فوتبال ایران این روزها با چالش مهمی مواجه شده است. قانون منع بهکارگیری بازنشستگان ابلاغ شده است و فدراسیونهای ورزشی هم شامل اجرای این قانون میشوند. یکی از فدراسیونها که این روزها صحبتهای زیادی در مورد رفتن و یا ماندن رییس آن میشود، فدراسیون فوتبال است.
مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال بازنشسته است و طبق این قانون باید تا تاریخ ۲۶ آبان ماه از این فدراسیون برود.
به گزارش وبسایت نود، فدراسیون نشینها اعتقاد دارند که فدراسیون فوتبال با وجود اینکه از امکانات دولتی بهره میبرد، خصوصی است و شامل این قانون نمیشود. نظر دادن در مورد رفتن یا ماندن مهدی تاج از فدراسیون فوتبال فراتر از مرزهای ایران هم رفته و علاوه بر دبیر کل فیفا روز گذشته AFC هم نظر صریح خود را اعلام کرده است.
۵ فدرسیون باقی مانده
طبق خبرهایی که در رسانهها در روزهای گذشته منتشر شده دوازده رئیس فدراسیون برای ادامه ریاست خود با توجه به قانون منع بهکارگیری بازنشستگان باید فدراسیونهای خود را ترک میکردند که از این دوازده رئیس فدراسیون، ۷ نفر آنها این کار را انجام دادهاند.
در بین پنج فدراسیون دیگر، به نظر میرسد فدراسیون فوتبال و فدراسیون والیبال پر چالشترین فدراسیونهایی هستند که برکناری روسای آنها با توجه به قانون منع بهکارگیری بازنشستگان کار راحتی نیست. مسئولان فدراسیون فوتبال به صراحت در هفتههای گذشته اعلام کردهاند که از قانون تبعیت میکنند اما از طرفی هنوز با وجود اینکه این قانون ابلاغ شده و رئیس مجلس شورای اسلامی هم به صراحت گفته که فدراسیون فوتبال هم شامل این قانون میشود، استعفا ندادهاند!
تهدید شدید AFC
جانی اینفانتینو رئیس فدراسیون جهانی فوتبال فیفا و شیخ سلمان رئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا هفتهی گذشته به ایران سفر کردند. در روزهایی که اینفانتینو در ایران حضور داشت خبرهایی شنیده شد مبنی بر اینکه رئیس فیفا به صراحت از عدم دخالت سیاست در ورزش صحبت کرده و اعلام کرده که اگر تصمیمات سیاسی باعث برکناری تاج شود فوتبال ایران تعلیق میشود. روز گذشته هم AFC با انتشار بیانیهای روی صفحه اول سایت رسمی خود فدراسیون فوتبال ایران را تهدید کرد. در این بیانیه آمده است:
«کنفدراسیون فوتبال آسیا با دقت وضعیتی که فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران در خصوص اعلام یک قانون از سوی مجلس این کشور در مورد فدراسیون فوتبال ایران به عنوان یک نهاد عمومی غیردولتی وضع کرده و آن را از به کارگیری افراد بازنشسته منع میکند، زیر نظر دارد.
فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده است که یک سازمان غیردولتی است و طبق قوانین AFC فدراسیونها یا اتحادیههای عضو باید فعالیتها و وظایف خود را بدون دخالت هیچ طرف ثالثی چه از جانب دولت یا مجلس انجام دهند. AFC با فدراسیون فوتبال ایران که اعضای هیات رئیسه کنونیاش در ماه مه ۲۰۱۶ (اردیبهشت ماه ۹۵) و برای بازه زمانی چهار ساله انتخاب شدهاند، در تعامل است تا از هرگونه دخالت خارجی ممانعت کند.
سیاست AFC عدم پذیرش هرگونه دخالت طرفین ثالث در امور اتحادیهها و فدراسیونها بوده و از اینرو امیدوار است که ظرف کمتر از دو ماه تا آغاز رقابتهای جام ملتهای آسیا امارات ۲۰۱۹ فدراسیون فوتبال ایران بتواند استقلال خود را حفظ کرده و از هرگونه مجازات جلوگیری کند». با صدور این بیانیه تغییرات در فدراسیون فوتبال خطر جدی تعلیق برای فوتبال ایران در آستانه جام ملتهای آسیا که در دی ماه در امارات برگزار میشود را به همراه خواهد شد.
مهدی تاج باید فدراسیون فوتبال را ترک کند!
در آستانه پایان مهلت تعیین شده برای خروج بازنشستهها از پستهایی که دارند، سازمان امور اداری و استخدامی در رابطه با ماندن یا رفتن رئیس فدراسیون فوتبال به خبرگزاری ایسنا توضیح داده است: «دلیلی برای ماندن تاج وجود ندارد و او نیز باید به عنوان یک بازنشسته شاغل، از فدراسیون خارج شود. بنا بر توضیحات سازمان امور اداری و استخدامی، قانون منع بهکارگیری بازنشستهها شامل موسسات عمومی غیردولتی نیز میشود و تمامی فدراسیونها از جمله فدراسیون فوتبال را نیز در بر می گیرد و هیچ استثنایی در این رابطه وجود ندارد؛
از این رو فدراسیون فوتبال هیچ تفاوتی با سایر سازمانهای همرده خود از جمله شهرداری ندارد و اگر رئیس فدراسیون مشمول استثنائات این قانون نیست، حتما باید پست خود را ترک کند بنابراین اگر تاج واجد شرایط استثنائات این قانون از جمله داشتن جانبازی بالای ۵۰ درصد، سه سال اسارت یا فرزند شهید نیست، دیگر دلیلی برای ماندن وی در فدراسیون فوتبال وجود ندارد».
این سازمان در مورد اینکه فدراسیون فوتبال نباید مشمول قانون منع بهکارگیری بازنشستگان شود، چرا که از نظر فیفا دولتها حق دخالت در امور فیفا را ندارند به ایسنا توضیح داده است : «دولت هیچ دخالتی در این قانون ندارد و قانون منع بهکارگیری بازنشستهها مصوبه مجلس است و قانونگذار، اجرای آن را ضروری میداند؛ از این رو دولت دخالتی در امور فوتبال نخواهد داشت و بنابراین فیفا نیز نمیتواند در این رابطه واکنشی داشته باشد، پس جایی برای رایزنی باقی نمیماند».
اولتیماتوم آخر
ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور هم در مورد قانون منع بهکارگیری بازنشستگان و مدیرانی که از این قانون تمکین نمیکنند در گفتوگو با ایرنا گفت است: «بازنشستگان شاغل که پست های خود را تا ۱۵ آذر ماه ترک نکنند، به دادگاه معرفی میشوند. خوشبختانه مدیران و افراد بازنشسته در حال ترک پست هستند و ۱۵ آذر آخرین مهلت برای ترک پست توسط بازنشستگان است.
این مقام مسئول در قوه قضائیه ابراز امیدواری کرد تمام افراد و کارکنان بازنشسته اعم از مدیر و غیر مدیر تا مهلت مقرر قانونی (۱۵ آذر ۹۷) پست های خود را ترک کنند تا نیازی به برخورد و معرفی افراد مستنکف از قانون به دادگاه نباشد. این موضوع را به همه دستگاه ها ابلاغ کردیم تا آنها هم به مجموعه خود ابلاغ و افراد مشمول قانون، پست های خود را ترک کنند».
آن چیزی که مشخص است این است که از نظر قانون و مجلس شورای اسلامی، فدراسیونهای ورزشی و از جملهی آنها فوتبال که روسای آنهای بازنشسته هستند،روسای آنها باید فدراسیون را ترک کنند و فشارهای خارجی هم مانع از تصمیمی که گرفته شده است، نمیشود.
علی لاریجانی هفته گذشته در جلسه با هیات رئیسه فدراسیون فوتبال تاکید کرد فدراسیون فوتبال مشمول این قانون میشود مهدی تاج و همکاران چارهای به غیر از رفتن ندارند. در آن سو اما سایه تعلیق بالا سر فوتبال ایران گسترده شده است، طبیعتا با برکناری تاج ایران گرفتار تعلیق خواهد شد. ادامه کار تاج هم او و وزارت ورزش را مقابل قانون قرار میدهد و احتمالا پیگیریهای قضایی را در ادامه همراه خواهد داشت.در این میان یک راه حل بینابینی هم وجود دارد.
رئیس فدراسیون فوتبال ایران میتواند با استعفای قانونی خود هم این خطر را از فوتبال ایران دور کند و هم از قانون تبعیت کند تا فوتبال ایران در آستانه برگزاری جام ملتهای آسیا با چالشی جدی روبهرو نشود.
- 9
- 4