به گزارش فارس، فوتبال با حضور مربیان با دانش به صحنه جدال تفکرات متفاوت مبدل شده و این ورزش را به یک شطرنج نفسگیر تشبیه کرده است.در واقعیت فوتبال با نگرش و فلسفه مربیان به بازی جذابی مبدل شده که جهان را به دو نیم تقسیم کرده است.نیمی از جهان که فوتبال میبینند و نیمی که فوتبال نمیبینند.
در اختیار داشتن یک مربی با دانش یکی از اصول اصلی موفقیت به حساب میآید و باشگاه بزرگی چون بارسا،رئال،بایرن، یوونتوس، منچستر و دیگر غولهای اروپا با اتکا به این امر همواره در قله فوتبال اروپا و جهان خودنمایی میکنند.در دو دیدار نیمهنهایی لیگ قهرمانان اروپا قدرت انگیزه و تاکتیک را در نمایش بازیکنان لیورپول و تاتنهام در تحت تاثیر کلوپ و پوچتینو مشاهده کردید.
سیستم تحت تاثیر فلسفه
در فوتبال سیستمهای پایهای وجود دارد که شکل آرایش بازیکنان در میدان را نشان میدهد مثل ۲-۴-۴ یا ۳-۳-۴ یا ۲-۵-۳ که تا حدی بخشی از سیستمهای پایه به حساب میآیند.اما این سیستم زمانی رنگ و بوی خلاقیت و تفاوت به خود میگیرد که با فلسفه یک مربی شکل و بوی جدیدی به خود میگیرد.به فرض مثال تعریف وظایف جدید برای هر بازیکن در هر بازی نوع فلسفه و نگرش یک مربی را نشان میدهد.
آنچلوتی مربی به حساب میآید که ۲-۴-۴ لوزی را در میلان و رئال به شکل جدید به دنیای فوتبال معرفی کرد و آنتونیو کونته کاربردی جدید از سیستم ۲-۵-۳ را در یووه و ایتالیا در حالی که همه این سیستم را منسوخ شده میپنداشتند به دنیا عرضه کرد.پپ گواردیولا در بارسا فوتبالی بر پایه سیستم ۳-۳-۴ به نمایش گذاشت که هیچی تیمی یارای مقابله با آن را نداشت و همکنون هم با این روش و فلسفه من سیتی را دگرگون کرده که فقط خود او با تلفیق جوانی و چالاکی و حرکات بدون توپ و با همان تیکیتاکا قادر به انجام آن است.
الفبای انگیزشی در فوتبال
روحیه جنگ ستیزی و جدال با حریف به مانند جنگجویان اساطیری الگوی است که اسکولاری در روح بازیکنان خود جستجو میکند و با نمایش فیلم گلادیاتور پیش از بازیهای حساس برای شاگردانش بارها آنها را تهیج کرد و این فلسفه را به اجرا گذاشته بود.یورگن کلوپ مربی با انگیزه و با دانش لیورپول هم در چند فصل اخیر ستاره آنفیلدیها بوده است و در بازی مقابل بارسا به خوبی شاهد این انگیزه و روح تیمی در میدان بودیم.
البته در تیم لیورپول فلسفه کلوپ بیشتر از ستارهها مورد توجه است.مورینیو هم که با تفکرات سخت دفاعی و تکیه بر ضد حمله نمایش خاص با پورتو، چلسی و اینتر و رئال در اروپا به نمایش گذاشت که رفته رفته با ظهور سیستمهای تهاجمی که بیشتر مورد اقبال فوتبالدوستان و باشگاهها قرار گرفت در سایه ماند.خوزه در دورهای که هیچ تیمی یارای مقابل بارسا را نداشت با اتکا به بازی کنترلی تنها مربی بود که چند بار توانست فلسفه بارسا را از جام محروم کند.
در نهایت اینجا نتیجه که حاصل میشود اینکه تاکتیک بدون فلسفه و شرح وظایف و انگیزه تنها عدد و رقمی بیش نیست که حالت ایستادن بازیکنان در میدان را نشان می دهد و مابقی ماجرا به نوع نگرش مربی به فوتبال را در میدان به تصویر میکشد.
در این گزارش بحث در مورد این مقال نمیگنجد.در تصویر زیر بخشی از مربیان صاحب سبک را مشاهده میکنید که انقلابی در تاکتیک به پا کرده و عناوین مختلف و ارزشمندی را کسب کردهاند.
فرگوسن با ۴۹ قهرمانی در صدر عنواندارترین مربیان جهان مشاهده میشود.لوچسکو رومانیایی با ۳۲ جام دوم، مرحوم لوبانفسکی با ۳۰ جام، هیتسفلد سوئیسی که در بایرن همه را شگفت زده کرده بود با ۲۸ عنوان چهارم و اسکولاری برزیلی با ۲۶ عنوان پنجم است.
حضور مورینیو و گواردیولا در بین ۱۰ نفره اصلی هم یکی از اتفاقات قابل توجه است.
- 10
- 1