شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۴۰۰۰۱۳

اصطلاحات CKD و SKD در صنعت خودرو چیست ؟

اصطلاح CKD,اصطلاح SKD,صنعت خودرو

اين روزها بطور مكرر كلماتي را چون CKD و SKD از راديو و تلويزيون مي شنويم متن زير توضيحي مختصر در مورد اين دو واژه ارائه داده است .ضمن اينكه شما را با يكي از روشهاي توسعه صنعتي در كشورهاي غير صنعتي هم آشنا مي كند و آن چيزي نيست جز صنعت مونتاژ كه از ابتدا با سرهم كردن قطعات از پيش آمادده شروع مي شود و بتدريج كه كشور پيشرفت مي كند قطعاتي بيشتري را درداخل مي سازند و در نتيجه بعد از گذشت مدت زماني ، كشور دوم بصورت مستقل قادر به ساخت و طراحي قطعات خودرو و ساختن خودرو مي كند . اين كاري بود كه ما در اوايل دهه ۱۳۴۰ شروع كرديم اما بدلايل عديده اي جامعه عمل به خود نگرفت و با بروز تغييرات سياسي در صحنه كشور ، متوقف شد . 

 

اما كره جنوبي كه تقريبا همزمان با ما شروع كرده بود اكنون به مرحله اي رسيده است كه ساخت و طراحي خودرو را خودش انجام مي دهد و به بسياري از توليدات خود را به ساير كشورهاي خارجي صادر مي كند . اينگونه است كه كشوري مي تواند به صاحب صنعت و فن آوري شود .

 

راهي كه ما اكنون با تاخير فراوان و از طريق واسطه هاي دست چندم انجام مي دهيم و بي دليل نيست كه چرا صنعت خودروسازي در اينجا تا اندازه از دانش روز دنيا و فن آوري مدرن عقب مانده است و هنوز ما خودروهايي را سوار مي شويم كه كمترين استانداردهاي ايمني و زيست محيطي را هم رعايت نمي كنند و خودروهايي كه نه تنها قادر نيستند جان سرنشينان را حفظ كنند بلكه با مصرف زياد سوخت و آلودگي محيط زيست هر ساله خسارات هنگفتي را به كشور وارد مي كنند . راه برون رفت از اين مشكل اين چيزي نيست كه الان در حال انجام گرفتن است . بلكه نياز به بازنگري كامل دارد، و تا هنگامي كه انحصار در عرضه خودرو وجود دارد و مردم حق انتخاب ندارند و بازاري بدون رقابلت داريم اميدي به بهبود كيفي خودرو نداريم . 

 

فروش خودرو :اما در صنعت اين عبارت سه حرفي : ckd مخفف كلمات : Complete, Knocked Down (قطعات كاملا منفصل )مي باشد كه به معني بسته كامل قطعاتي است كه براي ساخت يك دستگاه (مثلا يك خودرو ) مورد نياز است . اين موضوع در مورد سازنده هاي خودروها بيشتر صادق است . كه بيشتر به منظور فرار كردن از دست مالياتهاي سنگيني است كه براي ورود خودرو دربرخي كشورها وضع مي شود . و اينكه دستمزد كارگران در كشور سازنده بقدري بالاست كه مونتاژ كردن خودرو به صرفه نيست . 

 

واژه ديگري كه بكار گفته مي شود : skd است كه مخفف كلمات : Semi Knocked Down (قطعات نيمه كامل ) مي باشد . 

 

واحدهايي كه بسته هاي تفكيك شده Knocked Down: kd= را روي هم سوار مي كنند بندرت از روبات براي اين كار استفاده مي كنند بلكه اين كار را با استفاده از نيروي انساني انجام مي دهند كه به مراتب ارزان تر از هزينه اي كه در كشور سازنده تمام مي شود چون حجم توليداتي كه آنها استفاده مي كنند كم است . 

 

مفهوم ckd اين امكان را به شركتها مي دهد كه به گونه اي به گسترش بازارها يشان بپردازند كه بتوانند در صنايع خاصي از تخصص بهره مند شوند . در عين حال استفاده از روش : ckd به شركت سازنده اين امكان را مي دهد كه همچنان به فروش كالاهاي خود ادامه بدهد چون اگر غير از اين روش عمل كند ممكن است كه بازار فروشش را از دست بدهد . 

 

رايج ترين شكل خودرو به صورت قطعات تفكيك شده به اين شكل است كه بسته ارسالي تنها فاقد : موتور – باطري و جعبه دنده است . كه يا بصورت بسته كامل و يا شكل سوم يعني قطعات نيمه كامل ارسال مي شود . چرخها و ساير لوازم داخلي خودرو از قبل در كارخانه اصلي نصب شده است . سازندگان خودرو براي اينكه بتوانند كمترين مقدار هزينه گمركي را پرداخت كنند مجبور هستند تا جايي كه امكان دارد خودرو را بصورت محلي در آورند .

 

بدين معني كه سهم توليد كنندگان و سازندگان محلي را در ساخت قطعات خودرو بالا ببرند وقطعاتي چون لاستيكها ،چرخ ها ، صندلي ها ، لامپ هاي جلوي خودرو ؛ شيشه جلوي خودرو و ساير شيشه هاي بكار رفته در خودرو ، باطري هاي ، بخش اي پلاستيكي داخل خودرو ، و قطعاتي نظير آن تا موتور و جعبه دنده را را از طريق سازندگان بومي تامين كنند . در برخي نقاط حتي بدنه فولادي خودرو نير با استفاده دستگاههاي پرس محلي شكل گرفته مي شود د جوشكاري و رنگ آميزي مي گردد. اين كارها باعث مي شود كه مونتاژ قطعات منفصل بصورت مجموعه اي از مراحل در كنار توليد كامل خودرو در آيد . 

 

مثال در شرکت های خودروسازی : 

شركت ماهيندر و ماهيندرا در هند كار خود از سال ۱۹۴۷ يا مونتاژ خودرو جيپ بصورتCKD شروع كرده است . سپس فعاليت ها يخود را گسترش داده و خودروهاي جيپ را با مشاركت بيشتر و توسط توليد كنندگان محلي و تحت امتياز موسسه كايزر جيپ( كه بعدها به نام موتور آمريكا :American Motors‪(AMC)‬. ادامه داده است . درسال ۲۰۰۵ شركت ماهيندرا بزرگترين توليد كننده خودروهاي اسپورت در هند بوده است . 

 

همين كار را شركت آمريكايي مزبور در مورد رنو انجام داده است كه از سال ۱۹۶۲ شروع بكار كرده است و در سال ۱۹۶۷ قطعات خودرو را بصورت CKD براي ساخت خودرو سواري در اختيار اين شركت قرار مي داده است . آنها قطعات رنو را در بلژيك مونتاژ مي كردند و در كشورهاي الجزاير ، اطريش ، بلژيك ، فرانسه ، و هلند و لوكزامبورگ مي فروختند . اين امر براي شركت آمريكايي از اين جهت مفيد بود كه بدون اينكه لازم باشد سرمايه گذاري اضافي انجام دهد مي توانست نحصولات خود را در بازارهاي خارجي بفروش برساند . 

 

از طرفي اين وضعيت براي سازندگان خودرو در فرانسه هم سود آور بود چون ميزان توليد آنها بالا نوبد و نياز به يك مدل تجربي براي كارشان داشتند . 

 

جديدترين نمونه از اين دست در مورد كشور اوكراين است . كه بدليل عوارض گمرگي بالا ، بسياري از خودروهاي از جمله : لادا ، اوپل ، مرسدس بنز ، و دوو را بصورت CKD در اوكراين مونتاژ مي كند . مثلا مدل دوو لانوس را بصورت كامل و با استفاده از موتور ساخت اوكراين مونتاژ مي كند. 

 

به روشي مشابه شركت هاي سوئدي اقدام به خريد اتوبوسهاي دست دوم مي كنند و آنها را از روي هم باز كرده و و سپس به بصورت قطعات يدكي به اوكراين صادر مي كنند.و سپس اين قطعات بصورت اتوبوس كامل در واحدهاي ساخت خودرو در اوكراين مونتاژ مي شوند . 

 

در روسيه هم قطعات منفصل خودروهاي : هامر اچ ۲ ب ام و سري ۵ در كالنينگراد و رنوي مدل لوگان هم در مسكو مونتاژ مي گردند . 

 

چند توضيح : 

مونتاژ قطعات بصورت سي كي دي و اس كي دي مختص به ساخت خودرو نمي شود ودر مورد ساير توليدات از جمله گوشي موبايل نيز صدق مي كند.

 

مونتاژ قطعات در گوشي‌هاي همراه (موبايل) عمدتا به دو صورت انجام مي شود، در روش

 

‪ ، = CKDقطعات به صورت كاملا مجزا وارد مي‌شوند و در جايي جداگانه به يكديگرمي‌پيوندند كه اين روش مستلزم صرف هزينه و سرمايه‌گذاري بسيار زيادي است.

 

SKD = قطعات در ابعاد بزرگتر بوده و طبعيتا مونتاژ آن‌ها وقت وهزينه كمتري را مي‌طلبد.

 

خودرو.net

 

  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش