به گزارش ورزش سه، پیتسو موسیمانه در روزهای ابتدایی حضور خود روی نیمکت استقلال، به شدت به انتقاد از وضعیت کیفی بازیکنان این تیم و البته شرایط بغرنج بدنی و ضعف در بدنسازی این تیم پرداخت. این رویه تقریبا به بخش ثابت و تفکیک ناپذیر نشستهای خبری این سرمربی با تجربه و پرافتخار در روزهای ابتدایی حضورش در استقلال تبدیل شده بود و البته حتی او چند بار مستقیماً به انتقاد از کیفیت بازیکنان تیمش پرداخته و به وضوح اشاره کرد که استقلال برای کسب موفقیت در فصل جاری به تقویت اسکوات و جذب بازیکنان جدید نیاز دارد.
این رویه متفاوت و در برخی موارد تعجببرانگیز از سوی موسیمانه در حالی تکرار میشد که هواداران استقلال در فصل تابستان تصور میکردند این تیم یکی از بهترین اسکوادهای حتی تاریخ خود را در اختیار دارد و اضافه شدن چند ستاره بزرگ و جدید و تقریباً حفظ شاکله تیم نایب قهرمان فصل قبل باعث شده بود آنها به شدت به کسب نتایج درخشان و عملکردی موفقیت آمیز در فصل جاری امیدوار شوند. اما فصل با جواد نکونام اصلاً خوب آغاز نشد و در نهایت شکست در دربی و البته باخت در خانه السد باعث شد پرونده این سرمربی جوان خیلی زودتر از حد انتظار در فصل جاری بسته شود. این اتفاق در حالی رخ داد که جواد نکونام فصل گذشته با کسب ۶۷ امتیاز و در شرایطی که تا هفته پایانی مدعی کسب عنوان قهرمانی بود، در نهایت به رده دوم رضایت داد و اغلب هواداران استقلال حداقل از نتایج این تیم در سال گذشته راضی بودند.
به همین علت هواداران استقلال در روزهای ابتدایی حضور پیتسو موسیمانه روی نیمکت این تیم. ایراد چندانی بابت مصاحبههای او و انتقادات سریالی و شدید این سرمربی نسبت به وضعیت استقلال نگرفتند. اما حالا و بعد از گذشت چند هفته و به خصوص تعطیلات اخیر فیفادی، به تدریج روند انتقادات از عملکرد این سرمربی نیز در بین هواداران آغاز شده است. استقلال امشب در شرایطی به مصاف پاختاکور در لیگ نخبگان آسیا رفت که کسب پیروزی در این دیدار میتوانست شانس این تیم برای حضور در مرحله بعدی را به شدت افزایش دهد. سرمربی باتجربه استقلال دوباره در این مسابقه از سیستم سه دفاعه استفاده کرد و البته به نظر میرسید در نیمه اول تمرکز این تیم روی نفوذ دو فولبک سمت چپ و راست و خلق موقعیت از این مسیر باشد. بازگشت رامین رضاییان به ترکیب اصلی، نوید خلق موقعیتهای گلزنی بیشتری را به استقلال میداد اما آبیها در یکی از بدترین شبهای فصول اخیر خود و در شرایطی که موقعیت چندانی روی دروازه پاختاکور خلق نکردند، در نهایت به تساوی بدون گل رضایت داده و نتوانستند از این دیدار حساس و سرنوشتساز، سه امتیاز تعیین کننده را صید کنند.
نکته عجیب اینکه استقلال در طول ۹۰ دقیقه به هیچ وجه پلن و برنامه خاصی برای طراحی حملات همه جانبه روی دروازه پاختاکور نداشت و معدود فرصتهای نصفه و نیمه این تیم نیز روی ارسالهای رامین رضاییان تقریبا از هر نقطه زمین روی دروازه حریف ایجاد میشد. خط میانی این تیم اصلاً طراوتی نداشت و این تیم به ندرت از روی ارسالهای عمقی توانست حتی به سمت دروازه پاختاکور نزدیک شود. استفاده از دو مهاجم مکمل نیز طرح چندان مناسبی برای خلق موقعیت روی دروازه پاختاکور نبود و گوستاوو بلانکو که در این فصل اصلاً حتی بازیکنی شبیه به ستاره سال گذشته نبوده. نتوانست نقش موثری در محوطه جریمه پاختاکور ایفا کند.
مدافعان میانی استقلال به خصوص رافائل سیلوا نیز در چند صحنه متزلزل ظاهر شدند و اگر تیمی با کیفیتتر از پاختاکور امشب در مقابل استقلال به میدان میرفت، حتی امکان داشت شاهد شکست دوباره این تیم در لیگ نخبگان آسیا باشیم. حالا مدت قابل توجهی از زمان انتصاب موسیمانه به عنوان سرمربی جدید استقلال سپری شده و دیگر میتوان او را مسئول عملکرد ضعیف و بیبرنامه آبیپوشان در مسابقه امشب توصیف کرد. اگرچه سرمربی باتجربه استقلال در هفتههای اخیر روی جذب مهاجم جدید تاکید داشته و در واقع مشکل اصلی استقلال را فقدان یک گلزن بالفطره و قاتل در محوطه جریمه توصیف کرده، اما مسابقه امشب نشان داد این تیم ضعف اساسی و مبرمی در خلق موقعیت گلزنی دارد و حتی شاید جذب یک مهاجم جدید نیز گره چندانی از کار استقلال در ادامه فصل باز نکند.
البته یک سرمربی بزرگ و باتجربه مثل پیتسو موسیمانه از اعتبار و فرصت کافی بین هواداران استقلال برای کسب نتیجه در ادامه فصل برخوردار خواهد بود. تغییرات متوالی روی نیمکت استقلال در سالهای اخیر باعث شده آنها تمایل چندانی به تکرار این اتفاق در ادامه فصل نداشته باشند و به همین علت به نظر میرسد موسیمانه باز هم از زمان لازم برای اثبات شایستگی و صلاحیت خود برای حضور نیمکت استقلال برخوردار خواهد بود.
اما این سرمربی آفریقایی حتماً خودش هم قبول دارد که به جز ضعف در برخی نقاط ترکیب و البته بدنسازی نامناسب، این تیم اشکالات فنی و اساسی قابل توجه دیگری دارد که تنها به دست خود این سرمربی مرتفع خواهد شد.
چهار تعویض همزمان در اواسط نیمه دوم مؤید آن بود که خود موسیمانه نیز از عملکرد استقلال رضایت کافی ندارد و البته بازیکنان جانشین نیز تاثیر خاصی در ادامه بازی روی سبک بازی آبیپوشان نداشتند. اصرار به ارسال از جناحین و نقش آفرینی بیش از اندازه ابوالفضل جلالی و رامین رضاییان روی تمام حملات استقلال، مؤید آن است که این تیم هنوز به بلوغ تاکتیکی کامل و توانایی ایجاد تنوع در خلق حملات روی دروازه حریفان نرسیده و کار سختی برای برطرف کردن این معایب محسوس در ادامه فصل بر عهده موسیمانه خواهد بود.
فصل هنوز برای استقلال تمام نشده و حتی این تیم در لیگ نخبگان آسیا نیز از فرصت کافی برای کسب جواز صعود به دور بعدی برخوردار است. اوضاع در لیگ نیز اگرچه چندان مساعد نیست اما کسب چند پیروزی متوالی میتواند استقلال را حتی به جمع مدعیان اضافه کند. اما نمایشی که امشب تیم پیتسو موسیمانه ارائه داد، چندان امیدوارکننده نبود و هواداران این تیم همچنان در انتظار بروز تغییراتی محسوس و یک انقلاب واقعی در سبک بازی استقلال خواهند ماند.
البته استقلال در چند بازی اخیر از اغلب جهات، فقط کمی بهتر شده و نمایش این تیم در برخی دقایق امیدوار کننده بوده. اما آنها برای تبدیل شدن به یک تیم مدعی و باکیفیت به خصوص در لیگ نخبگان آسیا، مسیر طولانیتری را در پیش دارد و تنها چند درجه پیشرفت برای استقلال و هواداران تیم اصلاً کافی نیست.
***
گاریدو و پرسپولیس: رویارویی با یک واقعیت تلخ!
سبک بازی قابل پیشبینی پرسپولیس و تکرار اشتباهات مسابقات قبل؛ این تیم در حد لیگ نخبگان آسیا نیست.
پنجمین دیدار این فصل پرسپولیس در لیگ نخبگان آسیا نیز بدون کسب پیروزی برای این تیم به اتمام رسید و حالا شانس صعود تیم گاریدو به دور حذفی به وضوح کاهش یافته است. دقیقا سناریوی چند بازی قبلی در این دیدار نیز برای پرسپولیس تکرار شد و همانند مسابقه برابر پاختاکور و الغرافه، آنها بازی برده را با تساوی عوض کردند. شکل تکراری باز شدن دروازه این تیم، عقب کشیدن محسوس و بیدلیل بعد از زدن گل اول، فضای بزرگ بین مدافعان میانی و خط هافبک و البته مدل قابل پیشبینی حملات، باعث شده گاریدو مورد انتقادات شدید هواداران پرسپولیس قرار بگیرد.
یک- سناریوی تلخ و عذاب آور این فصل پرسپولیس در لیگ نخبگان آسیا در مسابقه امشب برابر الریان نیز دوباره تکرار شد. پرسپولیس که در نیمه اول با پرس شدید موفق به بازیسازی در زمین حریف و در نهایت گلزنی شده بود، بلافاصله بعد از پیش افتادن از حریف دوباره عقب کشیده و نتوانست برتری عددی خود را در زمین الریان حفظ کند. این روند در نیمه دوم نیز ادامه یافت و در دقایقی که تیم گاریدو اصلاً نمایش خوبی ارائه نمیداد، دروازه این تیم روی یک اتفاق عجیب در خط دفاعی و ضعف مفرط مدافعان میانی تیم در پوشش بازیکنان حریف باز شد تا بعد از بازی برابر پاختاکور و الغرافه، برای سومین بار این اتفاق در لیگ نخبگان آسیا تکرار شود.
دو- فاصله وحشتناک بین هافبکهای دفاعی پرسپولیس و مدافعان وسط این تیم در این فصل در لیگ نخبگان آسیا، از دلایل اصلی عدم موفقیت این تیم در ثبت کلینشیت بوده است. در مسابقه امشب برابر الریان و به خصوص در نیمه دوم، بارها یک حفره عمیق و یک فضای قابل توجه در پشت محوطه جریمه پرسپولیس ایجاد شده و از این مسیر بود که الریان توانست روی دروازه این تیم خلق موقعیت کند. فراموش نکنیم در بازی با الاهلی و پاختاکور نیز مشابه همین اتفاق رخ داده بود و آهستگی و کندی هافبکهای دفاعی پرسپولیس و البته تاکتیک غیر قابل قبول گاریدو باعث شده حریفان این تیم به راحتی از این مسیر روی دروازه پرسپولیس در این فصل خلق موقعیت کنند. البته عجیب اینجاست که کادر فنی تیم هنوز هیچ راه حلی برای برطرف کردن این مشکل اساسی پیدا نکرده است.
سه- پرسپولیس در چند فصل اخیر و البته زیر نظر گاریدو تمایل زیادی به خلق مثلث در جناحین و ایجاد موقعیت روی دروازه حریفان با استفاده از فضای دو سمت خط دفاعی تیم رقیب داشت. اما غیبت اوستون اورونوف در اغلب بازیهای این فصل باعث شده پرسپولیس از طراوت لازم برای ایجاد موقعیت گلزنی روی دروازه حریفان برخوردار نباشد و فرشاد احمدزاده در بازی امشب نتوانست این مشکل پرسپولیس را در دقایق حضورش در میدان حل کند. اورونوف برخلاف نیم فصل دوم سال گذشته در این فصل و به جز چند بازی ابتدایی نقش خاصی در ترکیب پرسپولیس نداشته و غیبت او از مشکلات اساسی سرمربی این تیم لقب گرفته است.
چهار- در یک دهه اخیر، استحکام خط دفاعی پرسپولیس احتمالاً مهمترین عامل موفقیتهای سریالی این تیم لقب گرفته است. اما در این فصل و در لیگ نخبگان آسیا شرایط کاملاً متفاوت بوده و برای درک این مشکل فقط کافی است به لحظه باز شدن دروازه پرسپولیس نگاه کنید. عدم تمرکز مدافعان کناری در جایگیری درست باعث شد بازیکنان الریان به راحتی یک فضای بزرگ و قابل توجه در سمت چپ میدان پیدا کنند و در ادامه یک ارسال دقیق در میانه محوطه جریمه و در شرایطی که هیچ از بازیکنان سر جای خود قرار نداشتند. به اشرف بنشرقی اجازه داد تا به راحتی و بدون مزاحم دروازه پرسپولیس را باز کند. مرور این صحنه نشان میدهد که قرمزپوشان حتی از رعایت ابتداییترین اصول دفاعی نیز ناکام بودند و در حقیقت چنین تیمی فرصت چندانی برای کسب موفقیت در لیگ نخبگان آسیا ندارد.
پنج- قرمزپوشان در این فصل تنها سه گل از روی کرنر و اوت دستی به ثمر رساندهاند که همین آمار مؤید ضعف اساسی این تیم در خلق موقعیت و تنوع تاکتیکی در بخش هجومی است. اما تعویضهای گاریدو در این دیدار یکی از دلایل اصلی ناکامی این تیم در کسب پیروزی بود. در شرایطی که در نیمه دوم غیبت یک بازیکن خلاق و با توانایی ارسال پاس عمقی در ترکیب این تیم به وضوح حس میشد، نه یاسین سلمانی تا دقیقه ۹۰ در میدان حضور پیدا کرد و نه دیگر بازیکنان تعویضی توانستند تغییری در جریان بازی ایجاد کنند. در اوایل فصل و به خصوص در دربی مقابل استقلال، نتیجه بازی با تعویضهای گاریدو تغییر کرد، اما در هفتههای اخیر او نتوانسته شرایط را در نیمه دوم به سود تیمش تغییر دهد.
شش- لوکاس ژوآئو در دقایق حضور در میدان عملکرد مثبتی داشته و چند بار با پرس شدید روی مدافعان الریان، برای دیگر مهاجمان پرسپولیس فضای مناسبی ایجاد کرد. اما گاریدو باز هم در اواسط نیمه دوم این بازیکن را تعویض کرد و حضور علی علیپور در پست مهاجم نوک و اضافه شدن عیسی آل کثیر، همانند دفعات قبل بینتیجه و بیاثر بود. علی علیپور در نیمه اول با تیزهوشی خود پاس تنها گل تیمش را برای فرشاد فرجی ارسال کرد، اما تغییرات گاریدو در نیمه دوم بیاثر بود و مرور این نتایج و سبک بازی پرسپولیس، نشان میدهد این تیم حداقل در لیگ نخبگان به هیچ عنوان در قواره یک تیم مدعی بازی نمیکند.
- 11
- 5