یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۲۰۰۰۹۴

از کودکی تا قهرمانی غلامرضا تختی

غلامرضا تختی,غلامرضا تختی کیست,بیوگرافی غلامرضا تختیجهان پهلوان غلامرضا تختی
غلامرضا تختی ملقب به جهان پهلوان، کشتی گیر اهل ایران بود که به خاطر سالها ورزش قهرمانی در رشته کشتی و کسب افتخارات فراوان برای وی انتخاب شد. غلامرضا تختی عضو شورای مرکزی جبهه ملی ایران و یکی از فعالان سیاسی زمان پهلوی بود.

چکیده ای از "بیوگرافی غلامرضا تختی":

نام:غلامرضا تختی

لقب:جهان پهلوان

تولد: ۵ شهریور ۱۳۰۹

زادگاه:تهران، کشور ایران

فوت:‏ ۱۷ دی ۱۳۴۶

قد:۱۸۵ سانتیمتر 

وزن:۷۹ کیلوگرم تا ۹۷ کیلوگرم

ورزش:کشتی

همسر:شهلا توکلی

آرامگاه: گورستان ابن بابویه، شهر ری

بیوگرافی غلامرضا تختی

غلامرضا تختی در روز ۵ شهریور ماه ۱۳۰۹ در خانواده ای متوسط در محلهٔ خانی آباد در تهران به دنیا آمد. رجب خان (پدر تختی) غیر از او دو پسر و دو دختر ديگر هم داشت که همهٔ آن ها از غلامرضا بزرگتر بودند.«حاج قلی»، پدربزرگ غلامرضا، فروشندهٔ خواروبار و بنشن بود.

پدر غلامرضا تختی,غلامرضا تختی,غلامرضا تختی در کودکیدوران کودکی غلامرضا تختی

پدر غلامرضا تختی، رجب خان تختی، صاحب یک یخچال طبیعی در محله خانی آباد تهران بود که بعد از این که یخچال او در مسیر خط راه آهن قرار گرفت ناچار شد ملک خود را به قيمت ناچیزی به دولت بفروشد و این مسئله موجب ورشکستگی، تنگ دستی و در انتها مرگ پدر شد. غلامرضا تختی به لحاظ مشکلات خانوادگی فقط ۹ سال در دبستان و دبیرستان منوچهری خانی آباد درس خواند.

غلامرضا تختی تحصیلات ابتدایی را در دبستان حکیم نظامی تهران گذراند. او اول متوسطه در دبیرستان منوچهری تهران ترک تحصیل کرد ولی تحصیلات خود را به پایان نرساند و پیش استاد ابراهیم نجّار به آموختن نجّاری پرداخت و ظاهراً به راهنمايي او که ورزشکاری باستانی کار بود، به ورزش های باستانی روی آورد

غلامرضا تختی و مادرش,مادر غلامرضا تختی,غلامرضا تختیتصاویر غلامرضا تختی و مادرش

غلامرضا تختی در سال ۱۳۲۷ به خدمت سربازی رفت و در ۲۵ مهر همان سال در اداره راه آهن استخدام شد. او سابقه کار در شرکت نفت مسجد سلیمان را هم داشت.

غلامرضا تختی، یکی از مشهور ترین و پرافتخارترین ورزشکاران تاریخ کشور به شمار میرود که به اعتقاد افراد زيادي، نماد پهلوانی می باشد. جهان پهلوان علاوه بر قهرمانی، از  لحاظ تفکر و اخلاق و رفتاری پسندیده داشت و جوان مرد ی  او بر سره زبان ها بود. آن چیزی که غلامرضا تختی را از سایرین متمایز میکرد این بود که او هیچ وقت دنبال منافع شخصی نبود. 

تختی کارمند راه آهن بود و تا مادامی که حقوق از راه آهن می گرفت، آنرا برای کمک به سایرین می بخشید. غلامرضا تختی چهره مردم داری بود که عقاید سیاسی و نزدیکی اش به جبهه ملی داشت. او یک مصدقی تمام عیار بود.

ازدواج غلامرضا تختی

ازدواج غلامرضا تختی,غلامرضا تختی و شهلا توکلی,غلامرضا تختیازدواج غلامرضا تختی و شهلا توکلی

غلامرضا تختی چهار ماه بعد از برگشت از آخرین سفر خویش( تولیدو، ۱۹۶۶) بعد از آشنایی با« شهلا توکلی»، در سی ام ماه بهمن سال ۱۳۴۵ با وی ازدواج کرد و  حاصل آن تولد بابک در سال ۱۳۴۶ بود. بعد از گذشت چهار ماه از تولد فرزندش، خبر فوت غلامرضا تختی تحت عنوان خودکشی اعلام شد و همه را در اندوهی عظیم و بهتی شگفت انگیز فرو برد.

غلامرضا تختی,پسر غلامرضا تختی,بابک پسر غلامرضا تختیغلامرضا تختی و پسرش

زندگی ورزشی غلامرضا تختی

غلامرضا تختی به دلیل علاقه بی نهایتی در باشگاه پولاد خيلي در رشته کشتی سریع مورد توجه مدیر اون باشگاه قرار گرفت. غلامرضا تختی اعتقاد داشت که ورزش برای سلامت و تندرستی انسان از هر چیز دیگری مهم تر هست.آغاز کشتی گیری حرفه ای با شکست تختی و تمسخر از طرف تماشاچیان همراه بود تا آن جا که ناگزیر تهران را ترک کرد و به مسجد سلیمان رفت.

غلامرضا تختی,دوران ورزشی غلامرضا تختی,غلامرضا تختی و کشتیفعالیت های غلامرضا تختی در رشته کشتی

غلامرضا تختی پس از چند سال، بطور حرفه ای وارد دنیای کشتی ازاد شد. تختی در همان سال نخست ورود به عرصه کشتی تونست قهرمان ایران بشه و طی سال های هزار و سیصد و بیست و نه تا هزار و سیصد و سی و هشت، یعنی برای حدود ده سال این قهرمانی را هر سال بدست آورد.غلامرضا تختی در كنار ورزش در صحنه سیاست نیز حضور فعالی داشت و دربرابر ستم گری های رژیم پهلوی ایستاد و سرانجام بعد از سالها افتخار آفرینی در عرصه ورزش كشتی در ۱۷ دی ۱۳۴۶ خورشیدی درگذشت.

غلامرضا تختی با تمرین و پشتکار و اراده مثال زدنی رفته رفته خود را از میان بازنده ها بیرون کشید و عاقبت در سال ۱۳۳۰ در وزن ششم( ۷۹ کیلوگرم) به عضویت تیم ملی درآمد.

مدال های غلامرضا تختی

مدال های غلامرضا تختی,غلامرضا تختی,افتخارات غلامرضا تختیعکس غلامرضا تختی در تیم ملی

غلامرضا تختی اولین کشتی گیر ایرانی است که موفق شد در سه وزن متنوع صاحب مدال های جهانی و المپیک بشود:جهانی ۵۱ و المپیک ۵۲( در ۷۹ کیلوگرم)، المپیک ۵۶، ۶۰، جهانی تهران و یوکوهاما( در ۸۷ کیلو) و جهانی ۶۲ تولیدو در ۹۷ کیلو.

غلامرضا تختی سه المپیک و چهار مدال در مسابقات قهرمانی دارد. غلامرضا تختی رکورددار کسب بيش ترین مدال جهانی در بین کشتی گیران ایرانی است.

غلامرضا تختی همچنين در ورزش باستانی و کشتی پهلوانی هم تبحر و مهارت زيادي داشت، طوری که سه بار پهلوان ایران شد.

خصوصیات فردی غلامرضا تختی

غلامرضا تختی در طول زندگی خود به کارهای عام المنفعه پرداخت و خدماتی به محرومان کرد. وی عضو جبهه ملی ایران بوده ودر نهضت ملی شدن نفت در ایران فعالیت داشت.

ویژگی های فردی و شخصیتی غلامرضا تختی،  ادب، فروتنی، حجب و حیا، پایبندی به آئین جوان مردی و سنّتهای پهلوانی، دستگیری از فرودستان و نیازمندان، نیک خواهی ، حق شناسی ، منزلت به بزرگان و پیشکسوتان و ارزشهای ملی و مذهبی جامعه به همراه چهره دلنشین و لبخند زیبا و گرمش که تقریبا هرکسی که او را از نزدیک دیده به آن اشاره کرده است.

غلامرضا تختی، نماد ورزش ایران و از نسل پهلوانان اساطیری و ماندگار در تاریخ ایران است. مردی که واژه های زیبای پهلوانی، جوان مردی، گذشت، دینداری ، مردانگی و ازخودگذشتگی، به نام او گره خورده است. غلامرضا، قهرمانی است که در سایه پهلوانی، ماندگار شد.

بازی های المپیک غلامرضا تختی,جهان پهلوان غلامرضا تختی,غلامرضا تختیغلامرضا تختی ورزش را با کشتی باستانی آغاز کرد

بازیهای المپیک:

  • ۱۹۵۲ هلسینکی:مدال نقره ۷۹ کیلو گرم
  • ۱۹۵۶ ملبورن:مدال طلا ۸۷ کیلو گرم
  • ۱۹۶۰ رم:مدال نقره ۸۷ کیلو گرم
  • ۱۹۶۴ توکیو:چهارم۹۷ کیلو گرم

بازی های آسیایی:

  • ۱۹۵۸ توکیو:مدال طلا ۸۷ کیلو گرم

قهرمانی جهان:

  • ۱۹۵۱ هلسینکی:مدال نقره ۷۹ کیلو گرم
  • ۱۹۵۴ توکیو:نفر پنجم ۸۷ کیلو گرم
  • ۱۹۶۱ یوکوهاما:مدال طلا ۸۷ کیلو گرم
  • ۱۹۶۲ تولیدو:مدال نقره ۹۷ کیلو گرم

فوت غلامرضا تختی

غلامرضا تختی,علت فوت غلامرضا تختی,درگذشت غلامرضا تختیتصاویر غلامرضا تختی

غلامرضا تختی در هفدهم ماه دی هزار و سیصد و چهل و شش در اتاقش در هتل آتلانتیک تهران درگذشت. دربارهٔ دلیل های مرگ او اختلاف نظرهای زيادي وجود دارد. ولی آنچه را که همه به آن ایمان دارند این است که نام و مرام او بعنوان یک جهان پهلوان و یک الگو، همیشه زنده خواهد ماند.

غلامرضا تختی دو روز پیش از مرگش یعنی ۱۵ دی ماه، وصیت نامه اش را در دفترخانه اسناد رسمی عدد ۲۰۲ تحت عدد ۳۴۲۸ و با تعيين کاظم حسیبی به عنوان سرپرست فرزندش بابک« کـه تنها ۴ ماه داشت»، به ثبت رسانده بود.

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش