چکیده ای از بیوگرافی پیر امیدیار
نام کامل: پیر مُراد امیدیار
زاده:۲۱ ژوئن ۱۹۶۷
محل تولد: پاریس، فرانسه
شغل: بنیانگذار شرکت eBay
مادر: الهه میر جلالی امیدیار
پدر: کوروش امیدیار
همسر: پاملا کر امیدیار
بیوگرافی پیر امیدیار
« پیر (پی یِر) مُراد امیدیار» در ۲۱ ژوئن ۱۹۶۷ در پاریس فرانسه متولد شد. قبلا نامش پرویز بود که پس از مهاجرت به آمریکا تغییرش داد. والدین ایرانی پیر امیدیار برای تحصیل به فرانسه آمده بودند که آن جا با هم آشنا شده و ازدواج می کنند. مادرش «الٰهه میرجلالی امیدیار» یک زبان شناس مشهور و از استادان دانشگاه «سوربون» بود. پدرش جراح اورولوژی بود و با تلاش زیاد موفق شد در دانشگاه «جانز هاپکینز» آمريکا کار پیدا کند. به واسطه ی کار پدر در ایالات متحده، پیر در کودکی بهمراه خانواده به این کشور (ایالت مریلند) مهاجرت می کند.
پدر و مادر پیر امیدیار بعد از چند وقتی از همدیگر جدا شدند و قرار شد مادرش سرپرستی او را بر عهده بگیرد و فقط آخر هفته ها را با پدرش باشد. پیرامیدیار دانش آموز شیطان و بازیگوشی بود و اکثر وقت ها از کلاس ها فرار میکرد و به اتاق کامپیوتر میرفت تا در آن جا با کامپیوتر ها بازی کند و به همین خاطر از مدرسه اخراج شد.
تحصیلات پیر امیدیار
علاقه پیر امیدیار به علوم کامپیوتری در مقطع دبیرستان شکل گرفت؛ هنگامی که او کلاس ورزش را رها میکرد تا به آزمایشگاه کامپیوتر برود. مدتی بعد، توجه مدیر دبیرستان به علایق او جلب شد و به پیر شغل ساخت برنامه ای برای جنریت کاتالوگ کارت های مخصوص کتابخانه را پیشنهاد کرد.
این پیشنهاد سخاوتمندانه، ساعتی ۶ دلار نصیب پیر امیدیار می کرد. پیر امیدیار مانند یک تکنسین حرفه ای از پس آن برآمد. ایده ی موفقیت آمیزی که پایه ی فعالیت های هدفمند پیر امیدیار در زمینه ی کامپیوتر را بنا نهاد. او بعد از فارغ التحصیلی از دبیرستان، در سال ۱۹۸۴ به دانشگاه تافتز سامرویل در ماساچوست رفت تا مهندسی برق بخواند؛ رشته ای که فورا جای خود را به لیسانس علوم کامپیوتر داد تا در سال ۱۹۸۸ پیر امیدیار در این رشته فارغ التحصیل شود.
دوران کارمندی و نخستین تجربه کارآفرینی پیر امیدیار
پیر امیدیار در دوره ی لیسانس در یک شرکت به عنوان برنامه نویس سیستم هاى Macintosh مشغول بکار شد. سپس در یک شرکت وابسته به Apple به نام Claris مشغول کار شد. در آن جا روی توسعه نرم افزاری برای برنامه نویسان مک اینتاش متمرکز بود که به آن ها در مورد مشکلات حافظه کمک می کرد. پیر نرم افزار خود را با لایسنس مشروط منتشر کرد ولی چک هایی که به دستش رسیدند، به زحمت هزینه های جعبه های پستی را پوشش می دادند.
پس از فارغ التحصیلی با مدرک علوم رایانه، پیر امیدیار به همراه سه تن از دوستان خود یک استارتاپ به نام Pen Computing را تأسیس کرد. راه اندازی این استارت آپ نخستین تلاش پیرامیدیار بعنوان یک شرکت تجارت الکترونیک بود و اگر چه ایدۀ قلم محاسباتی (Pen Computing) جالب بنظر میرسید ولی هیچوقت مورد اقبال عمومی واقع نشد. ولی دامنه اینترنتی eShop که مرتبط با کسب و کار آن ها بود، توجه شرکت مایکروسافت را بیش از ایدۀ اصلی بخود جلب کرد و مایکروسافت در آخر این شرکت را در سال ۱۹۹۶ از پیر امیدیار و شرکانش خرید.
تاسیس eBay توسط پیر امیدیار
حراجیِ وب (که بعدها eBay نامیده شد) نخستین بار در سال ۱۹۹۵ افتتاح شد و تنها بعنوان یک انجمن آنلاین برای خرید و فروش اقلام مختلف برای عموم بود.
نخستین کالایی که در سایت حراج پیر امیدیار به فروش رفت آب نبات نبود، بلکه یک روان نویس نشان گذار لیزری شکسته بود که به مبلغ ۱۴.۸۳ دلار قیمت گذاری شده بود. درحالی که پیرامیدیار متعجب بود چه کسی امکان دارد بابت یک نشان گذار شکسته پول بدهد، خریدار به او اطمینان داد که او کلکسیون روان نویس های لیزری خراب را جمع آوری می کند. با این فروش، بخش حراج آنلاین رسماً به راه افتاد و متعاقبا با آن خرید و فروش های عجیب دیگری هم اتفاق افتاد. طرح اولیه سایت ساده بود: اصلاً واسطه ای بین خریداران و فروشندگان وجود نداشت و البته سیستمی هم برای جلوگیری از تقلب و شیادی در نظر گرفته نشده بود و در صورتیکه کسی اشتباهی میکرد، مسئولی برای رسیدگی به تخطی و خلاف وجود نداشت.
کسب وکار ساده ی پیر امیدیار ناگهان رونق غیرمنتظره ای گرفت و مردم متعددی شروع به ثبت نام در سایت کردند تا کالاهای متنوع و غیرقابل تصوری را معامله کنند. او برای هر آگهی فروش بین ۲۵ سنت تا ۲ دلار بعلاوه درصد اندکی از قیمت کالا را دریافت می کرد. پیر امیدیار با هر آگهی حراج و درصد جزئی از هر فروش، توانست به آسانی به درآمد خوبی از محلی که برای اجماع خریداران و فروشندگان درست کرده بود برسد. او از این پول برای تثبیت شرکت و گسترش سرمایه گذاری آن استفاده می کرد.
مشابهت پیر امیدیار با بیل گیتس
بسیارى معتقد هستند آن کارى که پیر امیدیار انجام مى دهد نمونه مشابهى با عملکرد غول نرم افزارسازى دنیا یعنى بیل گیتس و شرکت وى – مایکروسافت است. هر دوى اینها در عالم رایانه سیر مى کنند و هر دو نیز انحصارگرند. گیتس در رشته نرم افزارسازى قدرت بلامنازع دنیاست و از این جایگاه هم به هر وسیله اى که شده دفاع مى کند_ ولو با شیوه هاى نه چندان اخلاقى. مخالفان سایت Ebay مى گویند همه چیز آن پول و مسائل مادى است و آن قدر بر این امر اصرار مى ورزند که حتى حاضرند برخى موضوع ها و پیش شرط هاى لازم را نادیده بگیرند.
اکنون مى توان گفت Ebay تنها سایت جدى حراج در اینترنت است و دیگران در مقابل آن هرگز مجالى براى فعالیت ندارند. پیر امیدیار در مقابل این مخالفان بارها کوشیده با یک عبارت خاص و کلى جواب بدهد:« انسان اساساً موجود خوبى است. اگر به او فرصت خوب عمل کردن داده شود عموماً رفتارش هم خوب خواهد بود.» در بسیارى از صفحات اینترنتى مرتبط با Ebay وى همین عبارت را هم به صورت یک پند اخلاقى در گوشه اى از صفحه آورده است.
عشق و ازدواج پیر امیدیار
سال ۱۹۹۴، پیر امیدیار در منطقه Bay Area سانفرانسیسکو زندگی می کرد. او در یک شرکت نرم افزاری به نام جنرال مجیک مشغول بکار بود و در کنار شغل اصلی خود، با طراحی و برنامه نویسی وب سایت هم کسب درآمد میکرد که با پاملا وسلی آشنا شد. پاملا دانشجوی ارشد بیولوژی بود.
پیر امیدیار عاشق دختری شده بود که به جمع آوری جعبه های آب نبات های Pez علاقه ی زیادی داشت. پاملا که می خواست مجموعه ی خود را تا حد ممکن کامل کند از پیر امیدیار کمک خواست. پیر امیدیار هم برای این که پاملا را خوشحال و نظر او را جلب کند یک بخش خرید و فروش و حراج آنلاین به نام Auction Web (حراجی وب) به وب سایت شخصی خود اضافه کرد تا پاملا یا هر شخص دیگری بتواند برای تکمیل مجموعه خود با دیگر کلکسیونرها وارد معامله شود. بعد از آن پیر امیدیار در سال ۱۹۹۹ با همان نامزدش که عاشق کلکسیون Pez بود ازدواج کرد و صاحب سه فرزند است.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 17
- 6