چکیده ای از بیوگرافی الساندرو ولتا
نام: آلساندرو ولتا
زاده: ۱۸ فوریهٔ ۱۷۴۵
زادگاه: کومو، ایتالیا
درگذشت: ۵ مارس ۱۸۲۷
شناخته شده برای: اختراع باتری، الکتروفور، متان، ولت، ولتاژ، ولت سنج
رشته های فعالیت: فیزیک و شیمی
بیوگرافی آلساندرو ولتا
الساندرو ولتا در خانواده فقیری در ۱۸ فوریه سال ۱۷۴۵ در شهر کومو ایتالیا به دنیا آمد. او تحت نظر دایی های خود با اعتقادات یسوعی تربیت شد. آلساندرو ولتا تحصیلاتش را در مدرسهٔ مذهبی بنتسی ادامه داد و در آن جا بود که با کتاب لوکریتوس آشنا شد و شدیداً تحت تأثیر قرار گرفت. خانواده الساندرو ولتا می خواستند که فرزندشان در رشته حقوق درس بخواند و به وکالت بپردازد اما او به علم و به ویژه فیزیک علاقه داشت.
فعالیت های الساندرو ولتا
آلساندرو ولتا زمانی در ۱۸ سالگی آزمایشگاهی خانگی درست کرد و در آن جا به تحقیق و انجام آزمایش های گوناگون در مورد انرژی پرداخت. او در بیست و نه سالگی معلم مدرسه شبانه روزی «کوم» گردید. در همین موقع اسباب های گوناگون الکتریکی مانند الکتروفور، آب سنج، الکتروسکوپ و غیره را ساخت و شهرت بسیاری کسب نمود.
آلساندرو ولتا در سال ۱۷۷۲ صورت مفصل و دشواری از Electtricismo artificial را منتشر کرد که بیش از پیش مؤید این نظر عجیب بود که برق های ناهمنام در پیوند یک عایق باردار و یک هادی که موقتاً به زمین وصل شده است صرفا به این منظور همدیگر را خنثی می کنند که در تجزیه های بعدی با تقویت دوباره پدید آیند گازسنج ولتا یکی از مهم ترین کشف های سده هجدهم را محقق ساخت و آن عبارت بود از کشف ترکیب آب که لاووازیه در میان چیزهای دیگر با جرقه زدن اکسیژن و هیدروژن روی جیوه به آن پی برد.
مطالعات بعدی آلساندرو ولتا در مورد هوا بود که به عمل و تأثیر گرما در گازها و بخارها مربوط می شد. او گرما را عمده ساخت و گرمای نهان را نتیجهٔ جهش بعدی در ظرفیت گرمایی ویژه دانست. آلساندرو ولتا در اندازه گیری انبساط هوا بعنوان تابعی از گرما یا شاید تابعی از دمایی که در دماسنج جیوه ای نشان داده می شود موفق تر بود ولی مجلاتی که مخصوص انتشار این نتایج بودند در خارج ایتالیا کمتر خوانده می شدند.
در هر حال حق قضیه «ثابت بودن ضریب انبساط هوا» بنابر رأی یکپارچه کنگره بین المللی فیزیک دانان در کومو که به پاس صدمین سال درگذشت او تشکیل شده بود بار دیگر به آلساندرو ولتا برگردانده شد.
در سال ۱۷۸۰ موضوع بحث مجامع علمی «الکتریسیته» بود. والش ثابت کرده بود که تکان حاصل از تماس با ماهی تورپیل از نوع تکان های الکتریکی است. در سال ۱۷۷۳ آلساندرو ولتا، ماهی مزبور را شرح داد و عنصر مولد الکتریسیته را پیدا نمود هنتر عنصر مشابهی را در بدن یکی از انواع مارماهی ها پیدا کرد به این ترتیب فکر این که حیوانات دیگر هم باید دارای این عضو باشند قوت گرفت.
لویی گالوانی استاد تشریح دانشگاه بولونی در سال ۱۷۸۰ این آزمایش را روی قورباغه انجام داد به طوری که قورباغه را به برق گیر آویزان نمود و ملاحظه نمود که موقع عبور ابر، عمل انقباض در پنجه های قورباغه انجام می شود گالوانی برای اطمینان کامل در هوای خوب قورباغه را به بالکن فلزی منزل خودش آویزان کرد ولی نتایج قبلی را مشاهده نکرد یک شب که حوصله اش از نگرفتن نتیجه به سر آمده بود با عصبانیت قورباغه را از محلی که آویزان کرده بود جدا کرد و در این زمان به موجب تصادف دراثر تماس گازانبری که بوسیلهٔ آن قورباغه را گرفته بود با بالکن تکانی در قورباغه مشاهده نمود و فکر کرد که واقعاً مسئله الکتریسیته حیوانی را کشف کرده است ولی صدای مخالفی از آلساندرو ولتا بلند شد که الکتریسیته که در این عمل به وجود آمده است صرفا در اثر تماس گاز انبر و بالکن آهنی است.
آلساندرو ولتا در واقع تجربیات گالوانی را تکرار نمود و درصدد برآمد که ثابت کند قورباغه دخالتی در ایجاد الکتریسیته نداشته است بعد از آن سکه ای از نقره و قطعه ای روی بکار برد و آنها را با پارچه پشمی اسیددار از هم جدا نمود و بدینوسیله پیل الکتریکی تشکیل شد این پیل فقط جرقه تولید نمی کرد بلکه جریانی متصل که در حال عبور بود ایجاد می نمود. دانشمند بزرگ، روز بیستم مارس ضمن نامه ای اکتشاف خود را به جامعه پادشاهی اطلاع می دهد و از همین زمان شهرت فراوانی در سرتاسر اروپا کسب نمود و کشف وی تأثیر عمیقی در مجامع علمی به وجود آورد و ناپلئون او را به پاریس دعوت کرد و از او خواست که تجربه اش را در مقابل آکادمی تکرار کند و پس از اثبات آن او را به سوی کنت و سناتور کشور ایتالیا انتخاب کند ولتا پس از سه سال از شغل خود کناره گرفت و به کوم رفت.
آلساندرو ولتا در سال ۱۷۷۹ با سمت استادی در دانشگاه پاوی بمدت ۴۰ سال مشغول بکار شد. او در اختراع الکتروفور (دستگاه برق ساز) یعنی شگفت آورترین ابزار برقی که صمغ (رزین) برق خود را بیش از شیشه حفظ می کرد با این واقعیت تلفیق کرد که یک ورقهٔ فلزی و عایق بارداری که خوب تنظیم شده باشند میتوانند جرقه های فراوان تولید کنند بی آنکه برق را ضعیف سازند.
آلساندرو ولتا در سال ۱۸۰۱ عنوان حساب و سناتور ناپلئون را دریافت کرد.
آلساندرو ولتا در سال ۱۸۰۲، به آکادمی بولونیا منتقل شد، یک سال بعد عضو متولی موسسه فرانسه شد و دعوت نامه ای به آکادمی علوم سنت پترزبورگ (که در سال ۱۸۱۹ انتخاب شده بود) اهدا شد.
آلساندرو ولتا در سال ۱۸۰۹، تبدیل به سناتور پادشاهی ایتالیا شد و در سال بعد او بعنوان شمارش مشهور شد.
در سال ۱۸۱۲، ناپلئون از سهام در مسکو، آلساندرو ولتا را رئیس دانشگاه کالج انتخاب کرد.
مهم ترین دستاورد علمی آلساندرو ولتا
مهم ترین دستاورد علمی الساندرو ولتا مربوط به باتری های الکتروشیمیایی است که به او نسبت داده می شود. باتری الکتروشیمیایی که آلساندرو ولتا ساخت از دو الکترود تشکیل می شد که یکی از روی و دیگری از مس ساخته شده بود و این نوع باتری ها تا به امروز کاربردهای فراوانی داشته و دارند. باتری منبعی از انرژی پتانسیل الکتریکی است که در درون آن با انجام واکنش های شیمیایی، انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی تبدیل می شود، این انرژی در قطب های باتری قابل دریافت است. انرژی قابل دریافت در قطب های باتری به ازای واحد بار الکتریکی را نیروی محرکه الکتریکی باتری می گویند و آنرا با یکای ولت اندازه گیری می کنند. قطب مثبت باتری را آند و قطب منفی آنرا کاتد می نامند.
به افتخار الساندرو ولتا نامگذاری شده است
- ولت:
واحد نیروی الکتروموتور یا اختلاف پتانسیل که سبب می شود جریان یک آمپر از مقاومت یک اهم جریان یابد. این واحد نیروی الکتروموتور به افتخار آلساندرو ولتا نامگذاری شده است.
- فتوولتائیک:
فتوولتائیک سیستمهایی هستند که انرژی نور را به الکتریسیته تبدیل می کنند. اصطلاح عکس ساقه ای از یونانی "phos" است که به معنای "نور" است. "ولت" برای آلساندرو ولتا، پیشگام در زمینه مطالعه برق نامیده شده است.
درگذشت الساندرو ولتا
الساندرو ولتا دانشمند ایتالیایی ۵ مارس ۱۸۲۷م. در کوکو دیده از جهان فرو بست.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 11
- 6