به گزارش فرهیختگان، فصل جدید مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا درحالی از شهریور سال آینده آغاز میشود که بدون شک مهمترین اتفاق این رقابتها میتواند بازگشت سرخابیهای فوتبال ایران به این تورنمنت باشد. هرچند استقلال با قهرمانی در رقابتهای فصل گذشته جواز اولیه حضور در این رقابتها را گرفته است و درصورتیکه پای پرسپولیس نیز در میان باشد باید این تیم هم از طریق قهرمانی در یکی از دو رقابت داخلی در فوتبال ایران مانند استقلال جواز اولیه را کسب کند.
درخصوص سازوکار رفع تعلیق کمیته صدور مجوز حرفهای فدراسیون ایران طی روزهای گذشته به تفصیل در «فرهیختگان» گزارشی را به رشته تحریر در آورده و سعی کردیم تمامی ابهامات و سوالاتی که در این خصوص به وجود آمده هست را با توضیحاتی حلوفصل کنیم و حتی روی این قضیه نیز پافشاری کردیم که رفع تعلیق این کمیته ربطی به بازگشت تیمهای پرطرفدار ایرانی به آسیا ندارد. با این حال پافشاری مهدی تاج روی این نکته که با رفع تعلیق کمیته صدور مجوز حرفهای، زمینه بازگشت سرخابیها به آسیا فراهم شده است و این دو تیم میتوانند از فصل بعدی در لیگ قهرمانان آسیا شرکت کنند باعث شد تا در این خصوص با یکی از مقامات مسئول در کنفدراسیون فوتبال آسیا به صحبت پرداخته و توضیحات وی در این خصوص را بشنویم.
این مقام مسئول در بالاترین مرجع تصمیمگیرنده در فوتبال قاره آسیا در این باره به «فرهیختگان»گفت: «این تعلیق تا زمانی وجود داشت که فدراسیون فوتبال ایران آمادگی خود را برای بازگشت به شرایط پیش از تعلیق این کمیته اعلام کرده و درنهایت نیز کنفدراسیون آسیا در واکنش به درخواست فدراسیون ایران اعلام کرد که ما شرایط شما را برای از سرگیری فعالیتهایتان قبول کردهایم. البته این اتفاق به این معنا نیست که سرخابیها میتوانند به آسیا برگردند بلکه پیام AFC معنای آن را دارد که صدور مجوز حرفهای دوباره به حالت پیش از این بازگشته است و بخشی از صحبتهای ریاست فدراسیون فوتبال ایران مبنیبر برداشتن تعلیق کمیته صدور مجوز حرفهای درست است.»
وی افزود: «اما اینکه استقلال و پرسپولیس حتما میتوانند در فصل بعدی رقابتها شرکت کنند خیر اینطور نیست و این تیمها با شرایط جدید فعلا میتوانند مجوز حرفهای را دریافت کنند. این یعنی شرایط به روال عادی برگشته است. باید ببینیم تا قبل از شروع فصل جدید لیگ قهرمانان و تا زمان ضربالاجل برای صدور مجوز حرفهای تیمهای ایرانی از جمله همین استقلال و پرسپولیس میتوانند شرایط لازم را احراز کنند یا خیر چراکه این تیمها به شرطی میتوانند در فصل جدید رقابتها شرکت کنند که این مجوز را دریافت کنند.»
آخرین اخبار از تحولات فوتبال باشگاهی در آسیا
کنفدراسیون فوتبال آسیا دو روز پیش از تحولی بزرگ در فرمت مسابقات باشگاهی در سطح قاره کهن خبر داد. در این تحول قرار است مسابقات باشگاهی آسیا از سال ۲۰۲۴ به شکل ۳ تورنمنت مختلف برگزار شود.
نکته قابلتوجه اینکه برخی رسانهها از تعطیلی رقابتهای لیگ قهرمانان و AFC کاپ خبر داده و اعلام کردند رقابتهای جدید قرار است با سر و شکلی دیگر و با اسامی و عناوین دیگری برگزار شود.
اما طبق شنیدههای خبرنگار «فرهیختگان» در این خصوص هنوز چیزی بهصورت رسمی از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام نشده و مشخص نیست لیگهای جدید در قالب چه اسامی و با چه فرمتی برگزار خواهد شد. البته پیش از این اخباری مبنیبر نامگذاری لیگ جدید به سوپرجام آسیایی یا لیگ الیت یا نخبگان شنیده میشد که با این حساب از لیگهای پایینتر بهعنوان لیگ قهرمانان در سطح دوم و AFC کاپ در سطح سوم نام برده شده بود اما حقیقت امر این است که در این خصوص هنوز خبری رسمی از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام نشده است. بنابراین اخباری که مبنیبر تعطیلی لیگ قهرمانان آسیا شنیده میشود نیز تا این جای کار صحت ندارد.»
نکته قابلتوجه اینکه از لحاظ شکل برگزاری رقابتها دو رقابت لیگ قهرمانان آسیا و AFC کاپ به شکل قبلی باقی مانده و با همان فرمت برگزار میشوند اما اینکه مسابقات جدید که در سطح بالاتری برگزار میشود با چه شرایط، قوانین و فرمتی برگزار میشود در این خصوص نیز هنوز تصمیمی از سوی کنفدراسیون آسیا گرفته نشده است.»
این درحالی است که طبق اعلام AFC، فرمت جدید مسابقات باشگاهی فوتبال آسیا از سال ۲۰۲۴-۲۰۲۵ در ۳ سطح متفاوت با حضور ۷۶ باشگاه برگزار خواهد شد.
تورنمنتهای جدید AFC برای فوتبال باشگاهی آسیا به شرح زیر است:
سطح اول: با حضور ۲۴ تیم ( ۱۲ تیم از غرب آسیا و ۱۲ تیم از شرق آسیا).
سطح دوم: با حضور ۳۲ تیم در ۸ گروه ۴ تیمی به رقابت میپردازند.
سطح سوم: با حضور ۲۰ تیم در ۵ گروه ۴ تیمی باهم رقابت میکنند.
نکته قابلتوجه اینکه در همین رابطه نضال بحران، سخنگوی کنفدراسیون فوتبال آسیا در زمینه تغییرات بنیادین در مسابقات باشگاهی آسیا اینطور روز گذشته اعلام کرده بود: «کنفدراسیون فوتبال آسیا از ۵ سال پیش به دنبال تغییری بنیادین در فرمت مسابقات لیگ قهرمانان آسیا بود تا سود بیشتری به باشگاهها برسد، فوتبال آسیا پیشرفت کند و رقابتها زیباتر و جذابتر شوند. در تصمیم جدید AFC رقابت در سطح باشگاهی آسیا جذابتر خواهد شد. در این تورنمنتها دیگر تیمهای شرق و غرب جدا از هم رقابت نمیکنند و از همان ابتدای رقابتها تیمهای برتر شرق با غربیها وارد رقابت میشوند و این جذابیت را بیشتر میکند.»
سخنگوی AFC درباره اینکه تمام فدراسیونها میتوانند نمایندگی در این ۳ تورنمنت را داشته باشند، گفت: «همچنین این سطحبندی مسابقات به ۳ رده مختلف باعث میشود تا تمام فدراسیونها فرصت حضور در ۳ رده مسابقات آسیایی را داشته باشند و نمایندگانشان بتوانند در یکی از این ۳ رده افتخارآفرینی کنند. همچنین پاداشها نسبت به گذشته بیشتر میشود و رقمی بیش از ۴۰ میلیون دلار پاداش برای باشگاهها (رقمی در حدود پاداش قهرمان جامجهانی) در نظر گرفته شده است.»
گفتنی است با این روش دیگر همه فدراسیونها میتوانند در یکی از این ۳ سطح نماینده داشته باشند و اینطور نیست که کشورهای ضعیف فوتبالی در این قاره نتوانند حداقل مجوزهای لازم برای حضور در سطح سوم را کسب کنند.
فرمت برگزاری رقابتهای باشگاهی در ایران هم متحول میشود؟
مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران دو روز پیش در بخشی از بیانیه بلند خود که اختصاص به معذرتخواهی از دو تن از مجریان صداوسیما داشت به یک موضوع مهم اشاره کرد که به نظر میرسد رمزگشایی از آن میتواند تحولی بنیادین در فوتبال باشگاهی ایران باشد.
تاج در بخشی از این بیانیه درباره برنامههای آتی مربوط به رقابتهای باشگاهی قاره کهن خاطرنشان کرده بود: «کنفدراسیون فوتبال آسیا فرمت جدیدی از رقابتهای لیگ قهرمانان را ابلاغ کرده است. بهزودی درباره این موضوع با مردم صحبتهای زیادی خواهم داشت.»
این درحالی است که مدیر روابطعمومی فدراسیون فوتبال نیز در این خصوص روز گذشته به اطلاعرسانی پرداخته و گفته بود: «بهزودی قرار است رئیس فدراسیون فوتبال جلسهای را با مدیران عامل باشگاهها درمورد فرمت جدید لیگ قهرمانان آسیا برگزار کند. تحولی که در سطح مسابقات باشگاهی ایجاد شده قطعا در روند برگزاری لیگ برتر و حتی لیگهای دیگر ما هم، تاثیر میگذارد. به همین دلیل رئیس فدراسیون جلسهای را با مدیران باشگاهها برگزار خواهد کرد و بر همین اساس درمورد راهکارهای لازم درخصوص این تحولات نوین بحث و تبادل نظر خواهد شد.»
رنکینگ جدید سهمیه فعلی ایران را تثبیت میکند!
کنفدراسیون فوتبال آسیا درحالی روز جمعه گذشته از ایجاد تغییرات بنیادی در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا از فصل ۲۵-۲۰۲۴ خبر داد که براساس آن نیز اعلام کرد که عملکرد هشتساله کشورها در رقابتهای آسیایی، معیار تعیین تعداد سهمیه فدراسیونها در مسابقات خواهد بود.
بر همین اساس نیز سایت «فوتی رنکینگز» براساس عملکرد هشت فصل اخیر نمایندگان کشورهای مختلف، ردهبندی کشورها را مطابق استاندارد جدید AFC شبیهسازی کرد که ایران با ۶۹.۷۶۵ امتیاز پس از ژاپن، عربستانسعودی، کرهجنوبی و قطر در جایگاه پنجم قرار گرفته است. ردهبندی کشورها در پایان فصل آینده توسط کنفدراسیون آسیا، تعداد سهمیه کشورها را تعیین خواهد کرد.
نکته قابلتوجه دیگر اینکه درصورتیکه رنکینگ فوتبال باشگاهی ایران در این رنکینگ معروف به رنکینگ MA در همین رتبه یعنی رتبه پنجم باقی بماند این موضوع نیز میتواند روی تعداد و نحوه صعود تیمهای ایرانی نیز تاثیرگذار بوده و از این لحاظ تغییراتی را ایجاد کند.
فوتبال باشگاهی ایران که تا پیش از این تا چند فصل قبل از سهمیه ۳+۱ برخوردار بود امسال با نزول یکپلهای به سهمیه ۲+۲ رسید و درصورتیکه رتبه ایران در رده پنجم آسیا (سوم غرب آسیا) تثبیت شود این سهمیه برای دو فصل بعدی نیز ۲+۲ تثبیت خواهد شد.
گفتنی است لیگ قهرمانان آسیا در فصل ۲۴-۲۰۲۳ مطابق فرمت قبلی برگزار میشود و تغییرات جدید کنفدراسیون فوتبال آسیا، از فصل ۲۵-۲۰۲۴ به بعد اعمال خواهد شد.
- 16
- 2