چکیده ای از بیوگرافی رستم قاسمی
نام: رستم قاسمی
زاده: ۱۳۴۳
زادگاه: سرگاه، استان فارس، ایران
ملیت: ایرانی
سمت: نظامی و سیاست مدار اصولگرای ایرانی
دین: اسلام
بیوگرافی رستم قاسمی
رستم قاسمی در روستای سرگاه از توابع شهرستان مهر، استان فارس در سال ۱۳۴۳ دیده به جهان گشود.
تحصیلات رستم قاسمی
رستم قاسمی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر واحد گرمسار استان سمنان موفق به دریافت مدرک مهندسی عمران آموزش راه دور شده است.
ازدواج و همسر رستم قاسمی
رستم قاسمی که متاهل است با یکی از اقوام و خویشاوندان دورش ازدواج کرده است. پدر همسر رستم قاسمی روحانی بوده و اصلیت وی از شهر ری بوده ولی اکنون ایشان فوت کرده است. ماجرای خواستگاری رستم قاسمی از پدر مرحومه ی همسرش اینگونه بود که در مرحله ی ابتدایی خواستگاری به وی جواب منفی دادند. زیرا عروس قصد ازدواج با جانباز ۷۰ درصد را داشت و به همین خاطر به رستم قاسمی جواب منفی داد.
رستم قاسمی بعد از مدتی در عملیات خیبر، شیمیایی شد و جانباز شد. او وقتی که ۲۲ ساله بود مجدداً به خواستگاری رفت ولی این بار، همسرش جواب مثبت به او داد. پدر مرحومه همسرش، بعدها در این رابطه گفته بود که چون نمیتوانستم به جنگ بروم، قصد خدمت به یک جانباز جنگی را داشتم .همسر رستم قاسمی در سال ۸۶ بعد از تحمل ۵ سال بیماری فوت کرد. رستم قاسمی در طول ۵ سال بیماری همسرش به او رسیدگی و از او پرستاری کرده است . حاصل ازدواج رستم قاسمی، دو فرزند پسر و دو فرزند دختر بود.
سوابق سیاسی و اجتماعی رستم قاسمی
در سال ۱۳۶۰ رستم قاسمی، عضو سپاه پاسداران شد و در جنگ ایران و عراق حاضر شد و عاقبت یکی از جانبازان این جنگ شد. او بعد از جنگ ایران و عراق، به قرارگاه خاتم الانبیاء رفت و بعد از عبدالرضا عابد در سال ۱۳۸۶ فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا شد. در پی برکناری مسعود میر کاظمی در مرداد ماه ۱۳۹۰، او توسط محمود احمدی نژاد برای تصدی پست وزارت نفت انتخاب شد و بعنوان آخرین وزیر نفت دولت دهم در تاریخ ۱۲ مرداد، رأی اعتماد را از مجلس دریافت کرد. بعد از این که رستم قاسمی بعنوان وزیر نفت انتخاب شد، تیموتی گایتنر هشدار داد که وزارت نفت ایران از امروز، تحت تسلط سپاه پاسداران درآمده است.
نام" رستم قاسمی" در سال ۲۰۱۳ به عنوان وزیر نفت ایران، در فهرست ۵۰۰ نفره قدرتمندترین افراد جهان قرار گرفت که هر ساله توسط نشریه" فارن پالیسی" منتشر می شود. نام رستم قاسمی در فهرست دولت فدرال آمریکا ، تحریم های شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا و استرالیا بعنوان فرمانده قرارگاه خاتم الانبیاء قرار داشت که پس از این که بعنوان وزیر انتخاب شد، از فهرست تحریم های بین المللی خارج شد.
در ۴ سپتامبر ۲۰۱۹ وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا، به تحریم رستم قاسمی و پسرش در رابطه با یک شبکه انتقال نفت تحت کنترل سپاه پاسداران پرداخت که به این شبکه« شبکه نفت در خدمت تروریسم» می گویند.
در سال ۱۳۹۱ ماجرای گم شدن دکل نفتی اتفاق افتاد و توسط نمایندگان مجلس تائید شد و برای چندین نفر، پروندهٔ قضایی تشکیل شد که به زمان وزارت رستم قاسمی در وزارت نفت مربوط میشود. روابط عمومی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات اخیر رستم قاسمی برای کمک نظامی و حضور مستشاران نظامی ایران در یمن که در تاریخ اول اردیبهشت ۱۴۰۰ منتشر شده بود، با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد :« اظهاراتی که از سوی رستم قاسمی در این مصاحبه منتشر شده برخلاف سیاست های جمهوری اسلامی ایران در یمن می باشد.»
درگذشت رستم قاسمی:
وزیر سابق راه و شهرسازی پس از تحمل یک دوره بیماری صبح روز ۵ شنبه ۱۷ آذرماه ۱۴۰۱ دار فانی را وداع گفت.
حواشی زندگی رستم قاسمی:
تحریمهای بینالمللی
نام رستم قاسمی به عنوان فرمانده قرارگاه خاتمالانبیاء در فهرست تحریمهای شورای امنیت، حکومت فدرال ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و استرالیا قرار داشت که بعد از وزیر شدن، از فهرست تحریمهای بینالمللی خارج شد. همچنین وزارت خزانهداری آمریکا در ۴ سپتامبر ۲۰۱۹ رستم قاسمی و پسرش را در رابطه با یک شبکه انتقال نفت تحت کنترل سپاه پاسداران تحریم کرد.
وزارت نفت
قاسمی که فرمانده قرارگاه خاتمالانبیا سپاه پاسداران بود توسط محمود احمدینژاد برای وزیر نفت به مجلس معرفی شد. او ۱۲ مرداد ۱۳۹۰ از دوره هشتم مجلس شورای اسلامی با ۲۱۶ رای موافق برای وزارت نفت ایران رای اعتماد گرفت. برخی نمایندگان مجلس با وزارت رستم قاسمی مخالف بودند. علی مطهری، از نمایندگان مخالف گفت «فردی تا زمانی که عضو سپاه پاسداران یا ارتش است یک نیروی نظامی محسوب میشود و صلاح نیست وزیر شود.»
دکل نفتی فورچونا
در زمان وزارت قاسمی در دولت محمود احمدینژاد، دکل حفاری نفت فورچونا به واسطه یک شرکت ترکیهای به شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران، از شرکتهای زیرمجموعه وزارت نفت ایران، فروخته شد اما با وجود پرداخت قیمت ۸۷ میلیون دلاری آن، به ایران تحویل داده نشدهاست.ماجرای گم شدن این دکل اواخر مهر ماه سال ۱۳۹۳ رسانهای شد، زمانی که ۱۴ نماینده مجلس شورای اسلامی در نامهای به رئیس مجلس خواستار پیگیری موضوع شدند. در نهایت شعبه ۱۶۳ مجتمع امور اقتصادی پنج متهم پرونده دکل نفتی را به زندان محکوم کرد. رستم قاسمی، پیشتر گمشدن دکل نفتی را تکذیب کرده و گفته بود دکل نفتی خودکار نیست که گم شود.
انتخابات ۱۴۰۰
قاسمی در اردیبهشت ۱۴۰۰ نامزدی خود را برای انتخابات ریاستجمهوری ایران اعلام کرد. پس از نشست خبری اعلام کاندیداتوری، خبرگزاری مهر، خبرگزاری میزان قوه قضائیه، خبرگزاری مشرق، راه دانا و باشگاه خبرنگاران جوان تأیید کردند که میکروفن جعلی رسانههایشان در این جلسه استفاده شدهاست و آنها حضوری نداشتهاند. وی با حضور در ستاد انتخابات وزارت کشور برای شرکت در انتخابات ثبتنام کرداما قبل از اعلام اسامی تأیید صلاحیت شدگان توسط شورای نگهبان، از کاندیداتوری انصراف داد.
وزارت راه و شهرسازی
رستم قاسمی ۳ شهریور ۱۴۰۰ از دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی با ۲۶۷ رای موافق برای وزارت راه و شهرسازی رای اعتماد گرفت. او در جریان جلسهٔ بررسی صلاحیت خود برای این وزارت به اشتباه گفت «من ۱۰ دستور کار را نوشتهام که اولین روز حضور در وزارت نفت، با برنامهٔ زمانبندی به مسئولان وزارتخانه ابلاغ کنم» و چندین بار لفظ وزارت نفت را بکار برد که مورد توجهٔ برخی رسانهها قرار گرفت.
نفت در برابر مسکن
رستم قاسمی در ابتدای شروع به کار دولت ابراهیم رئیسی قول ساخت چهار میلیون واحد مسکونی طی چهار سال را داد، وعدهای که رئیسجمهوری ایران نیز در یک برنامه گفتوگوی تلویزیونی بر اجرایی شدن آن تأکید کرد. قاسمی با طرح «نفت در برابر مسکن» قصد داشت شرکتهای چینی و ترکیهای را برای احداث مسکن در ایران جذب کند و سرمایههای شرکتهای خارجی را با تحویل نفت بازپرداخت کند. ایرج رهبر، نایب رئیس انجمن صنفی انبوه سازان استان تهران، در تیر ۱۴۰۱ از شکست این طرح خبر داد.
دستگیری بازرس ویژه و مشاور
در شهریور ۱۴۰۱، محمدقاسم مکارمشیرازی، بازرس ویژه و مشاور قاسمی در وزارت راه و شهرسازی، به اتهام فساد مالی توسط مأموران وزارت اطلاعات ایران دستگیر شد.قاسمی بهرغم اینکه پس از اعلام خبر بازداشت بازرس ویژهاش، اتهام رشوهخواری او را «گمانهزنی بیپایه» خوانده بود، در موضعگیری بعدی خود از دلیل بازداشت او اظهار بیاطلاعی کرد.قاسم مکارم شیرازی در زمان نامزدی رستم قاسمی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از حامیان او بود.
انتشار عکس خصوصی و استعفا
در بحبوحه اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ ایران، چند عکس از رستم قاسمی در سال ۲۰۱۱ منتشر شد که او را در حال تفریح با یک زن بیحجاب در مالزی نشان میداد. انتشار این عکسها واکنش زیادی در شبکههای اجتماعی داشته و کاربران با یادآوری قانون حجاب اجباری، که زمینه اعتراضات سراسری بود، چنین اقداماتی را نشان از استانداردهای دوگانه مقامات جمهوری اسلامی دانستند.
در ادامه علی جعفری، رئیس دفتر رستم قاسمی اصالت این عکسها را تأیید کرد، اما مدعی شد این عکسها «خصوصی» و مربوط به «یک زن و شوهر» بودهاست و روزنامه دولتی ایران انتشار عکسهای رستم قاسمی را اقدامی سیاسی علیه یک شخصیت «انقلابی» دانست.
در پی انتشار این تصاویر، انتقادات از دولت رئیسی افزایش یافت و شایعه بیماری قاسمی و ناتوانی در انجام وظایفش در وزارتخانه مطرح شد. در نهایت ابتدای آذر ۱۴۰۱ اعلام شد رئیسجمهور ایران با استعفای قاسمی موافقت کردهاست.
سوابق مدیریتی رستم قاسمی
- فرماندهی یگان های رزمی در دوران دفاع مقدس
- فرمانده مهندسی قرارگاه دریایی عملیاتی خاتم الانبیاء( ع)
- فرمانده مهندسی نیروی دریایی سپاه
- فرمانده قرارگاه سازندگی نوح( علیه السلام)
- فرمانده قرارگاه مرکزی سازندگی خاتم الانبیاء( ع)
- عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و تهران
- مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی نیروی نفت
- رئیس هیئت مدیره شرکت صنعتی دریایی ایران( صدرا)
- رئیس هیئت مدیره شرکت کشتی سازی خلیج فارس( ایزوایکو)
- دبیر شورای عالی صنایع دریایی کشور
سوابق اجرایی رستم قاسمی
>> مجری پروژه های مهم پارس جنوبی در فازهای مختلف
>> خط انتقال گاز( خط هفتم گاز) از عسلویه به ایرانشهر( خط صلح)
>> مدیر پروژه فازهای ۱۵- ۱۶ پارس جنوبی
>> خط انتقال گاز از اهواز به ایلام( خط ۶)
>> مجری الفین پنجم( ۵۰۰ هزار تنی اتیلن) عسلویه
>> اتیلن مرکزی در استان فارس
>> خط انتقال فراورده های نفتی از آبادان به ری و چذابه به ری
>> انجام پروژه های بالادستی نفت، مهندسی و حفاری، شامل:لرزه نگاری چنگوله، سوسنگرد، خشت و ...
>> مجری پروژه های انبارهای نفت در نکا، خارک و بسیاری از شهرهای کشور
>> مجری پروژه های مهم از جمله راه، سد، راه آهن و ...
>> نوسازی سکوها و تأسیسات نفتی در جزایر سیری، خارک و ...
>> احداث بنادر بزرگ خدماتی و نفتی در ماهشهر، خارک و ... ۱۳- و دهها پروژه بزرگ دیگر
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 11
- 2