به گزارش دنیای اقتصاد، «تیم ملی فوتبال ایران در ۳۰ ماه گذشته تنها سه دیدار دوستانه داشته است. این سه بازی برابر ازبکستان، بوسنی و هرزگوین و سوریه برگزار شده و غیر از آن، تیم ملی ایران فقط در مسابقات رسمی به میدان رفته است. این در حالی است که به عنوان مثال تیم ملی ژاپن در بازه زمانی مشابه، هفت دیدار دوستانه برابر تیمهای کامرون، ساحل عاج، پاناما، مکزیک، کره جنوبی، جاماییکا و صربستان برگزار کرده است. درباره ضعف سیستماتیک فوتبال ایران برای برگزاری اردوها و مسابقات تدارکاتی زیاد صحبت شده اما این همه داستان نیست. بسیاری از دیگر کشورهای آسیایی در تورنمنتهای جانبی جذابی شرکت میکنند که به افزایش سطح قدرت آنها منجر میشود.
به عنوان مثال همین حالا اولین دوره مسابقات جام کشورهای عربی یا «عربکاپ» در قطر در حال برگزاری است؛ مسابقاتی که کارلوس کیروش و برانکو ایوانکوویچ هم با تیمهای ملی مصر و عمان در آن حضور دارند. این بازیها با حضور ۱۶ تیم در چهار گروه در حال برگزاری است و غیر از دو کشور یادشده، تیمهای قطر، عراق، بحرین، تونس، امارات، سوریه، موریتانی، مراکش، عربستان، اردن، فلسطین، الجزایر، لبنان و سودان در آن حضور دارند. چنان که میبینید دو تیم همگروه ایران در انتخابی جام جهانی یعنی لبنان و سوریه در این مسابقات حاضر هستند که قطعا به افزایش آمادگی آنها کمک خواهد کرد. سوریه اخیرا با دو گل موفق به شکست تونس شد که نتیجه جالب توجهی بود. اگرچه لژیونرها در این مسابقات حضور ندارند اما قطعا برگزاری این تورنمنت متمرکز برای تیمها خالی از فایده نخواهد بود.
طبیعتا تیم ملی ایران به دلیل ماهیت عربکاپ امکان حضور در چنین تورنمنتی را ندارد اما موقعیتهای دیگری هم وجود داشته که هر بار به شکلی از دست رفته است. به عنوان مثال در مسابقات جام ملتهای آمریکای جنوبی یا کوپاآمریکا ۲۰۱۹ دو تیم آسیایی به عنوان مهمان فراخوانده شدند که این دو تیم ژاپن و قطر بودند. روشن نیست چرا فرصت حضور در چنین مسابقاتی به تیم اول آسیا یعنی ایران داده نمیشود. به هر حال حتما استفاده از این فرصتها مستلزم برخورداری از ضریب نفوذ بینالمللی و نیز قدرت لابی بالا است؛ آن چه مدیران فوتبال ایران بهرهای از آن نبردهاند. در این دوره از مسابقات کوپا، ژاپن سه بازی با اروگوئه، شیلی و اکوادور برگزار کرد و قطر هم رودرروی آرژانتین، کلمبیا و پاراگوئه قرار گرفت. این تقابلها قطعا غیر از فواید فنی و جذابیتهای حاشیهای، منجر به افزایش سطح اعتمادبهنفس بازیکنان هم میشود. خوش به حال تیمهایی که میتوانند از این فرصتها استفاده کنند.
جالب است بدانید قطر به عنوان میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ از حضور در مسابقات مقدماتی معاف بود اما به طور افتخاری و برای حفظ آمادگی، در گروه اول انتخابی جام جهانی در منطقه اروپا حضور یافت و برابر هر کدام از تیمهای پرتغال، صربستان، ایرلند جنوبی، لوکزامبورگ و آذربایجان دو بازی انجام داد؛ مسابقاتی که نتیجهاش در جدول اعمال نشد اما به هر حال به افزایش آمادگی قطر کمک کرد. در آسیا تورنمنتهای متفرقه دیگری هم برگزار میشود که به تیمهای ملی کمک میرساند. ما اما سهمی در آنها نداریم. حالا لااقل امیدواریم بعد از قطعیشدن صعود تیم ملی به جام جهانی، چند مسابقه دوستانه خوب تدارک دیده شود تا کمی از فاصلهمان با رقبا کاسته شود.»
- 19
- 5