شنبه ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
۱۳:۵۱ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۱۵۸۹
فوتبال ملی

نگاهی به سرنوشت مربیان تیم ملی پس از جدایی؛ رفتنی که برگشت هم داشت

تیم ملی فوتبال,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,فوتبال ملی

در روزهایی که همه از ایرانِ پسا کی‌روش صحبت می‌کنند، کمتر کسی حواسش به سمت دیگرِ ماجراست؛ کی‌روش پسا ایران...

 

وقتی کریس بیت استرالیایی، داور بازی ایران و ژاپن در نیمه نهایی جام ملت‌های آسیای ۲۰۱۹ سوت پایان آن بازی تلخ را به صدا درآورد، تقریبا همه مطمئن بودند که آن لحظات آخرین نفس‌های کارلوس کی‌روش به عنوان سرمربی تیم ملی ایران خواهد بود.

 

به گزارش وب‌سایت نود، در آن دقایق اما کمتر کسی به آینده فکر می‌کرد و همه سعی در حمایت یا تخریب کی‌روش داشتند. موافق‌های او تلاش می‌کردند تا با یادآوری دستاوردهایش، عملکردش را مثبت جلوه دهند و مخالف‌هایش هم به پیش‌بینی‌شان مبنی بر عدم قهرمانی ایران می‌بالیدند ولی هیچ‌کدام از دو دسته‌ی فوق برنامه‌ مشخصی را برای آینده بیان نمی‌کردند. شاید حضور هشت ساله‌ او در ایران باعث شده بود که دغدغه‌ انتخاب سرمربی تیم ملی و کش‌ وقوس‌های همیشگی مربوط به این ماجرا در ذهن خیلی‌ها کمرنگ شده باشد ولی دیدیم که با گذر زمان و سرد شدن تب وتاب مسابقات، دوباره چالش‌های قدیمی مطرح شده و اینطور هم که پیداست حالا حالاها ادامه خواهد داشت.

 

در روزهایی که همه از ایرانِ پسا کی‌روش صحبت می‌کنند، کمتر کسی حواسش به سمت دیگرِ ماجراست؛ کی‌روش پسا ایران... . درست است که او طبق شایعاتی که از قبل از مسابقات هم مطرح شده‌بود، سکاندار تیم ملی کلمبیا شده و خودش را برای چالش جدیدش آماده می‌کند ولی سوال اصلی اینجاست که آیا ایران، کی‌روش را از دست داد و یا کی‌روش، ایران را؟ قطعا زمان پاسخگوی این سوال مهم خواهد بود ولی بد نیست نگاهی به سرنوشت مربیان بیست سال اخیر تیم ملی، پس از جدایی آن‌ها از نیمکت ایران بیندازیم و ببینیم حالا که زمان گذشته، جواب سوال فوق در مورد آن‌ها چگونه بوده است.

 

کوچ قطبی به شرق

برای این کار از افشین قطبی شروع می‌کنیم. کسی که با حرف‌ها و وعده‌های جذابش به قهرمانی در جام ملت‌های آسیای ۲۰۱۱ امیدوارمان کرده بود ولی خیلی زود و در برخورد با تیمی که سال‌ها تجربه‌ حضور در آن را داشت یعنی کره جنوبی، قافیه را باخت و از سرمربیگری تیم ملی کنار رفت و دوباره به جنوب شرق آسیا بازگشت و چند سالی را در تیم‌های متوسطی مثل شیمیزو اس پالس ژاپن، بوریرام تایلند و شیجیاژوانگ چین سپری کرد. او باوجود ایجاد رابطه‌ خوب با هواداران آن تیم‌ها، نتایج درخشانی به‌دست نیاورد و تنها یک حضور در فینال جام حذفی ژاپن، بزرگترین موفقیتی بود که طی این سال‌ها کسب کرد و به تازگی با فولاد خوزستان به لیگ برتر ایران بازگشته است.

 

تهران‌گردی دایی

نفر بعدی لیست، علی دایی است که پس از شکست دو بر یک مقابل عربستان در مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ در حضور بیش از صدهزار تماشاگر ایرانی و به ویژه رئیس جمهور وقت، از تیم ملی کنار گذاشته شد تا همانطور که آمدنش به تیم ملی با اتفاقات عجیب همراه بود، رفتنش هم در ذهن‌ها ماندگار شود. دایی اما در این مدت به مربیگری در باشگاه‌های تهرانی (به جز صبا که بین تهران و قم سردرگم بود) روی آورد و هدایت تیم‌هایی مثل پرسپولیس (در دو مقطع)، نفت تهران، صبا، راه‌آهن و سایپا را بر عهده گرفت. دایی که قبل از حضور در تیم ملی با سایپا قهرمان لیگ شده بود در این مدت سه بار به قهرمانی جام حذفی رسید تا نشان دهد مهارت خاصی در این جام دارد ولی دستش از قهرمانی لیگ برتر کوتاه ماند. البته نباید فراموش کرد که هیچ‌کدام از تیم‌هایش به جز پرسپولیس برای قهرمانی بسته نشده بودند. سرمربی پیشین تیم ملی در باشگاه‌هایش با حواشی زیادی هم دست و پنجه نرم کرد.

 

فرمانروایی ژنرال در لیگ

نوبت به امیر قلعه‌نویی می‌رسد. کسی که در یکی ازآشفته‌ترین مقاطع چندین سال اخیر فوتبال ایران، هدایت تیم ملی را بر عهده گرفت. همه چیز داشت برای او و تیم خوب پیش می‌رفت تا رسیدیم به ضربات پنالتی مقابل کره جنوبی در یک چهارم نهایی جام ملت‌های آسیای ۲۰۰۷ و حذفی که نهایتا به جدایی او از تیم ملی منجر شد. قلعه‌نویی اما مس کرمان را برای شروع مجدد انتخاب کرد که با نتایج خوبی هم همراه شد و پس از آن بین شهرهای تهران، اصفهان و تبریز چندین بار جابجا شد و کلکسیونی از جام‌ها را به ارمغان آورد. او طی حضورش در استقلال (در دو مقطع)، سپاهان (در دو مقطع)، تراکتورسازی (در دو مقطع) و ذوب‌آهن موفق شد چهار قهرمانی و دو نایب قهرمانی لیگ و یک قهرمانی و یک نایب قهرمانی جام حذفی را به‌دست آورد و به پرافتخارترین مربی لیگ برتر تبدیل شود. او همچنین موفق شد یکبار استقلال را به نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان آسیا برساند.

 

قهرمانی برانکو در سه کشور

نوبت به برانکو ایوانکویچ می‌رسد. او که با تیم ملی به مقام سومی جام ملت‌های آسیای ۲۰۰۴ رسیده و ایران را به راحتی به جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان رسانده بود، پس از جام جهانی حتی همراه با تیم، به ایران هم برنگشت تا آخرین بازی تیم ملی با هدایت او، همان تساوی با آنگولا باشد. از آن موقع به بعد، برانکو فقط در تیم‌های باشگاهی حضور یافت و با دیناموزاگرب به دو قهرمانی لیگ و یک قهرمانی جام حذفی و یک سوپرکاپ کرواسی رسید.

 

سپس راهی شاندونگ لیونگ چین شد و با این تیم طعم قهرمانی در سوپرلیگ این کشور را چشید و بعد از آن چمدان‌هایش را به مقصد عربستان و برای هدایت الاتفاق بست و با این تیم هم به نایب قهرمانی جام حذفی دستیافت. حضور در الوحده‌ امارات و مجددا دیناموزاگرب، آخرین مراحل سفر او قبل از ورود دوباره به ایران بودند اما این‌بار نه برای هدایت تیم ملی بلکه برای حضور روی نیمکت سرخ‌های پایتخت و شکستن طلسم ۹ ساله‌ قهرمانی آن‌ها در لیگ برتر و شروع دوران باشکوه این تیم که با دو قهرمانی و یک نایب قهرمانی لیگ همراه بود. همچنین او موفق شد پرسپولیس را ( آن‌ هم در فصلی که با پنجره‌ نقل و انتقالاتی بسته مواجه بودند) برای اولین بار در تاریخش به فینال لیگ قهرمانان آسیا برساند.

 

چیرو در کرمان

برانکو اما در ابتدا به عنوان دستیار به ایران آمد، او دستیار کسی نبود جز میرسلاو بلاژویچ. کسی که مقام سومی جام جهانی ۱۹۹۸ همراه با کرواسی، نقطه‌ی عطف زندگی کاری‌اش بود. چیرو اما بعد از ناکامی با تیم ملی در راهیابی به جام جهانی ۲۰۰۲ و حذف توسط ایرلند، از نیمکت ایران خداحافظی کرد و در سال‌های بعد به هدایت تیم‌های دیناموزاگرب، شانگهای شنهوآ چین، تیم ملی بوسنی و هرزگوین، تیم زیر ۲۳ سال چین و چند تیم باشگاهی دیگر در بوسنی و کرواسی و حتی مس کرمان (برای مقطعی کوتاه) پرداخت که عملکردش در هیچکدام حتی به نزدیکی موفقیتش در جام جهانی ۹۸ هم نرسید.

 

کمرنگ شدن جلال طالبی

جلال طالبی کسی بود که در دو مقطع روی نیمکت ایران نشست و هر دو بار هم انتخابش ناگهانی بود. او که موفق شد با پیروزی در بازی قرن (بازی با آمریکا در جام جهانی ۹۸) نامش را در تاریخ فوتبال ایران ماندگار کند، در جام ملت‌های آسیای ۲۰۰۰ هم با اعتماد مجدد صفایی فراهانی رئیس وقت فدراسیون فوتبال، هدایت ایران را بر عهده گرفت و این بار هم سناریوی آشنا تکرار شد...

 

بازهم برخورد ایران با کره جنوبی در یک چهارم نهایی، بازهم تساوی در نود دقیقه و بازهم حذف ایران! نکته‌ جالب ماجرا اینجاست که ایستگاه پایانی افشین قطبی، امیرقلعه‌نویی و جلال طالبی در تیم ملی، همگی از این سناریو پیروی کرده‌است! اتفاقی تلخ که البته با عملکرد چند سال اخیر تیم ملی برابر کره جنوبی و همچنین حذف آن‌ها در جام ملتهای آسیای ۲۰۰۴، قسمتی از آن را جبران کرده‌ایم. جلال طالبی اما پس از حذف از مسابقات، از تیم ملی کنار رفت و در سال‌های بعدی ترجیح داد تا بیشتر به زندگی شخصی و خانواده‌اش بپردازد و به جز بازه‌ کوتاهی که در فوتبال سوریه گذراند، سعی کرد از هیاهوی مستطیل سبز دوری کند. 

 

از تیم ملی به استقلال

فردی که در بین دو مقطع سرمربیگری جلال طالبی در تیم ملی، روی نیمکت تیم نشست کسی نبود جز منصور پورحیدری. او که دوران موفقی را در تیم ایران سپری می‌کرد وموفق شده بود تیم را به مقام قهرمانی بازی‌های آسیایی ۱۹۹۸ بانکوک هم برساند، با دیدن وضعیت نامطلوب تیم محبوبش استقلال، قید حضور روی نیمکت تیم ملی را زد و هدایت آبی‌پوشان را بر عهده گرفت؛ کاری که هیچ چیزی جز عشق به استقلال نمی‌تواند آن را توجیه کند... . او بعد ازچند سال، حضور در صنعت نفت آبادان و صنایع اراک را هم تجربه کرد ولی مرحوم پورحیدری بازهم به خانه‌اش برگشت و در مقاطع مختلف و با عناوین متفاوت کنار تیم محبوبش بود، از سرمربیگری گرفته تا مدیرفنی، عضو هئیت مدیره و سرپرستیِ تیم و تا آخرین روزهای زندگی‌اش هم استقلال را رها نکرد. پورحیدری در مقطعی و در ۳ بازی آخر ایران در مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی، سرپرستی تیم ملی را هم تجربه کرد.

 

اخراج از ایران، حضور در مارسی

و می‌رسیم به چند ماه عجیب و خاطره‌ساز فوتبال ایران! از آبان ماه ۱۳۷۶ تا تیرماه ۱۳۷۷، ماه‌های منتهی به جام جهانی ۱۹۹۸. بازی‌هایی که موفق شدیم با ویِرای برزیلی حماسه‌ ملبورن را بسازیم وسپس او را برکنار و تومیسلاو ایویچ که سابقه‌ قهرمانی در سوپرکاپ اروپا با پورتو و سرمربیگری اتلتیکو مادرید و پاری‌سن‌ژرمن را هم داشت، جایگزینش کردیم! همه چیز داشت با او طبق برنامه پیش می‌رفت تا آن بازی دوستانه با آ اِس رم ایتالیا و شکست سنگین هفت بر یک. شکستی که منجر به اخراج فوری ایویچ و جایگزینی جلال طالبی شد و ادامه‌ ماجراهای ذکرشده. در این بین ایویچ بعدها به استاندارد لیژ بلژیک، مارسی فرانسه و الاتحاد عربستان رفت ولی موفقیت شایانی را به‌دست نیاورد و نهایتا در سال ۲۰۱۱ و در سن ۷۷ سالگی از دنیا رفت.

 

والدیر ویرا اما بعد از نیمکت ایران، هدایت تیم ملی عمان و چند باشگاه بحرینی مثل الشمال و بحرین کلاب را بر عهده گرفت تا مربیگری در تیم‌های بزرگ و حضور در جام جهانی تنها به یک حسرت برایش تبدیل شود.

 

محمد مایلی کهن در لیگ ایران دوران پرفرازونشیبی را تجربه کرد. استانکو با حضور در پرسپولیس و دو قهرمانی موفق به جبران ناکامی در تیم ملی شد.

 

البته در این دو دهه مربی‌های دیگری هم به صورت موقت یا کوتاه روی نیمکت تیم ملی نشسته‌اند که به دلیل کوتاهیِ عمر فعالیتشان در این جایگاه، به بررسی آن‌ها نپرداختیم. سرمربیان تیم ملی، پس از جدایی‌شان از نیمکت ایران مسیرهای متفاوتی را پیمودند.

 

امیر قلعه‌نویی و برانکو ایوانکویچ افتخارات فراوانی را در سطح باشگاهی به ارمغان آورده و عملکرد موفقی را ثبت کرده‌اند. بدیهی است فردی مانند کارلوس کی‌روش با آن سابقه‌ درخشان در دنیای فوتبال، طبیعتا قابل مقایسه با بسیاری از اسامی مطرح شده نیست و از الآن هم می‌توان منتظر تقابل‌های هیجان‌انگیز او و تیم جدیدش با غول‌های آمریکای جنوبی بود ولی سوال مهم در این میان (همانطور که در ابتدا هم مطرح شد) این است که قطع همکاری با او، بیشتر به ضرر یا احیانا سود کدامیک از طرفین تمام می‌شود؟

 

ebtekarnews.com
  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • جمعه ۵ بهمن
    لیگ ستارگان قطر
    الشمال - ام صلال
    ۱۷:۰۰
  • لیگ ستارگان قطر
    الوکره قطر - العربی
    ۱۹:۱۵
  • بوندسلیگا ۲
    گروتر فورث - کایزرسلاترن
    ۲۱:۰۰
  • بوندسلیگا ۲
    ماگدبورگ - برانشوآیگ
    ۲۱:۰۰
  • بوندسلیگا آلمان
    ولفسبورگ - هولشتاین کیل
    ۲۳:۰۰
  • سری بی ایتالیا
    اسپتزیا - ساسولو
    ۲۳:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    تورینو - کالیاری
    ۲۳:۱۵
  • لیگ یک فرانسه
    اوسر - سنت اتین
    ۲۳:۱۵
  • لالیگا اسپانیا
    لاس پالماس - اوساسونا
    ۲۳:۳۰
  • شنبه ۶ بهمن
    بسکتبال حرفه‌ای NBA
    فیلادلفیا سیکسرز - کلیولند کاوالیرز
    ۰۳:۳۰
  • لیگ برتر استرالیا
    نیوکسل جتس - پرث گلوری
    ۰۹:۳۰
  • سوپرلیگ ترکیه
    سیواس اسپور - کایسری اسپور
    ۱۴:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    استقلال خوزستان - گل گهرسیرجان
    ۱۵:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    ملوان - استقلال
    ۱۵:۴۵
  • لیگ برتر هندبال
    شهید چمران لارستان - نیروی زمینی کازرون
    ۱۶:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    مایورکا - رئال بتیس
    ۱۶:۳۰
  • جام ریاست جمهوری امارات
    شباب الاهلی امارات - عجمان
    ۱۶:۴۰
  • سری آ ایتالیا
    کومو - آتالانتا
    ۱۷:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    دورتموند - وردربرمن
    ۱۸:۰۰
  • بوندسلیگا آلمان
    فرایبورگ - بایرن مونیخ
    ۱۸:۰۰
  • بوندسلیگا آلمان
    لایپزیش - بایرلورکوزن
    ۱۸:۰۰
  • لیگ برتر انگلیس
    برایتون - اورتون
    ۱۸:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    لیورپول - ایپسویچ
    ۱۸:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    ولورهمپتون - آرسنال
    ۱۸:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    بورنموث - ناتینگهام فارست
    ۱۸:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    ساوتهمپتون - نیوکسل
    ۱۸:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    اتلتیکومادرید - ویارئال
    ۱۸:۴۵
  • سری آ ایتالیا
    ناپولی - یوونتوس
    ۲۰:۳۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    سن آنتونیو اسپرز - ایندیانا پیسرز
    ۲۰:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    منچسترسیتی - چلسی
    ۲۱:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    سویا - اسپانیول
    ۲۱:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    امپولی - بولونیا
    ۲۳:۱۵
  • لالیگا اسپانیا
    وایادولید - رئال مادرید
    ۲۳:۳۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    مینه سوتا تیمبرولوز - دنور ناگتس
    ۲۳:۳۰
  • لیگ یک فرانسه
    پاری سن ژرمن - رنس
    ۲۳:۳۵
  • یکشنبه ۷ بهمن
    سری آ ایتالیا
    آث میلان - پارما
    ۱۵:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    اودینزه - آاس رم
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر ایران
    مس رفسنجان - فولاد
    ۱۷:۴۵
  • لیگ برتر ایران
    پرسپولیس - تراکتور
    ۱۸:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    سپاهان - خیبر خرم آباد
    ۱۸:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    لچه - اینتر
    ۲۰:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    فولام - منچستر یونایتد
    ۲۲:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    بارسلونا - والنسیا
    ۲۳:۳۰
ویژه سرپوش