تیونینگ خودرو
به زبان عامیانه تیونینگ خودرو یعنی ارتقاء دادن خودرو که این پیشرفت صرفا در ظاهر ماشین و یا مشخصات فنی، داخلی و یا تقویت موتور و یا حتی تمامی این موارد با هم میتواند باشد.
در واقع تغییر و یا تعویض بخشی از قسمت های اتومبیل برای زیباتر کردن و بهتر کردن خودرو را تیونینگ خودرو میگویند و برخی از افراد اصطلاحا به آن اسپرت کردن خودرو نیز میگویند. یک خودروی تیون شده قرار است از نظر ظاهر و قدرت موتور، سرعت، مشخصات فنی و داخلی از خودروی مشابه خود بالاتر باشد. در واقع تمام خودروهایی که تولید میشوند در ابتدا به صورت حرفه ای و لوکس تولید نمی شوند و خودرو سازان، برای استفاده معمول روزانه و برای دیگر سلیقه های عام ساده خودروهای معمولی را تولید می کنند که برخی از افراد علاقمند به خودرو دوست دارند که خودرویشان بیشتر ارتقا داده شود و همچنین بخش فنی و موتور آنرا هم تقویت کنند. گاهی اوقات خودروهای تیونینگ شده تا دو برابر خودروهای عادی از همان مدل قدرت دارند.
پیشینه تیونینگ خودرو
سابقه ی تیونینگ خودرو به اواسط قرن بیستم میلادی یعنی حدود نیم قرن قبل برمیگردد. اگر چه از همان آغاز تولید خودروها و وسایل نقلیه چهار چرخی تیونینگ این وسایل نقلیه به وسیله مهندسان انجام می شد، ولی تیونینگ بعنوان یک واژه مستقل و یک عملیات یا کار حرفه ای در دهه ی ۶۰ میلادی بود که باب شد. در دهه ی ۶۰ میلادی بیش از آن که تیونینگ بدنه ی خودرو باب شود، بخش هایی از خودرو توسعه و گسترش یافت که این قسمت ها شامل تغییر در توان موتور و مشخصات فنی خودروها بود.
در واقع قبل از آن که مهندسان حرفه ای به تیونینگ بدنه ی خودروها بپردازند، به تیونینگ اجزای داخلی و مشخصات فنی خودروها روی آوردند. این عمل تحت عنوان تیون آپ هم شناخته می شد. بـه این ترتیب با انجام دادن عمل تیونینگ خودرو، نوع راندن خودروها یا توان فنی آن ها افزایش می یافت و به سطح موردپسند رانندگان آن خودرو می رسید. تیونینگ خودرو کم کم از یک عمل فردی و غیر استاندارد به یک کار گروهی و برنامه ریزی شده تبدیل شد. بـه عبارت بهتر تعداد زیادی از شرکتهای فعال در صنعت تولید خودرو با رایج شدن بحث تیونینگ در بین خودرو دوستان، بـه تأسیس شرکتهای جانبی متمرکز بر امر تیونینگ اقدام نمودند.
هدف از تیونینگ خودرو
هدف از تیونینگ خودرو اینست که تغییراتی برای گرفتن راندمان بهتر از موتور خودرو انجام گیرد، ولی شرکتهای خودروسازی از ترس اینکه عمر مفید موتور خودرو کاهش یابد، تمایلی به انجام آن ندارند.
آموزش تیونینگ خودرو
بعضی از موسسات آموزش حضوری تیونینگ خودرو در ایران وجود دارند. قطعاً تیونینگ کردن ماشین به سه مشخصه ی دانش، تجربه و خلاقیت احتیاج دارد. ولی استفاده از پلتفرم های آموزشی آنلاین میتواند یکی از راههای ساده و جذاب تیونینگ باشد. مهم ترین فواید این پلتفرم ها آشنایی با تیونینگ در انواع قسمت های خودرو مخصوصا زیباسازی ظاهر و بدنه اتومبیل است.
هزینه تیونینگ خودرو در ایران
تیونینگ خودرو شامل موارد مختلفی از خودرو می شود، به همین دلیل هزینه آن با توجه به نیاز شما از چند صد هزار تومان آغاز و تا چند صد میلیون تومان متغیر می باشد. لازمه ی خرج کردن برای تیونینگ خودرو این است که اول از همه عاشق خودرویتان باشید و به اصطلاح یک ماشین باز تمام عیار باشید. باتوجه به نوع لوازم و کیفیت آن محصولی که برای تیونینگ خودرو استفاده می کنید، بسته به دستمزد شرکت یا شخصی که تصمیم دارید تیونینگ خودروی خود را به وی بسپارید و یا میزان تغییر در خصوصیت های فنی و موتوری خودرو، هزینه آن متفاوت است. بنابراین هزینه ی مشخصی را برای این کار تعیین نمود.
ویژگی های تیونینگ خودرو
برای اینکه وزن دینامیکی یک خودرو بهبود یابد، باید کمک فنرهای یک ماشین سخت تر طراحی شوند که این امر جنبه های مثبت خود را در سیستم تعلیق خودرو به نمایش خواهد گذاشت. از طرف دیگر، اگر کمک فنرهای خودرو به صورت کوتاه طراحی شوند باعث خشکی هرچه بیشتر سیستم تعلیق خودرو میشود. در مجموع باید گفت کـه در حال حاضر بحث تیونینگ خودرو چهار چرخ بسیار گسترده تر از قبل جلوه می کند و تغییرات قسمت های مختلفی از خودرو را در بر می گیرد.
با این حال تعداد زیادی از خودرو دوستان ترجیح می دهند بـه کمک بحث تیونینگ خودرو، اتومبیل خود را از نظر خصوصیاتی همچون برخورداری از خصوصیت های ظاهری جذاب و مشخصات باطنی و فنی نیرومند بـه ماشین های مسابقه ای شبیه سازند. هدفی کـه معمولا با انجام کارهای مختلفی مانند طراحی صندلی های مخصوص مسابقه، قرار دادن فرمان اسپورت، تغییر رنگ صفحه کیلومتر شمار و جذاب تر جلوه دادن آن مقدور خواهد بود. ضمن آن کـه میتوان بـه کمک تغییر در طراحی سر دنده، تغییر در نوع طراحی نمای داخل و خارج خودرو، تغییر شکل چراغ های جلو و عقب و آینه های بغل و همینطور تغییر در اندازه و نوع طراحی رینگ، لاستیک و کیت های بدنه هم بـه این هدف مهم دست یافت.
چه خودروهایی قابلیت تیونینگ دارند؟
خودروهای مشهوری که معمولاً از بيش ترین قابلیت تغییر بهره مند هستند شامل نیسان GTR، تویوتا سوپرا، آئودی R8، پورشه ۹۱۱ و باکستر، بی ام و M5، مرسدس بنز C63، داج چارجر و چلنجر، میتسوبیشی لنسر EVO، سوبارو WRX، فورد موستانگ، شورولت کامارو و… هستند اما در مقابل، خودرو هایی که ناشناس یا کم تر شناخته شده هستند، به علت اقبال کمتر جهانی، بسیار ضعیف هستند و خیلی نمی توان روی قابلیت تیونینگ خودرو آنها حسابی باز کرد.
تیونینگ خودرو چه مواردی را در بر می گیرد؟
به طورکلی تیونینگ خودرو، شامل مواردی چون قسمت های تیونینگ ظاهری، آیرودینامیک و فنی خودرو می شود که در ادامه هر یک را برای شما شرح میدهیم:
۱. تیونینگ ظاهری خودرو
هرگونه تغییرات شامل دست کاری در موارد زیر، در بخش تیونینگ ظاهری خودرو قرار می گیرد:
- درب های خودرو:
این بخش از تیونینگ خودرو شامل تغییر در زاویه باز شدن درب های خودرو می شود، طوری که درب های خودرو به شکلی نامتداول و متفاوت از آنچه استاندارد عمومی خودرو هاست باز و بسته شود مانند درهای خفاشی و پروانه ای.
- آینه بغل:
نصب آیینه های اسپرت و الکترونیکی جمع شونده از نمای منحصربه فردی بهره مند هستند، که این کار در مجموعه تغییرات ظاهری خودرو یا تیونینگ خودرو سهم چشمگیر را بخود اختصاص داده است.
- رینگ و لاستیک:
یکی دیگر از انواع تیونینگ خودرو، رینگ و لاستیک می باشد. در برخی از موارد، رانندگان و صاحبان خودروها تمایل دارند که لاستیک های خودرویشان پهن نشان داده شود که این نوع لاستیک ها برای برخی از خودروها امکان دارد مناسب نباشد. لاستیک های پهن، سطح اصطکاکی بیشتری با جاده ایجاد می کند و در نتیجه منجر به کاهش سرعت خودرو و افزایش سوخت شود. معمولاً لاستیک های پهن برای خودروهای غیر جاده ای یعنی خودروهایی که بیشتر در کوه و بیابان و طبیعت گردی هستند، مناسب است. رنگ یک رینگ میتواند، متناسب با نوع خودرو و نوع رنگ بدنه اتومبیل یکی از رنگهای دودی، سیاه، طلایی، سفید و یا نقره ای باشد.
- شیشه های خودرو:
یکی از مرسوم ترین و ارزان ترین موارد تیونینگ خودرو دودی کردن شیشه های خودرو است.
- تعویض صندلی ها خودرو:
در این قسمت از تیونینگ خودرو امکان دارد شما صرفا روکش صندلی خودرویتان را عوض کنید یا کلا اقدام به تعویض کل صندلی کنید که این کار امکان دارد انواع سنسورهای برقی، تنظیمات برقی، سردکن، گرم کن و حتی ماساژور را داشته باشد.
- سقف خودرو:
از تغییرات این بخش از تیونینگ خودرو میتوان به ایجاد دستی سانروف و تغییر رنگ سقف اتومبیل یا حتی حذف سقف اتومبیل و تبدیلش به یک خودروی کروک، اشاره کرد.
- چراغ های خودرو:
چراغ ها در جذابیت ظاهری خودرو بسیار موثرند و تغییرات این بخش از تیونینگ خودرو، عموماً شامل دودی کردن چراغ ها، استفاده از زنون و تعویض کاسه چراغ ها می شود.
- اگزوز:
معمولا مسیر خروج دود در اگزوز بگونه ای طراحی شده است که پر پیچ و خم است و این ناهمواری مسیر به این منظور طراحی شده تا صدای خروج دود و موتور کاهش یابد. پس در عمل تیونینگ کردن خروجی دود خودرو اندکی از این مسیر صاف می گردد که البته خروج راحت و سریع دود هم امکان دارد تأثير منفی در عملکرد صحیح موتور ایجاد کند.
- سیستم صوتی و تصویری:
در این بخش از تیونینگ خودرو میتوان بلندگوهای قوی و بیس دار را به جای بلندگوهای استاندارد خودرو جایگزین کرد، همچنین میتوان به مواردی دیگر نظیر ارتقاء سیستم صوتی خودرو، نصب تقویت کننده های صدا مثل آمپلی فایر و ساب بوفر و بوم باکس اشاره کرد.
۲. تیونینگ آیرودینامیک خودرو
تغییرات آیرودینامیک خودرو عبارتند از:
>> تغییر سپرهای عقب و جلو:
تعویض سپرها، یکی دیگر از تغییرات مهم و کاربردی در تیونینگ خودرو می باشد. سپرهای عقب و جلو میتواند به حالت های مختلفی مناسب با همان حجم و فضا تغییر پیدا کند که این نوع تغییر، به تغییرات قبلی در تیونینگ خودروی شما بستگی دارد.
>> تغییر ارتفاع خودرو:
خیلی از خودروهای لوکس و مدرن، به صورت دستی قابلیت تغییر ارتفاع خودرو توسط یک دکمه را دارند که خودرو به کم ترین ارتفاع خود در جاده های هموار تنزل داده می شود و به بالاترین ارتفاع خود در راه های ناهموار و خاکی، ارتقاء داده می شود. خیلی از افراد، زیبایی ظاهری خودروی خود را در کاهش ارتفاع خودروی خود می بینند ولی این کار باعث میشود به جلوبندی و فرمان پذیری میسر خودرو آسیب وارد شود.
۳. تیونینگ موتور خودرو
در ادامه به انواع تیونینگ موتور خودرو می پردازیم:
* تقویت موتور:
یکی از انواع تیونینگ موتور خودرو، تقویت موتور است که به دو روش انجام می شود. در روش اول، یک متخصص، در موتور اتومبیل تغییراتی اعمال می کند که باعث افزایش محسوس قدرت پیشرانه میشود و در روش دیگر، بعضی از قطعات اصلی را تعویض میکند، که این کار باعث افزایش قدرت موتور می شود. از روش هایی که برای تقویت موتور خودرو میتوان از آن استفاده کرد شامل فیلتر هوای اسپرت مجهز به سرمایش، استفاده از شمع های اسپرت، نصب سایکلون، نصب هدرز و منیفولد، تغییر چیپ ست ECU، تغییر سیستم اگزوز است.
* افزایش توان موتور:
برای تیونینگ فنی خودرو میتوان حجم موتور را فزونی داد و روش هایی را برای افزایش و تقویت قدرت موتور بکار برد. سیستم ترمزگیری را با تغییر و تعویض یکسری از قطعات، می توان به صورت بسیار حرفه ای تقویت نمود.
* تقویت سیستم هندلینگ خودرو:
در زمان تیونینگ خودرو تغییرات اساسی در ارتفاع و ساختار سیستم تعلیق میتواند بر هندلینگ آن تأثیر فراوانی داشته باشد. بدین لحاظ یکی از موارد لازم و ضروری برای ایجاد تجربه خوش رانندگی با خودرویی قوی تقویت سیستم هندلینگ خودرو می باشد.
* تقویت سیستم ترمز خودرو:
یکی دیگر از انواع تیونینگ خودرو، تقویت سیستم ترمز خودرو است. برای اینکه با خودرویی با قدرت و شتاب بالا رانندگی کنید، به یک سیستم تعلیقی اسپرت و مستحکم نیاز دارید؛ همچنین برای متوقف ساختن خودرویی که از توان خروجی بالاتری نسبت به نمونه های استاندارد برخوردار است، احتیاج به ترمز های قدرتمندتری نیز خواهید داشت. بدین ترتیب بعد از تقویت موتور و افزایش توان خروجی اتومبیل خود حتماً باید ترمزهای خودرو را هم ارتقاء دهید.
* تقویت سیستم برق رسانی:
از روش های تقویت سیستم برق رسانی خودرو در بخش تیونینگ خودرو میتوان به استفاده از شمع ها و وایرهایی با مقاومت کم تر، استفاده از شمع های چند الکترود، تقویت سوزن های انژکتور، بکار گرفتن کوئل قوی تر و تقویت دینام اشاره کرد. از دیگر موارد مؤثر در افزایش راندمان پیشرانه خودرو تعویض گیربکس، سر سیلندر، میلنگ و سوپاپ ها است. بعضی افراد نیز ترجیح میدهند که موتور خودرویشان را با موتوری با حجم بیشتر تعویض کنند که این عمل در کشور ما کاملاً غیرقانونی بوده و جرم محسوب می شود.
* افزودن سوپر شارژر و توربو شارژ:
افزایش قدرت و شتاب زیاد مهم ترین هدف تیونینگ فنی خودرو است چنانچه خودرو قابلیت هایی نظیر اضافه کردن توربوشارژ و سوپرشارژ را داشته باشد، در واقع یکی از مهمترین قطعات تیونینگ فنی موتور خودرو جهت رسیدن به قدرت و شتاب زیاد استفاده از این سیستم میباشد که برای نصبش نیاز به دانش فنی و تخصص است.
* بهبود سیستم اگزوز و خروجی دود:
همان قدر که افزایش حجم و تراکم هوای ورودی برای موتورهای تیونینگ شده (Tuned Engines)، اهمیت دارد، خروج هرچه سریعتر دودهای حاصل از احتراق نیز از اهمیت مخصوصى بهره مند است. با نصب امکاناتی همچون هدرز، تخلیه کاتالیزور، استفاده از لوله اگزوز با کیفیت بالا، حذف انباره و ایجاد یک مسیر صاف برای خروجی هوای موتور در خودروهای اسپرت تا حد چشمگیری میتوان موجبات افزایش توان خروجی و چابکی را فراهم کرد.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 17
- 5