دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۰۸:۳۹ - ۰۵ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۰۹۴۹
کتاب، شعر و ادب

تاثیـر ادبیات بر زنـدگی

کتاب,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

این را که ادبیات به چه دردت می خورد، خیلی از کتاب خوانان و نویسندگان و علاقه مندان به ادبیات با زبان و لحنی کنایه آمیز از اطرافیان خود شنیده اند. خب طبیعی است که برای انسان سوداگر و منفعت گرای امروز تا چیزی دارای سود مادی و مالی نباشد، ارزش توجه و تبدیل شدن به دغدغه و از آن مهم تر صرف کردن زمان و هزینه را ندارد. اما آیا می توان بر این مبنا ادبیات را نیز «به درد نخور» دانست؟ جسمین وارد، نویسنده جوان و موفق آمریکایی که هم اکنون در جرگه سلبریتی های ادبیات انگلیسی زبان قرار گرفته، در سال ۲۰۱۱ موفق به دریافت جایزه کتاب سال ادبیات آمریکا شد و یک سال بعد هم جایزه ادبی الکس را از آن خود کرد. او در مقاله ای که برای مجله شعرونوشتن (چاپ آمریکا) ارسال کرده بود، درباره ادبیات و تاثیر آن بر زندگی شخصی مطالبی نوشته است که باهم آن را مرور می کنیم.

 

این گونه بود که نویسنده شدم

مادر من بسیار وسواسی بود و من می ترسیدم از این که اگر مرا با یک کتاب کثیف ببیند، چه بلایی سرم می آورد. آن چه می ترسیدم سرم آمد اما نتیجه اش برایم غافلگیر کننده بود. مادر و پدرم که متوجه شده بودند من زمان زیادی را در اتاقم به تنهایی می گذرانم، به شیوه ای کاملا پلیسی متوجه شدند که من دارم قاچاقی کتابی کمیک استریپ را نگاه می کنم! نمی دانم چرا شاید دلشان به حالم سوخت! اما به هرحال مادرم مهربانانه از من خواست که بعد از خواندن کتاب به حمام بروم و فردای آن روز پدرم با ۱۰ جلد کتاب کمیک استریپ من را از خوشحالی سکته داد! و این گونه بود که من نویسنده شدم. این اولین تاثیر شگرف کتاب های به دردنخور ادبی در زندگی من بود. من هنوز ۳۵۰ جلد کتاب داستان کمیکم را به دقت نگهداری می کنم و قصد واگذاری آن ها را به کسی ندارم.

 

جلا دهنده روح است

دومین تاثیر شگرف یا بهتراست بگویم نجات بخش ادبیات برای من در یک دهه بحرانی رخ داد. من در یک بازه تقریبا ده ساله (نه سال و ۱۰ ماه) هم دختر اولم را سقط کردم، هم مادرم فوت شد و بعد هم پدرم در یک تصادف فلج شد و درآخر هم از همسرم جدا شدم! همه این ها در ۹سال و ۱۰ ماه و ۱۱ روز اتفاق افتاد و من از پی این حوادث هنوز هم زنده ام! و این زندگی در عین زنده بودن را عمیقا مدیون ادبیات هستم. ماجرا کمی پیچیده است. ادبیات به گونه ای نامحسوس تلاش می کند در بزنگاه های تاثیرگذار چیزهایی را به یادتان بیاورد که احساسات متفاوتی درباره آن دارید. می تواند نقش نوعی جلا دهنده روح را برایتان ایفا کند. البته اگر اهل کینه و خودخواهی نباشید!

 

هیچ چیز در این جهان ساده نیست!

سومین تاثیر ادبیات، گسترش افق دیدم بود! اعتراف می کنم تا پیش از خواندن آثار تولستوی و داستایوسکی باوجود این همه کتابی که درباره روان شناسی شخصیت خواندم، در بازخوانی شخصیت انسان ها از نوک دماغم جلوتر را نمی دیدم. خواندن کتاب های ادبی به من فهماند که هیچ چیز در این جهان ساده نیست! و هر اتفاق بیهوده ای مثل بیرون انداختن یک کتاب کمیک استریپ کهنه سوپرمن می تواند زندگی یک دخترک شش ساله را تغییر دهد.

به هر حال ممکن است خیلی ها بگویند این تاثیرات کاملاً شخصی اند و نمی توان از همه انتظار داشت تا مهاجرت کنند و بچه خود را سقط کنند و از شوهر خود جدا شوند و... تا بفهمند ادبیات چقدر خوب است! خب راست می گویند. ادبیات فقط برای کنارآمدن با بحران نیست! در ادامه چهار دلیل شاخص تاثیر ادبیات بر زندگی را می توانید بخوانید.

 

تاثیـر ادبیات بر زنـدگی

 

۱- ادبیات  باعث صرفه جویی در زمان است

این جمله کمی عجیب به نظر می رسد اما واقعیت دارد. در نگاه اول ممکن است خیلی ها گمان کنند خواندن مثلا یک رمان، وقت تلف کردن است. اما واقعیت کاملا عکس این موضوع است. انسان عمر بی پایانی ندارد و نمی تواند شیوه های مختلف و راه های گوناگونی را در مسیر زندگی بیازماید اما شما می توانید با کمک آثار ادبی قدرتمند، به درک مناسبی از تجربیات کرده و ناکرده خود دست یابید و درک ناقص تان از افراد و چیزهای ذهنی و عینی را عمیق تر کنید. مثل خود من که تا پیش از خواندن آثار داستایوسکی درک ابلهانه ای از شخصیت پردازی داشتم.

 

۲- این یک درمان قطعی برای تنهایی است

لااقل من یکی این دلیل را خوب می فهمم! نویسندگان به واسطه آثار ارزشمند شان می توانند به ما کمک کنند که انعکاس شخصیت خود را در آینه وجودمان ببینیم. همه ما کمی اعجاب برانگیز هستیم و شخصیتی خارق  العاده داریم که باید آن را کشف کنیم. گاهی اوقات ممکن است شما تصور کنید که با همه فرق دارید و هیچ کس شبیه شما نیست! اما ادبیات چشمان ما را به این حقیقت باز می کند که هرکسی می تواند شخصیتی اعجاب برانگیز و جالب داشته باشد.

 

۳- ادبیات باعث افزایش دقت نظر و ظرافت شما می شود

اگر کسی آثار نویسنده ای مثل جویس یا روب گری یه را خوانده باشد، معنای این شاخص را خوب می فهمد. البته بحث فقط برسر جزئیات ظاهری نیست؛ بلکه ادبیات به شما کمک می کند تا به واسطه آشنایی با نقطه نظرات دیگران به شناخت دقیق تری از خود و اطرافیان تان دست یابید و شاید برایتان عجیب باشد، اما باور کنید در صورت تداوم این روند، شما قدرت عجیبی در همدلی با دیگران پیدا خواهید کرد و می توانید با موشکافی های غافلگیرکننده تان به دیگران و حتی خودتان کمک کنید.

 

۴- ادبیات شما را آماده شکست می کند

ترس از شکست در وجود هر انسان عاقل و سالمی هست. اما وقتی شما با فراز و نشیب های سرنوشت یک کارکتر داستانی مانوس می شوید یا همذات پنداری می کنید، می توانید به خودتان بقبولانید که مثلا ژان وال ژان در نهایت شکست خورد، و این اگرچه یک داستان است اما «جزئی برگرفته از کلیت زندگی ا ست» . ادبیات به شما کمک زیادی در فهم این امر بدیهی می کند واین جمله آخری نقش کلیدی دارد. آن را هیچ گاه فراموش نکنید و هنگامی که بلایی برسرتان نازل شد، آن را به خود بگویید: «این جزئی از زندگی ا ست.»

 

منبع: مجله ادبی آوانگارد

مترجم: محمد تاج احمدی 

 

 

khorasannews.com
  • 23
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
عالی بود
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش