یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۱۲۰۰۰۳۲

بیوگرافی مریم میرزاخانی نابغه ی ایرانی تبار دنیای ریاضیات

مریم میرزاخانی,مریم میرزاخانی جایزه نوبل,بیوگرافی مریم میرزاخانیتصاویر مریم میرزاخانی
مریم میرزاخانی نابغه ی ایرانی تبار دنیای ریاضیات و هندسه، است که توانست مدال فیلدز را که بالاترین جایزه ریاضیات میباشد را، دریافت کند. او با عمر کمی که داشت توانست، افتخارات فراوانی را کسب کند.

چکیده ای از بیوگرافی مریم میرزاخانی

نام:مریم میرزاخانی

زاده:۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۵۶

زادگاه:تهران 

ملیت:ایرانی

وضعیت تاهل:متاهل

درگذشت:۲۳ تیر ۱۳۹۶

بیوگرافی مریم میرزاخانی

مریم میرزاخانی در ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ در تهران دیده به جهان گشود. پدر مریم میرزاخانی که احمد میرزاخانی نام داشت، مهندس برق و رئیس هیئت مدیره مجتمع آموزشی نیکوکاری «رعد» بود و اهل روستای فشندک طالقان استان البرز می باشد. سومین اولاد خانواده میرزاخانی مریم بود که دو برادر و یک خواهر بزرگ تر از خود داشت. والدین آنها هرگز در خصوص درس، آنها را تحت فشار نگذاشتند همچنین آرزو داشتند تا فرزندانشان وارد عرصه های با ارزش شوند. مریم میرزاخانی در زمان کودکی اش علاقه ی بسیاری به نویسندگی داشت و با خواندن رمان های بسیاری، برای ورود به دنیای نویسندگی رویاهایی را در سر خویش پرورانده بود تا این که برادر بزرگترش میل و رغبت به ریاضیات در او بوجود آورد.

تحصیلات و افتخارات مریم میرزاخانی

زمانیکه تحصیلات ابتدایی مریم میرزاخانی تمام شد، با شرکت در آزمون ورودی مدارس سمپاد (سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان) تواننست وارد دبیرستان فرزانگان تهران شود. مریم میرزاخانی در سال های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ (سال سوم و چهارم دبیرستان) موفق به کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری از دبیرستان فرزانگان تهران شد و پس از آن در المپیاد جهانی ریاضی هنگ کنگ در سال ۱۹۹۴ با امتیاز ۴۱ از ۴۲ مدال طلای جهانی گرفت. مریم میرزاخانی همچنین سال بعد، در المپیاد جهانی ریاضی کانادا با نمرهٔ کامل، رتبهٔ اول طلای جهانی را بدست آورد.

پدر و مادر مریم میرزاخانی,مریم میرزاخانی,خانواده مریم میرزاخانیپروفسور مریم میرزاخانی

نخستین دخترانی که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافتند، مریم میرزاخانی و رویا بهشتی بودند. مریم میرزاخانی نخستین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت. اولین کسی که دو سال مدال طلا گرفت مریم میرزاخانی بود. همچنین او نخستین دانش آموز شرکت کننده از ایران بود که توانست نمره ی کامل را در آزمون المپیاد ریاضی گرفت. زمانیکه دوران دبیرستان مریم میرزاخانی تمام شد توانست در دانشگاه صنعتی شریف ادامه تحصیل دهد. او تصمیم نهایی را برای انتخاب رشته ی خود گرفته بود و عاشق ریاضی بود و بین گرایش های گوناگون ریاضیات دانشگاهی، به ریاضی محض علاقه ی بیشتری داشت.

دورهٔ کارشناسی مریم میرزاخانی در دانشگاه صنعتی شریف سپری شد. او در این دوره، برای قضیهٔ شُر اثبات ساده ای یافت که در ماه نامهٔ انجمن ریاضی آمریکا چاپ شد. او بعد به دانشگاه هاروارد رفت و آن جا بر سر کلاس های کورتیس مک مولن (از برندگان جایزه فیلدز) حاضر می شد. در این دوران مک مولن، وی را اینگونه به یاد می آورد که بر سر کلاس هایش سؤال های متعددی می پرسید و با عجله به فارسی یادداشت برمی داشت. او عاقبت به سرپرستی مک مولن در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد دکترا گرفت.

مریم میرزاخانی دکترای ریاضی خود را در سال ۱۳۸۳ زیر نظر پروفسور کرتیس مک مولن گرفت و پس از آن سریعاً به سمت محقق در مؤسسه ی ریاضیات کلی و بعنوان پروفسور ریاضی در دانشگاه پرینستون آمریکا برگزیده شد. او در سال ۱۳۸۷ بمدت ۴ سال توانست بعنوان استاد در دانشگاه استنفورد استاد یاری تدریس کند و در سال ۲۰۰۵ زمانی که با کم تر از ۳۰ سال سن در دانشگاه پرینستون آمریکا تدریس میکرد بعنوان یکی از ۱۰ مغز برتر امریکای شمالی از طرف نشریه علمی Popular Science معرفی شد.

مریم میرزاخانی علاقه ای به قرار گرفتن زیر ذره بین رسانه ها نداشت و از وی مصاحبه های متعددی منتشر نشده است. سلیقهٔ سینمایی مریم میرزاخانی بازتابی از ذات بدون مرز پژوهش اوست، از فیلم های مورد علاقهٔ مریم میرزاخانی میتوان به داگویل، نگاهی خشن به آمریکای دوران رکود بزرگ اشاره کرد.

مریم میرزاخانی همسر,بیماری مریم میرزاخانی,مریم میرزاخانیمریم میرزاخانی نابغه ایرانی

حادثه تصادف مریم میرزاخانی

در انتهای سال ۱۳۷۶، طی مسافرتی همه ی دانشجویان برای شرکت در بیست و دومین دوره ی مسابقه های ریاضی به اهواز سفر کردند. تیمی که در مسابقه رتبهٔ اول کشور را کسب کرده بودند، متشکل از مریم میرزاخانی، ایمان افتخاری و حسین نمازی بودند که متأسفانه زمانیکه اتوبوس آنها به تهران برمیگشت به دره سقوط کرد که در این سانحه ۶ نفر از استعداد های درخشان جان خود را از دست دادند ولی در این سانحه مریم میرزاخانی جان سالم به در برد.

مریم میرزاخانی و روز جهانی زنان در ریاضیات

روز تولد مریم میرزاخانی که ۲۲ اردیبهشت ماه مصادف با ۱۲ می بود روز جهانی زنان در ریاضیات نامگذاری شده است.

ازدواج مریم میرزاخانی

مریم میرزاخانی و همسرش یان واندراک در سال ۱۳۸۴ با هم ازدواج کردند. همسر مریم میرزاخانی نیز دانشیار ریاضی دانشگاه استنفورد و محقق سابق علوم رایانه نظری مرکز تحقیقات آی بی ام و اهل جمهوری چک است. مریم میرزاخانی و یان واندراک یک فرزند به نام آناهیتا دارند.

مریم میرزاخانی,مریم میرزاخانی و همسرش,زندگی نامه مریم میرزاخانیمریم میرزاخانی درکنار همسر و فرزندش

فعالیت های مریم میرزاخانی

مریم میرزاخانی در سال ۱۳۷۸، توانست راهکاری را برای حل مشکل محاسبه سطوح هذلولی، که ریاضی دانان در پی آن بودند، پیدا کند و با این کار تمامی چشم ها را بخود خیره کند. او اععتقاد داشت که هندسه ی هذلولی قانونی است که جهان از آن پیروی می کند و برای رسم دقیق اشکال نامرتب و محاسبه ی آنها میتوان حلقه هایی روی سطوح آنها رسم کرد.

درخشش مریم میرزاخانی در سال ۲۰۱۴ با دریافت مدال فیلدز

مریم میرزاخانی به عنوان نخستین زن و نخستین ایرانی در تاریخ خود، جایزه ریاضی مدال فیلدز ۲۰۱۴ را بدست آورد. مدال فیلدز که جایزه نوبل ریاضیات و از معتبرترین و پرافتخارترین جوایز علمی است به پاس از زحمات او در هندسه، سیستم های دینامیکی و شناخت تقارن در سطوح منحنی مثل کره و اشیا هذلولی، اهدا شد و او نام خود را بعنوان اولین زن دست یافته به مدال فیلدز به ثبت برساند.

زندگینامه مریم میرزاخانی,مریم میرزاخانی,درگذشت مریم میرزاخانیعکس های مریم میرزاخانی

افتخارات مریم میرزاخانی

افتخارات مریم میرزاخانی از اهمیت بسیاری برخوردار است که در ادامه برخی از آنها را برایتان شرح میدهیم:

- دریافت مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سال ۱۹۹۴ از شهر هنگ کنگ

- دریافت مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سال ۱۹۹۵ از کشور کانادا

- انتخاب بعنوان همکار به بازه ۴ سال با پژوهشکده ی دانش های بنیادی ایران

- دریافت جایزه افتخاری سال ۲۰۰۳ از دانشگاه هاروارد

- دریافت جایزه بهترین فارغ التحصیلان سال ۲۰۰۳ دانشگاه هاروارد

- دریافت جایزه محقق برتر در سال ۲۰۰۴ از بنیاد ریاضیات کلی

- اولین زن ایرانی که به عضویت آکادمی ملی علوم آمریکا و فرهنگستان هنر و علوم در سال ۲۰۱۶ درآمد.

دختر مریم میرزاخانی,دلیل مرگ مریم میرزاخانی,مریم میرزاخانیعسهای مریم میرزاخانی

- دریافت جوایزی مانند جایزه ستر از انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ 

- دستاوردهای مریم میرزاخانی در ریاضیات در سال ۲۰۰۹ باعث شد تا جایزه بلومنتال به او تعلق گیرد. در اعلامیه ای که انجمن ریاضی آمریکا به مناسبت برنده شدن این جایزه برای مریم میرزاخانی منتشر کرد، علت گرفتن این جایزه مهم ریاضی،" خلاقیت استثنایی و تز( دکترای) مبتکرانه که در آن، ابزارهای گوناگونی از هندسه هذلولوی گرفته تا روشهای کلاسیک فرمهای اتومورفیک و تقلیل سیمپلکتیک برای به دست اوردن نتایجی در سه مسأله مهم ترکیب شده اند" عنوان شد.

درگذشت مریم میرزاخانی

مریم میرزاخانی به علت ابتلاء به سرطان در تیر ۱۳۹۶ در بیمارستانی در آمریکا بستری شد. او که از چهار سال قبل تر به سرطان سینه مبتلا شده بود نهایتا این سرطان به مغز استخوان او سرایت کرد. پدر و مادر مریم میرزاخانی برای مراقبت از وی به ایالات متحده آمریکا رفتند. عاقبت او در ۴۰ سالگی در ۲۳ تیر ۱۳۹۶ در بیمارستانی در کالیفرنیا فوت شد.

مریم میرزاخانی,بیوگرافی مریم میرزاخانی نابغه,پروفسور مریم میرزاخانیمراسم فوت مریم میرزاخانی

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 16
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش