نخستین اردوی تیم ملی برای آمادهسازی پیش از آغاز جام جهانی ۲۰۲۲ قطر از ظهر دوشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۱ در حالی به میزبانی مرکز ملی فوتبال آغاز شد که فدراسیون تا لحظه نگارش این گزارش یک بازی دوستانه مقابل کانادا در فیفادی خرداد نهایی کرده بود که بیست و چهار ساعت پیش از عزیمت برخی اعضای تیم ملی به استانبول برای دریافت ویزای کانادا از سوی کشور میزبان لغو شد. این اتفاق عجیب رخ داد تا تیم ملی بلندترین فیفادی پیش از جام جهانی ۲۰۲۲ را بدون نهایی شدن مسابقه تدارکاتی آغاز کند. به همین بهانه نگاهی به مسابقات دوستانه تیم ملی پیش از جامهای جهانی انداختیم.
آرژانتین ۱۹۷۸
نخستین دوره حضور تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی به سال ۱۹۷۸ باز میگردد که آن زمان تنها یک تیم از قاره آسیا به جام جهانی صعود میکرد و تیم ملی با هدایت حشمت مهاجرانی و داشتن بازیکنانی همچون ایرج داناییفرد، آندرانیک اسکندریان، علی پروین، ناصر حجازی و حسن روشن به جام جهانی صعود کرد. پس از مسجل شدن نخستین صعود تاریخ تیم ملی به جام جهانی این تیم در دوران آمادهسازیاش برای حضور در این رقابتها ۸ بازی تدارکاتی مقابل یوگسلاوی، ولز، بلغارستان، فرانسه، غنا، مجارستان، آرژانتین و رومانی برگزار کرد که نتیجهاش در جام جهانی ۱۹۷۸ برای تیم شد حذف شدن از گروهی که هلند، پرو و اسکاتلند در آن حضور داشتند و کسب رتبه چهاردهم برای تیم ملی در ردهبندی نهایی مسابقات.
فرانسه ۱۹۹۸
دومین حضور تیم ملی در ادوار جام جهانی با فاصله ۲۰ سال از نخستین حضور تیم ملی در جام جهانی اتفاق افتاد اما بدون شک دراماتیکترین صعود ایران به جام جهانی تا اینجا هم برای دومین حضورمان است. جایی که ما باید در ملبورن ۲ گل به استرالیا میزدیم تا به جام جهانی صعود کنیم. سرانجام ایران با هدایت والدیرا ویرا و تکیه بر ستارههایی همچون خداداد عزیزی، علی دایی، احمدرضا عابدزاده و کریم باقری به جام جهانی صعود کرد.
اگرچه والدیرا ویرا با وجود صعود ایران به جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه از هدایت تیم ملی برکنار شد و ابتدا تومیسلاو ایویچ و سپس جلال طالبی جانشین او شدند. تیم ملی برای آمادهسازی پیش از جام جهانی ۶ بازی تدارکاتی مقابل نیجریه، شیلی، کویت، مجارستان، جامائیکا و کرواسی برگزار کرد که اگر چه منجر به کسب نخستین پیروزی تیم ملی در تاریخ مقابل امریکا شد اما تیم ملی با شکست مقابل یوگسلاوی و آلمان در دور گروهی از مسابقات کنار رفت و در رتبهبندی نهایی مسابقات هم در رده بیستم قرار گرفت.
آلمان ۲۰۰۶
ایران پس از یک دوره غیبت با برانکو ایوانکوویچ و تکیه بر ستارگانی همچون جواد نکونام، مهدی مهدویکیا، محمد نصرتی و ابراهیم میرزاپور با شکست بحرین در دور نهایی موفق به صعود به جام جهانی ۲۰۰۶ شد. تیم ملی برای آمادهسازی مسابقات آن دوره ۶ دیدار تدارکاتی برابر لیبی، کرهجنوبی، توگو، کاستاریکا، کرواسی و بوسنی هرزگووین برگزار کرد که منجر به کسب تساوی مقابل آنگولا و ۲ شکست مقابل مکزیک و پرتغال شد. این دوره هم به مانند دورههای گذشته ایران در دور گروهی از مسابقات حذف شد و در جایگاه بیست و پنجم مسابقات قرار گرفت.
برزیل ۲۰۱۴
ایران باز هم پس از یک دور غیبت این بار با هدایت کارلوس کیروش و با شکست کرهجنوبی در اولسان به جام جهانی صعود کرد. ایران برای آمادهسازی مانند جام جهانی آلمان ۶ مسابقه برابر تیمهای عمان، گینه، بلاروس، مونته نگرو، آنگولا و ترینیداد و توباگو برگزار کرد که این دوره هم مانند دورههای گذشته سهم ایران از جام جهانی حذف از دور گروهی و قرار گرفتن در رتبه بیست و هشتم جام بود.
روسیه ۲۰۱۸
صعود به جام جهانی ۲۰۱۸ با کارلوس کیروش اولین صعود متوالی به جام جهانی را برای تیم ملی ایران رقم زد اما نتیجهای جز کسب دومین پیروزی تاریخ تیم ملی در ادوار جام جهانی مقابل مراکش و حذف تیم ملی از مرحله گروهی و قرار گرفتن در رده هجدهم مسابقات نداشت. تیم ملی برای آمادهسازی خود برای این مسابقات بیشترین مسابقه تدارکاتی ادوار جام جهانی را برگزار کرد اما نتیجهای جز تکرار نتایج دورههای قبلی نداشت.
قطر ۲۰۲۲
تیم ملی در حالی سومین صعود متوالی خود به جام جهانی را با دراگان اسکوچیچ جشن گرفت که این تیم در فاصله ۵ ماه تا آغاز جام جهانی و شروع نخستین فیفادی پیش از مسابقات، بازی تدارکاتی تأیید شدهای ندارد و بیبرنامهترین تیم ملی حاضر در جام جهانی است.
ناامیدکنندهترین فدراسیون تاریخ
فدراسیون فوتبال در مهمترین برهه تاریخ به دست افرادی اداره میشود که در ماجرای سفر به کانادا عیار مدیریتی خود را به افکار عمومی نشان دادند و هرگز نتوانستند استراتژی مناسبی را در مواجهه با این بازی که از سوی میزبان جنبه سیاسی به خود گرفت اتخاذ کنند. ولع سفر به کانادا چنان افراد مسئول در فدراسیون فوتبال را مسخ کرده بود که آنها در جریان سفر به ترکیه که هزینه سرسامآوری را بیجهت به دوش فدراسیون فوتبال انداخت و سرمایههایی که باید هزینه آمادهسازی میشد را به باد داد، متوجه لغو یکطرفه این بازی از سوی میزبان شدند. بعد از تصمیم عجیب دولت کانادا در لغو این بازی نیز سران فدراسیون فوتبال استراتژی محکمی در برابر این ماجرا از خود نشان ندادند تا شاید طرح شکایت در دادگاه عالی ورزش کاناداییها را بابت این رفتار ملزم به پرداخت غرامت به فوتبال کند.
بیتفاوتی محض نسبت به بودجه جاری در فدراسیون فوتبال اما فقط به این ماجرا ختم نمیشود و در تصمیمی عجیبتر تیم ملی قرار است راهی اردویی شود که از لحاظ فنی تفاوتی با تمرین در کمپ تیمهای ملی ایران ندارد و فقط خرجهای اضافه را به بار خواهد آورد. حال اگر پای برگزاری بازی تدارکاتی در قطر در میان بود، سفر ملیپوشان و همراهان به قطر را توجیهپذیر جلوه میکرد اما تیم ملی در این اردو تنها به انجام تمرینات گروهی خواهد پرداخت و اهداف دیگری در میان نیست. متأسفانه فدراسیون فوتبال در مهمترین روزها به حدی ناامیدکننده پیش میرود که هیچ تضمینی وجود ندارد که میرشاد ماجدی و اعضای هیأت رئیسه بتوانند تا آغاز جام جهانی فوتبال بازیهای تدارکاتی مطلوبی را برای تیم ملی فوتبال ایران ترتیب دهد. بعد از لغو بازی با کانادا صحبت از برگزاری بازی با تیم ملی فوتبال اروگوئه شد که این بازی هم لغو شد. حالا نیز درباره برگزاری یک بازی تدارکاتی با تیم ملی فوتبال الجزایر خبرهایی به گوش میرسد که روشن نیست این دیدار برای ملیپوشان فوتبال ایران فراهم شود یا خیر؟!
- 17
- 2