چکیده ای از بیوگرافی نیما ارکانی
نام:نیما ارکانی حامد
متولد: ۵ آوریل ۱۹۷۲ هیوستون، تگزاس
ملیت: آمریکایی- کانادایی
تبار: ایرانی
رشته فعالیت: فیزیک
محل کار: دانشگاه هاروارد، مؤسسه مطالعات پیشرفته، دانشگاه کرنل
دانش آموختهٔ: دانشگاه تورنتو، دانشگاه برکلی
بیوگرافی نیما ارکانی حامد
نیما ارکانی حامد در ۵ آوریل سال ۱۹۷۲ در هیوستون، ایالات متحده آمریکا دیده به جهان گشود. پدر نیما ارکانی که جعفرقلی ارکانی حامد نام داشت به عنوان فیزیکدان اهل ایران( تبریز) و در سال ۱۹۶۹ دانش آموختهٔ موسسه فن آوری ماساچوست بوده و بورسیه دولت ایران اینک استاد بازنشسته دانشگاه مک گیل کانادا در رشته ژئوفیزیک می باشد. پدر نیما در آن هنگام در هیوستون بر روی تحلیل ویژگی های فیزیکی ماه در چارچوب پروژه آپولو کار میکرد. حمیده الستی نام مادر نیما ارکانی می باشد. او یک خواهر به نام ساناز دارد که خواهر و مادرش فیزیکدان هستند. زمان انقلاب ۱۳۵۷ ایران پدر ارکانی که در دانشگاه شریف مشغول به فعالیت بود و مدتی در سمت رییس دانشکده فیزیک آن بود، در نامه ای سرگشاده بهمراه ۱۴ همکار دیگر خود بسته شدن دانشگاه ها را محکوم کرد.
امضاء کنندگان آن نامه در لیست سیاه میباشد و جعفر ارکانی بیان کرده که اگر پیدا میشدند نیز زندانی یا اعدام می شدند. وی مخفی شد و نهایتاً در سال ۱۹۸۱ با پرداخت ۵۰۰۰۰ دلار که سرمایه ی زندگی اش بود از مرز ترکیه از ایران به قاچاق با خانواده اش بر پشت اسب فرار کردند و گذرنامه هایشان را درموقع عبور از مرز پاره کردند. قاچاقچی ها بخاطر این که بخشی از پولشان را دریافت نکرده بودند آن ها را در میانه راه رها کردند. نیما ارکانی که در آن زمان ده ساله بود تب ۱۰۷ درجه فارنهایتی گرفت و توانایی راه رفتن را نداشت. جعفر تقاضای کمک از گروهی از عشایر کرد که یکی از رهبران اپوزسیون کردی در میانشان بود کرد و وی برای نجات خانواده جعفر در دره، اسب هایی فرستاد.
تحصیلات و تحقیقات نیما ارکانی حامد
خانواده نیما ارکانی به کانادا رفتند و او تحصیلات دبیرستان خود را در آن جا به اتمام رساند و در دانشگاه تورنتو به منظور تحصیل در مقطع کارشناسی وارد شد. نیما در رشته های ریاضی و فیزیک با کسب رتبه های عالی از دانشگاه تورنتو فارغ التحصیل شد و سپس برای ادامه تحصیل به دانشگاه کالیفرنیا برکلی رفت و زیر نظر لاورنس هال، تحصیلاتش را ادامه داد. وقتی که نیما ارکانی ۱۴ سال داشت در نظریه و قوانین نیوتون به تحقیق پرداخت. او در سال ۱۹۹۷ مدرک دکترای خود را دریافت کرد و در دانشگاه استانفورد به بخش SLAC به منظور ادامه تحصیل در پست دکتری رفت. او در دانشگاه پرآوازهٔ هاروارد در سال ۲۰۰۱، با هاوارد گئورگی و آندرو کهن روی ذرات فوق العاده ریز مشغول بکار عملی شد. نتیجهٔ کشفیات او در این عرصه، تئوری HIGGS نام دارد. وی در دانشگاه هاروارد در مقطع ارشد از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۸ به عنوان استاد بوده است. او نیز در فیلم مستند تب ذره حضور دارد.
نظریه ریسمان نیما ارکانی
نیما ارکانی که رهبر فیزیکدانان نظری بود، در مورد فضا و زمان، افکار ما را باز کرده و جهان، طبق بیانات ایشان دارای حداقل ۱۱ بعد می باشد. در تئوری ابر ریسمان و یا به اختصار ریسمان، تلاش کرده تا توضیح دهد در این جهان، ذرات کوچکترین حالت نیستند بلکه حلقه هایی هستند که نوسان دارند و به آن ها ریسمان می گویند. در این نظریه ریسمان در ۱۱ بعد نوسان می کند، در حالی که ما در ۳ بعد مکان و یک بعد زمان هستیم. در این تئوری بیشتر مدلها حداقل ۷ بعد دیگر را نشان می دهد که قابل درک برای انسان نیست.
آزمایش های طرح تونل شتاب دهنده سوئیس (LHC)
نیما ارکانی در یک سخنرانی در اواخر ماه آوریل ۲۰۱۳ مفاهیمی دوگانه و به ظاهر متناقض از نتایج تجربی در برخورد دهنده بزرگ هادرونی اروپا را برای استادان و دانشجویان دانشگاه کلمبیا بیان کرد. او اعلام کرد :« جهان غیرممکن است» گفته ی ارکانی حامد رو به جمعیت این بود:« بوزون هیگز در حقیقت ، کم و بیش دیده شده بود ولی در جایی که ما انتظار داریم در این آزمایش پیروز شویم، یافتن آن برای تئوری تنها یک پیروزی محسوب میشد و نشان داد که فیزیک با این نسخه ها هم کار می کند.»
در جولای ۲۰۱۲ کشف دیدنی و جذاب بوزون هیگز، تئوری تقریباً ۵۰ ساله ای را تائید کرد که میگفت؛ چگونه جرمی توسط ذرات بنیادی بدست می آید و برای شکل دادن ساختارهای بزرگی همچون کهکشان ها و انسانها موفق شد که دانشمندان را توانا کند. در اوایل ۲۰۱۴ نظریه انقلابی دکتر ارکانی در زمینه فیزیک ذرات که مربوط به عملکرد جهان بود، تست شد که نیما ارکانی رهبری آزمایش های طرح تونل شتاب دهنده سوئیس( LHC) که ساخت آن با هزینه ای بالغ بر ۵ میلیارد دلار بود را بر عهده گرفت. این آزمایش در LHC در CERN که در دنیا بزرگ ترين شتابدهنده ذرات به شمار می رفت، انجام شد. محل قرارگیری این شتابدهنده که در ماه می ۲۰۰۸ افتتاح شد در سوئیس می باشد.
یک تونل به طول ۱۷ مایل( ۲۰.۸ کیلومتر) به شکل دایره ساخته شد که حدود ۵ تا ۱۰ بیلیون دلار هزینه این دستگاه عظیم بود. در سال ۲۰۱۵ آخرین آزمایشLHC پروتون های خرد شده را و در آخرین امید جستجوی پاسخ ها را، از سر خواهد گرفت. ولی ارکانی حامد و بسیاری از فیزیکدانان برجسته دیگر پیش از آن، با احتمال غیر طبیعی بودن جهان در مقاله ها ، سخنرانی ها و مصاحبه ها، رو به رو میشوند. غیرطبیعی بودن، به سوی فرضیه ی" چندجهانی" پرشی بزرگ دارد و بر آنست که جهان ما، حبابی در یک کف بی نهایت و غیرقابل دسترس است. باتوجه به چارچوبی عمومی اما پلاریزه به نام نظریه ریسمان، شمار ممکن از انواع جهان هایی که میتوانند حباب های موجود در" چندجهانی" باشند، حدود ۵۰۰^ ۱۰ است! شانس حذف ثابت های مشاهده شده عجیب و غریب در تعدادی از آن ها ایجاد می شود.
جوایز نیما ارکانی حامد
- نیما ارکانی به دلیل کار بر روی هیگز کوچک در سال ۲۰۱۲ موفق شد جایزه فیزیک بنیادی را از یوری میلنر، میلیاردر روس دریافت کند. او همچنین در لیست صد نابغه زندهٔ دنیا، سی و دومین نفر است.
- در سال ۲۰۰۵ نیما ارکانی حامد از دانشگاه هاروارد برندهٔ جایزهٔ PHI BETA KAPPA برای تعلیمات عالی خود شد.
- نیما ارکانی مدال گریبو را از مؤسسه فیزیک اروپا ( ۲۰۰۳) دریافت کرد.
- جایزهٔ ساکلر از دانشگاه تل آویو ( ۲۰۰۸) به نیما ارکانی تعلق گرفت.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 16
- 6
کاربر مهمان
۱۴۰۲/۹/۵ - ۷:۳۷
Permalink