چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۱۴ - ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۴۱۸۱
سایر وسایل نقلیه

این قطار پرواز می‌کند!

قطار با قابلیت پرواز,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,وسایل نقلیه

ما در عصر فناوری‌های شگفت‌انگیز زندگی می‌كنیم. اگر شخصی بتواند در زمان سفر كند و از گذشته دور به زمان حال بیاید، قطعا دنیای امروز برایش مانند رویایی غیرقابل باور خواهد بود. البته سرعت پیشرفت در حوزه‌های مختلف بسیار متفاوت است و هنوز در برخی جنبه‌ها پیشرفت چشمگیری صورت نگرفته است؛ برای نمونه حمل‌ونقل یكی از همین حوزه‌هاست. با وجود پیش‌بینی‌ها در قرن بیستم نسبت به سال‌های منتهی به ۲۰۲۰ میلادی، كماكان ماشین‌ها پرواز نمی‌كنند و هنوز خیابان‌ها مملو از خودروها و آسمان پهنه هواپیماهاست! ولی به‌هرحال «رویا هرگز نمی‌میرد» و در حال حاضر ما بیشتر از هر زمان دیگری به تحقق آرزوهایمان نزدیك هستیم. هایپرلوپ (Hyperloop) یكی از فناوری‌هایی است كه می‌تواند با كاهش زمان سفر و به حداقل رساندن آسیب‌های زیست‌محیطی، انقلابی در زمینه حمل‌ونقل كلان ایجاد كند. فناوری‌ای كه این روزها مهندسان كشورهای مختلف از غرب آسیا تا آمریكای شمالی را درگیر خود كرده است.

 

این روزها همه انواع حمل‌ونقل (جاده‌ای، هوایی، آبی و ریلی) در نگاه اول گران‌قیمت، كم‌ سرعت و مخرب محیط‌زیست به‌نظر می‌رسند. به‌ویژه حمل‌ونقل جاده‌ای كه نقاط ‌‌ضعف عمده آن، انتشار دود و آلاینده‌ها و همچنین نبود ثبات در نرخ سوخت است. آسیب‌های زیست‌محیطی ناشی از مصرف بی‌رویه انرژی، روزبه‌روز شدت می‌گیرد و حمل‌ونقل انبوه نیز در سال‌های پیش‌رو اوضاع بسیار وخیمی خواهد داشت. حمل‌ونقل ریلی به‌طور نسبی كارآمدتر بوده و با محیط‌زیست مهربان‌تر بوده؛ اما بسیار كند و پرهزینه است و نمی‌تواند به‌صورت كلان مورد استفاده قرار گیرد. حمل‌ونقل هوایی فراصوت (Supersonic Transport) گزینه‌ای است كه در عین سریع بودن، نمی‌توان از آن در مسافت‌های كمتر از ۱۵۰۰ كیلومتر استفاده كرد؛ زیرا در این‌صورت هواپیما پس‌از برخاستن از باند فرودگاه مبدأ تقریبا بلافاصله باید آماده نشستن در فرودگاه مقصد شود! درواقع بیشترین زمان سفر، صرف بلند شدن و فرود آمدن هواپیما خواهد شد كه اتفاقا كندترین قسمت‌های پرواز نیز محسوب می‌شود.

 

با توجه به همه این مشكلات، هدف فناوری هایپرلوپ ایجاد بستری برای حمل‌ونقل سریع و مقرون‌به‌صرفه برای مسافت‌هایی در حد متوسط است. 

 

براساس مطالعات صورت گرفته، با اجرایی‌شدن طرح هایپرلوپ اشتغالزایی زیادی ایجاد می‌شود؛ همچنین آمار تصادفات جاده‌ای كم شده و مصرف سوخت نیز كاهش می‌یابد. 

 

این مطالعات نشان می‌دهد هزینه احداث خط راه‌آهن ریلی برای قطارهای پرسرعت بین‌شهری، حدود ۴۰ درصد بیشتر از هزینه ساخت مسیر ویژه برای قطار هایپرلوپ است!

 

رقابت در مسیر بهره‌برداری از هایپرلوپ اگرچه ایده اولیه هایپرلوپ از ایلان ماسك است اما شركت اسپیس‌ایكس هنوز هایپرلوپی را به مرحله تجاری شدن نرسانده است.

 

 البته این شركت توانسته با برگزاری مسابقات دوره‌ای در مسیر آزمایشی‌اش محیطی برای رقابت طرح‌های دانشجویی در مسیر توسعه این فناوری فراهم كند. 

 

این رویداد این امكان را فراهم می‌كند كه بهترین طراحی بتواند وارد مرحله تولید و تجاری شدن شود.

 

«كوئینتِرووان» (Quintero one) قطار هایپرلوپ شركت فناوری‌های حمل‌ونقل هایپرلوپ  است. این قطار با پنج تن وزن و ۳۲ متر طول، از نوعی مواد فیبركربن پیشرفته و اختصاصی به نام ویبرانیوم ساخته شده است.

 

 این پوشش فیبركربنی به صورت دولایه ساخته شده و در آن از حسگرهایی برای سنجش میزان گرانش و سایر موارد مورد نیاز استفاده شده است. دو لایه بودن این پوشش موجب می‌شود اگر به هر دلیلی لایه اول دچار آسیب شد، لایه دوم امنیت محفظه را تا رسیدن به مقصد حفظ كند.

 

طرح كوئینترووان برای اولین‌بار در آبان ۱۳۹۷/ اكتبر ۲۰۱۸ به‌طور رسمی رونمایی شد و چشم‌اندازی از چگونگی ساختار كپسول مسافران و به‌طور كلی حمل‌ونقل با فناوری هایپرلوپ را ارائه داد. به گفته مدیرعامل شركت اچ‌تی‌تی (HTT) ،‌ این قطار هایپرلوپ در سال آینده آماده ارائه خدمات به مسافران خواهد بود.

 

سایت آزمایشی دِو لوپ (DevLoop) شامل مسیری ۵۰۰ متری است كه برای آزمودن قطارهای هایپرلوپ در صحرای نِوادا واقع در ایالات متحده ساخته شده است.

 

حال به‌نظر مـــــی‌رسد این سایت در آستانه بهره‌برداری قرار گرفته است و تیم‌های مطالعاتی در حال نتیجه‌گیری از تحقیقات‌شان هستند. این تیم‌ها در قالب چالشی سه‌ساله برای دستیابی به بیشترین ركورد سرعت و شتاب در زمینه هایپرلوپ با یكدیگر به رقابت پرداختند. علاوه بر تداوم در رشد و توسعه جنبه‌های مهندسی و تولید، كار ساخت مسیر برای قطارهای هایپرلوپ نیز به‌خوبی در حال انجام است. دو شركت به‌نام‌های فناوری‌های حمل‌ونقل هایپرلوپ (Hyperloop Transportation Technologies) و ویرجین‌هایپرلوپ‌وان (Virgin Hyperloop One) كه نقش اصلی را در این زمینه بازی می‌كند، همچنان درگیر مسائل مربوط به ایمنی و تنظیم مقررات هستند و از تلاش و مذاكره با دولت آمریكا و سایر كشورهای جهان برای دستیابی به یك قرارداد اجرایی برای ساخت مسیرهای قطار هایپرلوپ دست برنمی‌دارند!

 

اخیرا سازمان بلك اند ویچ (Black & Veatch) به سفارش ایالت میزوری، تحقیقات مستقلی را منتشر كرده است كه اعتبارات لازم برای ساخت یك مسیر بین ایالتی با ۷۰ انشعاب را به‌دست آورده است. طرحی كه هدف آن كاهش زمان مسافرت از ۵/۳ ساعت به ۲۸‌دقیقه است! اگر این طرح عملیاتی شود، یك پیروزی بزرگ برای شركت ویرجین محسوب خواهد شد. علاوه بر ایالت میزوری، كلرادو نیز در نیمه راه طراحی یك مسیر ویژه هایپرلوپ است و هر دو شركت اچ‌تی‌تی و ویرجین ارزیابی‌های متعددی را در این خصوص انجام داده‌اند. 

 

طرح تجاری طراحی شده توسط این شركت‌ها در خارج از ایالات متحده نیز درحال انجام است و كشورهایی نظیر امارات متحده عربی، عربستان، هند، چین و اوكراین از جمله مشتریان این دو شركت برای ساخت مسیرهای قطارهای هایپرلوپ هستند.

 

مسیر پیش‌روی هایپرلوپ

دِرك آلبورن (Dirk Ahlbon) مدیرعامل شركت اچ‌تی‌تی اعلام كرده است آنها در پنج‌سال گذشته درحال همكاری با شركت‌ها و افرادی حرفه‌ای بوده‌اند تا دانش و فناوری‌های مختلف در این حوزه را گردآوری كنند. به عقیده او این‌كار بسیار معقول‌تر از آن است كه همه چیز را از صفر شروع كنند و به‌قول معروف «نباید چرخ را از ابتدا اختراع كرد»! همچنین وی اشاره كرده‌است كه تلاش این شركت، یافتن فناوری‌هایی است كه صرفه اقتصادی داشته باشند. درواقع هدف آنها این نیست كه بتوانند به سرعت صوت حركت كنند، بلكه می‌خواهند چیزی بسازند كه از نظر اقتصادی مقرون‌به‌صرفه باشد.

 

شركت اچ‌تی‌تی حین رونمایی از كوئینترو در مهر ۱۳۹۷/ اكتبر ۲۰۱۸ رسما اعلام كرد این شركت در سال ۱۳۹۸/ ۲۰۱۹ ساخت مسیر قطار هایپرلوپ در شهر ابوظبی را آغاز خواهد كرد.

 

گرچه اچ‌تی‌تی و رقیب اصلی آنها (ویرجین هایپرلوپ وان)، هر دو از پیشرفت طرح‌هایشان بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته كاملا اطمینان دارند، اما درخصوص انجام یك طرح زیربنایی برای ساخت مسیر ویژه قطار هایپرلوپ بسیار محتاط هستند! زیرا بر اساس محاسبات مهندسی انجام شده اگر این مسیرها روی بستری از فناوری‌های موجود بنا شود، كارآمدتر و اقتصادی‌تر خواهد بود.

 

گلوگاه‌های مسیر به عقیده كریستن هامر، مدیر بخش مهندسی مواد شركت ویرجین هایپرلوپ وان، 

فناوری هایپرلوپ در اصل یك طرح زیربنایی غیرنظامی، مانند ساختن پل یا تونل زیرزمینی است؛ با این تفاوت كه در این فناوری، كپسول‌ها از خیلی جهات شبیه یك سفینه فضایی طراحی شده‌اند! همچنین از نظر او، هایپرلوپ بسیار بیشتر از آنچه مردم فكر می‌كنند قابل اجرا و عملی است. 

 

در حقیقت اكثر سازوكارهای جدید برپایه سازوكارهای موجود بنا می‌شوند؛ این هنر تركیب و تلفیق اجزای مختلف آنها به روشی منحصربه‌فرد است كه چالش اصلی محسوب می‌شود.

 

برای مثال چگونگی عملكرد مواد مختلف در شرایط خلأ، دانش و سازوكاری است كه وجود دارد. اما این‌كه چگونه یك موتور توانایی تحمل این فشار را دارد یا این‌كه در شرایط خلأ چگونه مشخصه‌های الكتریكی تغییر می‌كند، باید محاسبه شود. 

 

حتی انتخاب مواد مناسب برای ساخت خود كپسول‌ها هم نیازمند مطالعات مهندسی ویژه‌ای است. مشخصه‌های داخلی باید تحمل تغییرات دمایی مختلف را داشته باشند، درحالی‌كه مواد به‌كار رفته در قسمت‌های بیرونی باید بتوانند از مشخصه‌های خارجی در برابر عواملی مانند خوردگی، زنگ‌زدگی و گرمای محیطی (گرمای ناشی از نور خورشید یا خود سازوكار هایپرلوپ) حفاظت كنند. 

 

 

jamejamdaily.ir
  • 17
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش