روزنامه شهروند نوشت: «عمق فاجعه قرارداد ویلموتس با فدراسیون فوتبال هنوز به صورت دقیق برای مردم و جامعه فوتبال تشریح نشده است. همه در حال حساب و کتاب درباره همین پرونده شکایت ٦,٢میلیون یورویی او هستند. اما خرابیهای به جا مانده از این قرارداد ننگین باز هم برای فوتبال ایران ادامه خواهد داشت. او علاوه بر غرامت سنگینی که خودش از فدراسیون میگیرد، فوتبال کشور ما را در لبه پرتگاه و یک فاجعه اقتصادی دیگر هم قرار داده که آن از دسترفتن درآمد قابل توجه صعود به جام جهانی و جام ملتهای آسیاست.
ویلموتس چقدر پول گرفت!
کل پولی که مارک ویلموتس و دستیارانش در مدت زمان کوتاه همکاری از فدراسیون فوتبال دریافت کردند طبق اعلام رسمی بازپرس سازمان بازرسی کل کشور نزدیک به ٢میلیون و ٣٠٠هزار یورو بوده است؛ یعنی فدراسیون فوتبال تا دی ماه گذشته به این مربی بلژیکی نزدیک به ٣٥میلیارد تومان پول پرداخت کرده است. تنها برای کمتر از یک ماه حضور فیزیکی در ایران این مبلغ با استقراض از شرکت شستا به ویلموتس و دستیارانش پرداخت شد. البته قبل از پول شستا مدیران فدراسیون پرداختیهای نقدی به سرمربی وقت تیم ملی داشتهاند و در نهایت تا زمان ترک تیم ملی در مجموع همان ٣٥میلیارد تومان پرداختی انجام شده است.
تکلیف مالیات ویلموتس چه شد؟
یک مسأله غیر قابل قبول برای جامعه فوتبال مربوط به مالیات قرارداد ویلموتس است. مدیران فدراسیون در شرایطی که به اداره مالیات بدهی مالیاتی ٩٠میلیارد تومانی داشتند، در این قرارداد تعهد میکنند که مالیات حدود ٧,٥میلیارد تومانی ویلموتس را هم خودشان پرداخت کنند؛ مسألهای که مسئولان سازمان بازرسی و کارشناسان حقوقی ایرادهای حقوقی بزرگی از آن گرفتهاند. البته مهدی تاج تأکید کرده این کار قانونی انجام شده و بر عهده گرفتن مالیات ویلموتس اشتباه نبوده است. اما هر چه هست این مسأله ٧.٥میلیارد تومان دیگر به بدهی مالیاتی ویلموتس اضافه کرد.
هزینه اضافه بر محکومیت فیفا!
با شکایت مارک ویلموتس از ایران به فیفا این مربی توانست فدراسیون را به پرداخت ٦میلیون و ٢٠٠هزار یورو محکوم کند. اتفاقی که سروصدای زیادی در محافل ورزشی به راه انداخته و تمام مسئولان امضاکننده این قرارداد را دادگاهی و پای وزیر ورزش را برای ارایه توضیحات به مجلس باز کرده است. با توجه به قیمت روز یورو فدراسیون بیپول فوتبال ایران باید رقمی نزدیک به ١٧٠میلیارد تومان پرداختی به این مربی داشته باشد. طبق رأی فیفا مهلت پرداخت مبلغ ٣٠ روز است اما مسئولان فوتبال کشور تصمیم قطعی را برای اعتراض به رأی کمیته تعیین وضع فیفا در شرایطی اتخاذ کردهاند که هر روز زوایای پنهان دیگری از مشکلات حقوقی این قرارداد در رسانهها منتشر میشود. به این ترتیب با شکایت فدراسیون مشخصشدن رأی پرونده در چند ماه بعد از سوی دادگاه CAS طبیعی است که باز هم فوتبال ایران برای این زمان خریدن یک ضرر مالی ٤٠٠ تا ٥٠٠هزار یورویی دیگر هم بکند؛ یعنی با احتساب هزینههای دادرسی، دریافت جزئیات رأی، استخدام وکلای جدید و تمامی این داستانها یک هزینه حدود ١٣میلیارد تومانی دیگر هم به فوتبال کشور تحمیل میشود.
فاجعه بزرگتر میشود
تنها نکتهای که این روزها در فوتبال ایران درباره آن حرف زده میشود همین داستان ٢,٣میلیون یورو پرداختی به ویلموتس و ٦.٢میلیون یورو حکم محکومیت ایران است. هنوز بسیاری از اهالی فوتبال نتوانستهاند عمق این فاجعه را درک کنند. در چنین وضعیتی همه باور دارند که فوتبال ایران توانایی پرداخت این مبلغ به ویلموتس را ندارد و همه امیدوار به شکستهشدن رأی در دادگاه CAS هستند. اما اگر فکر میکنید ضرر مارک ویلموتس برای فوتبال ایران فقط همین ٨.٥میلیون یورو است، سخت در اشتباه هستید. او با نتایج ضعیفی که با تیم ملی گرفت و فسخ قرارداد به صورت رسمی فوتبال کشور را در لبه پرتگاه قرار داده است. نتایج ضعیف او باعث شده که ایران در نخستین مرحله مقدماتی جام جهانی و انتخابی جام ملتهای آسیا در رتبه سوم گروه خود پایینتر از عراق و بحرین قرار بگیرد. به این ترتیب تیم ملی برای صعود به مرحله بعدی محکوم به پیروزی در هر چهار مسابقه پیش روی خود است. اگر این اتفاق رخ ندهد آن وقت شاهد یک فاجعه تاریخی اقتصادی دیگر هم خواهیم بود.
هزینه اسکوچیچ اضافه شد
رفتن ویلموتس باعث شد که دراگان اسکوچیچ که کارنامه مربیگری درخشانی نداشته و در فوتبال جهان هم شناخته شده نیست، هدایت تیم ملی را برعهده بگیرد. این مربی کروات کار بسیار سختی با تیم ملی دارد و با این که همه میدانند کار سخت است اما این انتظار وجود دارد که فوتبال ملی ایران را از بحرانی که در آن گرفتار شده خارج کند. اسکوچیچ قراردادی ٣,٥ ساله تا پایان جام ملتهای آسیا ٢٠٢٣ با فدراسیون به امضا رسانده و با این که بسیاری از حقوقدانها تأکید دارند قرارداد خوب ریالی و مرحلهای با او به امضا رسیده اما فدراسیون که حالا به پرداخت کل پول سه سال قرارداد ویلموتس محکوم شده، در مرحله اول باید معادل ریالی ٢٠٠هزار یورو هم به اسکوچیچ برای مرحله اول قرارداد بپردازد. البته گفته میشود به علت تعویق مسابقات ملی اسکوچیچ و فدراسیون مذاکراتی برای دریافت مبلغ بیشتر با فدراسیون انجام خواهند داد. ضمن این که اگر تیم ملی از گروه خود صعود کند قرارداد وارد مرحله دوم میشود و از آن موقع به بعد قطع همکاری با اسکوچیچ هزینههای سنگینی خواهد داشت.
٤٥میلیارد تومان دیگر میپرد!
حالا اما حسابش را بکنید که در بدترین حالت ممکن تیمملی به جام جهانی صعود نکند. علاوه بر فجایع فنی و نسلسوزی در فوتبال ایران، این اتفاق باعث میشود که پاداش چند میلیون دلاری جام جهانی قطر که فیفا به تیمهای صعودکننده پرداخت میکند را هم از دست بدهیم و اشتباه ویلموتس تأثیر بسیار زیادی در قرارگرفتن تیم ملی در این موقعیت بسیار بد داشته است. با محاسبه درآمدهای فدراسیون از مسابقات مقدماتی جامجهانی و پاداشی که فیفا برای تیمهای صعودکننده به جام جهانی در نظر میگیرد، اگر تیم ملی موفق به حضور در جام جهانی نشود، ما شاهد فاجعه از دست رفتن حداقل ١٢میلیون دلار دیگر خواهیم بود. اگر این مبلغ را با نرخ امروز دلار محاسبه کنیم حداقل ٢٧٠میلیارد تومان ضرر دیگر به خاطر عدم صعود به جام جهانی خواهیم داشت. اگر تیم ملی در همین مرحله از انتخابی جام جهانی حذف شود که ایران شانس حضور در جام ملتهای آسیا چین و درآمدزایی حداقل ٢میلیون دلاری از این رقابتها را هم از دست میدهد. یعنی حذف از این مرحله حداقل یک ٤٥میلیارد تومان دیگر به فوتبال کشور ضرر میزند.
٥٥٥ میلیارد تومان ضرر کردیم!
تا به همین حالا ضرر رسمی حدود ٢٤٠میلیارد تومانی از عقد تا فسخ قرارداد با ویلموتس برای فوتبال ایران قطعی است. اما جامعه فوتبال ایران دقت کند که اگر به جام جهانی قطر و جام ملتهای آسیا صعود نکنیم هم یک ضرر ٣١٥میلیارد تومانی دیگر هم به خاطر فاجعه ویلموتس برای فوتبال کشور اتفاق خواهد افتاد. در نظر داشته باشید که در این موارد تنها مسائل کلی بررسی شده است و وارد مسائل مالی جزئی فوتبال ملی که آن هم هزینههای هنگفتی دارد نشدهایم. در واقع ویلموتس تا به اینجا که در خطر حذف هستیم ٥٥٥میلیارد تومان به فوتبال ایران ضرر زده است!»
افشای جزئیات جلسه محرمانه هیئت رئیسه فدراسیون علیه سازمان بازرسی/یک یورو از پول ویلموتس را هم نمیدهیم!
اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال به صورت پنهانی در دفتر کار مهدی تاج روبه روی پارک ملت تشکیل جلسه دادند.
به گزارش جام جم؛ سازمان بازرسی پرونده ۸ مسوول فدراسیون فوتبال را که امضای آنها پای قرارداد مارک ویلموتس دیده میشود، به قوه قضائیه داد. این اقدام در راستای همان ضبط اموال و پرداخت پول غرامت ناشی از قرارداد ویلموتس با فدراسیون بوده است.
روز گذشته سایتهای خبری به افشای نام ۸ مدیری که نامشان به قوه قضائیه داده شده، پرداختند، اما در این بین یک اشتباه صورت گرفته بود. نام این ۸ نفر مهدی تاج به عنوان رئیس و حیدر بهاروند، لیلا صوفیزاده، محمود اسلامیان، کاظم طالقانی، هدایت ممبینی، محمود شیعی و فریدون اصفهانیان اعلام شد، اما گویا یک اشتباه وجود دارد.
خبرهای رسیده از داخل فدراسیون حکایت از آن دارد نام شیعی در لیست نیست چرا که او در روز امضا غایب بوده است! در عوض، نام ابراهیم شکوری دبیر کل جوان فدراسیون پای تائید قرارداد دیده میشود. او به جای ساکت پشت میز دبیرکلی نشست، اما در تمام دوران حضورش، همواره این بحث مطرح بود که تنها ماشین امضازنی است و همه کاره در پشت پرده، خود ساکت است. شکوری حالا ناخواسته وارد این بازی شده و باید بابت قرارداد امضا شده با ویلموتس، جواب پس دهد. ولی اتفاقات دیگری هم در این بین رخ داده است.
یک یورو هم نمیدهیم!
اعضای هیاترئیسه فدراسیون فوتبال به صورت پنهانی در دفتر کار مهدی تاج روبهروی پارک ملت تشکیل جلسه دادند. محور این جلسه ضبط اموال آنها و پرداخت پول غرامت ویلموتس بود. مهدی تاج و تمام حاضرین در این جلسه ساعتی بحث کردند و در نهایت به نتیجه مشخصی رسیدند. حرف یکصدای آنها این بود؛ «یک یورو از پول ویلموتس را هم نمیدهیم.»
مهدی تاج در آخرین مصاحبهاش به کنایه گفته بود «مگر درآمدهایمان را به خودمان دادهاند که حالا پول قرارداد ویلموتس را بدهیم؟!»
علیه قوانین
در جلسه غیررسمی هیاترئیسه فدراسیون با مهدی تاج، اما اتفاقات دیگری هم افتاد. بحثهایی که شاید خطرناک باشد. در این جلسه مطرح شد طبق قوانین فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا، گرفتن پول قرارداد ویلموتس از آنها خلاف قانون است و میتواند تبعاتی برای فوتبال ایران داشته باشد. در واقع بحثها به نوعی علیه سازمان بازرسی بود که تاکید دارد باید پول قرارداد توسط مسببین امضای آن پرداخت شود.
مهدی تاج در جلسه گفت: «در قوانین فیفا و afc هست؛ عوایدی که مدیران و روسا نصیب فوتبال میکنند، متضمن پرداخت بدهیهای آنهاست و این یعنی حق با ماست، چون درآمد زیادی برای فوتبال داشتیم.» اعضای هیاترئیسه در جلسه یک حساب و کتاب مالی کردند و گفتند در ۸ سال گذشته حدود ۳۰ میلیون دلار برای فدراسیون درآمد کسب کردهاند و بنابراین نباید یورویی به ویلموتس بدهند.
۷/۵ میلیون یورو در فیفا داریم
جمعبندی در این نشست پرداخت پول ویلموتس از یوروهای ایران در فیفا بود. البته بماند که هر بار مسوولان یک رقم از منبع مالی ایران در فیفا میدهند؛ یک بار میگویند ۵ میلیون یورو و یک بار حرف از ۱۰میلیون دلار است. در جلسه غیررسمی اعضای هیاترئیسه هم رقم ۷/۵ میلیون یورو اعلام شد.یکی از اعضا گفت: «۶ میلیون یورو در حساب بود که فیفا به خاطر شیوع کرونا کمک ۱/۷ میلیون یورویی هم به فدراسیون داشت و در حال حاضر ۷/۵ میلیون یورو در حساب موجود است.» البته تاکید اعضای هیاترئیسه این بود که فدراسیون شانس زیادی برای شکستن رای فیفا دارد. تاج هم تاکید داشت به دلیل قوانین مالی سوئیس و دادگاه عالی ورزش که نسبت به فیفا متفاوت است، به احتمال فراوان رقم به شکل چشمگیری کاهش پیدا میکند.
دیروز یک منبع آگاه گفت احتمال اینکه رقم تا ۴ میلیون یورو کاهش پیدا کند وجود دارد.
فرامرزیان: وزارت ورزش خسارت قرارداد ویلموتس را نمیپردازد
معاون منابع مالی و توسعه پشتیبانی وزیر ورزش و جوانان گفت: به هیچ وجه امکان پرداخت غرامت قرارداد سرمربی پیشین تیم ملی از سوی وزارت ورزش وجود ندارد.
به گزارش ایرنا، «ژاله فرامرزیان» امروز (دوشنبه) در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت برای تشریح اقدامات حوزه معاونت منابع مالی و توسعه پشتیبانی وزارت ورزش و جوانان برگزار شد، آخرین فعالیتهای صورت گرفته در این حوزه را تشریح کرد.
در این نشست فرامرزیان درباره قرارداد فدراسیون فوتبال با «مارک ویلموتس» اظهار داشت: «مهدی علینژاد» معاون توسعه ورزش حرفهای و قهرمانی وزیر ورزش در این باره صحبتهای لازم را انجام داده و اقدامات ما باید منطبق با قوانین باشد. به عنوان یک مسوول میگویم که قرارداد ویلموتس را ندیدهام.
وی افزود: وزارت اقتصاد و دارایی ما را ملزم کرده که کلیه قراردادها در سامانه ثبت شود. این از الزامات دولت است ولی واقعیت این است که فدراسیونها مستقل هستند و خودشان برنامهریزی میکنند. به آنها کمک میکنیم اما برنامهریزی با خود فدراسیونها است. دوستان به اشتباه فکر میکنند که دولت باید همه منابع را بدهد و آنها مدیریت کنند.
معاون وزیر ورزش افزود: فدراسیون فوتبال مسوول کاری است که انجام داده است. اگر تخلفی صورت بگیرد، باید این رقم جبران شود و خسارت را بپردازند. تاکنون فدراسیون فوتبال درخواست کمک از وزارت ورزش پیرامون پرونده ویلموتس نداشته است. به هیچ وجه پرداخت این رقم توسط وزارت ورزش ممکن نیست.
- 13
- 2