«تاج ماندنی شد»؛ خبری که سیدرضا صالحیامیری رئیس کمیته ملی المپیک روز پنجشنبه بعد از جلسه چندساعته با وزیر ورزش و تاج اعلام کرد و درنهایت پرونده بازنشسته بودن رئیس فدراسیون فوتبال برای مدتی حداقل تا پایان جام ملتهای آسیا بسته شد. ماجرای ادامه فعالیت تاج در فدراسیون فوتبال اما موضوعی قابلتامل است؛ به دنبال قانون منع بهکارگیری بازنشستهها در دستگاههای اجرایی و فدراسیونهای ورزشی وزارت ورزش از بازنشستهبودن ١٢ رئیس فدراسیون خبر داد، ازجمله مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال.
از همان ابتدای ابلاغ این قانون، دست و پا زدنهای تاج برای عدمترک کرسی ریاست شروع شد. وی در ابتدا اعلام کرد جانبازیاش بیش از ٥٠ درصد است اما وقتی نتوانست ثابت کند در مرحله بعدی علاوه بر مطرح کردن اساسنامه مستقل، دست به دامن لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی شد اما از این طریق هم راهی پیش نبرد و لاریجانی اعلام کرد فوتبال هم مستثنی نیست و شامل قانون میشود.
فیفا، آخرین راه برای ماندن
آخرین راه مذاکره با نهادهای بینالمللی بود که البته نتیجه داد. فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) در نامهای به وزارت ورزش خواستار شفافسازی شد اما وزارت این نامه را به کمیته ملی المپیک ارجاع داد تا صالحیامیری تدبیری بیندیشد. سیدرضا صالحیامیری نیز روزهای چهارشنبه و پنجشنبه چندین ساعت جلسه برگزار کرد و راههای مختلف بررسی شد. با توجه به نامه فیفا و تهدید به تعلیق و همینطور پافشاری تاج مبنی بر عدماستعفا، صالحیامیری و سلطانیفر به این نتیجه رسیدند که رئیس فدراسیون طبق ماده ٦٠ قانون خدمات کشوری ادامه فعالیت دهد اما اعضای بازنشسته هیاترئیسه ازجمله ساکت و کفاشیان باید پستهای خود را ترک کنند.
تاج ماند تا فوتبال تعلیق نشود!
نظر صالحیامیری این بود نخستین گام برای رهایی از تعلیق، ادامه فعالیت تاج و حضور موفق در جام ملتهای آسیاست اما در گام دوم بعد از پایان جام ملتها، وزیر ورزش میتواند اگر راهکاری دارد پیگیری کند. با وجود اینکه کمیته ملی المپیک در نامهای به رئیس فیفا اشاره کرده بود قانون منعبهکارگیری بازنشستهها قانون ملی است و دولت دخالتی در برکناری روسا ندارد، اما فیفا از موضع تهدید کوتاه نیامد و اعلام کرد هر شخص ثالثی دخالتی در امور داخلی فوتبال داشته باشد، فوتبال ایران تعلیق میشود.
بالاخره بازنشسته بودن را پذیرفت
مسئولان فدراسیون فوتبال بارها تاکید کردند این فدراسیون نهادی غیردولتی است و هیچکدامشان بازنشسته محسوب نمیشوند. با این حال در مذاکرات نهایی تاج پذیرفت که بازنشسته است، به این شرط که بتواند در راس کار بماند. با این حال به نظر میرسد فعلا برای جلوگیری از خطر تعلیق با ادامه فعالیت او موافقت شده ضمن اینکه فعلا مجلس شورای اسلامی و سازمان بازرسی موضع رسمی در این خصوص اتخاذ نکردهاند و باید دید چه واکنشی به اطلاعیه مسئولان ورزش خواهند داشت اما نکته مهم این است که تاج بالاخره پذیرفته که بازنشسته محسوب میشود!
شنبه پایان مهلت فعالیت بازنشستهها
وزارت ورزش اواسط هفته گذشته آخرین نامه خود را به فدراسیونهای ورزشی ابلاغ کرد و از آنها خواست تا اسامی بازنشستهها را اعلام کنند. ٣٠ فدراسیون ورزشی پاسخ رسمی به وزارت ورزش ندادهاند، درحالی که شنبه پایان مهلت فعالیت بازنشستههاست. بعد از پایان مهلت قانونی فعالیت بازنشستهها دخل و تصرف در اموال دولتی محسوب شده و جرم است. وزارت ورزش تاکنون برای فدراسیونهای قایقرانی، چوگان، سهگانه، هاکی، هندبال، جودو و ناشنوایان سرپرست مشخص کرده است اما هنوز تکلیف برخی فدراسیونها ازجمله والیبال مشخص نیست. باید دید وزارت ورزش از روز شنبه چه برنامهای برای فدراسیونهای بلاتکلیف خواهد داشت.
مگر خون تاج از بقیه روسای بازنشسته رنگینتر است؟
بت کلیا: مجلس مقابل این اقدام میایستد
مهدی تاج به استناد به قانون ماده ۶۰ خدمات مدیریت از حالت بازنشستگی به اشتغال مجدد بازگشته و طبق اعلام کمیته ملی المپیک تاج میتواند طبق همین قانون در فدراسیون فوتبال ماندگار شود. نکته قابلتوجه اینکه قانونی که تاج را ماندگار کرده مربوط به سال ۷۴ است و در سال ۹۷ قانون جدید به صراحت تاکید کرده این افراد دیگر نمیتوانند بهعنوان بازنشسته در سمتهای خود بمانند. درواقع در اصلاحیه این قانون برای جانبازان و ایثارگران محدودیت قائل شده است.
یعنی ایثارگران بالای ۵۰درصد و آزادگان بالای سهسال اسارت میتوانند همچنان در خدمت باشند که تاج هیچکدام از شرایط فوق را ندارد. نکته دیگر اینکه در واقع قانون موخر تکلیف را روشن کرده و قوانین قبلی نیز با ایجاد قوانین جدید بهروز میشوند اما در این خصوص و برای تاج با وجود بهروز شدن قانون، همچنان قانون گذشته شامل حال وی شده و او را روی صندلی فدراسیون فوتبال نگاه داشت.
یوناتن بتکلیا، نماینده مجلس شورای اسلامی در این خصوص به «فرهیختگان» گفت: «این بحث قبلا در مجلس شده بود و ریاست مجلس اعلام کرده بود هیچ استثنایی وجود ندارد. معتقدم باید یکشنبه آینده روی این موضوع در مجلس بحث اساسی شود. در مجلس مقابل این موضوع میایستیم چون اگر بخواهد قانون اجرا نشود، دیگر سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. این یک حرکت زشتی بود که انجام شد و هرکسی بخواهد آن را بپذیرد، از آن حمایت و آن را قبول کند به آرمانهای انقلاب خیانت کرده است.»
اموضوع میتواند ایستادگی جلوی قانون را باب کرده و به نوعی مقابله با جوانگرایی در راس مدیریتی کشور باشد. بتکلیا با تایید این موضوع افزود: «مجلس قطعا به این موضوع ورود میکند. دوستان فوتبال ایران را به گند کشیده و حالا هم میخواهند به هر قیمتی بمانند. روسای فدراسیونهای کوچک تغییر کنند ولی رئیس فدراسیون فوتبال بخواهد سرجای خود بماند؟ مگر خون این دوستان رنگینتر است که میخواهند جلوی قانون بایستند؟! در همین فدراسیون فوتبال، تیم ملی کشورمان مقابل کشورهایی بازی میکند که باید اسم آنها را در گوگل پیدا کرد و اینها برای فوتبال کشور فاجعه است.»
بهاره محمدی
- 13
- 4