اینیک جمله قابلبحث و معروفی بین عاشقان خودروهای سرعتی است که بر اساس عقیده آنها، هرکسی که پشت فرمان این وسایل چهارچرخ جذاب مینشیند باید با همین فلسفه رانندگی کند.
هل دادن خودرو به نهایت مرزهای قدرت و سرعت در هر فرصت و موقعیتی میتواند از جذابترین و هیجانانگیزترین قسمتهای رانندگی باشد. جملهای وسوسه کننده که اگر کسی صاحب یک خودروی پرقدرت و سریع با یک برند جذاب شده باشد، میتواند نهایت پتانسیل خودروی جدید خود را کشف کند.
بههرحال باید این را قبول کرد که توقع بیرون کشیدن بالاترین میزان از پتانسیل یک وسیله و تبدیل کردن آن به نیروی جنبشی بدون اینکه آن وسیله را برای این میزان از نیرو آماده کنیم، میتواند منجر به آسیب رسیدن به آن شود. درست مانند بدن یک ورزشکار که قبل از تمرینات سخت و حرفهای، نیز به گرم کردن اصولی دارد.
حالا در خودروها نیز اگر طالب بالاترین حد از توان و قدرت آنها هستید، باید برای دوره گرم کردن خودرو و در اصطلاح «آببندی کردن خودرو» نیز وقت بگذارید. این دوره میتواند قلب تپنده خودرو را در طول یکزمان مشخص با میزان ثابت و مشخصی از فشار در حد پایین، ایجاد شدن دمای معمولی و جاری شدن جریان روغن بهصورت روان، گرم کرده و به آن اعلام کند که باید آماده یک حرکت بزرگتر باشد.
هدف از اجرای چنین کاری این است که شما به پیستونهای خودرو اجازه میدهید با حرکت رفت و برگشتی ملایم و ثابت خود بتوانند بهآرامی و بهصورت مؤثر درون دیواره سیلندرها، به حرکت تکراری رفت و برگشتی خود ادامه دهند. در این مرحله اگر عیب و نقص و سطوح ناملایمی در پیستونها یا دیواره سیلندر از همان فرایند تولید درون کارخانه وجود داشته باشد، موتور ابتدا کمی نا آرام کارکرده اما بهمرورزمان این نقصها برطرف میشوند.
بیشتر رانندگان هیچگونه اطلاعی از نحوه عملکرد اجزای درون موتور خودرویشان نداشته و نمیدانند که در مواقع نیاز، چگونه باید با خودروی خود درست مانند یک فردی که مریض شده است برخورد کنند. در ابتدای کار نیز، بر اساس پیشنهاد شرکت سازنده، آببندی کردن میتواند موتور را به مرحلهای برساند که قرار بوده در آنجا قدرت لازم را ارسال کند. درواقع این کار میتواند، به مصرف سوخت نسبتاً پایینتر، عملکرد بهتر خودرو، پایین آمدن احتمال روغنسوزی یا نشت روغن و در کل، به افزایش مدتزمان عمر خودرو منجر شود.
زمان آببندی خودروها با یکدیگر متفاوت است!
دورهای که یک خودرو نیاز به همان گرم کردنهای اولیه خود دارد، بسته به نوع خودرو، مدل، موتور و دیگر متغیرهای موجود، متفاوت است. برای مثال، شرکت ژاپنی نیسان پیشنهاد کرده است که میزان گاز دادن به خودروی اسپرت GT-R این شرکت نباید در طول ۳۰۰ مایل (۴۸۲ کیلومتر) اولیه خود، بیشتر از ۵۰ درصد بوده و دور موتور نیز از ۳,۵۰۰ بالاتر نرود. شرکت آمریکایی شورلت نیز برای سوپر اسپرت محبوب کوروت خود، دو حالت آببندی را در نظر گرفته است:
برای ۵۰۰ مایل (۸۰۴ کیلومتر) اول، پیشنهاد کرده که راننده، دور موتور را از ۴,۰۰۰ دور بر دقیقه بالاتر نبرده و از چسباندن پدال گاز به کف خودرو نیز اجتناب شود. سوبارو ژاپنی نیز برای ۱,۰۰۰ مایل (۱,۶۰۹ کیلومتر) اول، دور موتور پایینتر از ۴,۰۰۰ RPM را پیشنهاد داده است.
البته در بین چنین سوپراسپرت های جذابی، خودرویی مانند آکورا NSX ژاپنی نیز وجود دارند که شرکت سازنده، کل مراحل آببندی خودرو را برای مشتریان بهصورت کامل انجام میدهد. قلب تپنده این خودرو بهصورت دستی و با کمک کامپیوتر، برای مسافت ۱۵۰ مایل (۲۴۱ کیلومتر) با دور موتور پایینتر از ۴,۰۰۰ درحالیکه در شرایط متفاوت ترافیکی و با سرعتهای مختلفی شبیهسازی میشود، مراحل آببندی خود را پشت سر میگذارد. این مراحل به صاحب NSX اجازه میدهند تا بدون هیچ دردسر و دغدغهای، نهایت پتانسیل خودروی جدید خود را در همان روز اول، کشف کند.
اما چگونه خودرویتان را آببندی کنید؟
البته باوجوداینکه شرایط مدرنتر و بهتر تولید خودروها در سالهای گذشته توسط برندهای جهانی، میزان متوسط این مرحله را کاهش داده است اما بازهم نمیتوان آببندی یک خودرو را بهصورت کامل حذف کرد. موتورها قویتر شده و قطعات بهکاررفته در آنها با دقت و ظرافت بیشتری تولیدشده و درون آنها نیز روغنهای باکیفیتتری ریخته میشود.
علیرغم همهی این پیشرفتها در عملکرد و دوام موتورها، پیشنهادهایی وجود دارند که میتوانند شمارا برای ۱,۰۰۰ مایل (حدود ۱,۶۰۰ کیلومتر) و یا بسته به پیشنهاد شرکت سازنده در ۳۰۰۰ یا ۵۰۰۰ و یا حتی ۱۰,۰۰۰ کیلومتر اول رانندگی با خودروی جدیدتان کمک کنند:
-از رساندن دور موتور به حد قرمزرنگ مشخصشده روی کیلومتر اجتناب کنید.
-پدال گاز را تا انتها فشار ندهید.
-اگر خودرویتان دنده دستی است، در دور موتورهای پایینتر دنده را عوض کنید.
-از کروز کنترل استفاده نکنید. اینکه موتور خودرو با دورهای متفاوتی کار کند، بسیار مهم است.
-اگر ممکن است از مسافتهای کوتاهی که مجبور هستید مدام خودرو را خاموشکنید پرهیز کنید؛ زیرا این کار موتور را به حد گرم شدن اولیه رسانده و سپس به مرحله خاموشی میبرد.
-از بار زدنهای اضافی و سنگین که میتواند موجب فشار به موتور خودرو شده و کار سیستم ترمز و تعلیق خودرو را سخت کند اجتناب کنید.
- 11
- 1