دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۳۰۲۰۰۱۵

بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

غلامعلی حداد عادلغلامعلی حداد عادل
غلامعلی حدادعادل یکی از سیاستمداران ایرانی است که در جناح اصولگران فعالیت می کند. ایشان از اعضای شورای تشخیص مصلحت نظام هستند همچنین دانشیار بازنشسته دانشگاه و رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی شناخته می شود. در ادامه این مقاله از سرپوش به بیوگرافی ایشان بیشتر می پردازیم.

چکیده بیوگرافی غلامعلی حدادعادل

نام کامل: غلامعلی مشهد محمدعلی حداد

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

عکس غلامعلی حداد عادلبیوگرافی غلامعلی حداد عادل

بیوگرافی غلامعلی حدادعادل

غلامعلی مشهد محمدعلی حداد در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴ در شهر ری تهران به دنیا آمد. نام خانوادگی حداد به شغل پدربزرگ ایشان مربوط است که در زمان سلطنت ناصرالدین شاه برای تعمیرات ماشین های دودی بین تهران و شهر ری به استخداد درآمد. البته ایشان بعدها فامیل خود را به حداد عادل تغییر داد.

وضعیت مالی خانواده غلامعلی حداد عادل چندان مناسب نبود، لذا وی دوران کودکی اش را در مناطق پایین شهر به اسم پای خط گذراند و دوران ابتدایی را نیز در مدرسه عمومی بندار رازی در خیابان لرزاده به اتمام رساند. برای گذراندن دوران دبیرستان به مدرسه علوی رفت و آنجا تحت نظر علامه کرباسچیان؛ تعلیمات دینی را به اتمام رساند. 

تحصیلات غلامعلی حداد عادل

در سال ۱۳۴۲ از دبیرستان علوی فارغ التحصیل شد و برای تحصیلات عالیه در رشته فیزیک در سال ۱۳۴۵ به دانشگاه تهران رفت و سپس در سال ۱۳۴۷ فقو لیسانس خود را در دانشگاه شیراز یا پهلوی قدیم دریافت کرد. 

همزمان با تحصیل در دانشگاه او در دانشگاه های پهلوی و سپس در دانشگاه ملی ایران به تدریس فیزیک نیز می پرداخت. وی در سال ۱۳۵۱ کارشناسی ارشد، فلسفه را از دانشگاه ادبیات و علوم انسانی تهران دریافت کرد و سپس برای گذراندن دوره دکتری فلسفه به دانشکده ادبیات و علوم انسانی رفت و در سال ۱۳۵۳ آن را به اتمام رساند. 

دوران تحصیل غلامعلی حداد عادل در زمینه فلسفه زیر نظر استاد مذهبی؛ سید حسین نصر بود. درنتیجه توانست نظر وی را به خود جلب کند، به طوریکه بعد از مدتی در دفتر وی مشغول به کار شد. ایشان در دهه ۱۳۴۰ نیز برای مدتی شاگرد احمد فرید بود. 

غلامعلی حداد عادل در بین سال های ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۷ به تدریس فلسفه، تاریخ علم و تاریخ فلسفه غرب و تاریخ فلسفه اسلامی در دانشگاه صنعتی آریامهر مشغول بود. در سال ۱۳۶۴ نیز از پایان نامه دکتری خود تحت عنوان «نظر کانت دربارهٔ مابعدالطبیعه» دفاع کرد و از آن سال تاکنون به تدریس فلسفه غرب در دانشگاه تهران مشغول است. 

عکس جوانی غلامعلی حداد عادلعکس های قدیمی غلامعلی حداد عادل

فعالیت‌های سیاسی غلامعلی حداد عادل پیش از انقلاب

در سال ۱۳۵۰ زمانی که غلامعلی حدادعادل در دانشگاه ملی به تدریس فیزیک مشغول بود، از جمله ۴۴ نفر شناخته شده وابسته به نهضت آزادی نیز مسحوب می شد. در همین راستا همراه با برادر خود مجید حداد عادل به جرم تلاش برای خرابکاری در جشن های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی دستگیر شدند و برای مدت ۶۶ روز در زندان به سر بردند. 

اولین بیانیه این گروه در زندان تحت عنوان بیانیه نهضت مجاهدین خلق ایران، منتشر شد و بعد از آزادی آنها نیز در آذرماه همان سال اولین قدم های تشکیل سازمان مجاهدین خلق ایران را برداشتند. در گفتگوی حسین دهباشی و لطف الله میثمی در مجموعه تاریخ شفاهی ایران عنوان می شود که غلامعلی حداد عادل در آن ماجرا به اشتباه دستگیر شد، درحقیقت مجید حداد عادل با مجاهدین خلق در ارتباط بود، اما ماموران ساواک وی را همراه با برادرش و دو نفر دیگر به فکر اینکه از اعضای خانه تیمی هستند، دستگیری کردند. 

حضور سیاسی غلامعلی حداد عادل بعد از انقلاب

بعد از اینکه انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ پیروز شد، غلامعلی حداد عادل به عنوان کارمند وزارت ارشاد وقت شروع به کار کرد. البته وی به مسئولیت های دیگری از جمله شورای مدیریت صداوسیما نیز می پرداخت. بعد از گذشت مدتی او به وزارت آموزش و پرورش رفت و از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۷۲ با دو منصب مشاور و سپس معاون وزرات خانه مشغول به کار بود. 

از جمله اقدامات مهم غلامعلی حداد عادل در دروان خدمت در آموزش پرورش می توان به سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی در سال ۱۳۶۲ تا ۱۳۷۲، تغییر تمام کتب درسی زمان پهلوی (در مدت سه سال) و راه اندازی مرکز المپیادها علمی اشاره کرد. 

غلامعلی حداد عادل در انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز شرکت داشت و به عنوان نماینده مردم در دوره های ششم، هفتم، هشتم و نهم مجلس انتخاب شد. ایشان در دوره هفتم مجلس به عنوان رئیس مجلس انتخاب شد. حداد عادل در انتخابات مجلس دهم نیز شرکت کرد، و موفق به راهیابی به مجلس نگردید. 

جدیدترین تصاویر غلامعلی حداد عادلغلامعلی حداد عادل سیاستمدار ایرانی

زندگی شخصی غلامعلی حدادعادل

غلامعلی حداد عادل با طیبه ماهرو زاده ازدواج کرد و حاصل این ازدواج چهار فرزند به اسم های فریدالدین، آزاده، زهرا و بنت الهدی است. 

طیبه ماهرو زاده دکتری فلسفه تعلیم و تربیت دارد و تا به حال در سمت های اجرایی مانند؛ مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، مدیر پژوهشکده مطالعات زنان دانشگاه الزهرا و دانشیار دانشگاه الزهرا، همچنین عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو هیئت مؤسس انجمن فلسفه ایران، عضو هیئت امنای سازمان انجمن اولیاء و مربیان، مؤسس شبکه زنان دانشمند مسلمان و سردبیری چندین مجله تخصصی و… حضور داشته است. 

یکی از اقدامات خبرساز طیبه ماهرو زاده؛ تاسیس دبیرستان دخترانه فرهنگ مخصوص علوم انسانی بود که تا چند سال زیر نظر خودش اداره می شدند. این دبیرستان در سال ۱۳۸۲ از سمت وزارت آموزش و پرورش ایران به عنوان چهار مدرسه عالی ایران انتخاب و معرفی شد. طیبه ماهرو زاده همچنین به عنوان عضو شورای عالی آموزش و پرورش نیز شناخته می شود.

یکی از خبرسازترین اخبار این خانواده به سال ۱۳۸۷ برمی گردد که غلامعلی حداد عادل همراه با همسرش به لندن سفر کرد و در فروشگاه پرایمارک مشغول به خرید بودند. همسر این سیاستمدار برخلاف مواقعی که در ایران ظاهر می شدند، چادر برسر نداشتند و سایر ایرانیان از آنها عکس گرفتند که در اینترنت منتشر شد. 

غلامعلی حداد عادل و همسرشغلامعلی حداد عادل و همسرش

درباره فرزندان غلامعلی حداد عادل

فریدالدین حداد عادل در سال ۱۳۵۲ به دنیا آمد و دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق است. 

آزاده حداد عادل دو سال بعد در سال ۱۳۵۴ به دنیا آمد و دارای دکترای فناوری نانو از دانشگاه کانازاوای ژاپن است. آزاده بعد از اتمام تحصیلش همراه با همسر خود به آمریکا رفت و به مدت دو سال در آنجا زندگی می کرد. براساس آنچه خود حداد عادل می گوید نوه هایش در آمریکا در مدرسه های اسلامی درس می خواندند اما به دلیل نامسائد بودن شرایط زندگی؛ دخترش همراه با خانواده به ایران برگشتند. دخترش در ایران نانوتکنولوژی را دنبال نکرد و همراه با مادرش به شبکه زنان دانشمند جهان را راه اندازی کردند تا زنان دانشمند را به زنان جهان اسلام و خارج از جهان اسلام معرفی کنند.

زهرا حداد عادل در سال ۱۳۵۸ به دنیا آمد و کارشناسی ارتباطات از دانشگاه علامه طباطبایی دارد، همچنین کارشناسی ارشد مدیریت خبر از دانشکده صدا و سیما دارد و دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت فرهنگی است. مجتبی خامنه‌ای (پسر آیت الله سیدعلی خامنه‌ای) داماد دیگر حدادعادل و همسر زهرا حداد عادل است. به غیر از زهرا، همگی در منزل پدری در منطقه دروس تهران زندگی می‌کنند.

بنت الهدی حداد عادل در سال ۱۳۶۴ به دنیا آمد. ایشان کارشناسی فلسفه از دانشگاه تهران دارد و کارشناسی ارشد فلسفه دین است. همسر ایشان؛ روح الله رحمانی است که در اهایوی آمریکا به دنیا آمد و دارای لیسانس تا پی اچ دی علوم کامپیوتر از دانشگاه واشینگتن، سنت لوییس است. وی در شرکت های آمازون و بینگ کار کرده است و اکنون نیز به عنوان رئیس هیئت مدیره دیجی کالا مشغول به کار است. وی در دانشکده علوم و فنون دانشگاه تهران نیز به عنوان استاد فعالیت دارد. وی درواقع خواهر زاده محسن وزوایی است و از مرداد تا آبان ۱۳۹۵ نیز به عنوان مدیرکل دفتر نوآوری و حمایت از سرمایه گذاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات فعالیت می کرد، اما از آنجایی که دو تابعیتی بود مجبور به استعفا شد. 

تاسیس مدرسه های غیردولتی و هیئت امنایی توسط غلامعلی حداد عادل

غلامعلی حداد عادل ۱۲ مدرسه غیرانتفاعی فرهنگ را در تهران راه اندازی کرد، این مدارس اولین مدارسی بودند که به صورت تخصصی علوم انسانی را آموزش می دادند. 

از مجموعه مدارس فرهنگ تهران، ۵ مدرسه زیر نظر حداد عادل تاسیس که وی یا اعضای خانواده اش اکنون مدیریت آن را برعهده دارند.

غلامعلی حداد عادل در تازه ترین مصاحبه خود درباره تاسیس مدارس غیر انتفاعی اینگونه می گوید که اگر افراد به دنبال ایجاد بنگاه های اقتصادی و فروش کالا باشند و تنها پیشرفت کشور برای آنها مطرح نباشد، اهداف عدالت آموزشی فراهم نمی شود. 

همچنین در ادامه اضافه کرد اگر هدف از تاسیس مدرسه غیردولتی، آموزش فرزندان کشور مستقل از سطح اقتصادی و طبقاتی آن‌ها باشد در آن صورت مدارس غیردولتی می‌توانند در پیشرفت کشور و عدالت آموزشی مؤثر باشند. برخی از خانواده ها می توانند با امکانات مالی که در دارند هزینه تحصیلات فرزندان خود را تامین کنند، این به معنی صرفه جویی است و آموزش و پرورش نیز می تواند هزینه ها اضافی را صرف دانش آموزان دیگر کند. 

افرادی که به تاسیس مدرسه غیردولتی می پردازند، نباید حساب خود را از نظام و دولت جدا بدانند، باید برای این نظام نیرو تربیت کنیم و تنها جاده صاف کن عده ای نباشیم که با پول و مالیات درس می خوانند، سپس به خارج رفته و به سایرین خدمت می کنند.

غلامعلی حداد عادل درکنار مدارس غیرانتفاعی ۲۴ مدرسه در محروم‌ترین مناطق بلوچستان با ۳ هزار دانش‌آموز دارد. 

غلامعلی حداد عادل و نوه اشغلامعلی حداد عادل و نوه اش

تحریم غلامعلی حدادعادل توسط آمریکا

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۹۸، ۹ نفر از نزدیکان آیت الله خامنه‌ای را تحریم کرد که در این لیست نام غلامعلی حداد عادل نیز به چشم می خورد. به گفته مقامات آمریکایی این تحریم‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که محدودیت‌های بیشتری را به حلقه اطرافیان آیت الله خامنه‌ای تحمیل کنند.

سوابق اجرایی غلامعلی حدادعادل

- معاون وزیر آموزش و پرورش

- عضو هیئت امنای بنیاد دائرةالمعارف اسلامی و مدیرعامل بنیاد دانشنامه جهان اسلام از ۷۴ تاکنون

- معاون پژوهشی وزارت آموزش و پرورش

- عضو شورای سرپرستی سازمان صدا و سیما

- نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی دوره ششم، هفتم و هشتم و نهم

- عضو هیئت‌علمی و دانشیار گروه فلسفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران

- دریافت‌کنندهٔ نشان درجه دو تعلیم و تربیت (۱۳۷۴)

- ریاست مجلس شورای اسلامی در دوره هفتم.

- رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در دوره هشتم.

- مشاور عالی رهبر انقلاب

- عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام

- رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی

- رئیس بنیاد سعدی

- عضو هیئت امنای بنیاد ایران‌شناسی

- عضو هیئت امنای انجمن آثار و مفاخر فرهنگی

- عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی

- رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی

- عضو شورای عالی آموزش و پرورش

- عضو شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

- عضو هیئت امنای مؤسسه آموزشی مجمع جهانی اهل بیت (ع)

سیاستمدار ایرانی غلامعلی حداد عادلفعالیت های سیاسی غلامعلی حداد عادل

جوایز و افتخارات غلامعلی حدادعادل

- برگزیده چهره‌های ماندگار در فلسفه در سال ۱۳۸۷

- نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر در سال ۱۳۹۳

- نشان درجه دو تعلیم و تربیت در سال ۱۳۷۴

- جایزه در پژوهش مرکز پژوهش تاریخ، هنر و فرهنگ اسلامی سازمان کنفرانس اسلامی در سال ۲۰۰۸

- جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برای کتاب تمهیدات امانوئل کانت در سال ۱۳۶۸

- چهره پیشکسوت اهل قلم از سوی انجمن قلم ایران در سال ۱۳۹۸

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش