چکیده بیوگرافی ظهیری سمرقندی
نام کامل: محمد بن علی بن محمد ظهیری سمرقند
تاریخ تولد: اواخر قرن ششم
اصالت: شمال ایران
حرفه: کاتب و نویسنده به نام
دوران پادشاهی: قلج طمغاج خان ابراهیم
آثار: اغراض السیاسة فی اعراض الریاسة، سندبادنامه، سمع الظهیر فی جمع الظفیر
زندگینامه ظهیری سمرقندی
محمد بن علی بن محمد ظهیری سمرقندی که به ظهیری سمرقندی شهرت داشته است در اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم زندگی می کرد. گفته شده است اصالت این نویسنده به شمال ایران برمی گردد. ایشان از نویسندگان و کاتبان معروف زمان خودش بوده است. ظهیری سمرقندی در دربار قلج طمغاج خان ابراهیم آخرین پادشاه از سلسله آل افراسیاب (متوفی به حدود سال ۶۰۰ قمری) خدمت می کرد.
باوجودی که مشخص نیست ظهیری سمرقندی تاچه سالی زنده بوده است اما نکته مهم توانایی وی در نویسندگی می باشد. این نویسنده در دیوان آخرین پادشاه آل افراسیاب مقام بلندی دارد و بسیار مورد احترام پادشاه بوده است.
آثار ظهیری سمرقندی
از آثار و تحریرات ظهیری سمرقندی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اغراض السیاسة فی اعراض الریاسة
- سندبادنامه
- سمع الظهیر فی جمع الظفیر
درخصوص کتاب سندبادنامه یا کتاب سندباد می توان گفت ظهیری سمرقندی در دیباچه ی بازنویسی خود کتابی آورده «فراهم آورده حکمای عجم» که نخستین بار به فرمان نوح بن نصر سامانی در سال ۳۳۹ قمری به دست خواجه عمید ابوالفوارس فناروزی از پهلوی به فارسی ساده دری برگردانده شد.
بعد از آن نیز سخن پردازانی نظیر رودکی، ازرقی هروی و جلال عضد تلاش کردند تا این کتاب را به نظم دربیاورند. ظهیری سمرقندی این کتاب را به نثر فنی بازنویسی کرده و آن را با آیات قرآن، حدیثها، سرودهها و زبانزدهای فارسی و عربی آراسته است.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 16
- 5