چکیده ای از بیوگرافی امانوئل سویدنبرگ
نام:امانوئل سویدنبرگ
زاده:۲۸ ژانویهٔ ۱۶۸۸
زادگاه:استکهلم، امپراتوری سوئد
دوره:فلسفه قرن هجدهم
علایق اصلی:الهیات, علم, فلسفه
درگذشت:۲۹ مارس ۱۷۷۲
بیوگرافی امانوئل سویدنبرگ
امانوئل سویدِنْبِرگ، که در تاریخ ۲۹ ژانویه ۱۶۸۸ میلادی در استکهُلْمْ سوئد به دنیا آمد متفکر و فیلسوف معروف سوئدی بود. او در رشته ریاضیات بعد از گذراندن تحصیلات خود تبحّر یافت و به عنوان مهندس شهرت پیدا کرد.
امانوئل سویدنبرگ به عنوان پیر و مرشد امانوئل کانت بود و همچنین استاد و الهام بخش دانشمندان و نویسندگانی نظیر بالزاک، آگوست استرینبرگ، ادوارد جیمز، هانری کربن، ادوارد باتلر، کارل کوستاو یونگ و ...بوده و اکنون تابعان زیادی در آمریکا و اروپا دارد.
امانوئل سویدنبرگ فیلسوفی با ضریب هوشی بی مانند
با توجه به ميزان جمجمه شخص، در فرنولوژی هوش فرد تخمین زده می شود، باهوش ترین فلاسفه دنیا در یكی از دسته بندی های مجله« آبزرور» معرفی شده اند. بر این اساس، ضریب هوشی« انیشتین» ۱۸۳ بوده، ولی ضریب هوشی امانوئل سویدنبرگ ۲۰۵ تخمین زده شده است. سال روز تولد این فلیسوف، ۹ بهمن ماه می باشد. برای اندازهگیری ضریب هوشی نیازمند آزمایش های ویژه ای هستند ولی برای افردی که كه دستشان از جهان كوتاه است روش های خاصی مانند فرنولوژی اختراع شده است.
فعالیت های امانوئل سویدنبرگ
او اغلب دوران عمر خویش را برای تحقیق و مطالعه در زمینه علوم طبیعی صرف نمود و آثار ماندگاری از وی برجای مانده که یکی از آن ها« بهشت و جهنم» نام دارد. وی بمدت ۵۴ سال از عمرش را ریاضیدان و مهندسی مشهور بود و در همان سن ۵۴ سالگی گفت كه در رؤیاهایى چند، دنیای واقعی را دیده است. امانوئل سویدنبرگ ادعا کرده بود که توانسته بهشت و جهنم را ببیند و از طریق خواب و رویا ایده و افکارش در خصوص معنویت، خدا و مسیح به او الهام شده است.
امانوئل سویدنبرگ پس از آن درخصوص فلسفه، پژوهش های فراوانی انجام داد و به نشر عقاید و افكارش مشغول شد. او گفت كه فلسفه وی، انفصال از دنیای مادی و غرق شدن در تماشای عالم معنوی است. او بقدری در مشاهده عالم معنا تیزبین و دقیق بود كه با تمامی جزئیات به شیوه دانشمندان، آنرا توصیف می كرد. وی گفت كه دنیای مادی و دنیای روحی، طرح و الگویى قابل تطابق دارند و به همین خاطرهمبستگی پذیرند. هر آنچه در این دنیا است، در دنیای دیگر نظیر آن وجود دارد. او معتقد بود كه فهم و درک وجود خداوند برای انسان با شرافت تر ممكن تر است به علت اینکه خداوند، شبیه و المُثنّای نامرئی و پنهان انسان است. سودنبرگ گفته كه برای وی تمامی اینها در سیرهای عارفانه او به عالم بالا، حتمی شده است.
مهم ترین اثار فلسفی امانوئل سویدنبرگ
امانوئل سویدنبرگ در بیش از ۵۰ جلد کتاب، اندیشه های فلسفی خود را بیان داشت که کتاب اسرار عالم ملکوت یا رموز آسمانی مهمترین آنها است که در هشت جلد، آنرا به نگارش درآورد. علاوه بر این که اسرار عالم ملکوت مهم ترین اثر سویدنبرگ است، در سده هجدهم، نیز از بارزترین و جالب ترین جلوه های اندیشه عرفانی اروپای شمالی به شمار می رود. بر اساس گفته های او در این کتاب، تنها خدا زنده است و حضور وی در انسان و مخلوقات دیگر است که نمودی از زندگی به آنها می بخشد و در ما توهّمِ وجود اختلاف میان انواع موجودات که همه بهره ای از ذات واحد الهی اند، ایجاد می کند. زبان تمام نوشته های امانوئل سویدنبرگ، لاتین میباشد و در این خصوص می گوید که با این که برایم سخت است اما فقط با این زبان می توانم حرفم را بر زبان بیاورم.
از دیگر اثرهای ماندگار امانوئل سویدنبرگ می توان به« بهشت و جهنم» اشاره نمود که از چندین و چند مصاحبت با فرشته در این کتاب سخن می گوید. نتیجه گیری او در کتاب بهشت و جهنم خویش در زمینه عشق اینست که عشق ۲ نماد متضاد یعنی عشق الهی و عشق شیطانی دارد.
امانوئل سویدنبرگ می نویسد: عشق الهی چنین است که به کل جهان آفرینش یعنی به تک تک اجزاء موجود در خلقت، خود را تحمیل می نماید. در عنصر مادر میتوان اثر این عشق را در پدیده ای که بگونه ای آشکارتر از همه پدیده هاست و به روشنی میتوان حس کرد، دید. مهربان ترین عشقی که در آفرینش بی همتاست. وقتی که مادر تصمیم می گیرد از لحظه زایمان وجود خود را برای خوشبختی فرزندش با او تقسیم کند. درصورتی که مادر خوشبختی فرزندش را نمی خواست پس چه انگيزه ای برای حیات دارد؟ این همان نفوذ عشقیست که پلیدی را به نیکی و زشتی را به زیبایی تبدیل می کند.
یک پرنده که بال هایش را عاشقانه روی جوجه هایش می گستراند و به آن ها غذا می دهد، چه انگیزه ای دارد؟ حتی یک مار، تمام حواسش را با چه انگیزه ای به بچه های کوچکش می دوزد؟ عشق خود را بر کره خاکی ما بطور گسترده می پاشاند و هر آنچه و هر آنکس که لایق و تشنه اش باشد، سهم خود را از آن بر می گیرد. به زبانی دیگر می گویم هر آن چیز و هر کس که به حقیقت ایمان دارد و به آیندگانش عشق می ورزد از این عشق فراگیر بهره می گیرد. چه بسا در دوستی هم عشق خود را نشان می دهد. شخصی را که به وی دست می دهی و به خانه ات دعوت می کنی و در منزلت از بهترین موجودی برایش سرو می کنی و تو از خوردن وی لذت می بری، نمادی از همان عشق افشان بر زمین است که نصیب تو شده است. این همان عشق الهیست که باعث پیوند روح ها به یکدیگر میشود. همان عنصری که به ادامه بقا و تکامل، معنی و مفهوم می دهد.
ویژگی های زندگی امانوئل سویدنبرگ
با اینکه امانوئل سویدنبرگ خود را« مردی هر دو جهانی» می خواند، ولی چیز غیرعادی و نامتعارفی در او وجود نداشت. از ویژگی های زندگی او می توان به دارا بودن زندگی عملی، ساده و معتدل، پرهیز از هرزگی و بی بند و باری، علاقه به همنشینی با دیگران و علاقه به گیاه خواری و دوری از گوشت خواری اشاره کرد.
پایان زندگی امانوئل سویدنبرگ
امانوئل سویدنبرگ عاقبت در ۲۹ مارس ۱۷۷۲میلادی در سن ۸۴ سالگی درگذشت، هوادارانش کمی پس از مرگ وی، جمعیت پیرو فلسفه سویدنبرگ را به خاطر مطالعه در زمینه افکارش راه اندازی کردند.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 13
- 5