چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۱۲:۱۰ - ۰۳ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۰۶۵۲
اخبار خودرو

بررسی شروط سه‌گانه قراردادهای خودرویی

اجرای ضعیف برای شروط قوی خودرویی

اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو,قرارداد های خودرویی
بنا به سیاست‌گذاری که وزارت صنعت، معدن و تجارت در‌خصوص قراردادهای خودروسازان با خارجی‌ها اعمال کرده است، خودروسازان موظف به اجرای داخلی‌سازی در سطح ۴۰درصد در گام نخست و رساندن این میزان داخلی‌سازی تا ۷۰درصد، طی ۳ سال بعد از قرارداد هستند.

به گزارش اخبار خودرو، در پی به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای و به‌وجود آمدن برجام، بسیاری از خودروسازان خارجی به‌دلیل فشارهایی که دولت آمریکا بر آنها وارد می‌کرد، از کشورمان رفتند و خودروهای آنها به‌صورت موردی وارد می‌شد. با برداشته شدن تحریم‌های خودرویی شاهد مذاکرات دوباره شرکت‌های داخلی با خودروسازان برتر خارجی بودیم.

 

این در حالی است که در تمام قراردادهای جدید خودرویی به بحث داخلی‌سازی و صادرات محصولات تولیدی اشاره شده است. صنعت خودروی کشور دیگر نمی‌خواهد به‌عنوان یک مونتاژکننده صرف عمل کند و به دنبال داخلی‌سازی با هدف ایجاد ارزش افزوده برای خودروها، همچنین ایجاد اشتغال و ارزآوری برای کشور است.

 

بنا به سیاست‌گذاری که وزارت صنعت، معدن و تجارت در‌خصوص قراردادهای خودروسازان با خارجی‌ها اعمال کرده است، خودروسازان موظف به اجرای داخلی‌سازی در سطح ۴۰درصد در گام نخست و رساندن این میزان داخلی‌سازی تا ۷۰درصد، طی ۳ سال بعد از قرارداد هستند.

 

در این خصوص هرچند رویکرد وزارت صنعت مبنی بر داخلی‌سازی تا سطح ۷۰درصد ستودنی است، اما در نحوه اجرا و نظارت بر آن به نظر می‌رسد کمی ضعیف عمل شده است. چرا‌که پژو ۲۰۰۸ به‌عنوان اولین محصول مشترک حاصل از توافقات برجامی تنها با ۲۰ درصد داخلی‌سازی شروع به‌کار کرد که این اتفاق موجب نارضایتی قطعه‌سازان داخلی شد. هرچند گفته‌ می‌شد که نیاز بازار و به نتیجه رسیدن آن باعث شد این قرارداد با ۲۰درصد داخلی‌سازی شروع شود اما باز هم نمی‌توان آن را توجیهی برای ادامه کار با این درصد دانست.

 

به عقیده برخی کارشناسان تجربه همکاری با شرکت‌های فرانسوی نشان داده است که آنها چندان به داخلی‌سازی در سطح خیلی بالا تمایل ندارند. هرچند به گفته مدیرعامل شرکت پژو برای این شرکت صرفه اقتصادی در داخلی‌سازی محصولات تولید مشترک است و آن‌ها به فکر داخلی‌سازی در سطح بالا هستند اما در عمل این قضیه هنوز اتفاق نیفتاده است.

 

به گفته برخی کارشناسان حتی ۴۰ درصد داخلی‌سازی نیز شامل قطعات زیادی نخواهد شد. محسن رزم‌خواه، فعال قطعه‌سازی در این زمینه به روزنامه «دنیای‌خودرو» می‌گوید: «معمولا قطعاتی مثل شیشه، رادیاتور، تایر و صندلی شامل آن ۴۰ درصد عنوان شده می‌شوند. این قطعات را در شروع تولید هر محصولی در ایران عرضه می‌کنیم و می‌سازیم. این‌ها تولید جدیدی برای قطعه‌سازان کشورمان محسوب نمی‌شود.»

 

به گفته کارشناسان تولید رنگ و قطعات این‌چنینی تنها ۲۰ درصد از داخلی‌سازی محسوب می‌شود و در بسیاری از کشورها این رقم و این نوع قطعات اصلا جزو داخلی‌سازی به حساب نمی‌آید. اما همچنان خودروهای خارجی با این درصد داخلی‌سازی در کشور تولید می‌شود.

 

بسیاری از فعالان و کارشناسان صنعت خودرو الزام ۷۰درصدی تولید خودرو در داخل را ستودند و آن را یک نیاز اساسی دانستند که می‌تواند صنعت قطعه‌سازی کشور را مانند کشورهایی چون ترکیه و مکزیک تقویت کند و موجب ایجاد اشتغال و ارزآوری با صادرات قطعه شود. اما در اجرای این بند مهم که صنعت خودروی کشورمان را در راه رسیدن به سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ یاری می‌کرد، به‌خوبی عمل نشد و عملا بسیار ضعیف اجرا شد.

 

با این وجود احتمال نبود ضمانت اجرایی بر رعایت شروط وزارت صنعت، معدن و تجارت در همکاری‌های اخیر خودرویی، موضوع دیگری است که بسیاری از قطعه‌سازان در خصوص عدم اجرای آن ابراز نگرانی کرده‌اند.

 

در این رابطه آرش محبی‌نژاد، فعال قطعه‌سازی به روزنامه «دنیای خودرو» می‌گوید: «همچنان مسائل مختلفی درخصوص میزان داخلی‌سازی خودروهای جدید مطرح می‌شود که باعث نگرانی قطعه‌سازان شده است.»

 

دبیر انجمن تخصصی صنایع همگن قطعه‌سازان با تاکید بر عدم عدول از شروط وزارت صنعت، معدن و تجارت در همکاری‌های اخیر افزود: «البته شروط چهارگانه وزارت صمت، منافع قطعه‌سازان در راستای شروع ۴۰ درصد داخلی‌سازی و دستیابی به ۸۰ درصد، طی دو سال را تضمین می‌کند، اما به شرطی که از این شروط مطلقا عدول نشود.» اشاره و تاکید بر ۴۰ درصد داخلی‌سازی خودروهای خارجی در قراردادهای اخیر در حالی است که بعضی از فعالان این صنعت معتقدند بیش از این‌ها باید بر پتانسیل و توانایی‌های قطعه‌سازان کشور اتکا کرد، درحالی که در عمل چنین اتفاق نمی‌افتد.

 

عدم رعایت شرط داخلی‌سازی ۴درصدی در زمان شروع تنها موجب نگرانی قطعه‌سازان نشده بلکه بسیاری از فعالان و کارشناسان صنعت خودرو را نگران کرده است چرا‌که وقتی این شرط رعایت نمی‌شود و با اهمال و با ساده گرفتن نسبت به طرف خارجی انجام می‌شود، این زنگ خطر را به صدا در می‌آورد که با بحث صادرات ۳۰درصدی و ورود تکنولوژی به کشور که از دیگر شروط اصلی و اساسی این قراردادهاست، با جدیت برخورد نشود و تا سال آینده که خودروها به مرحله تولید می‌رسند با بهانه‌های شرکت‌های خارجی از صادرات خودرو صرف‌نظر یا تنها صادرات ۵ تا ۱۰درصدی انجام شود.

 

همین قضیه باعث شده است بسیاری از کارشناسان و ناظرین، خواهان شفاف شدن بحث قراردادها و ضمانت‌های اجرایی برای انجام شروط ۳گانه ذکر شده باشند. به‌هرحال خودروسازان دیگر نباید از منافع خود که البته جزو منافع ملی است، کوتاه بیایند و زیر بار زیاده‌خواهی و سهل‌خواهی خودروسازان خارجی بروند. شروط سه‌گانه داخلی‌سازی تا سطح ۸۰درصد، ورود تکنولوژی و صادرات ۳۰ درصدی در قراردادها پیش‌بینی شده اما نحوه اجرای آن مشخص نیست و به نظر می‌رسد بسیار آسیب پذیر باشد.

 

 

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش