چکیده ای از بیوگرافی ترانه علیدوستی:
نام:ترانه علیدوستی
زمینه فعالیت: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر و مترجم
زاده:۲۲ دی ۱۳۶۲
زادگاه: تهران، ایران
وضعیت تاهل: متاهل
مدرک تحصیلی: دیپلم در رشته کامپیوتر
ملیت:ایرانی
بیوگرافی ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی، زاده ی ۲۲ دی ماه ۱۳۶۲ در تهران می باشد. حمید علیدوستی، نام پدر وی است که بعنوان بازیکن پیشین تیم ملی فوتبال ایران و از مربیان کنونی فوتبال محسوب میشود و مادرش به نام نادره حکیم الهی می باشد که در زمینه ی سنگ تراشی و تندیس سازی فعالیت دارد. وی صرفا یک برادر به نام پویان علیدوستی داشت که در چهارشنبه سوری سال ۸۳ فوت کرد.
تحصیلات ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی در هنرستان موسیقی در دورهٔ راهنمایی، بمدت دو سال تحصیل کرد و توانست کلارینت و پیانو را بزند.
زمانیکه ترانه علیدوستی رشتهٔ علوم تجربی را در دورهٔ دبیرستان انتخاب کرد ، با شرکت در کلاس های بازیگری امین تارخ توانست برای بازی در نقش ترانه پرنیان در فیلم من ترانه ۱۵ سال دارم انتخاب شود و وقتی که در این فیلم، بازی کرد وقفه ای در تحصیلاتش افتاد و عاقبت، موفق به کسب مدرک دیپلم کامپیوتر شد.
ازدواج ترانه علیدوستی
ترانه علیدوستی با علی منصور در تابستان سال ۱۳۹۰ ازدواج کرد و ثمره ی این ازدواج، دختری به نام حنا بود. همسر ترانه علیدوستی در زمینه ی بازیگری فعالیت دارد و نقش مجتبی براتی را در فیلم سینمایی من به کارگردانی سهیل بیرقی بر عهده داشت.
شروع فعالیت ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی همزمان با تحصیل در رشته تجربی، در هنرستان موسیقی و اموزش کلارینت و پیانو شرکت کرد و فعالیت هنری خود را شروع کرد، سپس تصمیم گرفت در کلاس بازیگری ثبت نام کند. سرانجام حضور او در این کلاس ها باعث شد تا در سال ۱۳۷۹ برای بازی در نقش ترانه پرنیان در فیلم من، ترانه ۱۵ سال دارم انتخاب شود. او بعد از این فیلم در هیچ فیلم دیگری تا سال ۱۳۸۲ به ایفای نقش نپرداخت.
ترانه علیدوستی با نمایش فنز در عرصه تئاتر، بازی کرد. او در کلاس های حوزه هنری پدر سال ۱۳۷۹- ۱۳۸۰ بمدت یک دوره فیلمنامه نویسی کرد. ترانه علیدوستی بعنوان یکی از سرمایه گذاران فیلم اژدها که توسط مانی حقیقی ساخته شده، وارد می شود.
نویسندگی ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی، همچنین در وبگاه شخصی اش نویسندگی میکند. وی داستان های کوتاه و نقدهای مختلفی را به صورت گسترده در مجله ها و روزنامه هایی منتشر کرده است. ترانه علیدوستی در وبلاگش در سال ۲۰۱۰ مطلبی را در حمایت از اصغر فرهادی بخاطر دفاع از هنرمندان دگراندیش منتشر کرده بود که به دستور کمیته دولتی فیلترینگ، وبلاگ این بازیگر، حذف شد و ارشیو این وبلاگ از روی سایت بلاگفا برداشته شد ولی هم چنان وبگاه جدیدش فعال است.
دوبله و صداپیشگی ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی، صداپیشگی نقش« خورشید» را در انیمیشن جمشید و خورشید برعهده داشت.
ترجمه ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی، مهارت خاصی در زبان انگلیسی دارد و به عنوان مترجم ادبی شناخته میشود. ترانه علیدوستی، داستان رؤیای مادرم اثر آلیس مونرورا در نوزدهمین دوره کتاب فصل، ترجمه کرد و شایسته ی تقدیر شناخته شد. ترانه با ترجمه زمان تاریخ عشق به قلم نیکول راوس در آذر سال ۹۵ توانست توسط نشریات نشر مرکز، صدرنشینی پر فروش ترین کتاب را به خود اختصاص دهد و از این طریق، مورد استقبال قرار گرفت.
بیماری ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی، مبتلا به بیماری کلاستروفوبیا یا ترس از محیط بسته میباشد و همین بیماری باعث شده که قادر به استفاده از اتوبوس و مترو نباشد. وی از طرفداران جریان فمنیسم به شمار می رود.
داوری جشنواره های بین المللی
ترانه علیدوستی، سابقه حضور در برخی از جشنواره فیلم ها بعنوان داور را داشته که از آن ها می توان به جشنواره فیلم وزول فرانسه ۲۰۱۴، جشنواره فیلم هانوی ویتنام ۲۰۱۲ و جشنواره بین المللی فیلم توکیو ۲۰۱۸ اشاره کرد.
نمایشنامه خوانی ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی در ۱۵ آذر ۱۳۹۳ در نمایشنامه آنا کارنینا به کارگردانی هما روستا، در کتابخانه ملی و در حمایت از هنرمندان مبتلا به سرطان نمایشنامه خوانی، توانست نقش آنا کارنینا را اجرا کند. همچنین یک بار دیگر، این نمایش نامه خوانی در کتابخانه ملی برای حمایت از هنرمندان مبتلا به سرطان ، به مناسبت چهلمین روز درگذشت هما روستا( ۲۳ آبان ۱۳۹۴) برگزار شد.
ترانه علیدوستی، بهترین بازیگر دهه:
ترانه علیدوستی به انتخاب ۱۳۰ نویسنده و منتقد سینمایی در ویژه نامه شماره ۱۰۰ ماهنامه صنعت سینما بعنوان بهترین بازیگر زن دهه انتخاب شد. همچنین فیلم او در سال ۱۳۹۰ بعنوان بهترین بازیگر زن دهه هشتاد توسط ماهنامه سینمایی انتخاب شد.
اظهارات ترانه علیدوستی در مورد بازی در تلویزیون:
ترانه علیدوستی در مورد بازی در تلوزیون میگوید:من در تلویزیون، بازی نمی کنم به این دلیل که عقیده ی من اینست که این کار، یک خیانت فرهنگی می باشد. قبلاً هم گفته ام که انتخابم را کرده ام و در تلویزیون کار نمی کنم، حتی سریال های سطح بالاتر ما در زمان پخش، دچار یک جهت جهت گیری بی مورد می شوند. من به هیچ عنوان افرادی فعال در تلویزیون را قضاوت نمی کنم ولی مردم حق قضاوت دارند.
شهرت ترانه علیدوستی:
پس از این که ترانه علیدوستی در فیلم من ترانه ۱۵ ساله دارم به ایفای نقش پرداخت؛ او با حضور در سال ۱۳۸۷ در فیلم درباره الی دوباره شهرت یافت.
با این حال، وی در شبکه خانگی با بازی در سریال شهرزاد در سال ۱۳۹۳ به شهرت فراگیری دست یافت و در سال ۱۳۹۶ در فیلم فروشنده اصغر فرهادی نیز حضور درخشانی داشت.
تحریم اسکار سال ۲۰۱۷
ترانه علیدوستی در صفحه توئیترش در اعتراض به تصمیم دونالد ترامپ مبنی بر لغو صدور ویزا برای مهاجران ۷ کشور از جمله ایران اعلام کرد که در مراسم اسکار سال ۲۰۱۷ شرکت نمی کند.
محکومیت و زندان رفتن ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام در۲۸ دی ماه ۱۳۹۸ به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شد و محکوم به پنج ماه زندان با تعلیق دو ساله گردید. نیروی انتظامی به خاطر توئیت های مضامین سیاسی و اجتماعی ترانه علیدوستی، نظیر حجاب، گشت ارشاد، رفع حصر و نگهداری از زندانیان شکایت کرده بود.
کشف حجاب ترانه علیدوستی:
ترانه علیدوستی در تاریخ ۱۸ آبان ۱۴۰۱، یک تصویر بدون حجاب اجباری از خود را در اینستاگرام به منظور ابراز همبستگی با زنان معترض و جنبش اعتراضی ۱۴۰۱ ایران منتشر کرد. او در این تصویر، عبارتی در دست داشت که نظیر « ژن ژیان ئازادی» نسخه کُردی شعار محوری این اعتراضات بود. وی همچنین در عکس خود، ترانه ای از شهیار قنبری را ضمیمه کرد که هشتگ های آن مهسا امینی و« زن، زندگی، ازادی» بود. روزنامه بریتانیایی گاردین، گزارشی به نام« بازیگر سرشناس ایرانی در حرکتی اعتراضی، حجاب اجباری را از سر برداشت» منتشر کرد و سپس به انتشار این خبر بهمراه گزارشی از اعتراضات در ایران پرداخت.
آثار هنری ترانه علیدوستی:
>> آثار سینمایی ترانه علیدوستی :
۱۳۸۰ من ترانه ۱۵ سال دارم | ۱۳۸۲ شهر زیبا | ۱۳۸۴ چهارشنبه سوری |
۱۳۸۶ کنعان | ۱۳۸۷ درباره الی | زندگی با چشمان بسته |
۱۳۸۸ راز دشت تاران | ۱۳۸۹ هر چی خدا بخواد | ۱۳۸۹ انتهای خیابان هشتم |
۱۳۹۰ پذیرایی ساده | ۱۳۹۱ زندگی مشترک آقای محمودی و بانو | ۱۳۹۲ آسمان زرد کم عمق |
۱۳۹۳ استراحت مطلق | ۱۳۹۴ فروشنده | ۱۳۹۸ اورکا |
۱۴۰۰ تفریق | ۱۴۰۰ برادران لیلا |
>> آثار نمایش خانگی ترانه علیدوستی:
۱۳۹۴–۱۳۹۳ شهرزاد (فصل اول) | ۱۳۹۶–۱۳۹۵ شهرزاد (فصل دوم) |
۱۳۹۶–۱۳۹۷ شهرزاد (فصل سوم) |
>> تئاترهای ترانه علیدوستی:
فنز (طرفداران) | مانیفست چو |
روز حسین |
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 17
- 5