در سال ۹۴ مرد (۱۲ هزار و ۴۷۰ نفر) و ۲۱,۷ درصد زن (سه هزار و ۴۶۲ نفر) بودهاند.
همچنين در افراد ۱۸ سال به بالا ۷۲ درصد متأهل و ۲۶,۶ درصد مجرد هستند و وضعيت تأهل ۱,۴ درصد نيز نامشخص بوده است. در زمان وقوع تصادف ۴۱,۹ درصد از افراد راننده وسيله نقليه، ۲۱,۶ درصد عابر پياده و ۳۵,۳ درصد سرنشين يا ترک وسيله نقليه بودهاند. از مجموع تلفات رانندگي سال ۹۵ (۱۵ هزار و ۹۳۲ نفر)، ۲۱,۶ درصد، يعني ۳۴۴۰ نفر عابر پياده و ۲۴,۱ درصد يعني ۳۸۴۱ نفر موتورسيکلت سوار بودند.
۲۹-۱۸ سالهها بيشترين تلفات
از لحاظ سني ۷,۸ درصد افراد فوتشده در حوادث رانندگي سال گذشته در سنين ۱۰ سال و کمتر، ۵,۸ درصد ۱۷-۱۱ سال، ۲۵,۷ درصد ۲۹-۱۸ سال، ۳۰,۴ درصد ۴۹-۳۰ سال، ۳۰,۳ درصد کشتههاي تصادفات ۵۰ سال به بالا داشتهاند. نحوه وقوع تصادف ۴۴,۸ درصد از افراد متوفي ناشي از برخورد دو وسيله نقليه، ۲۱,۶ درصد ناشي از برخورد وسيله نقليه به عابر متوفي و ۲۴,۳ درصد واژگوني وسيله نقليه بوده است.
خودروی مورد استفاده ۴۱,۵ درصد از افراد متوفي خودروی سواري، ۲۴,۱ درصد موتورسيکلت، ۶,۳ درصد وانتبار، ۳,۳ درصد کاميون، کاميونت و تريلي و ۱,۵ درصد اتوبوس و مينيبوس بوده است. همچنين براساس اين آمار، سه هزار و ۴۴۰ نفر از متوفيان تصادفات (۲۱,۶ درصد) عابر پياده بودند. علت اصلي مرگ ۴۹,۹ درصد از افراد ضربه به سر، ۲۵,۵ درصد شکستگيهاي متعدد، ۸,۷ درصد بهدليل خونريزي و ۹,۹ درصد بهدليل علل اشتراکي (موارد داراي بيش از يک علت)، ۰,۹ درصد سوختگي، ۰,۲ درصد نرسيدن اکسيژن، چهار و نیم درصد ساير موارد بوده است.
براساس گزارش اداره کل روابط عمومي و امور بينالملل سازمان پزشکي قانوني کشور، محل فوت ۵۱ درصد از افراد در محل حادثه، ۶,۷ درصد حين انتقال به بيمارستان و محل فوت ۴۱,۴ درصد از افراد در بيمارستان بوده است. همچنين نحوه انتقال ۸۸,۹ درصد افراد متوفي از طريق آمبولانس، هشت درصد توسط وسايل نقليه عبوري، ۰,۴ درصد خودروي پليس، ۰,۸ درصد ساير خودروها و ۱,۹ درصد نامعلوم بوده است. در سال ۹۵، ۳۳۳ هزار و ۶۶ مصدوم تصادف به مراکز پزشکي قانوني مراجعه کردهاند که اين تعداد نسبت به سال گذشته ۶,۴ درصد افزايش يافته است.
- 11
- 3