از امشب مرحله یکچهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا با برگزاری ٢ دیدار میان تیمهای سویا - بایرن مونیخ و یوونتوس-رئال مادرید آغاز میشود و فردا شب نیز با ٢ مسابقه دیگر بین لیورپول - منچسترسیتی و بارسلونا - رم ادامه پیدا میکند. قبل از شروع این مرحله و برگزاری بازیهای دور رفت با حضور ٣ تیم اسپانیایی، ٢ تیم انگلیسی، ٢ تیم ایتالیایی و یک تیم آلمانی با جلال چراغپور همکلام شدیم تا تحلیل این کارشناس فوتبال را از شانس این ٨ تیم برای رسیدن به جام قهرمانی این رقابتها بدانیم. در ادامه مشروح صحبتهای چراغپور را در گفتوگو با «شهروند» میخوانید.
رئال مادرید؛ قوه ادراک کهکشانیها
پیشرفت رئال مادرید نسبت به ابتدای فصل احساس میشود؛ چون ستارههای این تیم از سایه بیرون آمدند و گویی رئال نو شده است. در چند سال اخیر حتی وقتی رئال در لالیگا نتایج خوبی نگرفته، در لیگ قهرمانان به افتخارات خود ادامه داده و این هم دلیل خاص خودش را دارد. این اتفاق فقط به رئال برنمیگردد و در تمام دنیا همینطور است که وقتی تیمها در کشور خودشان بازی میکنند، بازی با حریفان برایشان تکرار میشود و بازیکنان از نظر قوه ادراک به مرور در فصل پیشرفت میکنند. این قوه ادراک باعث میشود
تا در اواسط و اواخر فصل ناخودآگاه تیمها به یکدیگر نزدیکتر شوند؛ چون دستشان برای هم رو میشود. برعکس در لیگ قهرمانان فضا برای هر تیمی غریبه است و رئال که از نظر من منظمترین و پرمهرهترین تیم دنیاست، آنجا موفق میشود. وقتی به بخشهای مختلف زمین نگاه میکنیم، هر بازیکن رئال برای خودش یک ستاره است و به معنای واقعی آنها کهکشانی هستند. زیدان هم سطح تفکر رئال را بالا برده و پاسهای بیارزش را از این تیم گرفته است. من معتقدم باز هم رئال بیشترین شانس را برای قهرمانی دارد.
بارسلونا؛ چکیده مینیاتورشده جهان
بارسلونا را میتوان تیم چکیده مینیاتورشده جهان نامید. انگار بازیکنان این تیم فراموش کردهاند چیزی به نام شوت هم وجود دارد. آنها اصلا نیازی به شوت ندارند و همواره برای گلزنی نزدیک به دروازه میشوند. حتی میتوان گفت بارسلونا نوع سومی برای پاسدادن در فوتبال دنیا ابداع کرده است. آنها قرعه خوبی هم در این مرحله دارند و میتوانند به راحتی رم را شکست دهند. مسی و یارانش در اروپا با توجه به همان قوه ادراک که در بالا توضیح دادیم، کار راحتتری از اسپانیا برای گلبارانکردن حریفان خود دارند و در اسپانیا کارشان سختتر است.
یوونتوس؛ تأسی از فوتبال بیمار ایتالیا
فوتبال ایتالیا وضع بیمارگونهای پیدا کرده و این اتفاق هم دلایل واضحی دارد. میزان سرمایهگذاری در لیگ این کشور پایین آمده، در حالی که تا چند دهه قبل بهترینهای جهان نخستين مقصدشان ایتالیا بود. استعداد فوقالعادهای در فوتبال ایتالیا دیده نمیشود چون تعداد خریدهای درجه دوم تیمهای این کشور افزایش پیدا کرده و جلوی رشد بازیکنان داخلی را گرفته است. با این حال یوونتوس توانسته خودش را در این فضا مثل گذشته حفظ کند و مهرههای باکیفیتی هم در اختیار دارد. تنها تیمی که در ایتالیا همچنان فوتبال تماشایی دارد، یوونتوس است اما برابر رئال کار سختی خواهد داشت.
لیورپول؛ کلوپ شگفتیساز
لیورپول از نظر مهرهای هیچ شباهتی به تیمی که در گذشته قهرمان اروپا شده بود، ندارد. با این حال حضور یورگن کلوپ روی نیمکت این تیم باعث میشود تا توازن میان لیورپول و سایر تیمهای حاضر در این مرحله ایجاد شود. او یک مربی تجدیدنظرکن محسوب میشود که روی هر بازیکنی در هر تیمی نظر خودش را اعمال میکند. کلوپ قبلا یک مربی شگفتیساز بوده و حضورش در این مرحله میتواند حادثهساز باشد.
آ.اس.رم؛ دیگر خوشفرم نیست
رم روزهایی خوشفرمترین فوتبال دنیا را بازی میکرد اما امروز دیگر شباهتی به آن تیم ندارد. مربیان جوان ایتالیایی نتوانستند تیمهایی مثل رم را مانند گذشته هدایت کنند و جای خالی امثال چزاره مالدینی و کاپلو حس میشود. به طور عادی کسی برای رم مقابل بارسلونا شانسی قایل نیست. ما میتوانیم دوسوم فوتبال را پیشبینی کنیم و یکسوم دیگر به حوادث و اشتباهات داوری برمیگردد؛ پس رم هم شاید با توجه به این یکسوم شانس صعود داشته باشد.
منچسترسیتی
پپ مجموعهای از ایدهها است
منچسترسیتی با مربی بزرگی مثل گواردیولا حالا به قهرمانی در اروپا هم فکر میکند. گواردیولا در هر بخشی یک دیدگاه دارد. او را میتوان مجموعهای از ایدهها دانست؛ چیزی که مربیان ایرانی ندارند. حرکات درون تیمی منچسترسیتی بسیار پیشرفته است و میتواند امیدوار باشد. با این حال این تیم از فوتبال انگلیس میآید که به جز ٣، ٤ تیم مطرح استعداد نابی دیگر در آن نیست. وقتی لیگ انگلیس را با لالیگا مقایسه کنیم، متوجه سطح پایینتر آن میشویم. از سویی منچسترسیتی ستاره شاخصی در ترکیب تیم خود ندارد و به صورت تیمی موفق بوده است. همه این موارد نشان میدهد شاید سیتی در صورت برخورد با یک تیم بزرگتر نتواند از ٤ تیم
بالاتر برود.
بایرن مونیخ؛ مثل آلمان در فوتبال ملی
روح فوتبال آلمان را میتوانید در بایرنمونیخ ببینید و پله اول فوتبال ژرمنها همواره این تیم بوده و هست. آنها چارچوب مشخص و قالب تیمی خودشان را دارند. همانطور که تیمملی آلمان هم اکنون روی اوج است و در جامجهانی مدعی محسوب میشود، بایرنمونیخ نیز مثل همیشه سطح بالایی دارد. آنها حتی وقتی از بازیکنان خارجی هم در تیم خود استفاده میکنند، ستارههای کشورهای دیگر را وارد چرخدنده فوتبال آلمان میکنند. مثلا دیگر ریبری و روبن در ترکیب بایرن نشانهای از فوتبال فرانسه و هلند ندارند.
سویا؛ خطرناک در کلاس بالاتر
سویا شاید تنها تیم نسبتا ناشناخته در این مرحله باشد اما فوتبال اسپانیا همیشه خطرناک است. بایرنمونیخ که در اسپانیا بازی میکند، باید مراقب این تیم که در لیگ اروپا بارها قهرمان شده، باشد. آنها اصلا از پیش باخته نیستند و حالا هم که یک کلاس بالاتر آمدند و به جای لیگ اروپا در لیگ قهرمانان مدعی هستند. این نشان از بهبود کیفیت سویا دارد و آنها میتوانند با استفاده از نقاط ضعف بایرن حتی به پیروزی هم فکر کنند. با این حال من شانس چندانی برای سویا حتی در اسپانیا مقابل بایرنمونیخ قایل نیستم.
- 10
- 5